המפלגות המרכיבות את הקואליציה הנוכחית מתקשות להתרומם בסקרים זה זמן רב. כמעט בכל הסקרים המתפרסמים בכלי התקשורת, מפלגת הליכוד ושותפותיה אינן מגיעים לרף הדרוש להקמת ממשלה.
למרות התאוששות מסוימת במצב הקואליציה, באף סקר היא אינה חוצה את רף 52–54 המנדטים. גם בחלוקה הפנימית בתוך הגוש, כל עלייה של הליכוד מתרחשת על חשבון עוצמה יהודית – ולהפך.
ש"ס ויהדות התורה שומרות על יציבות, בעוד שמפלגת הציונות הדתית מגרדת את אחוז החסימה. התנודות הפנים־גושיות היחידות מתרחשות בין שתי מפלגות שהפכו לאחיות אידיאולוגיות: הליכוד ועוצמה יהודית.
השפעתו של בנט ניכרת דווקא בקרב שותפיו לשעבר: ישראל ביתנו, המחנה הממלכתי, יש עתיד ואפילו הדמוקרטים – שכולן נחלשות אם בנט חוזר לזירה הפוליטית
גם בבחינת המפה הפוליטית בגוש הימין הצר, כניסתו של נפתלי בנט לזירה כמעט שאינה משפיעה על ש"ס, יהדות התורה ועוצמה יהודית, בעוד שהליכוד מאבד מספר מנדטים בודדים. עם זאת, השפעתו של בנט ניכרת דווקא בקרב שותפיו לשעבר: ישראל ביתנו, המחנה הממלכתי, יש עתיד ואפילו הדמוקרטים – שכולן נחלשות לפי הסקרים אם בנט חוזר לזירה הפוליטית.
הנתונים שפורסמו אתמול בערוץ 12 בסקר של מנו גבע משקפים מגמה זו. גוש הימין נותר ללא שינוי משמעותי עם 54 מנדטים, אך כאשר בנט נכנס לתמונה, המפלגות שהרכיבו את קואליציית השינוי מצטמקות.
אז מה כן חדש בסקרים? מתחת לפני השטח מתרחשים שינויים באופן חלוקת המנדטים בתוך מפלגות האופוזיציה. חשוב לציין כי הסקרים משקפים את המצב נכון ליום ביצועם ואינם מהווים תחזית עתידית, אך מגמת התזוזה בין קהלים שונים באופוזיציה ניכרת.
בשבועות האחרונים, במספר סקרים, נרשמת ירידה עקבית במפלגת האופוזיציה הגדולה, יש עתיד, שהולכת ומתכווצת
בשבועות האחרונים, במספר סקרים, נרשמת ירידה עקבית במפלגת האופוזיציה הגדולה, יש עתיד, שהולכת ומתכווצת. כך למשל, בסקר המנדטים שפורסם ביום שישי האחרון ב"מעריב", קיבלה מפלגת המחנה הממלכתי 19 מנדטים, ישראל ביתנו 17, הדמוקרטים בראשות יאיר גולן 13, ואילו יש עתיד הסתפקה ב־11 מנדטים בלבד.
בסקר מנדטים נוסף, שנערך בערוץ 13 ב־5 בפברואר, מצבה של יש עתיד היה אף גרוע יותר – לפי הסקר, המפלגה ירדה לשמונה מנדטים בלבד. באותו סקר, המחנה הממלכתי קיבל 17 מנדטים, ישראל ביתנו 16, והדמוקרטים בראשות גולן 12. בשני המקרים, תמונת המנדטים משתנה אף יותר אם לוקחים בחשבון את חזרתו של בנט.
ד"ר מנחם לזר שלח לזמן ישראל גרף המתאר את מגמות המנדטים של שלוש מפלגות בשנתיים האחרונות: יש עתיד, ישראל ביתנו והדמוקרטים. אף שהגרף אינו כולל את הירידה האחרונה של יש עתיד, הנתונים מצביעים על כך שהצניחה המשמעותית של המפלגה התרחשה דווקא במהלך שנת ההפיכה המשטרית.
בשנת 2024, שנת המלחמה, שמרה יש עתיד פחות או יותר על כוחה, אך מספר סקרים שנערכו בפברואר מעידים כי ליאיר לפיד יש סיבה לדאגה.
בחלק מניתוחי הגושים בתקשורת משולבת רע"ם בראשות מנסור עבאס כחלק מגוש השינוי, אך לפי האווירה הציבורית, נראה כי הסיכוי שרע"ם תוזמן לקואליציה הבאה נמוך
האם חלוקת הגושים בסקרים מדויקת?
בניתוחי הגושים המתפרסמים בכלי התקשורת, נהוג להתייחס למפלגתו העתידית של נפתלי בנט כחלק מגוש האופוזיציה, לצד ישראל ביתנו, המחנה הממלכתי, יש עתיד והדמוקרטים. אולם הנחה זו בעייתית מכמה סיבות:
ראשית, בנט מזוהה יותר עם הימין, וסביר להניח שיעדיף לנסות להרכיב קואליציה עם הליכוד לפני שישקול שותפות עם יש עתיד ו/או הדמוקרטים.
