JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הדמוקרטים השתלטו על הקונגרס – מכה קשה לטראמפ | זמן ישראל

הדמוקרטים השתלטו על הקונגרס – מכה קשה לטראמפ

מנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים, חכים ג'פריס, נואם במהלך אירוע ליל הבחירות במלון בגבעת הקפיטול בוושינגטון. 3 בנובמבר 2026 (צילום: AP Photo/J. Scott Applewhite)
AP Photo/J. Scott Applewhite
מנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים, חכים ג'פריס, נואם במהלך אירוע ליל הבחירות במלון בגבעת הקפיטול בוושינגטון. 3 בנובמבר 2026

הדמוקרטים השיגו בארה"ב ביום שלישי רוב הן בסנאט והן בבית הנבחרים, ורשמו ניצחונות גורפים שהגיעו עמוק לתוך מעוזים רפובליקאיים, לאחר שעשרות מיליוני מצביעים הביעו מחאה חריפה נגד הנשיא דונלד טראמפ.

היקפו ועוצמתו של הגל הדמוקרטי עדיין מתבררים, אך המפלגה ניצחה במדינות שנחשבו במשך שנים לבלתי ניתנות לכיבוש, ובהן מעוזים שמרניים כמו קרוליינה הדרומית, טקסס ואיווה.

הגל הדמוקרטי הדגיש את התסכול העמוק של המצביעים מהאופן שבו טראמפ מנהל את הכלכלה ומהחלטתו לפתוח במלחמה נגד איראן בפברואר, שהובילה לעלייה חדה במחירי הדלק. בסקר אחר סקר הביעו המצביעים דאגה מיוקר המחיה וכעס על האופן שבו טראמפ טיפל בנושא.

נוכחים מגיבים לתוצאות באירוע ליל הבחירות של המפלגה הדמוקרטית באיווה, בדה מוין. 3 בנובמבר 2026 (צילום: AP Photo/Ellen Schmidt)
נוכחים מגיבים לתוצאות באירוע ליל הבחירות של המפלגה הדמוקרטית באיווה, בדה מוין. 3 בנובמבר 2026 (צילום: AP Photo/Ellen Schmidt)

בקנזס הפך אדם המילטון, כומר בכנסיית ענק, לדמוקרט הראשון שזוכה במושב בסנאט מאז תקופת השפל הגדול, לפני כמעט מאה שנה.

באוהיו זכה הדמוקרט שרוד בראון במושב שבו החזיק סגן הנשיא ג'יי־די ואנס לפני שנתיים, ואילו בטקסס הצליח חבר בית הנבחרים של המדינה מטעם הדמוקרטים, ג'יימס טלריקו, לגבור על התובע הכללי הרפובליקאי קן פקסטון, שהיה מעורב בשערוריות, למרות הוצאות עתק של גורמים חיצוניים בקמפיין נגדו. הן אוהיו והן טקסס הצביעו לטראמפ בפער דו־ספרתי ב־2024.

המועמד הדמוקרטי לסנאט אדם המילטון נואם באירוע ליל הבחירות באוברלנד פארק, קנזס. 3 בנובמבר 2026 (צילום: AP Photo/Charlie Riedel)
המועמד הדמוקרטי לסנאט אדם המילטון נואם באירוע ליל הבחירות באוברלנד פארק, קנזס. 3 בנובמבר 2026 (צילום: AP Photo/Charlie Riedel)

בקרוליינה הדרומית, מדינה שבה ניצח טראמפ בפער של כמעט 18 נקודות אחוז ב־2024, גברה רופאת הילדים אנני אנדרוז על הסנאטורית הרפובליקאית דרלין גרהאם, שמונתה למושב לאחר מותו של אחיה, הסנאטור לינדזי גרהאם.

טראמפ קידם את מועמדויותיהם של פקסטון וגרהאם על פני מועמדים מבוססים יותר, אף שלשניהם היו חולשות ברורות. פקסטון עמד במרכזן של שורת שערוריות, ובהן הליך הדחה נגדו ב־2023 ואישומים בהונאת ניירות ערך, ואילו חוסר ניסיונה של גרהאם, שבו הודתה בעצמה, עורר כותרות שליליות.

