JavaScript is required for our website accessibility to work properly. צרפת, בריטניה וגרמניה קראו לאיראן לשוב באופן מיידי למשא ומתן על תוכנית הגרעין | זמן ישראל

צרפת, בריטניה וגרמניה קראו לאיראן לשוב באופן מיידי למשא ומתן על תוכנית הגרעין

חברי המשלחת האיראנית מגיעים לשגרירות עומאן ברומא לסבב החמישי של השיחות בין איראן לארצות הברית בסוגיית הגרעין, 23 במאי 2025 (צילום: Andreas SOLARO / AFP)
Andreas SOLARO / AFP
חברי המשלחת האיראנית מגיעים לשגרירות עומאן ברומא לסבב החמישי של השיחות בין איראן לארצות הברית בסוגיית הגרעין, 23 במאי 2025

צרפת, בריטניה וגרמניה אמרו אתמול לאיראן כי הן רוצות שטהרן תחזור באופן מיידי למשא ומתן דיפלומטי בנוגע לתוכנית הגרעין שלה והזהירו כי אם לא יהיו צעדים קונקרטיים עד סוף הקיץ – הן ישיבו את הסנקציות של מועצת הביטחון של האו"ם.

שרי החוץ של מה שמכונה "השלישייה האירופית" (E3), יחד עם ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, קיימו את שיחתם הראשונה עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י מאז שישראל וארצות הברית ביצעו תקיפות אוויריות באמצע החודש שעבר נגד תוכנית הגרעין של איראן.

שר החוץ של בריטניה דייוויד לאמי ושר החוץ של צרפת ז'אן-נואל בארו בספרייה הבריטית בלונדון, 9 ביולי 2025 (צילום: James Manning / POOL / AFP)
שר החוץ של בריטניה דייוויד לאמי ושר החוץ של צרפת ז'אן-נואל בארו בספרייה הבריטית בלונדון בשבוע שעבר (צילום: James Manning / POOL / AFP)

גורם דיפלומטי צרפתי מסר לאחר השיחה כי השרים קראו לאיראן לשוב למאמץ דיפלומטי מיידי במטרה להשיג הסכם גרעין "ניתן לאימות וארוך טווח".

שלוש המדינות הללו, יחד עם סין ורוסיה, הן הצדדים שנותרו בהסכם שנחתם עם איראן ב-2015, שבמסגרתו הוסרו ממנה עיצומים בתמורה להגבלות על תוכנית הגרעין שלה.

האירופים הזהירו שוב ושוב שאם לא ייחתם הסכם גרעין חדש, הם יפעילו את "מנגנון ההחזרה המיידית", שישיב את כל הסנקציות הקודמות של האו"ם על איראן אם זו תימצא מפרה את תנאי ההסכם

החלטת מועצת הביטחון של האו"ם שמעניקה להסכם תוקף תפוג ב־18 באוקטובר, ועל פי תנאיה ניתן להחזיר את הסנקציות של האו"ם עוד קודם לכן. תהליך זה יארך כ־30 יום.

האירופים הזהירו שוב ושוב כי אם לא ייחתם הסכם גרעין חדש, הם יפעילו את "מנגנון ההחזרה המיידית" (snapback), שיחזיר את כל הסנקציות הקודמות של האו"ם על איראן אם זו תימצא מפרה את תנאי ההסכם.

תמונת לווין של הנזק שנגרם לאתר הגרעין האיראני בפורדו, שפורסמה על ידי חברת Maxar Technologies ב-27 ביוני 2025 (צילום: Satellite image ©2025 Maxar Technologies / AFP)
תמונת לווין של הנזק שנגרם לאתר הגרעין האיראני בפורדו, שפורסמה על ידי חברת Maxar Technologies ב-27 ביוני 2025 (צילום: Satellite image ©2025 Maxar Technologies / AFP)

"השרים חזרו גם על נחישותם להפעיל את מנגנון ההחזרה המיידית אם לא יושג עד סוף הקיץ קידום קונקרטי לעבר הסכם שכזה", אמר הגורם הדיפלומטי.

הגורם לא פירט מה ייחשב כ"קידום קונקרטי".

מאז התקיפות האוויריות, עזבו את איראן הפקחים של סוכנות האנרגיה האטומית של האו"ם. אף שאיראן רמזה כי היא פתוחה למשא ומתן דיפלומטי, אין כל סימנים לכך שסבב שישי של שיחות גרעין בין וושינגטון לטהרן צפוי להתחדש בקרוב.

מאז התקיפות האוויריות, עזבו את איראן הפקחים של הסוכנות לאנרגיה אטומית. אף שאיראן רמזה שהיא פתוחה למשא ומתן, אין כל סימנים לכך שסבב שישי של שיחות גרעין בין וושינגטון לטהרן צפוי להתחדש בקרוב

דיפלומטים מעריכים כי גם אם יתחדשו השיחות, קשה להאמין שניתן יהיה להגיע להסכם מקיף עד סוף אוגוסט – המועד האחרון שקבעו האירופים – בייחוד כאשר אין פקחים בשטח שיכולים להעריך את מצב תוכנית הגרעין הנוכחית של איראן.

שני דיפלומטים אירופים אמרו שהם מקווים לתאם אסטרטגיה עם ארצות הברית בימים הקרובים במטרה לנסות ולהוביל לשיחות עם איראן בקרוב.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום שלישי, 30 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.