שנית, בנט נמנע מראיונות ואינו מציג עמדותיו הפוליטיות, למעט בנושא גיוס לצה"ל. בהיעדר עמדה ברורה, נתוני התמיכה בו גבוהים, אך הם עשויים לרדת כאשר יתחיל בקמפיין רשמי או יעניק ראיונות.
שלישית, ניסיון העבר מלמד כי נתוני הסקרים עבור בנט היו תמיד גבוהים משמעותית לעומת תוצאות האמת בבחירות.
רביעית, בחלק מניתוחי הגושים בתקשורת משולבת רע"ם בראשות מנסור עבאס כחלק מגוש השינוי, אך לפי האווירה הציבורית, נראה כי הסיכוי שרע"ם תוזמן לקואליציה הבאה נמוך.
נקודה פוליטית אחרונה: מתי הבחירות?
בסקר שנערך אתמול בערוץ 12 השיבו 55% מהציבור כי הבחירות צריכות להתקיים בהקדם. השעון הפוליטי הישראלי מתקתק, ואם הקואליציה הנוכחית לא תעביר את תקציב המדינה בתוך שישה שבועות, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי, והבחירות יתקיימו בחודש יוני 2025.
עד לא מזמן הצהירו בסיעות החרדיות כי לא יתמכו בתקציב המדינה ללא פתרון סוגיית הגיוס, אך ייתכן שגם בנושא זה מתגלעים בקיעים בתוך המפלגות החרדיות
בעוד שבוועדת הכספים עמלים על הכנת חוק התקציב לקריאה שנייה ושלישית, בלשכת ראש הממשלה לא משדרים לחץ בנושא. בהתאם לנוהג הפוליטי המוכר של נתניהו, נראה כי ההכרעה תידחה עד לרגע האחרון.
עד לא מזמן הצהירו בסיעות החרדיות כי לא יתמכו בתקציב המדינה ללא פתרון סוגיית הגיוס, אך ייתכן שגם בנושא זה מתגלעים בקיעים בתוך המפלגות החרדיות. חלק מהח"כים ביהדות התורה סבורים כי ניתן להעביר את התקציב לפני הסדרת נושא הגיוס.
כך או כך, לפי החוק, תקציב המדינה חייב להיות מאושר עד 31 במרץ 2025. אם לא יועבר במועד, המערכת הפוליטית תיגרר למערכת בחירות כבר בחודשים הקרובים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
העם דורש מילים ברורות שהאמת שבהם ניכרת. זו הסיבה שיאיר גולן מטפס בסקרים. הוא לא מגמגם ומשדר מנהיגות. הוא ללא רבב ועושה עבודת שטח מעולה. ניסיון צבאי ופוליטי שאין לאף אחד אחר.
הבלוק של נתניהו בלתי ניתן להסבר לוגי. אני מקווה שמנהיגות חדשה תצליח לפרק את הגוש הזה.
1. העם, העם
לא דורש אחריות אחרי מחדל דמים
ומלחמה תקועה של מאות הרוגים ואלפי פצועים
ויוקר מחיה וגזל ושחיתות והשתמטות ופילוג.
-אין בישראל שיח דינמי דמוקרטי ליברלי רציונלי.
2. האופוזיציה רקובה
אחרי כל המחדלים
והתדרדרות הכלכלה והחינוך והבריאות והתחבורה והסביבה ועוד , אין מנהיגים ואין מפלגות שיזעקו לשינוי ויתאחדו למעשים אפקטיביים ויגייסו כבשים.
3. שומרי הסף רוסקו
אין אכיפה מול הפיכה פשיסטית
ושחיתות מליארדים
ומכונת שקר ופילוג
ופוגרומים פירומנים
והסתה להשתמטות ועוד…
4. המדיה מלאה קרנפים ושופרות
אין כמעט תחקירי עומק מטלטלים
והשיח הביקורתי מעודן וזהיר
וההצפה של הטרלות טרלול ומעשים נלוזים יצרה אדישות וקבלה של הביריונות והפשע.
5. ראשי עושק וראשי מגדלי שן ומובילי תרבות שקט לא פוצים פה.
—ולכן,
הכתובת על קיר הממד.
קונספציה
גנץ ואייזנקוט הצילו חיים של יותר ממאה חטופים בעיסקה הראשונה בסוף 2023, אבל גם הצילו את שלטונו של ראש ארגון המחבלים הדיקטטור הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו. בזה זה מתחיל ובזה זה נגמר. אי אפשר להפיל את שקרניהו סופית מהשלטון במדינת ישראל, זה בלתי אפשרי. יש לו מאגר של כמליון מצביעי ברזל בנוסף לחרדים ולימין החרד"לי שלנצח יתמכו בו. מה שיקבע את גורלו של ביבים שקרניהו הוא אך ורק מצבו הרפואי. מצבו המשפטי לא פקטור משום שהוא מקרקס את שלושת שופטי המחוזי הדנים בכתב האישום כבר שנים. והוא ימשיך לעשות זאת, והם מקורקסים, מבחינתו לנצח. לפיד הוא בסך הכל הערת שוליים כושלת שבקושי הצליח להיבחר מחדש לראשות המפלגה שייסד.