ארגוני סיוע הזהירו היום כי כמות האספקה הנכנסת לרצועת עזה, כמעט חודש מתחילת הפסקת האש, עדיין נמוכה בהרבה מהנדרש, בעוד הרעב נמשך, החורף מתקרב והאוהלים הבלויים מתחילים להתפרק.
הפסקת האש נועדה לאפשר זרימה רחבה של סיוע לרצועה הקטנה והצפופה, שבה הוכרז רעב רשמי באוגוסט וכמעט כל 2.3 מיליון תושביה איבדו את בתיהם בהפצצות הישראליות.
לפי תוכנית המזון העולמית, רק מחצית מכמות המזון הנדרשת נכנסת לרצועה; ואיגוד ארגונים פלסטיניים מסר כי נפח הסיוע הכללי הוא רק רבע עד שליש מהמצופה.
ישראל טוענת שהיא עומדת בהתחייבויותיה לפי הסכם הפסקת האש, שקובע שייכנסו לרצועה 600 משאיות סיוע ביום בממוצע. היא מאשימה את פעילי חמאס בגניבת חבילות סיוע – טענה שהארגון מכחיש.
ישראל טוענת שהיא עומדת בהתחייבויותיה לפי הסכם הפסקת האש, שקובע שייכנסו לרצועה 600 משאיות סיוע ביום בממוצע
המינהל המקומי בעזה, הנשלט זה שנים בידי חמאס, אומר שרוב המשאיות לא מגיעות ליעדן בשל מגבלות ישראליות, וכי בפועל רק כ־145 משאיות ביום מובילות אספקה.
האו"ם, שפרסם בעבר נתונים יומיים על מספר המשאיות הנכנסות, חדל כעת לפרסם את הנתונים באופן שוטף.
"האוהל שחוק לגמרי"
"המצב נורא. אין אוהלים ראויים, אין מים ראויים, אין מזון ראוי ואין כסף", אומרת מנאל סאלם, בת 52, שמתגוררת באוהל בחאן יונס שבדרום הרצועה. לדבריה, האוהל "שחוק לגמרי" והיא חוששת שלא יעמוד בתנאי החורף.
סוכנות הסיוע ההומניטרי של האו"ם (OCHA) מסרה שמאז אמצע אוקטובר, עם כניסת הסיוע הנרחב יותר, חל שיפור מסוים. בשבוע שעבר מסרה הסוכנות שאחד מכל עשרה ילדים שנבדקו עדיין סובל מתת־תזונה חריפה, ירידה מ־14% בספטמבר, וכאלף ילדים סובלים מהדרגה החמורה ביותר של תת־תזונה.
לטענת האו"ם, כמחצית מהמשפחות ברצועה דיווחו על שיפור מסוים בגישה למזון, בעיקר בדרום, לאחר שיותר סיוע ומוצרים מסחריים נכנסו לרצועה מאז הפסקת האש, ומשקי הבית אוכלים בממוצע שתי ארוחות ביום – עלייה מארוחה אחת ביולי.
כמחצית מהמשפחות ברצועה דיווחו על שיפור מסוים בגישה למזון, אחרי שיותר סיוע ומוצרים מסחריים נכנסו לרצועה מאז הפסקת האש
עם זאת, הפער בין הדרום לצפון נותר חד, ותנאי החיים בצפון קשים בהרבה.
מזון, מחסה ודלק נדרשים בדחיפות
עביר עטיפה, דוברת בכירה של תוכנית המזון העולמית, אומרת כי מדובר ב"מרוץ נגד הזמן".
"אנחנו זקוקים לגישה מלאה. הכול חייב להתקדם מהר", היא אומרת. "החורף מגיע. אנשים עדיין סובלים מרעב, והצרכים עצומים".
מאז הפסקת האש הכניסה הסוכנות עשרים אלף טונות של מזון – רק מחצית מהנדרש – ופתחה 44 מתוך 145 אתרי חלוקה מתוכננים.
עטיפה מוסיפה שגם המגוון התזונתי לוקה בחסר: "רוב משקי הבית שאיתם דיברנו צורכים רק דגנים, קטניות ומנות יבשות – אי אפשר לשרוד כך לאורך זמן. בשר, ביצים, ירקות ופירות כמעט שלא מגיעים לצלחת".
לפי OCHA, יותר מ־60% מתושבי הרצועה מבשלים באמצעות שריפת פסולת – תופעה שמגבירה סיכונים בריאותיים
המחסור בדלק ובגז בישול מקשה על הכנת מזון, ולפי OCHA, יותר מ־60% מתושבי הרצועה מבשלים באמצעות שריפת פסולת – תופעה שמגבירה סיכונים בריאותיים.
עם בוא החורף עולה גם הצורך במקומות מחסה. האוהלים מתבלים, ומבנים ששרדו את ההפצצות פתוחים לרוחות השמיים או לא יציבים ומסוכנים.
"אנחנו מתקרבים לחורף – גשמים, הצפות אפשריות, וגם מחלות בגלל מאות טונות של פסולת בקרבת אזורים מיושבים", אומר אמג'ד א־שאוואה, שעומד בראש ארגוני הסיוע הפלסטיניים העובדים בתיאום עם האו"ם.
לדבריו, רק 30-25 אחוזים מכמות הסיוע המצופה נכנסה לרצועה בפועל.
"תנאי המחיה בלתי נתפסים", אומרת דוברת מועצת הפליטים הנורווגית, המובילה ארגונים המסייעים בנושא המחסור במקומות מחסה
"תנאי המחיה בלתי נתפסים", אומרת שיינה לו, דוברת מועצת הפליטים הנורווגית, המובילה קבוצה של ארגונים המסייעים בנושא המחסור במקומות מחסה.
לפי הערכת המועצה, מיליון וחצי בני אדם בעזה זקוקים למחסה, אך כמויות גדולות של אוהלים, יריעות וציוד נוסף עדיין ממתינות לאישור ישראלי בכניסה.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו