אלפי מילים כבר נשפכו בתקשורת על ישיבת ועדת הכספים בשבוע שעבר, אשר נאלצה לדון במשך 3 שעות וחצי על ענייני המיסוי של ראש הממשלה בנימין נתניהו באמצע משבר הקורונה. הביקורת הזו אפילו סחטה התנצלות לא אופיינית מצד נתניהו עצמו על העיתוי, אבל לא גרמה לו לוותר על הכספים, בשלב זה.
אמנם ראש הממשלה הוא זה שקיבל את מלוא הפוקוס התקשורתי, אבל הממשלה הנוכחית, הכוללת 35 שרים, תיחשב לאחת מהמנותקות ביותר מבחינה כלכלית מאזרחיה, שנמצאים בשיאו של משבר כלכלי שטרם ידענו.
הדיון בועדת הכספים בשבוע שעבר היה בעניין מוצדק אך בעיתוי לא נכון. הנושא מוצדק כי אין לחייב אותי בהיטל פרסונלי שמעולם…
Posted by Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו on Saturday, June 27, 2020
שרים האחראים על המדיניות הכלכלית-חברתית, או סתם מזוהים כשרים חברתיים בממשלה, לא מבינים מדוע בתפקידם החדש הם רק פוגעים בציבור, או לחלופין מבינים זאת היטב, אך כמו בתמונה המפורסמת של שלושת הקופים אוטמים את האוזניים ואת העיניים – אבל לא את הפה. שרים אחרים קיבלו החלטות שמנותקות לגמרי מרצון הציבור, ולפחות אחד מהם הפגין ניתוק כל כך גדול, שהתקשה להבין על מה בכלל כולם כועסים. הנה רשימה חלקית בהחלט:
1
אלי כהן, השר לענייני מודיעין
אלי כהן לקח פסק זמן מהשירות הציבורי כשר הכלכלה וכנושא קולם הלא רשמי של העצמאיים. תחת זאת, נראה כי הסכים לשמש כשר למען ביתו, שיעסוק בענייני "אותות חלשים ומגמות מבצבצות" במשרד המודיעין (לפי אתר המשרד).
כהן הוא חלק מממשלה מנותקת, שהצביעה בשבוע שעבר נגד תשלום דמי אבטלה לעצמאיים. אילו היה מוותר על מימון משרדו, שלפי הערכות היקף תקציבו יגיע בקדנציה הזו ל-22 מיליון שקל, אפשר היה לשלם דמי אבטלה ל-4,400 עצמאיים בגובה של 5,000 שקל כבר בחודש הקרוב.
2
אורלי לוי-אבקסיס, השרה לחיזוק וקידום קהילתי
גם אם תחפשו טוב-טוב בתוך מערכות האיכון של השב"כ תתקשו למצוא אזרח אחד שיוכל להעיד כי הוא מרגיש שהקהילה שלו התחזקה והתקדמה בעקבות מינויה של אורלי לוי-אבקסיס ל"שרה חיזוק וקידום קהילתי".
מה שכן תגלו בוודאות הוא שאם לוי-אבקסיס הייתה מוותרת על התפקיד המיותר, ותורמת את הכסף שנועד למימון משרדה, אפשר היה לבנות איתו לא פחות מארבעה מרכזים קהילתיים מתקדמים ומכובדים ברחבי הארץ.
3
עמיר פרץ, שר הכלכלה
אחת ההחלטות הבודדות שהשר ה"חברתי" עמיר פרץ קיבל בתקופה כה קשה למשק, הייתה לסייע לעסקי הטייקון לן בלווטניק, מבעלי ערוץ 13 ובעל מונופול המלט המקומי נשר. לא בדיוק האיש שעונה להגדרה של מי שנאבק על לחמו.
בהחלטתו קבע פרץ כי ההיטל על ייבוא המלט יעלה ביותר מ-17%. הסיבות שהמציא פרץ כדי להצדיק את ההחלטה אפילו יותר מעניינות מההחלטה עצמה, שכן הוא נראה כאילו הוא מקריא דף מסרים, פרי עטו של בלווטניק.
פרץ קבע כי ההיטל על יבוא המלט יעלה ביותר מ-17%. הסיבות שהמציא פרץ כדי להצדיק את ההחלטה אפילו יותר מעניינות מההחלטה עצמה, שכן הוא נראה כאילו הוא מקריא דף מסרים, פרי עטו של בלווטניק
זה התחיל מהתירוץ שנמצא בכל ספר הדרכה לטייקון מתחיל של "הצלתי פרנסה של מאות משפחות" והמשיך ב"גם כך הצרכן לא נהנה מהמחיר הנמוך של המלט". אפילו ההחלטה הזו בוטלה בסופו של דבר בהינף פוסט של שר האוצר ישראל כ"ץ.
4
ישראל כ"ץ, שר האוצר
שר האוצר, ישראל כ"ץ, התעלם מדרישות שהציגו לו לובי 99 ומפלגת ימינה בוועדת הכספים למנוע מתן מענקים מהמדינה לחברות שמושכות דיבידנדים.
גם אחרי שקמה סערה ציבורית בעקבות החלטת פוקס כן למשוך דיבידנד, הפגין כ"ץ ניתוק כל כך גדול, שהוא עדיין לא הבין על מה התרעומת הציבורית.
החלטת בעלי רשת פוקס למשוך דיוידנד גבוה לכיסו בעיתוי זה, של שעת משבר ומצוקה, ולאחר כל הסיוע שהוא וכלל המעסיקים קיבלו למטרה המוצדקת של החזרת עובדים לעבודה, צורמת ומנוגדת לסולידריות המתבקשת. אני פונה אליו לבטל מיידית את ההחלטה.
— ישראל כ"ץ Israel Katz (@Israel_katz) June 26, 2020
בציוץ שפרסם הוא קרא לחברת פוקס לא למשוך את הדיבידנד, כאילו שזו הבעיה. הרי אם הראל ויזל, מבעלי פוקס, היה נענה לבקשת כ"ץ ומבטל את קבלת הדיבידנד, לא הייתה לו כל בעיה למשוך את הדיבידנד כעבור חצי שנה, שנה או אפילו שלוש. הבעיה שכ"ץ מתעלם ממנה היא עצם הסכמתו של השר לתת לחברות כמו זו של ויזל מענק מהמדינה, ללא תנאי.
5
מירי רגב, שרת התחבורה
אחרי ששינתה את מועד פתיחת הרכבת, ובכך הקשתה על תפקוד העובדים שגרים בפריפריה, החליטה שרת התחבורה, מירי רגב, לתקוע רפורמה של קודמה בתפקיד, בצלאל סמוטריץ'. הרפורמה הייתה אמורה להחליף את כרטיס הרב-קו באפליקציות מתקדמות שיחשבו לנוסעים מראש את חבילת התשלום המשתלמת ביותר כל חודש, והייתה צפויה לחסוך לאזרחי ישראל כ-100 מיליון שקל. שרת התחבורה החדשה רגב הקפיאה אותה בנימוק של חשש לפגיעה בפרטיות.
נהנית מהנוף, מהשקט ומנסיעה נגישה, זמינה ובטוחה. ערב טוב ישראל???????? pic.twitter.com/6ubyn9Ca35
— מירי רגב (@regev_miri) June 22, 2020
6
איציק שמולי, שר העבודה והרווחה
אפילו החלטה בסוגיה שנוגעת ישירות למשרד העבודה והרווחה, הרווחה והשירותים החברתיים, בדמות הארכת הזכאות לדמי אבטלה עד אמצע אוגוסט, התקבלה על ידי שר האוצר וראש הממשלה, מעל ראשו של השר הממונה איציק שמולי.
כשר נטול כוח אלקטורלי ויכולת להזיז דברים, ייתכן כי כל שנותר לשמולי זה לשמש כבובה שהקפיץ שלה נתון בידיו של נתניהו, ולנסות באופן נואש לקטוף קרדיטים ברשתות החברתיות, כדי להצדיק את השכר שהוא מקבל על כהונתו.
אני שמח שראש הממשלה ושר האוצר נענו לדרישתי הנחרצת להארכת תקופת הזכאות לדמי האבטלה ולמענקים לאוכלוסיה המבוגרת עד לאוגוסט. מדובר בבלון חמצן קריטי עבורם. מאות אלפי ישראלים נזרקו לאבטלה שלא באשמתם וממש לא הם צריכים לשלם את מחירה. גם בהמשך אאבק בנחישות על כך שאף ישראלי לא יישאר מאחור.
— איציק שמולי (@ishmuli) June 28, 2020
7
בני גנץ, ראש הממשלה החליפי
כנסת ישראל מבקשת את עזרת הציבור בחיפוש אחרי יוזמה/חוק/נוהל כלכלי טוב או רע, משמעותי או שולי, שיזם בני גנץ לטובת הציבור מאז שנכנס לתפקידיו כראש הממשלה החליפי וכשר הביטחון. אתם יודעים מה? נתפשר אפילו על סתם יוזמה – היא לא חייבת אפילו להיות מהתחום הכלכלי.
לפני כשנתיים, כשכל ההטבות המס שארגן לעצמו נתניהו עברו עדיין מתחת לרדאר הציבורי, הוביל ח"כ מיקי זוהר הליך חקיקה מהיר, שקבע כי נתניהו יזכה לפטור ממס גם על תשלומי המדינה על הבריכה שלו בקיסריה. נראה כי ב-2020 יהיה זה אך טבעי שהחוק המטיב יושלם, ויכלול גם את המקפצה של הבריכה, כדי שראש הממשלה וכל שריו יוכלו לעשות את זה משם, מבלי חלילה שיחששו להישאר עם איזו נכות כלכלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם