הדיון המיוחד שנערך אתמול (שני) בוועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן נועד לעסוק ביישום החלטת הממשלה למאבק בפשיעה החמורה והמאורגנת. התזמון היה מצטער ומדויק: שמונה אזרחי ישראל הערבים נרצחו בתוך 48 שעות בלבד במהלך סוף השבוע האחרון.
הפשיעה "החמורה" ו"המאורגנת" הפכו לשמות קוד לתיאור תופעת האלימות בחברה הערבית, והדיון בוועדה אמור היה להתמקד בביקורת על פעולתה של הרשות המבצעת למיגור התופעה – משימה הנתפסת כתפקידה המרכזי של הוועדה בפיקוח על עבודת הממשלה.
רוטמן בחר לזמן לדיון את צוות הייעוץ המשפטי לממשלה בהרכב רחב, אך ללא נוכחותם של מפכ"ל המשטרה, שר המשפטים או השר לביטחון לאומי – גורמים מרכזיים בממשלה, שבלעדיהם דיון באי טיפול בפשיעה מאבד מיעילותו.
במקום לנצל את הזמן לדיון ענייני עם בהרב־מיארה והצוות הבכיר, בחרו הח"כים לתקוף אותה באופן אישי, ללא קשר לנושא שעל סדר היום
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה הגיעה לדיון כשהיא מצוידת במסמכים ותיקים, מלווה בצוות רחב מצמרת הייעוץ המשפטי: אלוף במילואים עו"ד שרון אפק, המשנה ליועצת לניהול ותפקידים מיוחדים; פרקליט המדינה עמית איסמן; עו"ד ליאת בן־ארי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית; עו"ד תמר רוסמן, ראש אשכול מניעת שחיתות; וכן מספר עורכי דין נוספים.
כל הקבוצה הנכבדה ישבה בחדר הוועדה במשך כשלוש שעות. חלקו הראשון של הדיון הוקדש לדברי משפחות החטופים, ואילו בחלקו השני נתן רוטמן את זכות הדיבור לכשבעה–שמונה חברי כנסת. במקום לנצל את הזמן לדיון ענייני עם בהרב־מיארה והצוות הבכיר, בחרו הח"כים לתקוף אותה באופן אישי, ללא קשר לנושא שעל סדר היום.
היועמ"שית גלי בהרב־מיארה מתעלמת מהצעקות של ח"כ טלי גוטליב בוועדת החוקה, 18 בנובמבר 2024
ח"כ משה סעדה, למשל, הקריא מדברים שכתב מראש על מכשיר האייפד שלו, ואמר: "אם הייתה בך טיפת יושרה, היית מתפטרת". בהמשך קרא לממשלה לפטרה מתפקידה.
ח"כ טלי גוטליב הטיחה בבהרב־מיארה דברים קשים, וטענה כי היא חסרת ניסיון בתחום הפלילי ואינה מבינה לעומק את החומרים הנוגעים לנושא הרוגלות וההחרגות שדורשים חברי הכנסת להכניס, במיוחד בנוגע לחקירת עבירות שחיתות של נבחרי ציבור. צעקותיה של גוטליב, שהתפשטו בחלל חדר הוועדה, כבר אינן מעוררות תדהמה – הציבור התרגל. היא צועקת, וכולם מקשיבים.
חברי הכנסת המשיכו לצעוק ולהשתלח, השיגו את הכותרות והעדכונים לאתרי החדשות – אך בהרב־מיארה נשארה ממוקדת, מתעלמת לחלוטין מרעשי הרקע
בעת מתקפת הצעקות של ח"כ טלי גוטליב, פניה של בהרב־מיארה חשפו תופעה מעניינת. לאורך כל הזמן שגוטליב צעקה, בהרב־מיארה שמרה על מבט ממוקד בנקודה אחרת בחדר, מבלי להפנות את פניה לעבר גוטליב או להגיב בשום צורה.
הבעת פניה נותרה חתומה לחלוטין, כאילו קיר שלם ניצב בינה לבין ההשתלחויות, ומונע מהמילים הפוגעניות לחדור אליה. גם יתר אנשי הצוות שלה, שישבו לצידה, שמרו על שקט וריכוז, ללא כל תגובה. חברי הכנסת המשיכו לצעוק ולהשתלח, השיגו את הכותרות והעדכונים לאתרי החדשות – אך בהרב־מיארה נשארה ממוקדת, מתעלמת לחלוטין מרעשי הרקע.
בחלק השלישי והאחרון של ישיבת הוועדה ניסה רוטמן, לכאורה, לקיים שיח ענייני עם היועצת המשפטית לממשלה. עם זאת, במקום לנצל את זמן הדיון היקר להקשבה ולעיסוק בפעילות הממשלתית של צוותי האכיפה בתחום הפשיעה, הוא התמקד בהחלטת ממשלה משנת 2006, שלטענתו חלק מסעיפיה אינם מיושמים.
בהרב־מיארה ניסתה להסביר, ברצינות מוחלטת, שישנה החלטת ממשלה עדכנית ורלוונטית יותר לנושא, אך הדברים נפלו על אוזניים ערלות.
במהלך הדיון הפנתה בהרב־מיארה את רשות הדיבור לעו"ד תמר רוסמן, שנכחה בישיבה והייתה אמורה להציג את עבודת צוותי האכיפה. אולם, רוטמן קטע את דבריה שוב ושוב, לא אפשר לה להשלים משפט ולא גילה עניין בתשובותיה.
היועמ"שית הגיעה לישיבת ועדת החוקה אתמול, מלווה בכל הצוות הבכיר שלה, בידיעה ברורה שהדיון יהפוך לקרקס ושהשלוש שעות שיבלו שם יהיו חסרות תוכן ממשי
גם לקראת סוף הדיון, בעוד בהרב־מיארה שומרת על הבעת פנים חתומה וכמעט אדישה, ניסתה היועצת לשכנע את רוטמן לאפשר לרוסמן לסיים את דבריה ואולי גם להקשיב – אך ללא הועיל.
בהרב־מיארה נושאת בחודשים האחרונים בעומס עצום, בעוד הקריאות לפטרה הולכות ומתגברות מיום ליום. למרות זאת היא הגיעה לישיבת ועדת החוקה אתמול, מלווה בכל הצוות הבכיר שלה, בידיעה ברורה שהדיון יהפוך לקרקס ושהשלוש שעות שיבלו שם יהיו חסרות תוכן ממשי.
רק רגע אחד חדר את בועת האדישות. היועצת ציינה שהישיבה לא נוצלה כראוי לדיון בנושא המרכזי שעל סדר היום, אך הוסיפה כי חלקה הראשון, שהוקדש להקשבה למשפחות החטופים, היה בעיניה חשוב ואי אפשר היה לקצרו או לבטלו.
בשאר הזמן פניה של בהרב־מיארה נותרו קפואות, כמעט כשל ספינקס. נדמה שזו השיטה שאימצה היועצת המותקפת ביותר בהיסטוריה של ישראל – חומת התעלמות המלווה בניתוק רגשי.
היועצת אינה מסתחבקת עם איש בחדר, אינה מסיטה מבט לעבר תוקפיה, ואינה מגיבה, אפילו לא בתנועת פנים קלה, לנוכח דברי הבל, מתקפות אישיות או אפילו ניסיונות לגונן עליה
היועצת אינה מסתחבקת עם איש בחדר, אינה מסיטה מבט לעבר תוקפיה, ואינה מגיבה, אפילו לא בתנועת פנים קלה, לנוכח דברי הבל, מתקפות אישיות או אפילו ניסיונות לגונן עליה ולהביע צער על ההסתה נגדה. ח"כ נעמה לזימי, למשל, פנתה אליה במהלך הדיון ואמרה: "השלטים נגדך באיילון נוראיים, ואני מתנצלת על ההסתה כלפייך".
מתקפות מהסוג שספגה אתמול בישיבת החוקה הפכו כבר לחלק משגרתה של בהרב־מיארה בישיבות ממשלה ובדיונים ציבוריים. כעת, ישנם דיבורים בממשלה על האצת מהלכים להדחתה מתפקידה. נדמה שגם אם המהלך יצא לפועל, פניה יישארו חתומות וממוקדות.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם