JavaScript is required for our website accessibility to work properly. לנשום עם האויב: סרבני החיסונים מסבירים עד כמה גבוה המחיר שהם משלמים על החלטתם | זמן ישראל
חיסונים. אילוסטרציה (צילום: iStock)
iStock
סרבני החיסונים מסבירים עד כמה גבוה המחיר שהם משלמים על החלטתם

לנשום עם האויב

המשבר הנוכחי הפך את החברה הישראלית למפולגת מתמיד ● מבצע החיסונים הלאומי פער תהום של ממש בין המתחסנים לאלה שהחליטו לא להתחסן ● גם כשזה קורה באותו בית ● על המשפיענית שהחברות לא מוכנות לפגוש עד שתתחסן ● הסבתא שכולם עושים לה פרצופים ● והריבים המשפחתיים ● פרופ' מיכל פרנקל: "כל מי שלא מתחסן כאילו מעשן לנו בפרצוף, והגיוני שלא נרצה להיות לידו"

אופירה אבירם, נשואה ואם לשניים מפתח תקווה, היא היחידה בבית שלא התחסנה. "בעלי התחסן, המשפחה שלי ושל בעלי לוחצים עליי להתחסן, אבל אני לא רוצה. אני סובלת מבעיות שמיעה, ואני מפחדת שהחיסון יגביר את זה. אני גם מאוד לא אוהבת את האגרסיביות שבה כופים את החיסון. למה לחוץ לממשלה לחסן אותנו כל כך מהר, דווקא לפני הבחירות? כל התעמולה האגרסיבית הזו מאוד מרתיעה אותי".

משפחתה של אבירם, נומרולוגית ובעלת עמוד פופולרי בפייסבוק, מדגימה סובלנות והכלה בסוגיה הזו, אבל מדובר במקרה יוצא דופן. מבצע החיסונים הלאומי יצר פילוג עז בין המתחסנים והבלתי מתחסנים במדינה שגם כך עתירה בפילוגים מזנים שונים ומשונים. קבלת האחר? לא בבית ספרנו. ההחלטה שלא להתחסן מתקבלת ברוב המקרים בעוינות, לא באמת משנה למה לא התחסנת.

"בבית למדנו עוד הרבה לפני המגפה לחיות עם השוני", מספרת אבירם. "בעלי מאוד שונה ממני. אני באה מבית דתי והוא בא מבית חילוני. בפוליטיקה אני מרכז והוא ימין. בכל פעם שאנחנו שומעים בחדשות על מישהו שנפטר מקורונה הוא אומר לי בצחוק – 'עכשיו תגידי שביבי עושה את זה בכוונה כדי שאנשים ילכו להתחסן'.

"אבל יש לי חברות שהודיעו לי שלא יפגשו אותי עד שאתחסן. אני מבינה שהן מפחדות, אבל אני לא שוקלת להתחסן".

שלט בהפגנה נגד כפיית חיסונים, 15 בפברואר 2021 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
שלט בהפגנה נגד כפיית חיסונים, 15 בפברואר 2021 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

האם פתיחת פעילויות התו הירוק תשנה משהו בבית אבירם? "זה רק מעמיק את הפילוג. למנוע מאנשים כניסה למקומות ציבוריים? מישהו כאן השתגע. אני לא מתנגדת חיסונים, חיסנתי את ילדיי בכל הנדרש בילדותם ואני לא מכחישת קורונה, אבל אף אחד לא יכול לכפות עלי חיסון. אנחנו, הלא מתחסנים, לא סוג ב'".

"למנוע מאנשים כניסה למקומות ציבוריים? מישהו כאן השתגע. אני לא מתנגדת חיסונים, חיסנתי את ילדיי בכל הנדרש בילדותם ואני לא מכחישת קורונה, אבל אף אחד לא יכול לכפות עלי חיסון. אנחנו, הלא מתחסנים, לא סוג ב'"

לנמק את הסטיגמה

קארו ברקן אפטר, אם לשלושה המתגוררת בקיבוץ יחד, עדה לחוסר הסובלנות החדש שנולד כאן באבחה. היא עדיין לא גיבשה את ההחלטה אם להתחסן, ומרגישה שהבחירה החופשית שלה על גופה נשללת ממנה בזמן שמופעל עליה לחץ מכיוון המתחסנים ומתנגדי החיסונים, במקביל.

"הקהילה בקיבוץ שלנו ושל הישוב הסמוך אלינו מתנגדת לחיסונים בצורה מאוד לוחמנית. כולם פה עמוק בתיאוריות קונספירציה, שכל העולם עושה ניסוי על אזרחי ישראל ואין לסמוך על המדינה שלנו, ומזריקים לנו חומרים", היא אומרת.

"מצד שני, אני רכזת חינוך של שני הישובים, ואני במגע עם כל שכבות הגיל, ויש לחץ מלמעלה לחסן את עובדי ההוראה. קיים גם לחץ להתחסן מצד המשפחה שנמצאת במרכז, וזה גורם לי לתחושה שאין לי בחירה חופשית.

הפגנה נגד כפיית חיסונים בכיכר הבימה בתל אביב, 15 בפברואר 2021 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
הפגנה נגד כפיית חיסונים בכיכר הבימה בתל אביב, 15 בפברואר 2021 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

"השבוע שמעתי מישהי מהישוב מספרת לכמה אנשים שהיא שוקלת להתחסן כי זה פוגע לה בפרנסה מחוץ לישוב וכולם התנפלו עליה, ממש עשו עליה עליהום".

ברקן אפטר, שנולדה בשוויץ ועלתה לישראל בגיל 23, משווה את המצב בישראל לקצב האיטי של החיסונים בשוויץ. "משהו פה לא מסתדר לי. הרי למדינה כמו שוויץ יש הרבה כסף, והם לא ממהרים לחסן. הם עדיין בשלב החיסון של אוכלוסיית בני 75 פלוס. שני ההורים שלי בני 74 והם גרים בשוויץ, ועוד לא הגיע תורם להתחסן, ופה כולם כבר לוחצים עלי להתחסן ואני עוד לא בת 50.

"אני מניחה שמתישהו אצטרך להתחסן כי אני ארצה לפגוש את המשפחה שלי ולטוס לחו"ל, אבל אני מעדיפה שזו תהיה החלטה אישית שלי ולא ללכת עם העדר".

פרופ' מיכל פרנקל, ראשת המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, דווקא מתרשמת שהחיסונים הפכו לקונצנזוס בישראל ולסממן של מחויבות קולקטיבית. "אנחנו, הישראלים, רואים את המחלוקת על חיסונים כסימון על סולם הערכים שלנו. אלה שמתחסנים רואים באלה שלא מתחסנים מסיבות שאינן רפואיות, כאנשים שדואגים לאינטרס הפרטי שלהם בלבד".

פרופ' מיכל פרנקל (צילום: האוניברסיטה העברית)
פרופ' מיכל פרנקל (צילום: האוניברסיטה העברית)

הדמוניזציה הזו, לפי פרנקל, היא ברירת המחדל של חברה במצב של משבר וחוסר ודאות. "כשיש לנו מחסור חמור במידע, אנחנו חייבים להשתמש בסטיגמה על מנת להשיג שליטה על המצב. אנחנו עושים חישובים לסיכויים וסיכונים שלנו ולכן לא נרצה להיות בחברת מישהו שלא התחסן כי הוא עלול לסכן אותנו".

פרנקל משווה את הוקעת מתנגדי החיסון בחברה הישראלית לתהליך שעברנו עם העישון.

"הרי בזמנו אף אחד לא היה עושה סיפור מעישון. אנשים היו מעשנים בעבודה, במשרדים שלהם, במסעדות, בברים, כל עוד לא התחיל השיח הציבורי על עישון פאסיבי. עד אותו הרגע אנשים שהיו מעשנים היו מזיקים לעצמם, ברגע שהחלה המודעות שהם מזיקים גם לאחרים הכול השתנה והעישון נאסר במקומות ציבוריים.

"מכיוון שהחיסון לא אמור להגן רק עליך אלא גם על הסביבה שלך ולהקטין את סיכויי ההדבקה, אז כל אלה שלא מתחסנים כאילו מעשנים לנו בפרצוף. לכן, זה הגיוני שלא נרצה לשבת לידם בהצגה או בסרט, ולא נרצה שיבואו למקום העבודה שלנו, ולא נרצה להיפגש איתם. יש הגיון בסטיגמה שמודבקת לאנשים שנמנעים מלהתחסן מסיבות אידיאולוגיות".

"כשיש לנו מחסור חמור במידע, אנחנו חייבים להשתמש בסטיגמה על מנת להשיג שליטה על המצב. אנחנו עושים חישובים לסיכויים וסיכונים שלנו ולכן לא נרצה להיות בחברת מישהו שלא התחסן כי הוא עלול לסכן אותנו"

לחץ בדיור המוגן

הלחץ החברתי בשם הקונצנזוס מופעל גם על מי שלא מתחסן מסיבות רפואיות. אימו של תומר, שמתראיין כאן בעילום שם, אישה בשנות ה-80 לחייה שגרה בצפון, לא מתחסנת בגלל המחלה האוטואימונית ממנה היא סובלת. ההחלטה הזו הכניסה אותה לסיטואציה בעייתית ורגישה בדיור המוגן שבו היא מתגוררת.

"יש בדיור המוגן 290 איש שהתחסנו ו-10 שלא. שבעה מתוכם אנשים עם מחלות רקע כמו אמא שלי, ושלושה סרבנים", מספר תומר. "לאחרונה אמא שלי מעידה כי היא מרגישה יחס אחר כלפיה מצד ההנהלה, שעושים לה פרצופים, מתייחסים אליה כאילו היא מצורעת, מקשים עליה".

מרכז קבלת החיסונים בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מרכז קבלת החיסונים בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

בעקבות הלחץ, מחפשים תומר ואימו אחר פתרון.  "אתמול נשבר לי הלב כשהיא אמרה לי 'אני מרגישה שאנחנו על אי בודד, וכולם מתחילים לשוט לחוף עם סירות הצלה ואני לא'. בגלל המצב היא כל היום סגורה בדירה. כל כך עצוב לי בשבילה. השבוע נפגשתי עם חמי וחמותי וחיבקתי אותם בפעם הראשונה אחרי חודשים כי הם מחוסנים, וכאב לי הלב שאני לא יכול לחבק את אמא".

היעדר הסובלנות כלפי הלא-מחוסנים גרמה לנתן, איש תקשורת שביקש להתראיין בשם בדוי, לשנות את דעתו השלילית על מתנגדי החיסונים.

"לפני שנתיים בערך, כשהתנהל כאן שיח אודות מתנגדי חיסונים סביב התפרצות החצבת והשחפת, קראתי למתנגדים טרוריסטים. בן דוד שלי, אבא לשלושה שלא חיסן את הילדים שלו אפילו בטטנוס, שעד אותו הרגע היה חבר קרוב שלי, מאוד נפגע ממני, ניתק אתי את הקשר ולא דיבר אתי מאז.

"בעקבות הזובור שעושים היום לכל מי שלא מתחסן, הפכתי ליותר סבלני. אני רואה איזו שנאה ואיזו הסתה ואלימות יש ברשת, וזה גרם לי לשנות את דעתי. אני, אשתי והילדים התחסנו, אבל התקשרתי לבן הדוד שלי והתנצלתי.

"בעקבות הזובור שעושים היום לכל מי שלא מתחסן, הפכתי ליותר סבלני. אני רואה איזו שנאה ואיזו הסתה ואלימות יש ברשת, וזה גרם לי לשנות את דעתי"

"מתנגדי החיסונים הפכו לאויב. יש פה אנשים שונים שחיים יחד עם גישות שונות לחיים. כמו שהחילונים והחרדים והימנים והשמאלנים חיים ביחד, אנחנו צריכים לחיות גם עם מתנגדי החיסונים".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
זה לא שהמדינה נחלקה, זה התקשורת והשלטון הסיתו את העם. בדיוק כמו ב"נחשול" לקחו אנשים נורמטיבים ויצרו להם דמוניזציה כי שומו שמיים הם מעיזים לחשוב שיש להם זכות על גופם. הופכים אנשים למפלצו... המשך קריאה

זה לא שהמדינה נחלקה, זה התקשורת והשלטון הסיתו את העם. בדיוק כמו ב"נחשול" לקחו אנשים נורמטיבים ויצרו להם דמוניזציה כי שומו שמיים הם מעיזים לחשוב שיש להם זכות על גופם. הופכים אנשים למפלצות "מפיצי מחלות", בדיוק כמו לפני שבעים שנה. ומצחיק שגרמניה מתנגדת לדרכון ירוק וכל אמצעי לחץ לחיסון, בזמן שדווקא יהודים נוהרים לפאשיזם.

אתחיל בזה שאני #לא נגד חיסונים 2 הבנים שלי קיבלו חיסון מטיפת חלב ובבית הספר ובעלי התחסן וכל משפחתי . ואני גם #לא מכחישה קורונה . אני מסתכלת על השיווק האגרסיבי לבוא להתחסן בכל מדיה אפשרי... המשך קריאה

אתחיל בזה שאני #לא נגד חיסונים 2 הבנים שלי קיבלו חיסון מטיפת חלב ובבית הספר ובעלי התחסן וכל משפחתי .
ואני גם #לא מכחישה קורונה .
אני מסתכלת על השיווק האגרסיבי לבוא להתחסן בכל מדיה אפשרית וחרדה לנו כאומה להתחיל לסמן אנשים שלא מתחסנים ומתחסנים בירוק ובצבעים.
או להגדיר אותם מתנגדי חיסון ולשלול מהם את החרות לעשות דברים שהיו רגילים חדר כושר,קניון ,תרבות.לאן הגענו?
סלקציה כמו בפאבים שהיו עושים ,לכפות חיסון???
הלווווו אתם מבינים את המשמעות של המילה כפייה וחרות חופש האדם.
במקום כפייה אשמח להסברה או לאלטרנטיבה למי שלא רוצה או מפחד לעשות חיסון .
בדיקה קורונה פעם בשבוע או משהו אחר ואם אתם התחסנתם אתם לא אמורים לפחד להיות ליד אנשים שלא התחסנו אתם מסודרים…
אולי במקום לסמן איקס פשוט תצאו בקמפיין הסברה .
השבוע חברה אמרה לי שלא אבוא אלייה הביתה עד שאני אתחסן ,בזה הרגע לקוחה שלחה לי הודעה שהיא מאוד העריכה אותי ומבינה שאני מתנגדת לחיסון ,ואיחלה לי בהצלחה וכנראה שגם חסמה אותי אצלה בוואצאפ איך בדיוק היא הבינה השד יודע…
אתם באים אליי לייעוץ כי אני מומחית ומקצוענית ולא כי עשיתי חיסון או לא .

תגידו הלווווווו התחרפנתם?
יש לי קבוצה בפייסבוק של אנשים כמוני שסובלים 24/7 מטינטון הם מתחרטים על הרגע שעשו חיסון יש להם תופעות לוואי והטינטון שלהם התחזק.
זה רק מה שחסר לי שהשמיעה שלי תמשיך לרדת ואסבול יותר גם כך איכות החיים שלי ירדה והמצב בלתי נסבל

חוסר הסבלנות כלפי שלא מתחסנים אידאולוגית נובע מהרצון הפשוט לחזור לנורמליות והאנשים האלו, בגלל דאגה אינטרסנטית או חשיבה מעוותת (אמונה בקונספירציות) מונעים מאיתנו חיים נורמליים. הכעס כלפי... המשך קריאה

חוסר הסבלנות כלפי שלא מתחסנים אידאולוגית נובע מהרצון הפשוט לחזור לנורמליות והאנשים האלו, בגלל דאגה אינטרסנטית או חשיבה מעוותת (אמונה בקונספירציות) מונעים מאיתנו חיים נורמליים. הכעס כלפיהם מאוד פשוט. אנחנו רוצים את החיים שלנו בחזרה. הדוגמא של עישון בפרצוץ מאוד מדויקת. אבל יש פה דבר נוסף וזה עצירת הכלכלה שהם גורמים. אז שלא ירגישו מסכנים. הם העקשנים ואנחנו מסכנים בגללם

נתנייהו רוצה לשלוט בעם כמו סטאלין , הוא מסוכן ומסכן את עתידה של ארץ ישראל , אסור להצביע לו , רוב המתנגדים לחיסון הם ימניים , אסור ללכת להציע , הם תומכים בדקטטורה אנו בדמוקרטייה , הם תומ... המשך קריאה

נתנייהו רוצה לשלוט בעם כמו סטאלין , הוא מסוכן ומסכן את עתידה של ארץ ישראל , אסור להצביע לו , רוב המתנגדים לחיסון הם ימניים , אסור ללכת להציע , הם תומכים בדקטטורה אנו בדמוקרטייה , הם תומכים בשקר ואנ באמת ועל כן לא הולכים להצביע ואליי נחשוב להצביע לרשימה המשותפת ושהשמאל הרדיקאלי ישלוט במדינה , נתנייהו שקרן כרוני וממשיך במסע השקר הנלוז והעלוב שהוא דוגל בו , פשוט איש מגעיל ,

עוד 1,031 מילים ו-4 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 22 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

