גל ההגירה מישראל נמשך ללא הפוגה גם ב־2025, על רקע מתחים פוליטיים מתמשכים, קשיים כלכליים ועימות צבאי ממושך, לפי דוח חדש של חוקרים מאוניברסיטת תל אביב.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המובאים בדוח, 268,509 אזרחים ישראלים יצאו מהמדינה לתקופה של לפחות שלושה חודשים רצופים בין 2023 ל־2025.
ב־2025 שהו בחו"ל שלושה חודשים רצופים או יותר 90,922 ישראלים, לאחר 91,499 ב־2024 ו־86,509 ב־2023.
לשם השוואה, בעשור שבין 2010 ל־2019 עמד מספר היוצאים השנתי בממוצע על כ־60 אלף. בשלוש השנים עשור קודם לכן, בין 2013 ל־2015, יצאו לתקופות דומות 183,219 ישראלים בלבד.
"הנתונים הללו כשלעצמם עדיין אינם מציבים איום על חוסנה של ישראל. אולם במבט קדימה – ואם לא יחול שינוי – גובר החשש שההגירה תסלים באופן שיסכן את ביטחונה וכלכלתה"
את המחקר ערכו פרופסור איתי אתר מבית הספר קולר לניהול וראש פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה; פרופ' ניתאי ברגמן, ראש בית הספר לכלכלה; ודורון זמיר, דוקטורנט.
"ב־2025 אנו ממשיכים לראות מספרים מדאיגים מאוד של ישראלים העוזבים את המדינה לתקופה משמעותית, המתווספים ליציאה שנרשמה ב־2023 וב־2024", אמר אתר.
"הנתונים הללו כשלעצמם עדיין אינם מציבים איום על חוסנה של ישראל. אולם במבט קדימה – ואם לא יחול שינוי – גובר החשש שההגירה תסלים באופן שיסכן את ביטחונה וכלכלתה של ישראל".
בשנתיים האחרונות מתמודדת ישראל עם מאזן הגירה שלילי נדיר ומשמעותי, כאשר מספר העוזבים את המדינה עולה על מספר הנכנסים אליה. לדברי סרג'ו דלה־פרגולה, מבכירי המומחים בישראל לדמוגרפיה יהודית, למעט תקופות מסוימות בשנות ה־50 וה־80, ישראל תמיד קלטה יותר יהודים שעלו אליה מאשר יהודים שעזבו אותה.
אלא שב־2024 וב־2025 עברו לחו"ל כמעט 50 אלף בני אדם יותר ממספר האנשים שהגיעו להתגורר בארץ, לפי נתוני הלמ"ס.
בשנתיים האחרונות מתמודדת ישראל עם מאזן הגירה שלילי נדיר, כאשר מספר העוזבים את המדינה עולה על מספר הנכנסים אליה. למעט תקופות מסוימות בשנות ה־50 וה־80, ישראל תמיד קלטה יותר יהודים שעלו אליה מאשר יהודים שעזבו אותה
בעבר הוצג חלק ניכר מההגירה מישראל כחיפוש אחר הזדמנויות כלכליות טובות יותר בחו"ל. ואולם, רבים מהעוזבים כיום מייחסים את החלטתם לתוכניות הממשלה לקידום המהפכה המשפטית, שלדברי מבקריה פוגעות בדמוקרטיה בישראל, או למצב הביטחוני הנוכחי, לפי מחקר עדכני של הסוציולוגית פרופ' לילך לב ארי ממכללת אורנים.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו