JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מחקר: שנים לפני שערוריית האנטישמיות, הרווארד סייעה למשטר הנאצי | זמן ישראל
"לקרוא לזה 'רצח עם' לא שווה אנטישמיות": פוסטרים בהרווארד בעקבות השימוע לנשיאת האוניברסיטה קלודין גיי, 12 בדצמבר 2023 (צילום: Joseph Prezioso / AFP)
Joseph Prezioso / AFP

שנים לפני שערוריית האנטישמיות, הרווארד סייעה למשטר הנאצי

אחרי התפטרותה של נשיאת הרווארד קלודין גיי, שסירבה להתייחס לשאלה האם קריאה לרצח עם של יהודים מנוגדת לתקנון, מחקר משנת 2004 צץ מחדש ומזכיר כי ראשי האוניברסיטה שיתפו פעולה "באופן אקטיבי" עם גרמניה הנאצית ● "סיפקו עידוד חשוב למשטרו של היטלר"

לפני 90 שנה היו לחברי ההנהלה של אוניברסיטת הרווארד יחסים "ידידותיים", כפי שמכנים זאת כמה היסטוריונים, עם גרמניה הנאצית.

לנוכח מלחמת ישראל–חמאס, וסירובה של נשיאת הרווארד קלודין גיי לגנות את הקריאות לרצח עם כלפי סטודנטים יהודים, המחקר על הקשרים הנאציים של הרווארד זוכה לרלוונטיות חדשה, אומר ההיסטוריון רפאל מדוף לזמן ישראל.

"המשותף בין הנהלת הרווארד של היום להנהלה של שנות ה־30 הוא חוסר הרצון לדחות משטר מרושע – ואת תומכיו", אומר מדוף, מנהל מכון ויימן לחקר השואה בוושינגטון. "בעדותה בקונגרס, התגובה האינסטינקטיבית של גיי הייתה להתחמק מנושא תגובת האוניברסיטה נגד הקוראים לרצח עם של יהודים.

"עכשיו, קבוצות מחוץ לאוניברסיטה התומכות בחמאס מורשות לקיים צעדה בקמפוס של הרווארד", אומר מדוף, שהמרכז שלו חקר את הקשרים בין האוניברסיטה האמריקאית לבין מנהיגי גרמניה הנאצית במשך שני עשורים.

נשיאת הרוואד קלודין גיי מופיעה בפני ועידת החינוך בבית הנבחרים בנושא אנטישמיות בקמפוסים, וושינגטון, 5 בדצמבר 2023 (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)
נשיאת הרוואד קלודין גיי מופיעה בפני ועידת החינוך בבית הנבחרים בנושא אנטישמיות בקמפוסים, וושינגטון, 5 בדצמבר 2023 (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)

בשנים האחרונות הרווארד השקיעה מאמצים לכפר על ההיסטוריה שלה בנוגע לעבדות, כגון שינוי שמות של בניינים והתקנת לוחיות היסטוריות. אולם, האוניברסיטה עדיין מעניקה מענקים ופרופסורה על שם אלפריד קרופ – תעשיין נאצי מוביל.

על פי כמה מהמבקרים, לרבות המכון לחקר אנטישמיות גלובלית ומדיניות בניו יורק, אי אפשר לנתק את תגובת הרווארד לאנטישמיות ממיליארדי הדולרים שהמשטרים במזרח התיכון – חלקם רודניים – תרמו לאוניברסיטה בעשורים האחרונים.

ב־27 בדצמבר, שותף בינלאומי בולט של בית הספר למנהל עסקים על שם לאודר בווינה, אוסטריה, ניתק את קשריו עם הרווארד, "לאות הזדהות עם קהילת הסטודנטים היהודים"

התורמות העיקריות הן ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות וקטאר, שבה מסתתרים מנהיגי חמאס. ב־27 בדצמבר, שותף בינלאומי בולט של בית הספר למנהל עסקים על שם לאודר בווינה, אוסטריה, ניתק את קשריו עם הרווארד, "לאות הזדהות עם קהילת הסטודנטים היהודים", כנאמר בהצהרה.

"פוטצי" חוזר להרווארד

במאמר מערכת שפורסם בעיתון הסטודנטים "הרווארד קרימסון" בשנת 1934, צידדו הכותבים באירוח הנאצי הבכיר ואיש הרווארד לשעבר ארנסט האנפשטנגל. האנפשטנגל, הידוע בכינוי "פּוּטְצי", היה האחראי על עיתונות החוץ מטעם היטלר ובוגר הרווארד משנת 1909.

ד"ר ארנסט "פוטצי" האנפשטנגל, לשעבר אחראי העיתונות של קנצלר גרמניה אדולף היטלר, בביתו בלונדון, 7 ביולי 1937 (צילום: AP Photo/ Eddie Worth)
ד"ר ארנסט "פוטצי" האנפשטנגל, לשעבר אחראי העיתונות של קנצלר גרמניה אדולף היטלר, בביתו בלונדון, 7 ביולי 1937 (צילום: AP Photo/ Eddie Worth)

מאמר המערכת ב"קרימסון" פורסם כאשר הנאצים כבר היו שנה בשלטון וחוקקו חוקים שאפשרו את רודנותו של היטלר בגרמניה. "אם יקבלו את הֶר האנפשטנגל, זה צריך להיות בגינוני הכבוד המתאימים למעמדו הרם בממשלה של מדינה ידידותית […] מעצמה עולמית גדולה", כתבו העורכים.

באותו הזמן הנהלת הרווארד אמרה כי ההחלטה להזמין את האנפשטנגל התקבלה על ידי קבוצת בוגרים ולא על ידי האוניברסיטה. אולם, מאמרי מערכת ב"קרימסון" מעידים כי סטודנטים ואנשי סגל כאחד בירכו על ביקורו של האנפשטנגל בקיימברידג' לרגל פגישת מחזור.

"על פי עדויות בנות הזמן, כמה מהמשתתפים צעדו באצטדיון כחיילים, בתלבושות של איכרים בווארים. האנפשטנגל זכה לתשואות כאשר בירך במועל יד כמה חברים בקהל"

האנפשטנגל הגיע להרווארד ביוני 1934 והשתתף בקבלות פנים שנערכו לכבודו בבתיהם של בוגרי האוניברסיטה ואנשי הנהלה בכירים, לרבות הנשיא. "נראה שרבים מבני המחזור של האנפשטנגל התייחסו לעניין כבדיחה, והפכו את הביקור שלו לנושא המרכזי של התהלוכה [המסורתית]", כתב ההיסטוריון פיטר קונרדי.

ארסנט "פוטצי" האנפשטנגל (מימין) חוזר להרווארד ב־1934 לפגישת המחזור ה־25 שלו (צילום: רשות הציבור)
ארסנט "פוטצי" האנפשטנגל (מימין) חוזר להרווארד ב־1934 לפגישת המחזור ה־25 שלו (צילום: רשות הציבור)

"על פי עדויות בנות הזמן, כמה מהמשתתפים צעדו באצטדיון כחיילים, בתלבושות של איכרים בווארים. האנפשטנגל זכה לתשואות כאשר בירך במועל יד כמה חברים בקהל", כתב קונרדי, מחבר הספר (באנגלית) "נגן הפסנתר של היטלר: עלייתו ונפילתו של ארנסט האנפשטנגל".

ביום הביקור של האנפשטנגל, כמה סטודנטים נעצרו בהרווארד יארד (המרכז ההיסטורי של האוניברסיטה), בזמן שהפגינו נגד הנאציזם והסברת הפנים להאנפשטנגל בקמפוס. "שבעה נמצאו אשמים בהפרת השקט ונידונו לשישה חודשי עבודות פרך בבית התיקון של מידלסקס. אולם, שישה מבין השבעה קיבלו חנינה כעבור חודש אחד בלבד, והפכו מייד לגיבורי הרווארד", כתב קונרדי.

"עידוד חשוב להיטלר"

נשיא הרווארד בשנים 1909–1933, א' לורנס לואל, לא ברר מילים כשאמר לחבר כי "יישפך דם" אם יהודי ארה"ב לא ילמדו להיטמע. ב־1922 לואל הציע להטיל מכסה על קבלת יהודים להרווארד, כך שהם לא יהוו יותר מ־15% מכלל הסטודנטים.

