קטאר מנסה להתנער מתמיכתה בטרור

אמיר קטאר שיח' תמים בן חמד (צילום: AP)
AP
אמיר קטאר שיח' תמים בן חמד

שליט קטאר הודיע כי לארצו אין שום קשר לתנועת "האחים המוסלמים", כדי לנסות ולנקות את הכתם שדבק בארצו כמדינה תומכת טרור. מדינות העולם אינן קונות את דבריו של השליט הקטארי. קטאר ממשיכה לארח בשטחה את הנהגות "האחים המוסלמים" וחמאס ואף לתמוך באיראן ובטליבאן באפגניסטן.

שליט קטאר השיח' תמים בן חמד הטיל בשבוע שעבר "פצצה" תקשורתית שהיכתה בהלם את תומכיה של קטאר בעולם האסלאמי ואת תנועת "האחים המוסלמים".

שליט קטאר השיח' תמים בן חמד הטיל בשבוע שעבר "פצצה" תקשורתית שהיכתה בהלם את תומכיה של קטאר בעולם האסלאמי ואת תנועת "האחים המוסלמים"

בראיון לעיתון הצרפתי Le Point  התנער שליט קטאר מכל קשר לתנועת "האחים המוסלמים" שמרחמה צמחו תנועות הטרור הסוניות כמו אל-קאעדה, דאע"ש, חמאס, הג'יהאד האסלאמי ועוד.

השיח' תמים בן חמד הכחיש נמרצות כל קשר של ארצו לארגון "האחים המוסלמים", זו הייתה הכחשה נמרצת שנשמעה לראשונה באופן ברור מפיו של השליט הקטארי.

"קטאר מתנהלת מול מדינות וממשלות ולא מול מפלגות פוליטיות, הקשר הזה אינו קיים ואין שום פעילים או חברים של תנועת האחים המוסלמים על אדמת קטאר או של קבוצות הקשורות בה", הוא הצהיר.

הוא הוסיף: "אנחנו מדינה פתוחה שעובר בה מספר גדול של בעלי דעות ורעיונות שונים. אנחנו מדינה ולא מפלגה, ואנו מתנהלים מול מדינות וממשלות ולא מול ארגונים פוליטיים".

קטאר מארחת בשטחה את מנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" שחלקם נמלט ממצרים עם עלייתו של הנשיא א-סיסי לשלטון ואת הנהגת חמאס מאז שעזבה את דמשק ב-2012 על רקע חילוקי דעות עם נשיא סוריה בשאר אלאסד.

"אנחנו מדינה פתוחה שעובר בה מספר גדול של בעלי דעות ורעיונות שונים", הצהיר השיח' תמים בן חמד, "אנחנו מדינה ולא מפלגה, ואנו מתנהלים מול מדינות וממשלות ולא מול ארגונים פוליטיים"

קטאר גם מארחת בדוחא את השיח' יוסף קרדאווי, המנהיג הרוחני של תנועת "האחים המוסלמים" והביעה תמיכה בנשיא מצרים המודח מוחמד מורסי, ממנהיגי "האחים המוסלמים", שמת בכלא המצרי.

קטאר משתמשת באמצעי התקשורת שלה, כמו ערוץ אלג'זירה וכמה אתרי אינטרנט, להסית נגד מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין ולהביע תמיכה ב"אחים המוסלמים" ובחמאס.

"הרביעייה הערבית" (מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין) האשימה ב-2017 את קטאר בתמיכה בטרור, והציבה 13 תנאים להסרת החרם והמצור המדיני-כלכלי שהטילה עליה.

קטאר ניסתה להתחכם. ביולי 2017 הודיעה קטאר על חקיקת החוק למלחמה בטרור ופרסמה גם רשימת טרור בה 19 אישים ו-8 גופים, אולם מדובר היה באישים וגופים הקשורים לארגוני אלקאעדה ודאע"ש ולא לתנועת "האחים המוסלמים".

גורמים באופוזיציה הקטארית טענו כי הרשימה הזו היא פיקטיבית ומהווה תרגיל פוליטי מובהק וגימיק ביחסי ציבור, בניסיון לשנות את התדמית השלילית שהייתה לה בעיני ממשל טראמפ ובעיני העולם.

בלחצו של ממשל טראמפ הסירה בסופו של דבר "הרביעיה הערבית" את החרם מעל קטאר לאחר שהיא התחייבה להפסיק את התמיכה בטרור ואת ההתערבות הפנימית שלה בענייני מדינות ערב.

אולם היא ממשיכה לארח בדוחא את הנהגות תנועת "האחים המוסלמים" ותנועת חמאס.

"הרביעייה הערבית" (מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין) האשימה ב-2017 את קטאר בתמיכה בטרור, והציבה 13 תנאים להסרת החרם והמצור המדיני-כלכלי שהטילה עליה

בתנועת "האחים המוסלמים" קיבלו בהלם את הצהרתו של שליט קטאר.ם גורמים בתנועה לא הגיבו רשמית אך מסרו כי מדובר ב"התבטאות דיפלומטית" של שליט קטאר כדי להתחמק מהלחץ שמופעל עליו לנתק את קשריו עם התנועה.

ישנם כמה הסברים להצהרה של שליט קטאר:

  1. רצונו של שליט קטאר לבנות קשרים  עם מדינות שמתנגדות לתנועת "האחים המוסלמים" ומחשיבות אותה לארגון טרור.
    כמה ימים לפני הצהרתו, נשיא מצרים א-סיסי ביקר לראשונה מאז עלה לשלטון בדוחא, כאורחו של השיח' תמים בן חמד. תנועת "האחים המוסלמים" מוגדרת בחוק במצרים כארגון טרור.
  2. היחלשותה של תנועת "האחים המוסלמים" בעולם הערבי בגלל הסכסוכים והמחלוקות הפנימיות שבה.
  3. הזדקנותו של השיח' יוסף קרדאווי, מנהיג "האחים המוסלמים" המתגורר בקטאר ונחשב לאב הרוחני של השיח' תמים בן חמד.
  4. קטאר תארח השנה את המונדיאל והיא מנסה לשמור על תדמית של מדינה מתקדמת שאין לה שום קשר לטרור.

אף מדינה בעולם לא קונה את דבריו של השיח' תמים בן חמד, אבל מדובר במדינה קטנה ועשירה מאוד שיודעת לתמרן היטב בדיפלומטיה העולמית והמזרח תיכונית.

אף מדינה בעולם לא קונה את דבריו של השיח' תמים בן חמד, אבל מדובר במדינה קטנה ועשירה מאוד שיודעת לתמרן היטב בדיפלומטיה העולמית והמזרח תיכונית

קטאר משחקת משחק כפול בכל המגרשים האפשריים. לא רק שהיא תומכת בטרור הסוני, היא תומכת גם בטרור השיעי, כמו בארגון חזבאללה, ויש לה יחסים טובים מאוד עם איראן בניגוד לשאר מדינות המפרץ.

היא גם תומכת ומממנת את הטליבאן באפגניסטן.

השלטון בקטאר מפעיל ומממן את ערוץ אל-ג'זירה שמשדר מדוחא והינו שופר התעמולה של האידיאולוגיה האסלאמית הקיצונית.

עם אידיאולוגיה כזו, הסיכויים שקטאר תחתום על הסכם נורמליזציה עם ישראל נמוכים מאוד. האסטרטגיה שלה היא אסטרטגיה של הפצת רעל במזרח התיכון בשיטת "הפרד ומשול", כשהיא מנצלת את משאביה הכספיים לדחוף את אפה לכל סכסוך אזורי כדי להפיק ממנו את המרב עבור האינטרסים שלה.

גם ישראל נפלה בפח הקטארי. ממשלות נתניהו, בנט ולפיד נתנו לה דריסת רגל ברצועת עזה. היא מעבירה מענק חודשי בסך 30 מיליון דולר לרצועת עזה ומסייעת בשיקומה. בזכות הסיוע הכספי היא גם משמשת כמתווכת אזורית בין ישראל לחמאס לצידה של מצרים שהיא בתפקיד המתווך הראשי.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 758 מילים ו-2 תגובות
סגירה