שר האוצר בצלאל סמוטריץ' צועד לקראת תקציב המדינה כשבכיסו אפס מנדטים ותמיכה ציבורית שלילית. ציבור הבוחרים של מפלגת הציונות הדתית, שבראשה הוא עומד, מביע חוסר שביעות רצון – בלשון המעטה – ממנהיגותו על רקע שתיקתו בנושא חוק ההשתמטות לחרדים.
בריחת המוחות והכוחות מסמוטריץ' נמשכת כבר כשנה, אך כיום נראה כי הפער בינו לבין ציבור בוחריו הפוטנציאלי רחב מתמיד. ביום שישי האחרון פורסם בעיתון "מעריב" סקר לפיו מפלגתו של סמוטריץ' נמצאת מתחת לאחוז החסימה – מגמה המסתמנת גם בסקרים נוספים.
עד לפני המלחמה הסיעות של סמוטריץ' ואיתמר בן גביר הגיעו ביחד לכ־12 מנדטים ולעיתים ל־10. אולם לאחר פיצול הסיעות, נותר בן גביר עם שישה–שמונה מנדטים, ובמהלך החורף אף הגיע ל־12 מנדטים. סמוטריץ', לעומתו, נמצא במרבית הסקרים מתחת לאחוז החסימה.
ציבור בוחריו לא מתרשם מהתנגדותו לעסקת החטופים בגלל העובדה שהוא תומך בעקיפין בשימור הקואליציה הנוכחית ובמתן פטורים נרחבים מגיוס לצה"ל עבור הציבור החרדי
בראשית המלחמה, סמוטריץ' הצביע בעד עסקת שחרור החטופים הראשונה, לאחר שהגיע לישיבת הממשלה עם עמדה שלילית אך שוכנע על ידי גורמי הביטחון לתמוך בה. מנגד, בן גביר הביע התנגדות נחרצת לכל עסקה מההתחלה, וכך נוצר הבידול הראשון ביניהם.
בישראל ישנם כ־300 אלף איש, ככל הנראה, שמאמינים בהמשך הלחימה בכל מחיר ומעדיפים שלא להתמקד בשחרור החטופים – ובן גביר לקח את כולם. נראה כי ציבור מצביעי סמוטריץ' ב־2022 מאופיין בגישה מורכבת וניואנסית יותר.
בתחילת המלחמה סמוטריץ' סבר כי התנגדות לכל עסקת חטופים – תהיה אשר תהיה – תסייע לו להשיב את קולות הבוחרים שאיבד. לכן בכל פעם שמתקיים ולו שמץ של משא ומתן עם אויבי ישראל, הוא ממהר לפרסם הצהרות נגד העסקה.
אבל הבוחרים לא מתרשמים ולא חוזרים לזרועותיו – וזה לא בגלל שהוא אחד משרי האוצר הגרועים ביותר. זה קורה בגלל העובדה שהוא תומך בעקיפין בשימור הקואליציה הנוכחית ובמתן פטורים נרחבים מגיוס לצה"ל עבור הציבור החרדי.
"לא ייתכן שעברה כבר שנה מאז שפרצה המלחמה. שנה שבה יכלו לגייס שלוש–ארבע חטיבות מילואים של חרדים, שיכלו כבר להיות מוכשרות, לוחמות ומקלות על הנטל"
את הגישה הזו, הזועמת על מנהיגי הציונות הדתית, רואים בכל פינה. למשל בסטטוסים של נשים דתיות שבני זוגן משרתים במילואים. אי אפשר להיכנס לרשתות החברתיות בלי להיתקל בהם. דוגמה לכך היא קבוצת הפייסבוק החדשה "שותפות לשירות" בהובלת עפרה ליפשיץ.
ליפשיץ לא מסתפקת בקבוצות ווטסאפ ופייסבוק ומרבה להתראיין. בשבועות האחרונים נשמעות בקבוצות שלה גם קריאות לפעולה ציבורית, במקביל לאמירת המובן מאיליו: "סמוטריץ', אם תמשיך לשתוק, לא נצביע לך יותר".
בפוסט שכתבה ליפשיץ היא ציינה את המסירות של בן זוגה, אל"ם במילואים וראש ישיבת "שיח יצחק", ששירת מעל 250 ימי מילואים בשנה האחרונה וסיפרה שהיא גם אם לחייל קרבי.
"לא ייתכן שעברה כבר שנה מאז שפרצה המלחמה. שנה שבה יכלו לגייס שלוש–ארבע חטיבות מילואים חדשות של חרדים, שיכלו כבר להיות מוכשרות, לוחמות ומקלות על הנטל. אבל זה לא נעשה… במקום זה, לבן שלי – מפקד צוות בסיירת גבעתי – האריכו את השירות בארבעה חודשים", היא כתבה.
אבל נראה כי סמוטריץ' לא מוטרד מהביקורת. במקום להבחין בהתרחקות התמיכה בו, הוא ממשיך להאמין שהתנגדותו לעסקת שחרור חטופים תשמור על כוחו הפוליטי
בריאיון ברדיו 103FM ביום שישי ליפשיץ ציינה שהחרדים לא מבינים כי ישראל עומדת להתפצל לשתי מדינות – החרדים, וכל השאר. כמובן שהיא לא לבד. בקבוצת הפייסבוק שפתחה נשים דתיות נוספות מספרות על העומס הרב ועל חוסר שביעות הרצון מהפטור הפוליטי שהחרדים עומדים לקבל מהליכוד וגם ממובילי המפלגות המגזריות.
בקבוצות הללו ממעטים להזכיר את החילונים המשרתים במילואים, שבדרך כלל מודרים מהוויכוח המגזרי הזה. הסיבה לכך נעוצה באמירה של יו"ר אגודת ישראל יצחק גולדקנופף, שדתיים־לאומיים אינם נחשבים ל"לומדי תורה" אמיתיים, מה שהוציא אותם מדעתם. הדוגמה של ליפשיץ, שבן זוגה הוא, כאמור, איש מילואים שהוא גם ראש ישיבה, מוכיחה את טענתם.
אבל נראה כי סמוטריץ', בן גביר ואריה דרעי לא מוטרדים מהביקורת; מטרתם העיקרית היא לשמור על יציבות הקואליציה. במקום שסמוטריץ' יבחין בהתרחקות התמיכה בו, הוא ממשיך להאמין שהתנגדותו לעסקת שחרור חטופים תשמור על כוחו הפוליטי.
גישה זו נובעת מהחלטתו לפרק את הממשלה על רקע עסקת החטופים (ובכך לקצר את ימיה במו ידיו). אבל אם הוא ישתוק בנוגע לחוקי ההשתמטות ויאפשר את העברתם – הוא יאריך את חיי הקואליציה בשנה נוספת, ובינתיים הציבור יתרגל וישוב לתמוך בו בהמשך, לשיטתו.
בנט לוקח מנדטים מסמוטריץ', הליכוד – וגם מהמרכז של בני גנץ ויאיר לפיד. הנושא המרכזי שיוביל את הקמפיין שלו יהיה חוק הגיוס
אם מצבו של סמוטריץ' כה נואש בסקרים, כיצד מסבירים את ההתחזקות המתמידה של הליכוד? גם הם מבשלים חוק השתמטות ומייצגים ציבור של משרתים. לדברי בכירים בציונות הדתית (שאינם קשורים למפלגה), אפשר לראות שכניסה מיידית של נפתלי בנט למערכה – שמתמקד בנושא הגיוס – מקפיצה את מספר המנדטים שלו לשמיים. הרבה מזה מגיע על חשבון הליכוד.
אפילו השר לשעבר יועז הנדל, שמוביל תנועת מילואימניקים, זוכה לתמיכה במספר סקרים, עם פוטנציאל לכשישה מנדטים. למה? כי הציבור הדתי־לאומי מחפש נואשות בית אחר, שיכבד את השירות הצבאי.
צפו ושתפו. pic.twitter.com/MD5UyhgACM
— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett) October 25, 2024
לא סתם בנט פצח בקמפיין פוליטי בנושא חוק הגיוס. "הם מדברים על 3,000 בשנה כשהצורך הוא 20 אלף", אמר בנט בסרטון שפרסם ביום שישי האחרון. בנט לוקח מנדטים מסמוטריץ', הליכוד – וגם מהמרכז של בני גנץ ויאיר לפיד. הנושא המרכזי שיוביל את הקמפיין שלו יהיה חוק הגיוס.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
תודה שאתה שותף למאבק שלנו. אין לנו עניין להאבק בחרדים, לא רוצות לראות את מצ"ח גוררים אותם לבקום, בטח לא שישבו בכלא, פשוט, להפסיק את התקציבים. מי שתורתו אומנותו ויש מי שיממן אותו, שימשיך ללמוד תורה. אבל הרוב יצטרפו אלינו לשרות דווקא ככה. להמשיך לקבע את תיקצוב החרדים, זה פשןט לא מעשה מוסרי.
עפרה ליפשיץ