JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מתנגדי החיסונים מגבירים את המאבק נגד חיסון לקורונה | זמן ישראל
אילוסטרציה (צילום: iStock)
iStock
"אם מעט מדי אנשים יתחסנו, לא תהיה חסינות עדר"

מתנגדי החיסונים מגבירים את המאבק נגד חיסון לקורונה

סקרים מעידים על כך שרק 49% מהאמריקאים יסכימו לקבל חיסון נגד קורונה, בשל התנגדותם לחיסונים ● אבל מחקר חדש של ד"ר נועם טאו משיבא מפריך את הטענה שלהם, לפיה לא ניתן לסמוך על מינהל התרופות (FDA) ● טאו בדק ומצא כי תהליך אישור החיסונים שם מהימן ובטוח, אך הוא עדיין מודאג מהנעשה באמריקה - ובארץ ● ראיון

מתנגדי החיסונים מגבירים את המאבק נגד חיסון אפשרי לקורונה, ורופא ישראלי מפרסם מחקר שצפוי להפוך לנשק משמעותי בניסיונות להפריך את טענותיהם.

ד"ר נועם טאו מהמרכז הרפואי שיבא פרסם מחקר (אחרי סקירת עמיתים) שבו הוא טוען שמינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, אפקטיבי מאוד בהערכת בטיחות חיסונים לפני הפצתם, ובמעקב אחרי ביטחון הביצועים שלהם לאורך זמן.

טאו, שמודאג מכך שההתנגדות לחיסונים, שרובה מגיעה מאמריקה, מתפשטת במהירות, יצא למצוא תשובה פשוטה למה שמבחינתו היא השאלה המרכזית: האם יכול הציבור האמריקאי לסמוך על ה-FDA בכל הנוגע לבטיחות החיסונים?

הוא מצא שביחס ל-57 חיסונים שאושרו בין 1996 ל-2015, התגלו 58 נושאים הקשורים לבטיחות. בניגוד להיגיון הבריא, הוא אומר שזה סימן טוב מאוד.

הוא מסכם שאף אחד מנושאי הבטיחות האלו לא הוביל לפגיעה משמעותית בבריאות, מה שמצביע על כך שתהליך האישור הראשוני מקיף ומעמיק.

לדבריו, העובדה שהמערכת של ה-FDA שאמונה על ניטור החיסונים – מקור המידע שלו – זיהתה את הנושאים הבטיחותיים המוצגים, מעידה על מהימנותה.

אירוע גאווה במתכונת קורונה בירושלים, יוני 2020, למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)
אילוסטרציה, אירוע במתכונת קורונה בירושלים, למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)

טאו אומר שהמאמר שלו מספק הדגמה פשוטה לכך שהחיסונים שמאושרים בטוחים לשימוש. "אני יודע שלא אשנה את דעתם של מתנגדים מושבעים, אך אני מקווה שמהמחקר שלי ישכנע מתלבטים רבים לחסן את ילדיהם", הוא מציין.

הוא אומר שהוא לא מודאג במיוחד מהתנועה נגד חיסונים בישראל, כפי שהיא קיימת כרגע, אבל מודאג מהיכולת של ארצות הברית להשיג חסינות עדר בגלל השפעתם הרבה של מתנגדי החיסונים שם.

הוא אומר שהוא לא מודאג במיוחד מהתנועה נגד חיסונים בישראל, כפי שהיא קיימת כרגע, אבל מודאג מהיכולת של ארצות הברית להשיג חסינות עדר בגלל השפעתם הרבה של מתנגדי החיסונים שם

ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה המוביל של ממשלת ארה"ב למחלות זיהומיות, דיבר בעבר על האפשרות ששיעורי התחסנות נמוכים לקורונה ימנעו מארה"ב להגיע לחסינות עדר. באותו ראיון דיבר על "תחושה כללית של אנטי-מדע, אנטי-סמכות, אנטי-חיסונים בקרב אנשים באמריקה – אחוז מדאיג של אנשים, באופן יחסי".

טאו אומר שהמחקר יכול לסייע בבניית האמון הציבורי בזירה הזאת: "המחקר שלי מצביע על רמות בטיחות גבוהות מאוד של חיסונים, וחשוב שסוג כזה של מידע ברור יהיה נגיש עכשיו, אם אנחנו רוצים ליצור ביטחון ציבורי בחיסונים".

ד"ר נועם טאו (צילום: באדיבות שיבא)
ד"ר נועם טאו (צילום: באדיבות שיבא)

טאו, מומחה באיכות ובביטחון תרופות ומכשירים רפואיים, חיבר את המאמר עם ד"ר דפנה יהב מבילינסון וד"ר דניאל שפשלוביץ מאיכילוב. שלושתם פועלים גם במסגרת בית הספר לרפואה באוניברסיטת ת"א.

למרות העניין הבינלאומי במחקר למציאת חיסון לקורונה, סקרים מעידים על כך שרק 49% מהאמריקאים יסכימו לקבל חיסון לקורונה. הסקר שבוצע על ידי Associated Press ומכון מחקר מצא ש-20% מהנסקרים היו בטוחים לגבי כך שלא יסכימו להתחסן, ו-31% מתלבטים.

החשש ממתנגדי החיסונים גובר בארה"ב ובמקומות אחרים. ביום שישי שעבר כינה אותם ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, "משוגעים". חלק מהפעילים מפיצים תיאוריות קונספירציה שקשורות לביל גייטס, שאותן הכחיש המיליארדר. תעמולת מתנגדי החיסונים כוללת לרוב חיבור (שלא הוכח) בין חיסונים לאוטיזם, וטוענת שהחיסונים גורמים למוות בעריסה, אלרגיות, ומגוון של בעיות רפואיות.

שוחחתי עם טאו רגע לפני שמחקרו התפרסם ב-Annals of Internal Medicine.

ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיה ולמחלות זיהומיות, מדבר על נגיף הקורונה בשעה שנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מקשיב לדבריו, בחדר תדרוך העיתונאים בבית הלבן בוושינגטון, 17 באפריל 2020 (צילום: אלכס ברנדון/איי-פי)
ד"ר אנתוני פאוצ'י ודונלד טראמפ מתדרכים עיתונאים בבית הלבן, 17 באפריל 2020 (צילום: אלכס ברנדון/איי-פי)

מפתיע שחוקר בישראל בוחר לצלול לארכיונים של ה-FDA ולמצוא תשובה לתופעה אמריקאית במהותה. למה הנושא הזה חשוב לך כל כך?

"כולנו נועלים נייקי ומשתמשים באייפון. הטכנולוגיות מופצות מהר וכמוהן גם הווירוסים, וניתן לומר את אותו הדבר גם על תנועת מתנגדי החיסונים.

"אם לא נפעל מהר, היא תתפשט יותר ויותר. תנועת מתנגדי החיסונים מתחילה לצבור תאוצה במקומות נוספים בעולם, וזה דבר רע שקורה בתקופה שבה מחלות מידבקות נמצאות בשפל בכל העולם. צריך לקטוע את זה באיבו, לטובת האנושות.

"תנועת מתנגדי החיסונים מתחילה לצבור תאוצה במקומות נוספים בעולם, וזה דבר רע שקורה בתקופה שבה מחלות מידבקות נמצאות בשפל בכל העולם. צריך לקטוע את זה באיבו, לטובת האנושות"

"אם האמון של הציבור האמריקאי בחיסון עתידי ימשיך לצנוח, מדינות אחרות עשויות ללכת בעקבותיהם. אנשים יגידו, 'אם האמריקאים לא עושים את זה (לא מתחסנים), למה שאנחנו נעשה את זה?'. זה מדאיג אותי".

אתה מומחה לבטיחות תרופות. איך מתנהג חיסון בהשוואה למוצרים אחרים?

"יש פחות לחצים כלכליים – חברות מרוויחות פחות מחיסונים ביחס למוצרים אחרים – והפיקוח טוב יותר מאשר בתחומים אחרים של הרפואה".

המחקר שלך בוחן את כל החיסונים שאושרו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי בין 1996 ו-2015 – בסך הכל 57 חיסונים. מצאת שאחרי אישורם, היו כ-58 מקרים בטיחותיים שקשורים ל-25 חיסונים. האם זה מקור לדאגה?

"לא. רוב ענייני הבטיחות היו מתונים וחסרי משמעות, כמו התעלפות עם קבלת החיסון, או חברה שהוציאה הודעה שאומרת שהם החליפו את המכסה של מיכל הזכוכית הקטן, ואם את אלרגית ללטקס שימי לב – פשוט הודעה מקדימה כזאת".

"רוב ענייני הבטיחות היו מתונים וחסרי משמעות, כמו התעלפות עם קבלת החיסון, או חברה שהוציאה הודעה שאומרת שהם החליפו את המכסה של מיכל הזכוכית הקטן, או הודעה לפיה 'אם את אלרגית ללטקס – שימי לב'"

חיסון אחד הוצא מהשוק בתקופת המחקר שלך. מה הייתה הבעיה איתו? 

"אנחנו רואים שהיה רק חיסון אחד שהציג בעיות שהיו נפוצות יותר מכפי שה-FDA מרשה, והבעיות האלה עדיין מאוד נדירות. אחד מכל 5,000 עד 10,000 איש יסבול מתופעת לוואי שקשורה למעיין כתוצאה מחיסון RotaShield נגד נגיף הרוטה. ובכל זאת, הוציאו אותו מהשוק, והעובדה שזה קרה זמן קצר כל כך אחרי האישור מעיד על היעילות של מערכות הפיקוח של הרשות בכל נושאי הבטיחות".

מה אתה אומר לאנשים שמקבלים את המחקר בנוגע לחיסוני עבר, אבל בהינתן המהירות והמירוץ לזריקת נגד קורונה, חוששים מרמות נמוכות של ביטחון?

"הסטנדרטים של הבטיחות מקיפים ובאופן כללי לא פוגעים בהם. במיוחד בהתחשב בפרופיל הגבוה של ההתפתחות הנוכחית, אני לא מאמין שזה ישתנה.

"המחקר מראה שהפיקוח המתמשך, כמו גם האישור הראשוני, מקיף מאוד, כך שהביקורת הרציפה תהיה בלתי מתפשרת. כדאי לדעת שרוב החיסונים המוצעים לקורונה משתמשים בטכנולוגיות מוכרות שאנו כבר יודעים שהן בטוחות. השינויים מינימליים, ואני משוכנע שהחיסונים החדשים ייבדקו ביסודיות".

"כדאי לדעת שרוב החיסונים המוצעים למגפת הקורונה משתמשים בטכנולוגיות מוכרות בעולם, שאנו כבר יודעים שהן בטוחות. השינויים מינימליים, ואני משוכנע שהחיסונים החדשים ייבדקו ביסודיות"

אתה מודאג מכך שמתנגדי חיסונים יחתרו תחת יעילות תכנית החיסון לקורונה.

"בישראל, שיעור החיסון צפוי להיות גבוה, באופן דומה לשיעורי ההתחסנות הגבוהים בארץ באופן כללי, אחד הגבוהים בעולם המערבי, בערך 90%. אז אני אופטימי בנוגע לקבלת החיסון באוכלוסייה הישראלית, מרגע שהוא ייעשה זמין.

"אבל בארה"ב המצב שונה, והשאלה היא האם ארה"ב תהפוך למדינה מוגבלת מבחינת היכולת להיכנס אליה, ועדיין תחייב בידוד כשמגיעים ממנה, בגלל ששיעורי החיסון שם עשויים להיות נמוכים מהדרוש להגנה גורפת מהחיסון.

"אנחנו לא יודעים מה המספר הדרוש להגנה של כלל האוכלוסייה, אבל במחלות אחרות אנחנו מדברים על 80-90%. חיסונים עובדים ברמה האישית, להגן על האדם שמקבל אותם, אבל כשאתה מגיע לרמות גבוהות מספיק של חיסון באוכלוסיה, הם מגנים גם על כלל הציבור, מספקים חסינות עדר, ועשויים לאפשר את העלמת המחלה. אם מעט מדי אנשים יתחסנו, לא תהיה חסינות עדר.

"אנשים צריכים להבין שבמקרה של קורונה, חסינות עדר לא תקרה בכוחות עצמה – ברוב המדינות רק 1-5% נדבקו, ואנו לא יודעים אם ההדבקה מעניקה חסינות".

אז אתה מודאג מכך שתנועת ההתנגדות לחיסונים תמנע מארה"ב להגיע לחסינות עדר, כשאחת התוצאות תהיה שגם כשיתחילו לטוס בין מדינות, בלי צורך בבידוד, ארה"ב לא תוכל להיות חלק מההסדר הזה?

"כן, אני חושב שזה עלול לקרות, בעיקר אם ה-FDA לא יצליח לספק את החיסון כך שהוא באמת יהיה חינם לכולם, מה שיפחית את מספר האנשים שיקבלו את החיסון. גם אם הוא יעלה רק 5 דולר, זה עשוי להשפיע. יש אנשים שאומרים שאם הם לא מחלקים את זה בחינם, זה סימן שהם לא באמת רוצים שנקבל אותו".

חרדים מפגינים נגד מגבלות התנועה בל"ג בעומר 2020 (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
חרדים מפגינים נגד מגבלות התנועה, אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

התנגדות לחיסונים היא תופעה שחוצה דתות ותרבויות, אבל האם יש לך תובנות בנוגע לפופולריות שלה בזרמים מסוימים של הקהילה החרדית?

"אני בהחלט מודאג ממוקדים בקהילה החרדית, בעיקר בארה"ב, אבל גם בישראל, שבהם קיימת התנגדות לחיסונים. זה מפחיד, ובנוסף אנחנו ממש לא צריכים עוד תירוצים לאנטישמיות. אם, בתוך שנה, נראה שחלק מהמוקדים בארה"ב שמתנגדים לחיסון מקורם בקהילות יהודיות, ייתכן שניתקל בגורמים קיצוניים באוכלוסיה האמריקאית שיגידו, 'תקשיבו, זה לא המחלה, זה היהודים'".

"אם, בתוך שנה, נראה שחלק מהמוקדים בארה"ב שמתנגדים לחיסון מקורם בקהילות יהודיות, ייתכן שניתקל בגורמים קיצוניים באוכלוסיה האמריקאית שיגידו, 'תקשיבו, זה לא המחלה, זה היהודים'"

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
״זו לא המחלה- זה היהודים...״ אתם רצייניים?!?! מצטרפים למשרד הבריאות בקמפיינים של הפחדה... עכשיו מאנטישמיות, נו באמת... הסרט שאימצתם לכם בו מתנגדי החיסונים הם מתנגדים זו הטעות הענקית של... המשך קריאה

"זו לא המחלה- זה היהודים…"
אתם רצייניים?!?! מצטרפים למשרד הבריאות בקמפיינים של הפחדה… עכשיו מאנטישמיות, נו באמת…

הסרט שאימצתם לכם בו מתנגדי החיסונים הם מתנגדים זו הטעות הענקית שלכם…
וכן זה יתפוצץ לכם בפרצוף בעיקר בגלל שלא באמת הייתם איי פעם שקופים לציבור בנושא חיסונים…
לא אתם, ולא האמריקאים…
אז עכשיו אתם מתפלאים שלציבור אין אמון בכם בנוגע לחיסוני הקורונה?!?!?!

רוצים להוכיח שהמחקר שלכם בטוח, מוזמנים להשתתף ב"אתגר הצבים" ובכך לזכות באמון הציבור בחזרה.
צריך לעבוד כדי לזכות באמון הציבור היום…
את הברור מאליו ואת האוטומט… כבר הפסדתם …
אז בבקשה יש לכם אתגר לעבוד עליו:

לד"ר דניאל מישורי יש אתגר עבורכם…אתגר הצבים – התחיל מ-2,000 ש"ח ועכשיו הוא כבר 12,000 ש"ח(!) שמחכים לפותר…

Posted by ‎צבים כל הדרך למטה – הספר‎ on Monday, June 8, 2020

אתגר הצבים

עוד 1,200 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 27 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

ילדה בת שבע נורתה למוות בערערה; המשטרה: זו כנראה קטטה שהסלימה בין שכנים

נעצרו מספר גורמים שלפי החשד קשורים לירי ● כמה רחפני נפץ של חזבאללה פגעו בצפון הארץ, בקרבת גבול לבנון ● החרדים איימו לתמוך בוועדת חקירה ממלכתית לטבח - הליכוד הצביע בעד חוק המעונות; מועצת אוקטובר: טרגדיה של עם הפכה לספין מגעיל ● ההצבעה בקריאה ראשונה על פיזור הכנסת תיערך ביום שני הקרוב; טרם נקבע מועד הבחירות

לכל העדכונים עוד 22 עדכונים

פסילוסיבין ככיוון מבטיח לטיפול ב-PTSD בארץ

מאז ה-7 באוקטובר אנחנו מתמודדים לא רק עם שיקום בתים וקהילות, אלא גם עם שיקום נזק בלתי נראה: שיקום התודעה.

הנתונים שמצטברים מהשטח מציירים תמונה מוכרת מדי למי שעוסקים בבריאות הנפש – גל מתמשך של הפרעות דחק פוסט־טראומטיות, דיכאון וחרדה, שמאתגר את המערכות הקיימות ודורש מענה רחב, מהיר ומדויק.

פרופסור איל פרוכטר הוא שותף מייסד ומנהל תחום רפואה ומדע קולקטיב עיקר - השותפות לחוסן בישראל.

ד"ר נדיה ליסובודר היא יועצת קלינית CRO, מייסדת ומנכ"לית של גליל מחקר ביו-רפואי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 849 מילים
אמיר בן-דוד

מדינה במבצע חיסול

ספק אם יש מישהו במדינה שמסוגל לדקלם את שמות כל "ראשי הנחש" שישראל חיסלה מאז השבעה באוקטובר. והלילה חיסלנו – בפעם המי יודע כמה – את ראש הזרוע הצבאית של חמאס ● וגם: הווטו האמריקאי בצפון ● האיום הדרמטי של רוסיה ● התפנית המעודדת בגוש עציון ● מבזק ספורט ● ועוד...

הרמטכ״ל אייל זמיר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ״ץ בדיון בקריה ב-26 במאי 2026 (צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
מעיין טואף/ לע״מ

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

להקים את הסנהדרין

ראוי להקים בישראל את מוסד "הסנהדרין". המערכת הפוליטית סרחה ויוקרתה מצויה בשפל עמוק ברחוב הישראלי. פוליטיקאים רדודים וברוטליים בהתנהגותם החדירו נורמות פסולות לחיים הציבוריים והשחיתו את המערכת הפוליטית.

אנו זקוקים לסוג של חבר מושבעים או בית מגוון בהרכבו, שיהווה מקור השפעה והשראה למנהיגים ולציבור הרחב וישפיע על השיח הציבורי, וזאת בהיעדר ריסון של מקבלי ההחלטות.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית. חבר בקבוצת מפקדים למען ביטחון ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 632 מילים ו-1 תגובות

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים

לכשכש בכלב - הפסיכולוגיה של החלטה על תקיפה באיראן ובלבנון

החלטה על תקיפה באיראן ובלבנון בצל הבחירות הקרבות ומשפטו הפלילי של ראש הממשלה: כשהצורך הביטחוני פוגש את כשל המהמר, רציונליות מוגבלת ומנהיג הזקוק לשינוי סדר היום. 

*  *  *

הסרט "לכשכש בכלב" משנת 1997 מתאר נשיא אמריקאי המסובך בפלילים, ש"ממציא" מלחמה במדינת אויב. במקום לעסוק בפרשיות הפליליות של הנשיא, הציבור בסרט עוסק באיום החיצוני, בצורך להכריע את האויב ובחיזוק האחדות הפנימית. המלחמה אינה העיקר בסרט. העיקר הוא מאמץ "הנדסת תודעה" של הציבור.

ד״ר עוזי ערן, סא"ל במיל', הוא חוקר בתחום הפסיכולוגיה של המשפט וקבלת החלטות בתנאי אי־ודאות וסיכון. מחקריו עוסקים בהשפעת סגנונות חשיבה, אינטואיציה והטיות קוגניטיביות על שיקול הדעת של שופטים, ומקבלי החלטות מדיניות וצבאיות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 861 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הרב לנדו קבר את חוק הפטור והותיר את נתניהו בהלם

אנשי ראש הממשלה היו בטוחים שהצליחו לגבש רוב שיאשר את חוק ההשתמטות ויבטיח את שלמות הקואליציה ● אבל אז הגיע מנהיג הליטאים, הדהים את הח"כים החרדים, והטיל וטו שריסק אלפי שעות של תרגילים פוליטיים ● נתניהו מבועת מהאפשרות שהברית תתפרק לקראת הבחירות, אבל ההחלטה של הרב לנדו מעידה שגם ראש הממשלה כבר לא שולט באירוע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,052 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

במזה"ת החדש, הבלוקצ'יין ניצח את הסנקציות

איראן גובה דמי מעבר לא חוקיים במצר הורמוז בהיקף של מיליארדים, ועוקפת את הסנקציות שהוטלו עליה באמצעות תשתית פיננסית פרטית הקשורה בטבורה לצמרת הממשל האמריקאי ולכלכלת ארה"ב בכללותה ● הממשל והרשויות בארה"ב פועלים מול התופעה בשני קולות מנוגדים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,143 מילים

ריאיון המסע פורץ הדרך של הרופאה הדרוזית הראשונה

ד"ר נאדיה ח'יר, שזכתה בשבוע שעבר בפרס יוקרתי למנהיגות נשית, נזכרת בימים שבהם לנשים דרוזיות היה אסור לנהוג או ללמוד באוניברסיטה ● ההחלטה ללמוד רפואה נולדה מתוך רצון לעזור לנשים בקהילה שסירבו להיבדק אצל רופאים גברים – ודרשה פגישה חשאית עם מנהיג העדה כדי לקבל אישור חריג

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

בצפון, המורתע הפך למרתיע

יותר מ־130 תקיפות בשבוע אחד ו־11 חיילי צה"ל שנהרגו מאז הפסקת האש אינם עוד "הפרות" נקודתיות, אלא סימן לשינוי מאזן ההרתעה בצפון ● חזבאללה זיהה את נקודת התורפה הישראלית ברחפני הנפץ, הקפיא בפועל את תנועת הכוחות בתוך לבנון והרחיב בהדרגה את טווח הפגיעה גם לתוך ישראל ● כל עוד הדרג המדיני מרסן את התגובה, הארגון ימשיך לפרש את הזהירות הישראלית כחולשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 850 מילים

הפלירטוט החרדי עם איזנקוט הוא בעיקר מסר לנתניהו

החרדים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד לשון המאזניים באמצעות פלירטוט פומבי עם איזנקוט, אבל האיום על נתניהו נשען על בלוף כפול: הם לא באמת בדרך לממשלת מרכז–שמאל, ומתווה הגיוס של איזנקוט רחוק מאוד ממה שהם מבקשים ● המטרה הפוליטית ברורה: ללחוץ על הליכוד, לבלבל את הגוש שממול ולנסות להפוך את איזנקוט לגלגל חמישי בקואליציית נתניהו הבאה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 780 מילים

חלף עם הרוח

מה שהתחיל בהתעלמות מהתושבים הדרוזים, מסתיים ברפיסות וחוסר משילות ● ממשלת ישראל שלחה את חברת "אנרג'יקס" להקים טורבינות רוח בצפון רמת הגולן, וברגע האמת נטשה אותה לבד מול אלימות המפגינים ● המפכ"ל נתן את ברכת הדרך אבל לשטח הגיעו שישה שוטרים, ונתניהו הבטיח להקים צוות בין-משרדי אבל התאייד ● ניר ישועה, מנכ"ל אנרג'יקס: "ברמת הגולן לא הייתה משטרה ולא מדינה"

לכתבה המלאה עוד 1,484 מילים ו-2 תגובות

הקרב על הדמוקרטים מתחיל בכיבוש

ריאיון העיתונאי והיוצר הדוקומנטרי נועם שיזף קורא להתפקד לדמוקרטים כדי להקים בתוך המפלגה בלוק אנטי־כיבוש, שילמד מהמתנחלים בליכוד איך מפעילים לחץ פוליטי מבפנים ● בריאיון לזמן ישראל הוא מסביר למה בעיניו הפלת ממשלת נתניהו אינה מספיקה, מדוע השמאל חייב לחזור לומר "כיבוש", ולמה אין דרך לסיים אותו בלי לשנות את האלקטורט היהודי

לכתבה המלאה עוד 1,948 מילים ו-4 תגובות

משחק כפול בביירות

נביה ברי, מנהיג תנועת אמל והשותף הבכיר של חזבאללה בדואופול השיעי בלבנון, פועל מאחורי הקלעים כדי לשמר את מעמדו הפוליטי ● בעוד שהרס כפרי הדרום מעורר זעם ציבורי גובר נגד ארגון הטרור, ברי ממתין לשעת כושר כדי להציג את עצמו כאלטרנטיבה מתונה – אך בינתיים ממשיך להעניק לחזבאללה מטרייה הפוליטית

לכתבה המלאה עוד 1,270 מילים

מופע ההתקרבנות של עו"ד ציון אמיר מול שופטי בג"ץ מוכיח כי מטרתו העיקרית של שר המשפטים היא לסחוט פרובוקציה ● למרות שהשר מייבש בתי משפט במכוון וממציא חוקי בחירה חדשים, נציגו מתעקש להציגו כמי שמציל את הסדר התקין ● השופטים, שמבינים את המלכוד, מנסים לאלץ את לוין למינויים טקטיים כדי לא להעניק לו עילה פוליטית נוספת להתנגחות במערכת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 930 מילים

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.