כיום, בית לואל הוא בניין מעונות סטודנטים בקמפוס, ואולם ההרצאות המפואר על שם לואל נקרא כך ב־1959 לכבודו של נשיא הרווארד שתמך במכסת הסטודנטים היהודים

נשיא אוניברסיטת הרווארד ג'יימס ב' קונאנט (צילום: רשות הציבור)
ג'יימס ב' קונאנט (צילום: רשות הציבור)

הרעיון הזה לא יושם באופן רשמי, אבל אומץ על ידי הנשיא ג'יימס בריאנט קונאנט, שירש את לואל ב־1933 (אוניברסיטאות רבות בארה"ב הנהיגו מערכת מכסות עד לאחר מלחמת העולם השנייה). כיום, בית לואל הוא בניין מעונות סטודנטים בקמפוס, ואולם ההרצאות המפואר על שם לואל נקרא כך ב־1959 לכבודו של נשיא הרווארד שתמך במכסת הסטודנטים היהודים.

כשלואל העביר את השרביט לקונאנט ב־1933, הנשיא החדש בחר בבירור לתמוך בנאצים, אומר מדוף. לדוגמה, הרווארד שלחה משלחת רמת דרג לחגיגות באוניברסיטת היידלברג בעקבות טיהורה מהסגל היהודי. אוקספורד וקיימברידג', מצדן, סירבו לשלוח נציגים, והדגימו בכך את יכולתם של מוסדות להשכלה גבוהה למחות נגד הנאציזם לפני מלחמת העולם השנייה.

"[הרווארד] תרמה למאמציה של גרמניה הנאצית לשפר את תדמיתה במערב", כותב ההיסטוריון סטיבן נורווד בספרו (באנגלית) "הרייך השלישי במגדל השן: שותפות וקונפליקט בקמפוסים האמריקאיים".

"הנהלת הרווארד ורבים ממנהיגי הסטודנטים שלה סיפקו עידוד חשוב למשטרו של היטלר כאשר זה הגביר את רדיפת היהודים והרחיב את כוחו הצבאי", כותב נורווד. קונאנט "לא רק שתק" לנוכח האנטישמיות, אומר נורווד, אלא "שיתף איתה פעולה באופן אקטיבי".

קונאנט לא התבטא נגד הנאציזם עד לאחר ליל הבדולח בנובמבר 1938. שלוש שנים אחרי שחוקי הגזע של נירנברג שללו מיהודי גרמניה את אזרחותם

נשיא אוניברסיטת הרווארד א' לורנס לואל (צילום: רשות הציבור)
נשיא אוניברסיטת הרווארד א' לורנס לואל (צילום: רשות הציבור)

במאי 1934 קונאנט נמנע מהתבטאות פומבית במהלך ביקור של ספינת המלחמה הנאצית קרלסרוהה בבוסטון, שכמה מאנשי הצוות שלה התארחו בהרווארד. לדברי נורווד, בשנה שלאחר מכן קונאנט התיר לדיפלומט הבכיר של גרמניה הנאצית בבוסטון להניח זר הנושא צלב קרס בקפלה בהרווארד.

לאורך שנות ה־30 הרווארד ניסתה להימנע מקבלת פליטים יהודים – ובייחוד מרצים יהודים – כפי שמדגים מחקר על משכילים אירופאים שניסו להימלט מהיטלר. קונאנט לא התבטא נגד הנאציזם עד לאחר ליל הבדולח בנובמבר 1938. שלוש שנים אחרי שחוקי הגזע של נירנברג שללו מיהודי גרמניה את אזרחותם.

"כולם עשו את זה"

בעקבות ספרו של נורווד, שראה אור ב־2004, הרווארד פרסמה תגובת נגד חריפה שלפיה קונאנט ביטא "התנגדות עקבית" לנציונל־סוציאליזם. "האוניברסיטה חשה אז והיום סלידה ממה שהיטלר מייצג, ורוח הרפאים של הנאציזם מעוררת בצדק אימה וסלידה עד היום", אמר דובר הרווארד ג'ו רין ב־2004.

אולם, נורווד מצביע על דוגמאות ליחסים האישיים שטיפח קונאנט עם בכירי אוניברסיטאות נאצים מכל תחומי הידע, לרבות מדעי הגזע. "קונאנט היה נחוש לבנות קשרי ידידות עם אוניברסיטאות כמו היידלברג וגטינגן, אף על פי שסילקו את חברי הסגל היהודים וביצעו נאציפיקציה של תוכניות הלימודים שלהן, שכללה הקמת קרן 'אקדמית' לאנטישמיות עממית, שנלמדה כ'מדע הגזע'", כותב נורווד.

קונאנט היה רחוק מלהיות איש הרווארד היחיד ששאב השראה מהרייך החדש של היטלר. ב־1934 דקאן בית הספר למשפטים של הרווארד, רוסקו פאונד, ביקר בגרמניה ובאוסטריה וכתב בחיוב על מנהיגותו של היטלר

קונאנט היה רחוק מלהיות איש הרווארד היחיד ששאב השראה מהרייך החדש של היטלר. ב־1934 דקאן בית הספר למשפטים של הרווארד, רוסקו פאונד, ביקר בגרמניה ובאוסטריה וכתב בחיוב על מנהיגותו של היטלר.

פאונד ציין את הפוטנציאל של היטלר לרסן את קבוצות ה"מסיתים" שקמו בגרמניה בתקופת רפובליקת ויימאר הליברלית. בספרו, נורווד מדגיש את יכולת הפעולה וההשפעה של נשיאי אוניברסיטאות אמריקאיות בתקופה שלפני מלחמה העולם השנייה.

סטודנט קורא מודעה על מפגש באוניברסיטת הרווארד להוקעת הרדיפה הפרועה של יהודים בגרמניה, 16 בנובמבר 1938 (צילום: AP Photo/Fox)
סטודנט קורא מודעה על מפגש באוניברסיטת הרווארד להוקעת הרדיפה הפרועה של יהודים בגרמניה, 16 בנובמבר 1938 (צילום: AP Photo/Fox)

"התירוץ ש'כולם עשו את זה' בשנות ב־30 לא משכנע", אומר מדוף. "ויליאמס קולג' הפסיק את חילופי הסטודנטים שלו עם גרמניה הנאצית; אוניברסיטאות בריטיות סירבו להשתתף באירועים שהתקיימו באוניברסיטאות שנשלטו על ידי הנאצים; ובית הספר החדש למחקר חברתי בניו יורק קידם בברכה אקדמאים יהודים פליטים.

"הרווארד בחרה. היא בחרה בצד הלא נכון", אומר מדוף.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,080 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

נציגי הקואליציה הגישו הצעת חוק לפיזור הכנסת; טרם נקבע מועד לבחירות

נתניהו ביקר במהלך המלחמה באיחוד האמירויות ונפגש עם הנשיא מוחמד בן זאיד ● הרצוג התייחס להתעלמות ראש הממשלה מהזמנתו לקיים מגעים עם התביעה: "צד אחד אמר שהוא מוכן לבוא לחדר, אני מצפה שגם הצד השני יבוא" ● דיווח: גורמים בכירים בצבא העידו שהקצין שבחן את הפעלת אורי אלמקייס אמר שגופמן שיקר לו

לכל העדכונים עוד 38 עדכונים

הקריאה ליהודי התפוצות לבוא הביתה היא תחמושת לאנטישמיות

"בואו הביתה", קורא שגריר ישראל לארה"ב לשעבר מייקל אורן, ליהודי ארה"ב. "לכו הביתה", יקראו האנטישמים לשכניהם היהודים. 

*  *  *

מייקל אורן, מי ששימש כשגריר ישראל בארה"ב וכסגן שר במשרד ראש הממשלה, קרא לאחרונה ליהודי התפוצות במאמר שפרסם "בואו הביתה". המסר הזה הגיע מהר מאוד אפילו עד לסן פרנציסקו, בה אני שוהה כעת במסגרת סדרת מפגשים עם קהילות יהודיות בארצות הברית. הגיע ופגע.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 642 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים
אמיר בן-דוד

פצצת הניכור המתקתקת

"ואיש אינו שואל את עצמו מאיפה להיכן
ואיש איננו נאבק בגלגלי הזמן
הזמן המתגלגל לו כאן כחפץ
חבית שבקרביה חומר נפץ
עומד אני כתימהוני ומסמן עצור
אולי יחדל הזמן מלעבור".

מילים אלו שכתב בשירו "פצצת זמן", עמירם קופר ז"ל, משורר, חבר ניר עוז, שנחטף בגיל 84 מביתו בשבעה באוקטובר ונרצח אחרי שהצליח לשרוד חודשים ארוכים בשבי, הן דוגמה אחת מני רבות לחוויית החיים בנגב המערבי במהלך השנים שקדמו לטבח ה-7/10.

