אוטובוס שבת מבאר שבוע לחוף הים באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)
עומר שרביט

הבאר־שבעים סוף־סוף יכולים להגיע באוטובוס לים בשבת

בשבת האחרונה יצאו כמה עשרות תושבי בירת הנגב באוטובוס לחוף הים באשדוד ● הם שילמו 35 שקלים עבור הזכות לצאת מהעיר שאין בה תחבורה ציבורית בשבת – וגם לא מוניות שירות ● האוטובוס הוא יוזמה פרטית של תנועת "חוזה חדש לבאר שבעים" שנכנסה השנה למועצת העיר ● הם מקווים שבעקבות הביקוש גם ראש העירייה ומקבלי ההחלטות בירושלים יקדמו תחב"צ בשבת

שבת בבוקר יום יפה לים. אנחנו בבאר שבע, אין פה ים ולא לכולם יש מכונית אבל היום יוצא אוטובוס מהעיר העובר בכמה תחנות – וייסע לחוף הקשתות באשדוד.

"זה נוח ולא יקר. באתי בשביל הילדים כדי שיוכלו לצאת קצת במקום להיתקע בבית. אין לנו אוטו והלכנו 25 דקות מהבית כדי לעלות לאוטובוס. אני בטוחה שהקטן יתעייף בדרך חזרה ונצטרך קצת לסחוב אותו", אומרת בלה קרדשוב, אם לשלושה משכונה ד' בבאר שבע.

גם ד"ר מירב וכט כץ עולה לאוטובוס עם שלושת ילדיה. "מדהים שזה קורה, אני בבאר שבע מ־2001 ואף פעם לא נסענו לים בשבת. אין לי רכב ובלי זה אי אפשר לצאת לטיול אלא אם כן אנחנו אצל אימא שלי בפתח תקווה, וזה הופך להיות מבצע".

"מדהים שזה קורה, אני בבאר שבע מ־2001 ואף פעם לא נסענו לים בשבת. אין לי רכב ובלי זה אי אפשר לטייל. זה 'סרט' למצוא טרמפים אם רוצים לצאת לכל מיני מקומות בשבת"

היא לא מחזיקה רכב מבחירה: "אני מרצה לביולוגיה ואקולוגיה ומעדיפה להאט את הקצב. יש לי טלפון 'טיפש' וחושבת שככה אנחנו מספיקים יותר והולכים הרבה ברגל אבל יש לזה מחיר. זה סרט בשבילי למצוא טרמפים אם אני בכל זאת רוצה לצאת לכל מיני מקומות בשבת".

מפתח תחנות אוטובוס שב"ש מבאר שבע לחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: חוזה חדש לבאר שבעים)
מפתח תחנות אוטובוס שב"ש מבאר שבע לחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: חוזה חדש לבאר שבעים)

שוברים את המצור

האוטובוס הוא יוזמה פרטית ולא מסובסדת של תנועת חוזה חדש לבאר שבעים, שהצליחה להפתיע השנה בבחירות עם שני מושבים במועצת העיר. מעל אלף איש נרשמו לקבוצת הווטסאפ שנפתחה לצורך העניין ונמכרו 42 כרטיסים לנסיעה הלוך–חזור מבאר שבע לחוף באשדוד בעלות של 35 שקלים. תורם אנונימי מימן עשרה כרטיסים למי שלא מסוגל לרכוש את הכרטיס – והיו כמה כאלה.

לפני שיצא מהעיר האוטובוס אסף את הנוסעים משני צירים מרכזיים, טוביהו ורג'ר, כך שאם יש תושבים עם רגישות דתית לנסיעה בשבת בתחבורה ציבורית, הם לא היו צריכים להרגיש את זה.

הרחובות בבאר שבע רחבי ידיים וחסרי צל וגם זו בעיה בפני עצמה אבל בהיעדר מוניות שירות ובלי אופניים או רכב פרטי קשה להגיע למקומות שכן פתוחים בשבת וגם הם לא רבים

הרחובות בבאר שבע רחבי ידיים וחסרי צל וגם זו בעיה בפני עצמה, אבל בהיעדר מוניות שירות בלתי אפשרי להגיע למקומות שכן פתוחים בשבת וגם הם לא רבים כך שרוב התנועה מתנקזת לקניון ביג.

מצד שני, אוטובוסים ראשונים כן יוצאים מהעיר בשבת ב־16:00 אחר־הצוהריים וזה מוקדם יחסית לערים אחרות. בימי חול יש גם קווי לילה לתל אביב בשעות שבהן למרבה הצער הרכבת לא פועלת.

אוטובוס שבת מבאר שבע לחוף הים באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)
אוטובוס שבת מבאר שבע לחוף הים באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)

"רוצים לשכשך, לא לסכסך"

"זה פיילוט, אנחנו יוצאים לדרך עם אוטובוס אחד ובהמשך יהיו עוד", אומר עידו אטיאס (28), חבר מועצה מטעם הסיעה.

"זה אחד הדגלים שהנפנו בקמפיין – קידום תחבורה ציבורית וזה כולל פתרונות התניידות בסופי שבוע ובטח בחופש הגדול. פנו אלינו לא מעט אנשים לגבי מחסור בבריכות שחייה ומחירים מוגזמים שלהן בקיץ. כרטיס יכול לעלות 70 שקלים ככה שמשפחה עם ילדים צריכה להוציא המון כסף כדי לבלות עם כל המשפחה.

"בהמשך אולי האוטובוס יעבור בסורוקה ובמדבריום. יש התעניינות רחבה והמטרה לתת מענה למי שחפץ בזה, לא להיכנס למלחמות דת. אנחנו רוצים לשכשך, לא לסכסך"

"התוכנית הייתה לעשות את זה בתחילת החופש הגדול ועכשיו יוצאים לדרך ומקבלים פידבקים לעוד מסלולים ושעות. אולי לעבור גם בסורוקה, במדבריום (גן חיות בבאר שבע), באטרקציות ובמרכזי בילוי הפתוחים בשבת. יש התעניינות רחבה בציבור והמטרה היא לתת מענה למי שחפץ בזה, לא להיכנס למלחמות דת. אנחנו רוצים לשכשך, לא לסכסך".

הוא מזכיר שלמעשה בשנים 2016–2019 היה "ים־בוס" כזה שיצא מבאר שבע לים וכשהיוזמה עלתה שוב ברשתות ותיקי העיר נזכרו בנוסטלגיה שבשנות ה־70 הייתה טיולית שלקחה תושבים מהעיר לים בשבת. "אנחנו בעצם מחזירים עטרה ליושנה, לבאר שבע של פעם".

מימין לשמאל: גבריאלה כהן, עידו אטיאס ויאיר דודק בחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024
גבריאלה כהן, עידו אטיאס ויאיר דודק בחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)

אתה רואה מצב שבו העירייה תצטרף ליוזמה?
"בינתיים זו יוזמה עצמאית ולכן אין מניעה חוקית כי זה לא כסף ציבורי ולא של הרשות ואין פגיעה בסטטוס קוו. יש פה מענה לצורך ציבור. לתפיסתי מדינת ישראל צריכה להתקדם לזה שיהיו פתרונות להתנייד בסופי שבוע. היום המענה של נעים בסופ"ש שקיים במרכז הוא אד הוק של הרשויות המקומיות והשאיפה היא שמשרד התחבורה יעשה את זה".

חוץ מתחבורה ציבורית בשבת הוא מציין שהתחבורה צריכה להיות יותר מרושתת ושהוא ישאף לקדם יותר שבילי אופניים וצל להליכה. כמו כן, דרושה רכבת מהירה למרכז בצד המאספת הפועלת כיום, כדי לקצר את זמן הנסיעה. "הבאר שבעים חוזה חדש" קיבלו את תיקי העסקים, הצעירים והנוער – ורוצים לשים דגש על קידום מקומות תעסוקה בשכר גבוה.

בחיפה אומנם יש אוטובוסים בשבת אבל הרכבלית מושבתת ביום המנוחה וברוב חלקי הארץ ובייחוד בפריפריה התושבים עדיין במצור תחבורתי בסופי שבוע וחגים

הם היו שותפים למינוי נשים למועצה הדתית וביחס לניסיון למנות את הבן של רב העירייה המנוח ליורשו, אטיאס אומר כך: "אנחנו עדיין לא במשטר מלוכני וביקשנו מראש העירייה להקפיד שזה ייעשה בצורה תקינה ונמצאים במפגשים להכרת המועמדים".

עוד פקקים ותאונות בסופ"ש

ואכן, ב־2019 הושק "נעים בסופ"ש" המציע אוטובוסים חינם בתוך תל אביב וממנה ובחזרה, במימון של 14 רשויות מקומיות במרכז הארץ שהאחרונה שבהן, רעננה, הצטרפה בתחילת החודש הנוכחי. בחיפה אומנם יש אוטובוסים בשבת אבל הרכבלית מושבתת ביום המנוחה וברוב חלקי הארץ ובייחוד בפריפריה התושבים עדיין במצור תחבורתי בסופי שבוע וחגים, אלא אם כן יש להם רכב.

חוף הקשתות באשדוד. אוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)
חוף הקשתות באשדוד. אוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)

חוץ מהמחסום לחופש התנועה, העומס הנוסף בכבישים בסוף השבוע גורם לפקקי ענק – כמו בערבי חג או לחוזרים מהצפון למרכז במוצאי שבת – וגם ליותר סיכון להיפגע בתאונות לכלל משתמשי הדרך. מדי פעם הנושא חוזר לסדר היום אם כי באופן ספורדי.

