JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אילת דה פיצ'וטו: לא רק ללכת להפגנות - איך עוד אפשר לעזור בתקופה זאת? | זמן ישראל

לא רק ללכת להפגנות - איך עוד אפשר לעזור בתקופה זאת?

מיינדפולנס, אילוסטרציה (צילום: PeopleImages / iStock)
PeopleImages / iStock
מיינדפולנס, אילוסטרציה

השתתפות בהפגנות היא דרך אחת לעזור, אבל היא לא היחידה. יש דרך אחרת, שאינה מוחשית כמו עמידה בהפגנה. בדרך הזו השלט שמורם הוא בתוכנו. כתוב עליו: שימ/י לב מה קורה בתוכך.

כעס, פחד ודאגה, כמניעים בלעדיים לפעולה, מרוקנים את האנרגיה שלנו. לעומת זאת, זיהוי מה קורה בפנים מתוך סקרנות וקבלה, מטעינה אותנו מחדש ומאפשרת לנו לדייק את הפעילות שלנו.

כעס, פחד ודאגה, כמניעים בלעדיים לפעולה, מרוקנים את האנרגיה שלנו. לעומת זאת, זיהוי מה קורה בפנים מתוך סקרנות וקבלה, מטעינה אותנו מחדש ומאפשרת לנו לדייק את הפעילות שלנו

אי אפשר למדוד עד לאן מגיעות האדוות של הדרך הזו, אבל יש לה השפעה מיטיבה לא רק עלינו, אלא גם על הסביבה שלנו. לפני שנים, בטיול בצפון, בזמן שצעדנו על אבנים גדולות, הייתי שקועה בשיחה, לא שמתי לב לדרך ואיבדתי שיווי משקל. באותו רגע חבר תפס אותי, אבל אז הוא נפל על הגב ואני עצרתי נשימה בבהלה. לתדהמתי, הוא קם בקלות ואמר: "אני בסדר. הרפיתי את כל השרירים. אני מתרגל טאי צ'י".

נזכרתי בסיפור הזה והבנתי שזה מה שאני צריכה לעשות עכשיו: להרפות מוויכוח עם עובדות, להיות מודעת לדרך, לבחור למה להקשיב, ואם מדי פעם אני נופלת, לזכור שהרפיה מאפשרת נחיתה רכה.

מיינדפולנס, קשיבות בעברית, מזמינה אותנו לתרגל בדיוק את זה: להיות במודעות – לזהות את החוויה הפנימית שלנו מתוך קבלה, סקרנות וללא הזדהות או שיפוטיות. מה שמאפשר לעיתים לעבור מתחושה של אין ברירה ותגובה אוטומטית, למצב של עצירה ובחירה.

תשומת לב לגוף עוזרת לנו בתרגול, מכיוון שבניגוד לתודעה, שנעה בין זמנים ובין נושאים, הגוף תמיד נמצא בהווה: רק עכשיו אני שומעת, רואה, חשה.

הבודהה היה בין הראשונים, שלימד לשים לב לתחושות הגוף ולחושים, כדרך שמאפשרת לחזור להווה ממחשבות שלוקחות אותנו הרחק מעצמנו לעבר או לעתיד.

הבודהיזם מגדיר מחשבות – "הפרשות של המוח". יש לנו עשרות אלפים מהן ביום. רובן חוזרות על עצמן ולרוב הן גם לא האמת, אלא רק פרשנות שאנחנו נותנות.ים לעובדות.

הבודהיזם מגדיר מחשבות כ"הפרשות של המוח". יש לנו עשרות אלפים מהן ביום. רובן חוזרות על עצמן ולרוב הן גם לא האמת, אלא רק פרשנות שאנחנו נותנות.ים לעובדות

את הרמז לכך ניתן למצוא גם במלה עצמה, שמורכבת משתי מלים – מח – שבות. זה טבען. הן שבות למוח ללא הזמנה.  לא את כולן כדאי לפתח ולא לכולן כדאי להאמין.

בהתמודדות עם אתגרים אישיים, רובנו, בדרך כלל, נגיב עם הלקאה עצמית: "למה אני מרגיש/ה ככה", "אני לא צריך/ה לחשוב את זה". דיאלוג פנימי כזה מעצים את הקושי, מכיוון שמה שאנחנו מתנגדות/ים לו עלול לגדול, ומה שאנחנו מתבוננות/ים בו, יכול להשתנות.

איינשטיין אמר: "אי אפשר לפתור בעיה עם אותה התודעה שיצרה אותה". היכולת שלנו לחשוב על המחשבה, לזהות אותה ולהחליט מה יישאר ומה לשחרר, מאפשרת פתרון.

בשנות ה-70 ד"ר ג'ון קבט זין הביא את הידע הזה למערב. הוא חקר חולים בבי"ח והוכיח, שתרגול מיינדפולנס במשך שבוע מסייע להחלמה טובה יותר. בעקבות כך הוא הקים בארה"ב מספר מרפאות מיינדפולנס. אחד ממחקריו הראה, שתרגול במשך 8 שבועות רצוף מוריד מתח וחרדה, מעלה מצב רוח, משפר שינה ומערכת חיסון.

פרופ' ריצ'רד דוידסון, מחוקרי התודעה המובילים בעולם, שביקר בישראל לפני כשנה, מוכיח במחקריו שהמוח גמיש ומשתנה בהתאם לחוויות ולתרגול שלנו. במחקריו הוא בדק פעילות מוחית של תלמידות/ים. הוא גילה שלאחר הקורס הייתה להן.ם נטייה גדולה יותר לפעילות בצד שמאל של המוח, שקשורה למצב רוח חיובי, פתיחות והפחתה בדיכאון.

היכולת לחשוב על המחשבה, לזהותה ולהחליט מה יישאר ומה לשחרר, מאפשרת פתרון. פרופ' ריצ'רד דוידסון, מחוקרי התודעה המובילים בעולם, מוכיח במחקריו שהמוח גמיש ומשתנה בהתאם לחוויות ולתרגול שלנו

מחקר אחר הראה שהאונה הקדם-מצחית המנהלת את המוח, מתחילה להתעבות לאחר כשלושה חודשי תרגול ויש עלייה ביכולת מיקוד. על פי פרופ' דוידסון, התערבויות מבוססות מיינדפולנס הן טיפול יעיל, בין השאר, בגמילה מעישון ובטיפול בכאב כרוני. ברוב המקרים הן טובות כמו תרופות וטיפול קוגניטיבי, גם מיד לאחר הטיפול וגם במעקב מאוחר יותר.

תרגול מיינדפולנס סולל את הדרך להבנה עצמית עמוקה יותר, בהירות מחשבה, ומציאת פתרונות יצירתיים.

על פי חוק שימור האנרגיה בפיזיקה: "אנרגיה אינה הולכת לאיבוד, היא רק משנה צורה". לכן רגשות שהדחקנו יחפשו דרך אחרת לבוא לידי ביטוי. במצב כזה נרגיש כעס, מתח, לחץ או הצפה רגשית, ולא נדע מדוע.

ההבנה שמותר להרגיש ולחשוב הכול ומה שחשוב הוא מה אנחנו עושות.ים עם זה, מאפשרת שינוי. תשומת לב לחוויה הפנימית מאפשרת שינוי ולא נשארת בפנים מבולבלת ולכן גם זללנית אנרגיה.

בזמנים, כמו היום, יש להתעקש לעצור ולשים לב לרגשות ולמחשבות מתוך קבלה וסקרנות ולא לתת לפחד, לעצב ולכאב להשתלט. להתמקד בטוב, שבך, שמסביבך וכך להגדיל אותו. להשקיע בדמיון על היפוך המגמה לטובה ולא על תסריטים אחרים. לחלום, לכתוב, לדבר על כל הטוב, שעוד יגדל ויהיה פה. כך נוכל – למצוא את המציאה במה שהמציאות מציעה.

ההבנה שמותר להרגיש ולחשוב הכול ומה שחשוב הוא מה אנחנו עושות.ים עם זה, מאפשרת שינוי. תשומת לב לחוויה הפנימית מאפשרת שינוי ולא נשארת בפנים מבולבלת ולכן גם זללנית אנרגיה

הנה 2 המלצות לחיזוק התהליך: אפליקציה חינמית של פרופ' דוידסון – healthy minds program, ומיינדפולנס- מדריך להתעוררות מאת ג'וזף גולדסטין.

אילת דה פיצ'וטו בעלת תואר שני בפסיכולוגיה, פסיכותרפיסטית, מפתחת גישת connection - חיבור להדרכה הפנימית - גוף נפש רוח ונשמה. מחברת ספר הילדות/ים "המפתח של דניאל". בעלת קליניקה פרטית, מנחה ומרצה.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 761 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 24 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.