ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין מגיעים להצביע על בחירת נציגי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים, 14 ביוני 2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
יונתן זינדל, פלאש90

הקרב המדומה על הרכב הוועדה לבחירת שופטים לא ימנע את ההפיכה המשטרית

המופע הגרוטסקי בכנסת לא משכיח את העובדה שכולם יודעים שלשר לוין אין ממילא כוונה לכנס את הוועדה במתכונתה הנוכחית ● גם להקפאת השיחות בבית הנשיא אין משמעות מעשית בהנחה שנתניהו לא יפעל לחוקק את חוקי ההפיכה בלי הסכמה רחבה ● אם כבר, ההקפאה דווקא עשויה לצנן את המחאה ● בחסות נתניהו, ההפיכה המשטרית הפכה ממצב חירום חד־פעמי למשבר כרוני מנורמל ● פרשנות

המופע הגרוטסקי בכנסת אתמול (רביעי), שהסתיים בבחירתה של נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד לוועדה לבחירת שופטים, תוך דחיית המועמדת מטעם עצמה ח"כ טלי גוטליב מהליכוד – חסר משמעות מעשית.

פורמלית, העובדה שהכנסת לא מילאה את חובתה לבחור שני ח"כים לוועדה הייתה אמורה להוביל לעיכוב בכינוס הוועדה ולדחייה בבחירת שופטים חדשים לכל הערכאות. בפועל, כולם יודעים שלשר המשפטים יריב לוין אין ממילא כוונה לכנס את הוועדה במתכונתה הנוכחית.

אפשר להפליג עוד ועוד בניתוח המשמעויות הפוליטיות והציבוריות של אירועי אתמול: מה זה אומר לגבי כוחו האמיתי של ראש הממשלה בנימין נתניהו ומידת השליטה שלו על חברי הקואליציה; מה יחסי הכוחות הפנימיים בין תומכי ההפיכה למתנגדיה בשורות הליכוד; וכיצד תשפיע הדחייה על ההבנות השבריריות עם האופוזיציה – ועל המשך השיחות בין הצדדים בבית הנשיא.

אבל במערכת בתי המשפט כל השאלות הללו חסרות חשיבות. בתי המשפט ממשיכים לפעול, והם עושים זאת במתכונת חסרה, תוך שעוד ועוד תקנים מתפנים ונשארים מיותמים – שופטים חדשים לא מתמנים, ושופטים ותיקים אינם מתקדמים במעלה הערכאות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין מסתודדים בישיבת הממשלה, 28 במאי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין מסתודדים בישיבת הממשלה, 28 במאי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אפשר להפליג בניתוח המשמעויות הפוליטיות והציבוריות של אירועי אתמול, אבל בינתיים בתי המשפט ממשיכים לפעול – והם עושים זאת במתכונת חסרה, תוך שעוד ועוד תקנים מתפנים ונשארים מיותמים

כמו כן, מרכז ההערכה של השופטים אינו פועל, ואיש מהמועמדים לא עובר ראיונות בוועדות המשנה של הוועדה לבחירת שופטים – שטרם הוקמה. הכול מוקפא. הליכים משפטיים רבים הולכים ונדחים, דיונים נקבעים בלית ברירה במועדים רחוקים, בשנת 2024 והלאה, והכול נוכח העומס ההולך וגדל על כתפיו של כל אחד מהשופטים המכהנים, בכל הארץ.

בינתיים, בזירה הפוליטית, הודעתם של יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ על השעיית השיחות בבית הנשיא עם הקואליציה גם לא צפויה לשנות דבר.

על פי הדיווחים, במסגרת השיחות הללו הושגה הבנה שלפיה האופוזיציה תסכים שהקואליציה תצמצם בחקיקה את עילת הסבירות ונוסף על כך תחוקק גרסה כלשהי של "חוק היועמ"שים", מה שיאפשר לממשלה ייצוג עצמאי בבתי המשפט. בתמורה לכך הבטיחו בקואליציה לכאורה להימנע מקידום חוקים נוספים מחוקי ההפיכה המשטרית במהלך הכנסת הנוכחית.