טראמפ ניהל קמפיין נמרץ למען פקסטון, גרהאם וג'ון האסטד מאוהיו, במסגרת מסע בחירות אינטנסיבי בימים האחרונים שכלל יותר מ־24 עצרות. הנשיא קרא שוב ושוב לתומכיו "להעמיד פנים שאני מופיע בפתק ההצבעה", בניסיון לעורר את בסיס התמיכה שלו.

ביום שלישי בלילה, כשהתברר שהרפובליקאים נמצאים בסכנה לאבד את הרוב שלהם בשני בתי הקונגרס, כתב טראמפ ברשתות החברתיות: "לא הייתי בפתק ההצבעה, ואילו הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף! תודה על תשומת הלב לעניין".

הדמוקרטים העבירו לידיהם בסך הכול שישה מושבים בסנאט שהוחזקו בידי הרפובליקאים, ובכך הבטיחו לעצמם רוב גם אם לא יצליחו לשמור על המושבים שלהם במישיגן ובמינסוטה, שבהן מתנהלות התמודדויות צמודות.

הדמוקרטים היו גם בדרך להשתלט על בית הנבחרים האמריקאי, לאחר שהעבירו לידיהם לפחות שמונה מושבים שהוחזקו בידי הרפובליקאים, במדינות ובהן קנטקי, ניו ג'רזי וקרוליינה הצפונית, והפגינו כוח גם במחוזות בחירה שמרניים מובהקים.

הדומיננטיות של המפלגה התרחבה גם למערכות בחירות אחרות. מושל טקסס גרג אבוט, שכיהן שלוש קדנציות, הפסיד לדמוקרטית ג'ינה אינוחוסה, והדמוקרטים זכו גם בבחירות למושלי המדינות השמרניות איווה ואוהיו.

"הציבור האמריקאי דחה את טראמפ", אמר המנצח

"בניצחונות גורפים ומכריעים, העם האמריקאי דחה את השפלות המוסרית, השחיתות וחוסר הכשירות של האיש ששמו הנשיא דונלד ג'יי טראמפ", אמר הסנאטור הדמוקרטי המכהן ג'ון אוסוף, שעל פי התחזיות ניצח בג'ורג'יה, לתומכיו במסיבת ניצחון.

בפלורידה הצליחה הסנאטורית הרפובליקאית אשלי מודי לגבור על הדמוקרטית אנג'י ניקסון, אך הובילה בפער של כשלוש נקודות אחוז בלבד במדינה שבה ניצח טראמפ בפער של 13 נקודות אחוז ב־2024, לפי ספירת קולות שערכו רויטרס והעיתון USA Today. זו הייתה עדות נוספת לכך שגם במדינות רפובליקאיות מובהקות נרשמה תזוזה משמעותית לעבר הדמוקרטים.

הדמוקרטים שמרו על שלושה מחוזות בחירה לבית הנבחרים בפלורידה, שאת גבולותיהם שינו מחוקקים רפובליקאים מוקדם יותר השנה. בכל שלושת המחוזות זכה טראמפ לתמיכה בפער של תשע נקודות אחוז לפחות.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בבסיס חיל האוויר אנדרוז שבמרילנד, 28 באוקטובר 2026 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בבסיס חיל האוויר אנדרוז שבמרילנד, 28 באוקטובר 2026 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)

לפי סקרי יציאה שערכה חברת SSRS עבור קבוצת כלי תקשורת אמריקאיים, ובהם רשתות הטלוויזיה הגדולות וסוכנות הידיעות AP, מחצית מהמצביעים ברחבי ארצות הברית אמרו כי הם רואים בבחירות האמצע של 2026 הזדמנות להביע מחאה נגד הנשיא, ושלושה רבעים אמרו כי הם "כועסים" או "לא מרוצים" מהכיוון שאליו המדינה מתקדמת.

נוסף על כך, 70% מהמצביעים שהשתתפו בסקרים אמרו כי הם רוצים שהקונגרס ירסן יותר את כוחו של הנשיא ויפקח על פעולותיו.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום רביעי, 4 בנובמבר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.