לפני שנה אקטיביסטים קשרו את עצמם לקו האדום של הרכבת הקלה במשך כמה שעות ביום הראשון להפעלתה במחאה על כך שהיא תושבת בשבת. שרת התחבורה הקודמת ניסתה לקדם שינוי תקנות שיאפשרו תחבורה ציבורית לא מסובסדת בשבת וחג אבל זה קרה בשלהי כהונתה, כשהקואליציה התפרקה ולא באמת היה לכך סיכוי.

שרת התחבורה הנוכחית מירי רגב לא עשתה משהו לקידום התחב"צ בשבת ובשנים האחרונות גם מוניות השירות שיכלו להוות תשתית לתחב"צ בשבת כמעט נעלמו מהנוף

שרת התחבורה הנוכחית מירי רגב לא עשתה משהו בכיוון הזה ובשנים האחרונות גם מוניות השירות, שיכלו להוות תשתית לתחבורה ציבורית בשבת, כמעט נעלמו מהנוף ומספרן ירד מ־2,300 לפני עשור וחצי לכמה עשרות בלבד כיום. גם בבאר שבע אין מוניות שירות בשבת והתושבים נצורים.

"סוגיה כלכלית ולא דתית"

ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', שמכהן בתפקיד מאז 2008, נבחר גם השנה ברוב כמעט מקסימלי ללא מתחרים בתוצאות שהפכו אותו לראש העירייה ה"פופולרי ביותר בארץ". זה אומר גם שאין לו אופוזיציה ושהוא מהסס לעשות צעדים שיפריעו לכל אחד מהזרמים השונים בעיר. הבאר שבעים ינסו לאתגר אותו מהצד הליברלי ואולי גם להעיר משהו אצל מקבלי ההחלטות בירושלים.

פעילי הבאר שבעים חוזה חדש בחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024
פעילי ה"באר שבעים חוזה חדש" בחוף הקשתות באשדוד. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)

"משרד התחבורה לא מסתכל על זה כסוגיה חברתית־כלכלית אלא כסוגיה דתית ונדרש מאיתנו להראות את הצורך והביקוש לתחבורה ציבורית בשבת כדי שגם המנהיגים הפוליטיים יוכלו להוביל את המהלך", אומרת רחלי גרסר (30), שפעילה ב"באר שבעים".

"גדלתי בבית דתי בבאר שבע וכשגרתי בירושלים לא יכולתי להגיע להורים בסופי שבוע אז היו חודשים שלא ראיתי אותם. מבחינתי הנושא הזה הוא בראש הפירמידה.

"משרד התחבורה לא מסתכל על זה כסוגיה דתית ולא חברתית־כלכלית. צריך להראות את הצורך והביקוש לתחב"צ בשבת כדי שגם המנהיגים הפוליטיים יוכלו להוביל את המהלך"

"רואים בסקרי דעת קהל שהרבה אנשים מרגישים בנוח עם האפשרות שתהיה תחב"צ בשבת בהנחה שזה יתאים לקהילות השונות. יש מסורת ליברלית בעיר וצריך לתת לה מקום, שיהיו עסקים פתוחים בשבת. ה"ביג" תמיד היה פתוח אבל לחלקנו אין איך להגיע אליו".

שונאת ים, רוצה תחב"צ בשבת

באחת מקבוצות הפייסבוק היו קצת טענות מכיוון שומרי השבת. אחת מהן שאלה למה דווקא לקדם את זה עכשיו, בתקופת בין המצרים ולקראת תשעה באב. "אימא שלי הציעה לי לא להיכנס יותר מדי למים", אומרת בחצי צחוק חן שבת (23), שעובדת כמדריכה לאנשים עם מוגבלויות ועומדת להתחיל ללמוד בקרוב. בחוף הים החבר'ה מתארגנים לכניסה למים ולאכול אבטיח.

אוטובוס השבת של תנועת חוזה חדש לבאר שבעים. 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)
אוטובוס השבת של תנועת "חוזה חדש לבאר שבעים", 10 באוגוסט 2024 (צילום: עומר שרביט)

אחת מהן, רז, ישבה על הטיילת בצל וקראה ספר פילוסופיה. "אני שונאת ים ובאתי רק כדי לתמוך ביוזמה הזאת ושהאוטובוס יתקיים. הייתי מעדיפה שהוא ייסע למקומות אחרים – וכדי שתהיה לי אפשרות צריך שקודם יהיה את הקו לים ולעשות את זה מדורג".

האוטובוס יצא ב־10 בבוקר וכולם מתקפלים חזרה ב־15:00 לנסיעה של שעה בחזרה הביתה לבאר שבע. רז עוברת בין הנוסעים ומציעה חתיכות אבטיח.

עד הנסיעה הבאה, כאן אפשר לקנות כרטיס.

עוד 1,233 מילים
סגירה