JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בצלאל לביא: טראמפ מציע לרוקן את הבריכה ששמה עזה     | זמן ישראל

טראמפ מציע לרוקן את הבריכה ששמה עזה    

הנשיא דונלד טראמפ נואם בקפיטול בוושינגטון, 6 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
AP Photo/Evan Vucci
הנשיא דונלד טראמפ נואם בקפיטול בוושינגטון, 6 בפברואר 2025

דונלד טראמפ, המכיר את עזה ממסכי הטלוויזיה וחרצובות לשונו משוחררות לחלוטין, יכול היה ללא שום הכנה ובחינה מוקדמות עם צוותו ומומחי משרדי החוץ וההגנה להטיל פצצה מדינית בהכריזו על התוכנית להעברת תושבי רצועת עזה לארצות אחרות כדי להפכה לנווה פורח לאורך חופי הים התיכון.

למרות אישיותו המוחצנת, הססגונית והבלתי קונבנציונלית, מדובר היה ברעיון מהפכני. לו הוא היה נשיא של מדינה קטנה עם כל סמכויותיו, טראמפ היה דומה לשליטים רודניים מסוגם של מועמר קדאפי בלוב או אידי אמין באוגנדה שבהתנהלותם הגרוטסקית הפכו ללעג ולקלס בזירה הבינלאומית.

אבל, טראמפ הוא נשיאה של המעצמה הגדולה והחזקה בתבל וכל מלה היוצאת מפיו או מתחת לידיו מהדהדת תוך שניות מקצה העולם לקצהו ומחייבת התייחסות ותגובה ללא קשר לתוכנה.

טראמפ הוא נשיאה של המעצמה הגדולה והחזקה בתבל, וכל מלה היוצאת מפיו או מתחת לידיו מהדהדת תוך שניות מקצה העולם לקצהו ומחייבת התייחסות ותגובה, ללא קשר לתוכנה

צריך לזכור שזהו האיש שבהיותו נשיא הציע להשתמש בתכשירי ניקוי במאבק נגד הקורונה, שמעולם לא הכיר בהפסדו בבחירות 2020 וממשיך היום ברעיונות חדשים להציע לקנדה להפוך למדינה ה-51 בארה"ב, לספח את גרינלנד או להשתלט על תעלת פנמה.

בישראל קיבל הימין כפשוטה ובשמחה גדולה את הכרזתו בעקבות נתניהו, שאמנם הופתע ממנה אבל מיהר בתגובה פבלובית להלל את הרעיון כפורץ דרך לפתור את בעיית עזה המדממת.

שר הבטחון ישראל כ"ץ מצדו "הנחה" את צה"ל לבחון דרכים לפינוי העזתים בדרך היבשה, אוויר והים – אותו כ"ץ שהבטיח מיד אחרי 7 באוקטובר לא להעביר להם מים, דלק וחשמל.

בעלי בריתו של נתניהו בממשלה רואים לנגד עיניהם את רצועת עזה מוכנה להתיישבות חדשה וסומכים על טראמפ כי יספק את הנדוניה, למרות שכבר הספיק לתקן כמה נקודות בתוכניתו.

אז מילא טראמפ, שמבחינתו גם הרעיון הזה נולד מחשיבה עסקית טהורה, ללא כל הקשר לשאלת הלאומיות וכיצד המוסלמים מקדשים את הקשר לאדמותיהם.

אבל נתניהו, שחי ליד העזתים, שמכיר את ההיסטוריה המשותפת ולמרות זאת לא השכיל להבין אותם עד 7 באוקטובר, אמור להבין, גם אם זה נוגד את תפיסותיו, כי הרעיון של טראמפ נדון לכישלון, כפי שכשלו נשיאי ארה"ב בעיראק ואפגניסטן כאשר חשבו שניתן להחיל בכוח על המקומיים ערכים של העולם המערבי.

מן הסתם נתניהו לא זכר או אולי בכלל לא יודע כי רעיונות על הגירת העזתים נדונו בחשאיות ברמה ממשלתית מיד לאחר מלחמת ששת הימים, ואחת התוצאות הייתה מעברם של צעירים לירדן, הצטרפותם ליחידות הפת"ח שערפאת ארגן ופעולות חבלה בשטחנו בסוף שנות ה-60.

רעיונות על הגירת העזתים נדונו בחשאיות ברמה ממשלתית מיד לאחר מלחמת ששת הימים, ואחת התוצאות הייתה מעברם של צעירים לירדן, הצטרפותם ליחידות הפת"ח שערפאת ארגן ופעולות חבלה בשטחנו

כאן טמונה המלכודת לתוכה נקלעת ישראל בימים אלה: מחד גיסא, המאבק המיידי מול חמאס חייב להתמקד בהחזרת החטופים הנותרים, החיים והמתים, כי מטרות המלחמה האחרות – פירוק כוחו הצבאי ומיטוט שלטונו לא הושגו במלואם.

