JavaScript is required for our website accessibility to work properly. המחדל הכלכלי הלא מדובר של ממשלת נתניהו | זמן ישראל
הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו, 17 בפברואר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
הסנקציות על המתנחלים הן רק המבוא

המחדל הכלכלי הלא מדובר של ממשלת נתניהו

ההתנהלות המופקרת של ממשלת ישראל מול הממשל האמריקאי אילצה את הנשיא ביידן להפעיל סנקציות קשות במיוחד נגד ישראלים, שהיו שמורות עד כה רק לגדולים שבאויבנו ● את המחיר משלמים עכשיו ארבעה אזרחים, אבל החשש הגדול הוא שזה רק ההתחלה ● פרשנות

דמיינו שיום אחד אתם מתעוררים בבוקר ומגלים שנעלם לכם חשבון הבנק. הוא פשוט לא קיים יותר. אחרי שהתאוששתם מההלם הראשוני, אתם מבינים שכל חייכם קיבלו ברקס אחד גדול. נותרתם בלי כסף ובלי היכולות לבצע פעולות פיננסיות בסיסיות, כמו ללכת למכולת או לקבל משכורת.

במקרה הטוב, עד שתבינו מי נגד מי, תצטרכו לחיות בעולם המבוסס רק על מזומן – וגם העולם הזה הופך כמעט לבלתי אפשרי תחת מגבלות המזומן הקשוחות שהועברו בכנסת בשנים האחרונות. למעשה, תגלו די מהר שאיבדתם את היכולת להתקיים בכבוד.

אתם פונים בבהלה לכל הרשויות במדינת החוק והצדק הנקראת ישראל. אתם רוצים שיעזרו לכם להחזיר את חשבון הבנק לפעילות, אבל מהר מאוד מגלים שהסיפור הזה גדול גם עליהם. מהבנקים ועד בתי המשפט אתם מקבלים את אותו המסר: "מבינים ומזדהים עם מצבכם הקשה, אבל לא יכולים לעזור לכם".

התרחיש הזה לא לקוח מתסריט של סרט אימה בדיוני, אלא מדובר במציאות של כמה אזרחים ישראלים כיום – ואולי של רבים מאיתנו בעתיד. כדי להבין איך הגענו לנקודת השפל הזו נצטרך לחזור קצת לאחור במנהרת הזמן, למערכת היחסים בין ממשלת בנימין נתניהו לממשל האמריקאי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בדיון על תקציב המדינה, 7 בפברואר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בדיון על תקציב המדינה, 7 בפברואר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

איך הגענו עד הלום?

מערכת היחסים של שתי הידידות הגדולות תמיד ידעו עליות ומורדות. אבל מה שאפיין את ישראל וארה"ב בעיקר היה הרצון לפתור את המחלוקות כמה שיותר מהר וכמה שיותר בשקט. בדרך כלל זה נגמר בשיחות מאחורי הקלעים במטרה ליישב בצורה דיפלומטית את המשבר. לרוב ישראל עשתה איזה ויתור כאן, האמריקאים העלימו עין שם, והיחסים חזרו למסלולם התקין.

כך העניינים התנהלו בדרך כלל עד שקמה הממשלה הנוכחית. השרים עתה לא רק שלא מנסים ליישב את המחלוקות עם האמריקאים בשקט, אלא מתחרים ביניהם מי מתריס יותר נגד הממשל האמריקאי והנשיא. ואם אפשר אז הם מעדיפים לעשות את זה בצורה מתועדת מול מצלמה ועם כמה שיותר לייקים, הכול תוך כדי תפילת שיתגדל ויתקדש לוויראלי ברשתות.

האמריקאים התאפקו והתאפקו – והחודש נמאס להם. מבחינתם, אם השרים בישראל מזלזלים בהם ובדרישותיהם, כאילו מדובר בדרישות של אויב מר, אז הם יפעלו כפי שהם פועלים נגד אויבים

האמריקאים התאפקו והתאפקו – והחודש נמאס להם. מבחינתם, אם השרים בישראל מזלזלים בהם ובדרישותיהם, כאילו מדובר בדרישות של אויב מר, אז הם גם יפעילו נגד אותם שרים את הנשק שהם משתמשים נגד אחרון האויבים שלהם.

קשה להאמין שהנשיא ג'ון ביידן – שהודף את איומי סין מטאיוואן, מספק נשק לאוקראינה במלחמה נגד רוסיה ופועל נגד איראן ושליחיה – הגיע למצב שהוא נאלץ לשבת בבית הלבן ולהקדיש מזמנו לעריכת צו נשיאותי המטיל סנקציות נגד עינן טנג'יל, שלום זיכרמן, דוד חי חסדאי וינון לוי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן במסיבת עיתונאים בתל אביב, 18 באוקטובר 2023 (צילום: Brendan Smialowski / AFP)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן במסיבת עיתונאים בתל אביב, 18 באוקטובר 2023 (צילום: Brendan Smialowski / AFP)

ביידן האשים את ארבעת המתנחלים לעיל בלא פחות מ"איום רציני על השלום, הביטחון והיציבות של המזרח התיכון". כמו כן נטען כי הם מהווים "איום חריג ויוצא דופן על הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ של ארה"ב".

מה אפשר לעשות?

הארבעה לעיל נאלצו לקום בבוקר ולגלות כי בעקבות העיצומים הם נותרו ללא חשבון בנק. הבשורה הרעה היא שאין להם הרבה מה לעשות עם זה, אף שהם מעולם לא הורשעו בבית משפט. בפועל ההחלטה האמריקאית חזקה יותר מכל חוק ונמצאת מעל כל שיקול מדינתי. היא לא תלויה אפילו בשאלה האם הם באמת פרעו חוק בגדה המערבית כמו שנטען או שהם סתם קורבנות תמימים.

לבנק ישראל אין הרבה מה לעשות. בהודעה שפרסם הבנק בעקבות ההחלטה להקפיא את חשבונות המתנחלים, הוא אפילו לא התייחס לשאלת מידת האשמה

לבנקים אין ברירה במצב הזה אלא לחסום את החשבון שלהם. אם יחליטו אחרת, הם יסכנו אץ הפעילות שלהם מול השוק האמריקאי. בלי השוק האמריקאי והגישה החופשית לדולרים, הבנק יאבד את היכולת להתקיים.

גם לבנק ישראל אין הרבה מה לעשות. בהודעה שפרסם הבנק בעקבות ההחלטה להקפיא את חשבונות המתנחלים, הוא אפילו לא התייחס לשאלת מידת האשמה של ארבעת הלקוחות. מבחינתו חייבים לציית לאמריקאים.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"עקיפה של משטרי סנקציות, כאמור, יש בה כדי לחשוף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים, וביניהם סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין", נכתב בהודעת הבנק.

ניסיון העבר מלמד שגם מבתי המשפט לא יגיע המזור. חשבונותיו של האלוף במילואים ישראל זיו נחסמו בעבר מעצם היותו הבעלים של חברת "גלובל גרופ". החברה פעלה בדרום סודאן והוכנסה על ידי משרד האוצר האמריקאי ל"רשימה שחורה" של גופים החשודים בהלבנת הון או מימון טרור.

זיו הכחיש בתוקף את הטענות נגדו אבל בתי המשפט בישראל דחו פעם אחר פעם את כל ניסיונותיו להפוך את ההחלטה. העליון קבע בערעור שהגיש זיו כי מספיק להיכנס לרשימה השחורה כדי לבסס תשתית סבירה

זיו הכחיש בתוקף את הטענות נגדו אבל בתי המשפט בישראל דחו פעם אחר פעם את כל ניסיונותיו להפוך את ההחלטה. בית המשפט העליון קבע בערעור שהגיש זיו כי מספיק להיכנס לרשימה השחורה כדי לבסס תשתית סבירה לחשד לביצוע פעולות הלבנת הון או מימון טרור.

זה, לטענת בית המשפט, מספיק כדי לאשר לבנק לסרב לנהל את חשבונו של זיו. או במילים אחרות, ברגע שהאמריקאים החליטו – אז אין לבית המשפט בישראל באמת הרבה מרחב פעולה או שיקול דעת.

למעשה, אפילו גופים גדולים במערב שניסו לעקוף את הסנקציות האמריקאיות בעבר לא נחלו הצלחה מסחררת, וזה בלשון המעטה. האירופאים, למשל, ניסו לעקוף את הסנקציות שהטילה ארה"ב על כל מי שמתנהל מול איראן. כדי לעשות את זה, גרמניה, צרפת ובריטניה הקימו ב־2019 מנגנון מיוחד בשם INSTEX.

INSTEX נוצר כמעין "כלי חלופי" להעברות כספיות ללא צורך בשימוש במערכת הפיננסית האמריקאית. המטרה הייתה לאפשר את המשך הסחר בסחורות המותרות, כמו מזון ותרופות, תמורת נפט וסחורות איראניות.

הפעילות של INSTEX נתקלה באתגרים רבים, כולל לחצים פוליטיים מצד ארה"ב. כמו כן היה קושי במציאת חברות שמוכנות לקחת חלק במערכת עקב החשש מסנקציות ישירות

למרות זאת, הפעילות של INSTEX נתקלה באתגרים רבים, כולל לחצים פוליטיים מצד ארה"ב. כמו כן היה קושי במציאת חברות שמוכנות לקחת חלק במערכת עקב החשש מסנקציות ישירות. בפועל, השימוש במנגנון היה מוגבל מאוד, והוא לא הצליח להוות פתרון ממשי לאתגר הסנקציות האמריקאיות נגד איראן.

ניצחון קטן בבית המשפט הושג דווקא בשבוע האחרון, אבל גם הוא קשור רק בעקיפין למי שחלו עליו הסנקציות. כדי שהילדים של ינון לוי, אחד מארבעת החסומים, לא יישארו חסרי כל,  התארגן מבצע התרמה לטובתם.

מתנחלים עומדים על עמדת שמירה צבאית במאחז הלא חוקי אביתר, 10 באפריל 2023 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
מתנחלים עומדים על עמדת שמירה צבאית במאחז הלא חוקי אביתר, 10 באפריל 2023 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

במהלך המבצע נתרמו מאות אלפי שקלים, אלא שאז החליטה חברת האשראי "כאל" לחסום את עסקאות התרומה. על פי הפרשנות של "כאל", גם ילדי החסומים חוסים תחת הסנקציות. ביום רביעי האחרון בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע בצו ארעי כי בניגוד להחלטת "כאל", הכספים לא יוחזרו לתורמים. דיון נוסף יתקיים בנושא השבוע.

ההשלכות

הצו של ביידן נגד ארבעת המתנחלים הגיע אחרי ניסיונות שקטים רבים של הידברות מול הממשלה הישראלית לגבי המצב הביטחוני בגדה המערבית. בתגובה, כאמור, הממשל זכה להשתלחויות חסרות רסן במקרה הרע, והתעלמות במקרה הטוב, מצד הממשלה בירושלים.

בצו עצמו מצוין כי ניתן יהיה להטיל בעתיד סנקציות גם נגד פוליטיקאים ופקידי ממשלה ישראלים המעורבים בצורה ישירה או עקיפה במעשי אלימות נגד אזרחים פלסטינים

השיא היה כשהשר איתמר בן גביר האשים את ביידן בסיוע לחמאס. ביידן הבין שכללי המשחק השתנו. במונחים צבאיים ניתן לומר שהוא שיגר טיל מונחה ומדויק, שנועד להסב נזק כלכלי ובעיקר להרתיע את הבייס של בן גביר, בצלאל סמוטריץ' ואפילו של בנימין נתניהו, בלי לגרום לנזק אגבי.

אלא שהטיל הזה הוא בעל פוטנציאל נזק אגבי עצום גם עבור שאר אזרחי ישראל. בצו עצמו מצוין כי ניתן יהיה להטיל בעתיד סנקציות גם נגד פוליטיקאים ופקידי ממשלה ישראלים המעורבים בצורה ישירה או עקיפה במעשי אלימות נגד אזרחים פלסטינים.

ח"כ לימור הר סון מלך עם תחילת פינוי מאחז אור חיים בשומרון, 20 בינואר 2023 (צילום: עוצמה יהודית)
ח"כ <span dir="rtl">לימור סון הר־מלך</span> עם תחילת פינוי מאחז אור חיים בשומרון, 20 בינואר 2023 (צילום: עוצמה יהודית)

אבל אם מישהו חושב שזה יסתיים רק באותם גורמים, סביר להניח שהוא משלה את עצמו. כבר לפני כשבוע דווח כי הממשל האמריקאי שוקל ברצינות להטיל סנקציות דומות גם נגד חיילי צה"ל המשרתים בגדה המערבית, זאת אם הפרקליטות הצבאית לא תגיש תשובות מספקות בנושא זה תוך חודשיים.

עד תחילת כהונת ממשלת בנימין נתניהו, הטלת סנקציות על אזרחים על רקע פוליטי הייתה כלי השמור בעיקר נגד אויבנו הגדולים. מהלך כזה נגד אזרחים ישראלים נראה אז כדמיוני.

הבעיה היא שאם הממשל הכי אוהד ותומך ישראל מזה שנים מטיל סנקציות כאלה נגדנו, הוא בעצם נותן לגיטימציה גם לממשלים הבאים, הפחות ידידותיים, לפעול נגדנו

הבעיה היא שאם הממשל הכי אוהד ותומך ישראל מזה שנים מטיל סנקציות כאלה נגדנו, הוא בעצם נותן לגיטימציה גם לממשלים הבאים, הפחות ידידותיים, לפעול נגדנו. למשל, לא ברור מה ימנע בעתיד מנשיא אמריקאי להטיל סנקציות על חלק מהמגזר העסקי בישראל, בטענה שהוא משווק את מוצריו גם להתנחלויות?

או מה ימנע מנשיא אמריקאי מהצד השני של המפה לסגור חשבונות בנק של מפגינים נגד החלטות ממשלה, בטענה שהם מערערים את היציבות במזרח התיכון, ומכאן גם את הביטחון הלאומי של ארה"ב? מה ימנע משאר מדינות המערב להטיל עלינו סנקציות עכשיו?

חיילים ישראלים מאבטחים הפגנה של מתנחלים ליד הכפר דיר שרף שבאזור שכם, 2 בנובמבר 2023 (צילום: נאסר אישתייה/פלאש90)
חיילים ישראלים מאבטחים הפגנה של מתנחלים ליד הכפר דיר שרף שבאזור שכם, 2 בנובמבר 2023 (צילום: נאסר אישתייה/פלאש90)

למעשה בריטניה וצרפת כבר הצטרפו לסנקציות האמריקאיות העכשוויות. אפשר לומר שבשל התנהלות המופקרת של ממשלת ישראל, נחצה קו אדום שעלול להיות אסון עבור אזרחי ישראל לדורות קדימה.

הפתרון היחיד למצב

אף ששרי הימין רצו בתלונות לבנקים ולבנק ישראל, הפתרון דווקא לא נמצא במגרש הכלכלי־בנקאי. הם ודאי יופתעו שהמפתח ליציאה מהבלגן הזה נמצא דווקא בידיהם. הכלי היעיל היחיד שנותר כדי למנוע סנקציות אמריקאיות הוא למעשה הכלי הדיפלומטי. האפשרות השנייה היא להצטרף לרשימה מפוקפקת של מדינות כמו רוסיה, איראן וקוריאה הצפונית.

כשמבינים שהאנשים שאמורים לעשות את אותה דיפלומטיה הם בדיוק אותם אלה שהביאו עלינו גם את הסנקציות, זה לא בשורה גדולה במיוחד לחסומים בגדה המערבית ואולי גם לבאים בתור

אולם, כשמבינים שהאנשים שאמורים לעשות את אותה דיפלומטיה הם בדיוק אותם אלה שהביאו עלינו גם את הסנקציות, זה לא בשורה גדולה במיוחד לחסומים בגדה המערבית ואולי גם לבאים בתור משאר רחבי הארץ.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,415 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים
אמיר בן-דוד

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-4 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.