JavaScript is required for our website accessibility to work properly. צה"ל גיבש תוכנית להגברת ההגנה בגבולות ולארגון מחדש של מספר יחידות | זמן ישראל

צה"ל גיבש תוכנית להגברת ההגנה בגבולות ולארגון מחדש של מספר יחידות

טנק של צה"ל בדרום הארץ, ליד הגבול עם רצועת עזה, 20 במאי 2025 (צילום: Jamal Awad/Flash90)
Jamal Awad/Flash90
טנק של צה"ל בדרום הארץ, ליד הגבול עם רצועת עזה, 20 במאי 2025

צה"ל מקדם שורת שינויים במבנהו ומרחיב יחידות מסוימות, כחלק מהלקחים שהופקו בעקבות המתקפה של חמאס ב־7 באוקטובר 2023 – כך הודיע הצבא.

ההחלטות כוללות חיזוק יחידות ההגנה האווירית והגבולות, החייאת חטיבת שריון שפורקה, הקמת חטיבת חי"ר חדשה והגדלת היכולות ה"אסטרטגיות" של חיל הים.

המיזם, בהובלת סגן הרמטכ"ל אלוף תמיר ידעי, לא מיועד להחליף את תוכנית הרב־שנתית של הצבא, שהיא תהליך ארוך בהרבה. חלק מהמהלכים שידעי מוביל אמורים לצאת לפועל בתוך חודשים ספורים.

חיילי צה"ל על גבול לבנון, 3 בדצמבר 2024 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
חיילי צה"ל על גבול לבנון, 3 בדצמבר 2024 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)

במסגרת השינויים בהגנה על הגבולות, צה"ל ציין כי בכוונתו לחזק את צוותי הביטחון ביישובים ואת הכוחות ההגנתיים האזוריים, בין היתר באמצעות הכשרה וציוד נוספים.

בנוסף, הצבא מתכוון להרחיב את הכוחות הפועלים בגבולות עם לבנון וסוריה. חטיבה מרחבית 474 "גולן", האחראית על רמת הגולן, וחטיבה מרחבית 810 "ההרים", האחראית על הר דב והר חרמון, יקבלו תגבור בכוח אדם ובאמצעים, במטרה להעלות את רמתן לרמה של חטיבת חי"ר קלה עצמאית.

בגבול ירדן, מקים צה"ל אוגדה מרחבית חדשה בשם "אוגדת גלעד", שתפעל מהמשולש ישראל–ירדן–סוריה ועד שדה רמון בדרום הארץ, ותכלול את תחומי האחריות של החטיבות המרחביות הבקעה ויואב.

אוגדת גלעד, שתשתייך לפיקוד המרכז, תחל לפעול ב־1 באוגוסט ותרחיב בהמשך את תחום אחריותה. ישראל גם מתכננת לשדרג את גדר הגבול עם ירדן בשנים הקרובות.

כוח של צה"ל בקרבת הגבול עם רצועת עזה, 18 במאי 2025 (צילום: Menahem KAHANA / AFP)
כוח של צה"ל בקרבת הגבול עם רצועת עזה, 18 במאי 2025 (צילום: Menahem KAHANA / AFP)

האוגדה תאוכלס בקצינים ובחיילים בסדיר, וכן באנשי חטיבת חי"ר קלה חדשה – חטיבה 96 או חטיבת "דוד" – המבוססת על מתנדבים משירות המילואים.

עד כה גייסה חטיבה 96 מעל 10,000 חיילים ומפקדים. החטיבה תכלול חמש חטיבות משנה לפי אזורי מגורי החיילים. בנוסף לפעולה בגבולות ירדן ויהודה ושומרון, יהיו חיילי החטיבה ערוכים להגיב לאירועים פתאומיים באזורים שבהם הם גרים, ויחזיקו נשק וציוד בביתם.

בעקבות עזיבתו של אלוף דוד זיני – שראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין שיעמוד בראש שב"כ – את הצבא, נערך ארגון מחדש של מפקדת זרוע היבשה להכשרה (מז"י), שבראשה עמד.

מז"י תצומצם למעמד של אוגדה בפיקוד תת-אלוף שרון אלטיט, ותכלול את בית הספר למקצועות החי"ר ולמפקדי כיתות, את בית הספר לשריון ואת בה"ד 1. האוגדה תהיה כפופה לזרוע היבשה.

דוד זיני בהר הרצל בירושלים ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות האיבה, 30 באפריל 2025 (צילום: אריה לייב אברמס/פלאש90)
דוד זיני בהר הרצל בירושלים ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות האיבה, 30 באפריל 2025 (צילום: אריה לייב אברמס/פלאש90)

עד כה, בזמן חירום, הפכו בתי הספר הללו לחטיבות לוחמות שהוצבו תחת אוגדות אחרות. במסגרת השינוי, יפקד מפקד האוגדה (כיום אלטיט) בעצמו על יחידות אלו במהלך הקרבות.

גם בה"ד 1 עובר ארגון מחדש, ויכלול עשרה גדודים במקום שישה, שיחולקו לפי מקצועות ההכשרה – לקצונה קרבית ולא קרבית.

עד כה הפך בה"ד 1 לחטיבה 261 בזמן מלחמה. כעת מודיע צה"ל על הפרדת חטיבה 261 מהבסיס, והיא תהפוך לחטיבת מילואים עצמאית תחת אוגדה 252.

במקביל, צה"ל מחזיר לפעולה את חטיבת השריון 500, שפורקה ב־2003. החל מ־2026, יחלו הקמת גדודי השריון של החטיבה.

חיילי מילואים באימון ברמת הגולן, 8 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)
חיילי מילואים באימון ברמת הגולן, 8 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)

צה"ל גם מתכנן להחזיר לפעולה שלוש פלוגות סיור של חיל השריון, סוג יחידה שנסגר לפני כמה שנים.

בנוסף, יוקם גדוד חמישי סדיר של חיל ההנדסה הקרבית, מעבר לגדוד 607 שהוקם במהלך המלחמה.

גם גדוד נוסף לחילוץ והצלה של פיקוד העורף מוקם, וצה"ל בוחן הקמה של גדוד מילואים חדש לחיילים חרדים.

עוד נמסר כי חיל האוויר ירחיב את מערך ההגנה האווירית, ואולי יקים יחידה נוספת של כטב"מים תקיפתיים.

במקביל, שואף צה"ל להרחיב את חיל הים ולהפוך אותו ל"זרוע אסטרטגית ארוכת טווח", בדומה לחיל האוויר, שתפעל במיקומים מרוחקים וביכולות חדשות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום שני, 29 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.