השגת המטרה החשובה באמת תלויה בתמורות שישראל תידרש לשלם עד החטוף האחרון. כל חשיבה או אמירה על חידוש המלחמה היא הזיה המסכנת את חייהם של מי שנותרו מאחור.

מאידך גיסא, התלות במדיניותו של טראמפ היא מוחלטת, ומשמעותה כי ככל שמדיניות זו תהיה פתלתלה והפכפכה, כפי שלא אחת קורה אצלו, ישראל תיאלץ להתיישר בלית ברירה, כפי שעשתה השבוע כשתבעה את שחרור כל החטופים עד צהרי השבת, וזאת למרות שנתניהו מבין ויודע כי זה לא בר ביצוע וגם מנוגד להסכם החתום.

על רקע זה אני מציע כאן תסריט אפשרי: לאחר דיונים ובחינות אלטרנטיבות עם בעלי העניין במזרח התיכון, טראמפ מגיע למסקנה כי רעיון הפיכת רצועת עזה לאתר נופש שוקק חיים יקרום אור וגידים לא על ידי "ייבוש הבריכה" אלא ב"החלפת המים".

רוצה לומר, השלטון ברצועה יעבור לידי הרשות הפלסטינית המוכרת בעולם הרחב ומעליה פיקוח של מדינות ערב – דוגמת שלטון ארבעת המעצמות על גרמניה ושלטון אמריקאי על יפן בתום מלחמת העולם השנייה. בשני המקרים מדובר היה בתקופת מעבר של מספר שנים במהלכן שתי המדינות המובסות הצליחו להשתקם ולעמוד על רגליהן.

מטבע הדברים, תסריט כזה יהיה קשה מאוד לעיכולן של מפלגות הימין, שתמכו בקונספציה הוותיקה כי בעזה הרשות הפלסטינית היא נטל ואילו החמאס הוא נכס, הבחנה שנתניהו היה שותף לה והדהד אותה בעולם.

ואולם, מאחר שבחלוף 16 חודשים מאז 7 באוקטובר הוא לא הציע חלופה ליום שאחרי המלחמה, נטלה וושינגטון את המושכות. נגד מהלך כזה לנתניהו לא תהא ברירה אלא לכופף את האג'נדה שלו וזו עלולה לערער עד כדי נפילה של ממשלתו.

הרשות הפלסטינית שסולקה מעזה על ידי החמאס והימין הישראלי סולד ממנה, עשויה לשוב לשם במחיר הדמים הכבד שישראל שילמה במלחמתה הארוכה. יהיה זה שיעור כואב מאוד

אם וכאשר זה יקרה, יירשם דף היסטורי טראגי נוסף ביחסי ישראל והפלסטינים: הרשות הפלסטינית שסולקה מעזה על ידי החמאס והימין הישראלי סולד ממנה, עשויה לשוב לשם במחיר הדמים הכבד שישראל שילמה במלחמתה הארוכה. יהיה זה שיעור כואב מאוד וגם מאלף על מלחמה ומדיניות השלובות זו בזו.

הוגה הדעות הצבאי הגרמני קרל פון קלאוזביץ תמצת זאת בקביעה כי "המלחמה אינה אלא המשך המדיניות באמצעים אחרים". קביעה זו לא עמדה במבחן ב-7 באוקטובר ועכשיו, לאור הנסיבות בשטח, זה אמור להיעשות בהיפוך היוצרות: "המדיניות היא המשכה של המלחמה באמצעים אחרים". ואם זה לא נעשה לבד, אז בהכוונת ידידים קרובים.

בצלאל לביא הוא בעל תואר שני ביחסים בינ"ל ומדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית. בכתיבה פובליציסטית עושה שימוש גם באירועים היסטוריים כדי לדון ולנתח אירועי דיומא שוטפים בארץ ובעולם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 777 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים
אמיר בן-דוד

משחק סימולציה - מבט השוואתי בין סיום מלחמת העולם השנייה להיום

ה-8 במאי שחל החודש עורר בי מחשבה מטרידה, שנולדה מתוך סימולציה דמיונית שגוללתי בתודעתי. במבט השוואתי בין אתמול להיום, אני תוהה כיצד היו נראים פני הדברים אילו המציאות ששררה אז הייתה מתרחשת בתוך האקלים הפוליטי והבינלאומי של ימינו.

במילים אחרות, מה היה עולה בגורל ההיסטוריה אילו התחביר המדיני הנוכחי היה מתקיים בתקופת מלחמת העולם השנייה, בארה"ב בפרט. להלן המשחק.

מירון מנור צוקרמן התמחה בביטחון לאומי ובתוך כך שימש בעבר ובמשך שנים כסגן ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן וכמנהל "כנס הרצליה השנתי על מאזן הביטחון והחוסן הלאומי". בתוקף רקעו היה גם עוזר מזכיר "פורום אירופה-ישראל" ופעיל ב"פורום נאטו-ישראל".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,048 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-1 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.