איתי זידנברג הוא מזכ״ל השומר הצעיר לשעבר ומנכ״ל ומייסד משותף של ברית הנגב וההר - יוזמה משותפת של חברים מקיבוצי הנגב המערבי (בארי וניר עוז) ומגוש עציון, שנולדה אחרי ה- 7 באוקטובר במטרה לבנות מחדש אמון, אחריות הדדית ואמנה חברתית לתיקון מדינת ישראל והחברה הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 843 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

למקרה שפיספסת

מערכת החינוך הישראלית במשבר - דוח מבקר המדינה

יש משברים שהם גלויים, חריפים ומיידיים, ואילו אחרים מתפתחים באופן איטי ושקט יותר, אבל השלכותיהם עמוקות הרבה יותר. המשבר במערכת החינוך הישראלית משתייך לקטגוריה השנייה.

דוח מבקר המדינה, שפורסם ביולי 2024, ואליו מצטרפים הדוחות של 2025 ו-2026, מעלים תמונה חד-משמעית: מערכת החינוך הישראלית בעיצומו של משבר עמוק ומתמשך, שהחריף בעקבות רצף הזעזועים של השנים האחרונות.

קרין דנה היא ילידת פריז. עלתה לישראל ב-2016. נטורופתית ותרפיסטית הוליסטית, אמא ל-4 ילדים, פעילה למען מספר נושאים בעמותות לזכויות בעלי חיים וטבעונות, זכויות נכים, חינוך, ובריאות. מייסדת שותפה של הפלטפורמה ‘’חשיבה’’ למען ציבור דוברי הצרפתית בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 939 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים

המלחמה בחזירים בחיפה ירדה למחתרת

בשקט מוזר ובלי לעדכן את הציבור, רשות הטבע והגנים פרשה מהפרויקט המשותף עם עיריית חיפה לצמצום החיכוך עם החזירים בעיר ● הפקח הייעודי עזב, הדוח החודשי חדל להתפרסם והחשש הוא שבלי פיקוח ובלי שקיפות לא יהיה מה שירסן את הירי ברחובות ● עיריית חיפה: "ממשיכים לפעול באופן מקצועי ואחראי. מספר מקרי המתת החזירים ירד לכ־10 בחודש"

לכתבה המלאה עוד 1,566 מילים ו-1 תגובות

בלי הכרזה רשמית, הסיפוח סביב ירושלים דוהר קדימה

אין הכרזה רשמית, אבל הסיפוח סביב ירושלים מעמיק בקצב מואץ ● דוח חדש של "עיר עמים" מתאר כיצד התנחלויות, כבישים חדשים, מחסומים, צווי הריסה ואלימות מתנחלים מבתרים את המרחב הפלסטיני למובלעות מנותקות ודוחקים ממנו את תושביו ● כעת המדיניות הזו עלולה להתרחב גם לשטחי A ו־B ולאיים על מיליוני פלסטינים בגדה המערבית

לכתבה המלאה עוד 1,640 מילים

שר המשפטים ממשיך להתנהל בגישה רעילה ומעדיף לנהל קמפיין פוליטי במקום לאייש את בתי המשפט הקורסים ● הוא מציע פתרונות זמניים שמייצרים כאוס, מכתיב תאריכים רק כדי להתלונן אחר כך, ומסרב להכיר בקיומו של נשיא העליון יצחק עמית ● אלא שהתרגילים הללו קרובים למיצוי, ושופטי העליון בדרך לכפות עליו את כינוס הוועדה - ובהכרח, מינוי שופטים בחלק מהערכאות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 864 מילים ו-1 תגובות

ארדן משדר קריאות מצוקה

השגריר לשעבר חזר לארץ וגילה שראש הממשלה מטרפד לו כל תפקיד פנוי, כולל יו"ר התעשייה האווירית, בגלל קשריו עם ליברמן ● האיום המרומז להקים מפלגת ימין הוא בסך הכול ניסיון לסחוט שריון ברשימת הליכוד ● אבל המתנה הזו לא תגיע, וארדן צפוי למצוא את עצמו ממתין מחוץ למגרש עד שנתניהו יפסיד או יפרוש ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 593 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.