וושינגטון מגבירה את הלחץ על ביירות לפרסם במהירות החלטת ממשלה רשמית שתתחייב לפירוק חזבאללה מנשקו – כתנאי לחידוש השיחות על הפסקת המבצע הצבאי של ישראל בלבנון, כך אמרו ל"רויטרס" חמישה גורמים המעורים בנושא.
ללא התחייבות פומבית מצד שרי ממשלת לבנון, ארצות הברית לא תשלח עוד את השליח תומאס ברק לביירות לשיחות עם בכירים לבנונים, ולא תפעיל לחץ על ישראל להפסיק את התקיפות האוויריות או להסיג את כוחותיה מדרום לבנון – כך לדברי המקורות, בהם שני בכירים לבנונים, שני דיפלומטים ומקור לבנוני נוסף.
ממחלקת המדינה האמריקאית טרם נמסרה תגובה.
וושינגטון וביירות מנהלות שיחות זה כשישה שבועות על מפת דרכים אמריקאית שמטרתה להביא לפירוק מלא של חזבאללה מנשקו, בתמורה להפסקת תקיפות ישראל ולהסגת כוחותיה מחמישה מוקדים בדרום לבנון.
ההצעה המקורית כללה תנאי שלפיו על ממשלת לבנון לאשר החלטת קבינט רשמית להתחייב לפירוק חזבאללה.
חזבאללה סירב פומבית למסור את כל נשקו, אך, לפי הדיווחים, בכירי הארגון שקלו בפרטיות את האפשרות לצמצם את הארסנל שברשותם.
הארגון, שהוכר כארגון טרור על ידי ארצות הברית ורוב מדינות המערב, מסר לבכירים לבנונים כי על ישראל לעשות את הצעד ראשון – להסיג את כוחותיה ולהפסיק את תקיפות כלי הטיס נגד לוחמי חזבאללה ומחסני הנשק שלו.
בעל בריתו העיקרי של חזבאללה, יושב ראש הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, ביקש מהאמריקאים לוודא שישראל תפסיק ראשונה את התקיפות – כתנאי ליישום מלא של הפסקת האש שהושגה בשנה שעברה לאחר חודשים של עימותים בין חזבאללה לישראל, כך לפי ארבעה מהמקורות.
לפי הדיווח, ישראל דחתה את הצעתו של ברי בסוף השבוע שעבר. לא נמסרה תגובה מיידית ממשרד ראש הממשלה בירושלים לפניית "רויטרס" בעניין.
לדברי כל המקורות, בעקבות זאת החלה ארצות הברית לעמוד על קיומה של הצבעה בקבינט ללא דיחוי.
"האמריקאים אומרים: אין יותר ברק, אין יותר ניירות הלוך ושוב – מועצת השרים צריכה לקבל החלטה, ואז אפשר להמשיך לדון. הם כבר לא יכולים לחכות", אמר המקור הלבנוני.
לדבריו ולדברי שני הבכירים הלבנונים, ראש הממשלה נוואף סלאם צפוי לכנס ישיבה בימים הקרובים. ברק נפגש עם סלאם בביירות בשבוע שעבר ואמר כי וושינגטון לא יכולה "לכפות על ישראל דבר".
בפוסט שפרסם ברק ברשת X לאחר ביקורו נכתב: "כל עוד חזבאללה מחזיק בנשק, מילים לא יספיקו. הממשלה וחזבאללה חייבים להתחייב ולפעול – כדי שלא יפקירו את העם הלבנוני לסטטוס קוו הכושל".
כל המקורות ציינו כי מנהיגי לבנון חוששים שמהלך שלא יכלול התחייבות ברורה לפירוק חזבאללה מנשקו עלול להצית גל תקיפות ישראליות נרחב, בכלל זאת על ביירות.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו