JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ערן עציון: המפוחדים, התמימים והאינטרסנטים | זמן ישראל

המפוחדים, התמימים והאינטרסנטים

מחאה ליד בית הנשיא נגד חוקי ההפיכה המשטרית, 3 במרץ 2023 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
תומר נויברג/פלאש90
מחאה ליד בית הנשיא נגד חוקי ההפיכה המשטרית, 3 במרץ 2023

כל מקדמי ה"הידברות" בבית הנשיא עושים לעצמם חיים קלים. גם אני, בנסיבות רגילות של סכסוך, בעד הידברות. אבל אלו לא נסיבות רגילות ולא סכסוך רגיל. בנימין נתניהו מוביל את ההפיכה השלטונית באופן חסר מעצורים, מניפולטיבי, דורסני ואלים. ולא, אין ולא היה לו שמץ של כוונה לעצור או להידבר או להתפשר.

מקדמי ה"הידברות" מן המחנה הדמוקרטי מתחלקים לשלושה סוגים – המפוחדים, התמימים, והאינטרסנטים.

לא נזכיר שמות, כדי שהדיון יהיה ענייני.

לנתניהו אין ולא היה שמץ של כוונה לעצור או להידבר או להתפשר. מקדמי ה"הידברות" מהמחנה הדמוקרטי מתחלקים ל-3 סוגים – המפוחדים, התמימים, והאינטרסנטים. לא נזכיר שמות כדי שהדיון יהיה ענייני

המפוחדים

אלה באמת חוששים ממסלול של מלחמת אזרחים והכרעה. הם באמת מבוהלים מעומק המשבר, מגובה הסיכונים, אבל מניחים לעצמם לשגות באשליות לגבי נחישותו ושיקוליו של נתניהו. "הוא לא באמת רוצה את זה. הוא שבוי בידי הקיצונים, הוא לא יילך עד הסוף. הוא יעביר קצת ויעצור".

חברים/ות – הפחד שלכם מאוד מובן, מאוד מעוגן במציאות. אבל הנחות היסוד שלכם לגבי הצד השני שגויות. הוא לא יעצור. הוא לא שבוי. הוא אוחז בהגה של ה-D-9 והוא ימשיך לדרוס, אלא אם ייתקל במחסום בלתי עביר ומוצק.

התמימים

התמימים מניחים גם הם שיש "מרחב הסכמה", שאפשר "להתפשר". הטעות שלהם דומה לשל המפוחדים, אבל מתווסף אליה עוד אלמנט של תמימות קוסמית באשר לכיבוד הסכמים ע"י נתניהו. לא ברור איך אפשר להאמין שנתניהו יכבד הסכם כלשהו, לאור ההיסטוריה הכל כך עשירה שלו ברמייה ובהפרות הסכמים. כולל מה שקרה רק לפני כמה שבועות עם אותן שיחות בבית הנשיא שנתניהו פוצץ, ועכשיו התמימים מבקשים לשוב למקום הפיצוץ.

האינטרסנטים

ואחרונים לא חביבים, האינטרסנטים. אותם פוליטיקאים ועוזריהם ומעגלי האינטרסים שלהם, שעבורם השיחות הן קרש הצלה. קרש הצלה מנקיטת עמדה אמיצה. קרש הצלה מנטילת סיכונים, מ"איבוד אופציות".

התמימים מניחים גם הם שיש "מרחב הסכמה", שאפשר "להתפשר". הטעות שלהם דומה לשל המפוחדים, אבל מתווסף אליה עוד אלמנט של תמימות קוסמית באשר לכיבוד הסכמים ע"י נתניהו

אלו שמעדיפים לתת למפגינים/ות לספוג את האש ולשלם את המחירים הקשים של עימות עם מחוללי ההפיכה, בזמן שהם ממשיכים את חייהם כרגיל. קיזוז פה, פגישה שם, ראיון חלבי אתמול, הצהרה "ממלכתית" מחר.

הם לא מאמינים לנתניהו. הם כן מבינים את חומרת המצב. או לפחות יש לקוות שהם מבינים, כי האלטרנטיבה גרועה עוד יותר. אבל הם מעדיפים טקטיקנות פוליטית, חישובי תועלת אישית, הונאה עצמית או גרוע מזה, ציניות ואופורטוניזם, על פני התמודדות עם מלוא משמעויות המצב.

לכל שלוש הקטגוריות, מומלץ לקרוא את המאמר של בן דרור ימיני, מכל האנשים. מי שעד היום חשב כמוהם, והשבוע התפכח בעמוד הראשון של ידיעות.

הם לא מאמינים לנתניהו. הם כן מבינים את חומרת המצב. אבל הם מעדיפים טקטיקנות פוליטית, חישובי תועלת אישית, הונאה עצמית או גרוע מזה, ציניות ואופורטוניזם, על פני התמודדות עם מלוא משמעויות המצב

כן, זה קורה. מתקפה מטורפת מבפנים, בהובלת נתניהו, שחבר לאלמנטים העברייניים, הקיצוניים והאלימים ביותר בחברה הישראלית, והם לא מתכוונים לעצור, ולא "להידבר" ולא "להתפשר".

ערן עציון הוא יזם מדיני ופוליטי, דיפלומט בכיר לשעבר, כיהן כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, וכראש התכנון המדיני במשרד החוץ. המוטו שלו הוא: Speak Truth to Power. מאמין שהמפתח לעתיד ישראל, והעולם החופשי, הוא מהפיכה בשיטה הדמוקרטית

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 441 מילים
כל הזמן // יום שישי, 10 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.