איראן קיבלה את ההצעה להארכת הפסקת האש, טראמפ: יתכן כי השיחות יתחדשו השבוע

דיווח גורס כי הפסקת האש הוארכה לשלושה עד חמישה ימים, מקור בבית הלבן טוען כי אין לוח זמנים; איראן תפסה שתי ספינות במצר הורמוז ● בן 35 נורה למוות ברכבו בכפר הדרוזי עין אל-אסד ● מתנחל הרג פלסטיני בן 25 בכפר באזור בנימין ● דיווח: לבנון תבקש להאריך את הפסקת האש עם ישראל בחודש ● כלי טיס עוין ששיגר חזבאללה יורט בשמי דרום לבנון ● כ-40 ישראלים חצו את הגבול עם סוריה - והוחזרו על ידי צה״ל

לכל העדכונים עוד 8 עדכונים

משואה בישראל, דגלי פלסטין בארגנטינה - מחירה של ידידות אמת

הבחירה של השרה מירי רגב בנשיא ארגנטינה חאבייר מיליי להדלקת משואה היא מהלך מדיני מבריק ומוצדק, אך הוא נושא תג מחיר סמוי. כשהדגל שלנו הופך לכלי במלחמות פוליטיות פנימיות בבואנוס איירס, יהודי התפוצות הם אלו שמשלמים את המחיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יזכרו שביטחון ישראל וביטחון העם היהודי הם שני צדדים של אותו המטבע.

*  *  *

בחירתה של רגב להזמין את מיליי להדליק משואה ביום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל, היא מהלך מדיני ראוי בעיניי. במציאות הבינלאומית המורכבת שבה אנו נמצאים, מיליי הוא הרבה יותר מ"ידיד", הוא בעל ברית אידיאולוגי אמיץ שמתייצב לצדנו במעשים, בהצבעות גורליות ובביקורי הזדהות מרגשים בכותל.

ד"ר רחלי ברץ מרצה וחוקרת באוניברסיטת אריאל ובמרכז האקדמי פרס. לשעבר ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית. עוסקת בנושאים גיאופוליטיים, חוסן קהילתי, משפחתי וחברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 664 מילים
אמיר בן-דוד

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים

זה תלוי בנו - מימוש הזכויות המובטחות במגילת העצמאות

עבור ישראלים רבים, ציון יום העצמאות נע בין זכר השכול לבין המנגל; זה טבעי. עבורי, זוהי הזדמנות גם לתהות כיצד מתממשות בימינו הזכויות המובטחות על ידי מגילת העצמאות.

כאשר אני מעיין במסמך המכונן הזה, עיניי מתעכבות במיוחד בהבטחות לפיהן ישראל "תקיים שוויון זכויו​ת חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אני גם מתמקד בקביעה כי המדינה "תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".

יהודה יעקב כיהן כדיפלומט מקצועי בין 1989-2025. במהלך הקריירה שירת כראש הנציגות הדיפלומטית בבוסטון, יצר שלוש יחידות חדשות – האחרונה למדיניות אימפקט חברתי – וזכה בפרס למצוינות מטעם משרד החוץ על מעורבותו במאבק נגד האיום האיראני. כמו-כן כיהן כחבר בוועד המנהל של שתי עמותות ישראליות העוסקות בקידום שוויון חברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

למקרה שפיספסת

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים

"מקץ" שבע השנים - מי הראוים להשיא משואה?

יום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל מוצא אותנו בנקודת זמן סימבולית מאין כמוה. אם נביט לאחור על לוח השנה העברי והקלנדר הישראלי, נגלה שחלף בדיוק "מחזור חיים" מקראי אחד מאז החלה הטלטלה הגדולה של החברה הישראלית.

שבע שנים חלפו מאז נשאבנו לסחרור של מערכות בחירות בלתי נגמרות, מגפה עולמית ששינתה סדרי עולם, קרע חברתי עמוק, ושיא מטלטל וכואב במלחמה הקשה ביותר שידענו מאז קום המדינה – "מלחמת אוקטובר 2023" ונוספות שהגיעו אחריה.

אשת חינוך ואקדמיה. עוסקת בחקר השחיתות השלטונית ובחקר החוסן האישי, הקהילתי והלאומי בארגונים פרטים וציבוריים ובמערכת החינוך בפרט. מרצה וחברת סגל במכללת אורנים ועמיתת מחקר באוניברסיטת אריאל ובמוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית. מנכ"לית מרכז מגדלורים – הכוונה לחוסן מיטבי, מרכז שמעניק שירותי הרצאות, סדנאות וימי עיון בתחומי חוסן וחברה בוערים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

תגובות אחרונות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.