הנחת העבודה היא שגם בהיעדר הבנות בין הקואליציה לאופוזיציה, נתניהו לא יפעל לחוקק שום חוק במסגרת ההפיכה המשטרית ללא הסכמה רחבה. מה שהשתנה בין שלשום להיום, אם כך, היא העובדה שהשיחות בבית הנשיא, שהיוו תירוץ עבור נתניהו שלא לחוקק חד־צדדית, אינן מתקיימות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מצביע בבחירות לוועדה לבחירת שופטים בכנסת, 14 ביוני 2023 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מצביע בבחירות לוועדה לבחירת שופטים בכנסת, 14 ביוני 2023 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

הנחת העבודה היא שגם בהיעדר הבנות בין הקואליציה לאופוזיציה, נתניהו לא יפעל לחוקק שום חוק במסגרת ההפיכה המשטרית ללא הסכמה רחבה

אולם, מאחר שההנחה העקרונית – שנתניהו לא יחוקק חד־צדדית – בעינה עומדת, להפסקת השיחות אין משקל אמיתי. אם כבר, אז לכיוון ההפוך: ארגוני המחאה נגד ההפיכה קראו כבר מזמן למפלגות האופוזיציה למשוך ידיהן מהשיחות הללו, וכעת משקיבלו את מבוקשם, הדבר עשוי לעודד רגיעה נוספת בעוצמת המחאה.

עם זאת, לאירועי אתמול יש משמעות, כמסמנים את המגמה ההולכת ומתגבשת, או שמא הולכת ומתקרבת לרגע האמת. העיכוב בהשלמת הרכב הוועדה לבחירת שופטים, תוך שמועד פרישתן של נשיאת העליון אסתר חיות והשופטת ענת ברון בחודש אוקטובר הקרוב ידוע לכולם – הולך ומקרב אותנו אל הדו־קרב הצפוי בין שר המשפטים יריב לוין לבין מערכת המשפט מחד, ובין לוין לבין נתניהו מאידך.

כעת גם הולך ומתבהר כי לשום גורם בקואליציה – לא לנתניהו, לא ללוין ולא למי שסביבם – אין תוכנית־על גאונית לקידום האינטרסים האידיאולוגיים או הפוליטיים שלהם, ביחס להפיכה המשטרית. כמות סוכני הכאוס הפועלים על המגרש – מקרה גוטליב מאתמול הוא דוגמה מייצגת – מוליכים למסקנה כי למשבר שנוצר אין פתרון כלשהו, שיהיה נטול זעזועים קשים.

זה יכול להסתיים או בהתפטרותו/פיטוריו של לוין מתפקיד שר המשפטים; או בהתמוטטות הקואליציה שתוביל לנפילת הממשלה; או בפיצוץ אטומי בין הקואליציה לאופוזיציה שסופו בחקיקת בזק של החוקים לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ואיסור ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד.

מפגינים מול ביתו של יו
מפגינים מול ביתו של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד נגד הסכמות עם הקואליציה, 6 ביוני 2023 (צילום: מחאת קפלן)

במידה רבה, נרמול משבר ההפיכה המשטרית פוסע באותו נתיב שבו הצעיד נתניהו משברים אחרים, שאף הם נורמלו והועברו מהמחלקה לטיפול נמרץ אל המחלקה השיקומית

משבר ההפיכה המשטרית הופך להיות משבר כרוני בציבוריות הישראלית. כבר לא רגע חירום חד־פעמי כפי שהיה בשבועות הראשונים לאחר הקמת הממשלה, בחודש ינואר. זהו משבר שימשיך ללוות את הפוליטיקה ותשומת הלב הציבורית עוד חודשים רבים.

במידה רבה, נרמול משבר ההפיכה המשטרית פוסע באותו נתיב שבו הצעיד נתניהו משברים אחרים, שאף הם נורמלו והועברו מהמחלקה לטיפול נמרץ אל המחלקה השיקומית – כך היה במשבר הפיכתו של ראש ממשלה מכהן לנאשם בפלילים; וכך היה במשבר הקרסת המערכת הפוליטית אל תוך שרשרת מערכות בחירות.

עוד 667 מילים
סגירה