השבוע ימלאו שלוש שנים לפלישה הרוסית לאוקראינה. ולדימיר פוטין נתן את הפקודה ב-24 בפברואר 2022 בשעה שש בבוקר. מאות אלפי חיילים רוסים ושכירי חרב פלשו לאוקראינה משלושה כיוונים ופתחו במערכה הצבאית הקטלנית ביותר על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
מספר הנפגעים המדויק בשלוש השנים האלה שנוי במחלוקת. מוסכם שמדובר ביותר מ-40 אלף אזרחים אוקראינים ובמאות אלפי חיילים משני הצדדים שאיבדו את חייהם. כארבעה מיליון אזרחים אוקראינים נאלצו לעזוב את ביתם והפכו לפליטים, מהם מיליון וחצי ילדים. היקף ההרס, מעשי הזוועה, החטיפות והרציחות ההמוניות – בלתי נתפס.
לקראת המועד הסמלי הזה, אנחנו עדים בימים האחרונים לאחד ממעשי הבגידה הגדולים בתולדות הפוליטיקה העולמית. בגידה שפרשנים רבים כבר משווים להפקרתה של צ'כוסלובקיה לגרמניה הנאצית על ידי ראש ממשלת בריטניה נוויל צ'מברלין, כשהאחרון חתם על "הסכם מינכן" הזכור לשמצה בספטמבר 1938. הסכם שבהיסטוריה הצ'כית נקרא "בגידת מינכן".
אנחנו עדים בימים האחרונים לאחד ממעשי הבגידה הגדולים בתולדות הפוליטיקה העולמית, שפרשנים רבים כבר משווים להפקרתה של צ'כוסלובקיה לגרמניה הנאצית על ידי ראש ממשלת בריטניה נוויל צ'מברלין
ממש כמו בגידת מינכן – שבה צ'מברלין ואדולף היטלר הסכימו על סיפוח חבל הסודטים לגרמניה בלי לערב בדיונים נציגים מצ'כוסלובקיה (וגם לא מברית המועצות, בעלת בריתה הגדולה של צ'כוסלובקיה באותם ימים), כך נפגשו השבוע בריאד שרי החוץ של ארה"ב ורוסיה, וסיכמו ביניהם את גורל אוקראינה בלי לשאול את האוקראינים מה הם רוצים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מדגים לעולם איך ייראה מעתה עידן ה"פוסט דיפלומטיה" – שם בעל ניחוח אקדמי שאומר בעברית פשוטה "כולכם תעשו מה שבא לי, איך שבא לי, מתי שבא לי, כי אני נשיא ארה"ב המפורסם והמצליח והעשיר ואתם חבורת לוזרים שלא מעניינים אותי".
במקביל טראמפ ממשיך להדגים לעולם איך ייראה מעכשיו עידן ה"פוסט אמת" – שם בעל ניחוח אקדמי שאומר בעברית פשוטה "אני אגיד מה שבא לי, איך שבא לי, מתי שבא לי, ואל תבלבלו לי את המוח עם עובדות, כי אלה ממש לא מעניינות אותי, וגם לא את החברים שלי אילון, מארק וג'ף, ששולטים בתנועת המידע בעולם".
כך – למרבה האימה – נראה "העולם על פי טראמפ": אוקראינה היא לא הקורבן של המלחמה אלא בכלל התוקפן שיזם אותה. וולודימיר זלנסקי הוא לא הגיבור הלאומי המפתיע שהצליח להתעלות לגודל השעה מול רודן ששולט ברוסיה כמעט ברציפות מאז 1999, אלא "דיקטטור שלא נבחר לתפקיד", ומשום מה החליט על דעת עצמו לפתוח במלחמה חסרת סיכוי עם מעצמה חזקה בהרבה ואז גרר לתוכה גם את ארה"ב.
אם אלה הם פני הדברים, חושב טראמפ, הרי שאין עוד סיבה שארה"ב תקיים את התחייבויותיה הקודמות ותמשיך לסייע לבעלת ברית שנקלעה לאיום קיומי. ושהאירופאים האנינים ילכו לחפש להם שוגר-דדי חדש
ואם אלה הם פני הדברים, חושב טראמפ, הרי שאין עוד סיבה שארה"ב תקיים את התחייבויותיה הקודמות ותמשיך לסייע לבעלת ברית שנקלעה לאיום קיומי. ושהאירופאים האנינים – שהקונפליקט הזה מאיים על גבולם – ילכו לחפש להם שוגר-דדי חדש.
אם אנחנו כבר ב"פוסט אמת" וב"פוסט דיפלומטיה" – קשה לחשוב על דבר מה רחוק יותר מהאמת ומהדיפלומטיה כפי שהכרנו, מהמשפטים הלא ייאמנו שטראמפ כתב ביום רביעי על זלנסקי ברשת החברתית שנושאת את השם הלא ייאמן כשלעצמו "האמת".
"תחשבו על זה", התפייט טראמפ, "קומיקאי עם הצלחה בינונית הצליח לשכנע את ארה"ב להוציא 350 מיליארד דולר, כדי להיכנס למלחמה שאותה הוא אינו יכול לנצח".
"תחשבו על זה", התפייט טראמפ, "קומיקאי עם הצלחה בינונית הצליח לשכנע את ארה"ב להוציא 350 מיליארד דולר, כדי להיכנס למלחמה שאותה הוא אינו יכול לנצח"
המשפטים האלה – שמגיעים מפיו של אדם שבעצמו התפרסם ככוכב טלוויזיה שזכה להצלחה בינונית – הם לא פחות מנגיחה בפרצופה של האמת. זלנסקי אכן היה קומיקאי – מצליח מאוד, אגב – אבל הוא לא שכנע את ארצות הברית לתת לו כסף כדי להיכנס למלחמה, אלא מצא עצמו מנהיג את ארצו במלחמה שנכפתה עליו. הוא גם קיבל מארה"ב סיוע בסכומים קטנים בהרבה מאלה שנקב טראמפ. פחות משליש.
"הוא סירב לקיים בחירות", הוא המשיך להטיח בזלנסקי, וכנראה שכח שהוא עצמו סירב לקבל את תוצאות הבחירות ב-2020 ושבימים האחרונים החל להתייחס אל עצמו כאל "המלך". "הוא נמוך מאוד בסקרים. הדבר היחידי שהוא היה טוב בו זה לנגן על ביידן כמו על כינור".
העובדות הפשוטות הן שזלנסקי נבחר לתפקיד ברוב עצום ב-2019 ומאז פרוץ המלחמה אי אפשר לקיים בחירות באוקראינה וגם קשה לקיים שם סקרים אמינים, אבל ברור שהתמיכה בו גבוהה בעשרות אחוזים מה-4% תמיכה שטראמפ מייחס לו. למעשה, התמיכה בזלנסקי באוקראינה גבוהה מהתמיכה בטראמפ בארה"ב.
ההתנפלות מרובת הבדיות על זלנסקי היא לא שליפה מהמותן ולא אלתור. טראמפ פועל עכשיו בכל הכוח ובלי שום עכבות מוסריות או אחרות. המטרה היא להבהיר לעולם שמי שלא יהיה נאמן לו נאמנות מוחלטת מהולה בחנופה ועטופה בשירי הלל – ישלם על זה ביוקר. ובדם.
ההתנפלות מרובת הבדיות על זלנסקי היא לא שליפה מהמותן ולא אלתור. טראמפ פועל עכשיו בכל הכוח ובלי שום עכבות במטרה להבהיר לעולם שמי שלא יהיה נאמן לו נאמנות מוחלטת – ישלם על זה ביוקר. ובדם
זלנסקי הגיב על הכרזותיו של טראמפ בזהירות ראויה להערצה ואמר שטראמפ "נלכד ברשת של דיסאינפורמציה", שזה ניסוח בעל ניחוח אקדמי ל"אמאל'ה, מה זה השטויות שהאידיוט הזה פולט? הוא לא מבין שפוטין משפיט אותו?"
על כך הגיב סגן נשיא ארה"ב ג'יי די ואנס, איש שבעצמו הספיק לפלוט לא מעט שטויות וגם אמר בעבר "לא ממש איכפת לי מה יקרה לאוקראינה": "המחשבה של זלנסקי שהוא יצליח לשנות את דעתו של הנשיא על ידי כך שישחיר אותו בתקשורת זו דרך ממש מחורבנת להתעסק עם הממשל שלנו".
אל תתעסקו עם הממשל שלנו. זה המסר שיוצא עכשיו מוושינגטון ואמור להדהד בעולם. נשקו לנו את הרגליים, או שנדרוך עליכם.
כמו לסגנו, גם לטראמפ לא ממש אכפת מה יקרה לאוקראינה או לאוקראינים. יש לו אגו לנהל. והאגו שלו נשרט בתחילת הקדנציה הקודמת בבית הלבן, אחרי שהוא השתכנע שאוקראינה ניסתה להתערב נגדו בבחירות לנשיאות. מי שכנע אותו? רוסיה, שבאמת התערבה באותן בחירות, רק לטובת טראמפ.
הוא לא שכח ולא סלח.
ב-2019, לקראת מערכת הבחירות שבה הפסיד לג'ו ביידן, טראמפ התקשר לזלנסקי שזה עתה נבחר בקייב, וביקש "שיעשה לו טובה" וישתף פעולה עם התובע הכללי ויליאם בר ועם פרקליטו של טראמפ, רודי ג'וליאני, ויספק ראיות לשחיתות של ג'ו ביידן, בנו האנטר ביידן ובכירים אחרים במפלגה הדמוקרטית.
ב-2019, לקראת מערכת הבחירות שבה הפסיד לג'ו ביידן, טראמפ התקשר לזלנסקי שזה עתה נבחר בקייב, וביקש "שיעשה לו טובה" וישתף פעולה עם התובע הכללי ויספק ראיות לשחיתות של ג'ו ביידן ובנו
השיחה ההיא התקיימה ימים אחדים אחרי שטראמפ חסם סיוע של 391 מיליון דולר לאוקראינה, כדי לוודא שזלנסקי יבין היטב מה מונח כאן על הכף. השיחה ההיא, שהודלפה על ידי מקור אנונימי שמעולם לא נחשף, הובילה לפתיחת חקירה שהובילה להצבעה על הדחתו של טראמפ בסנאט באשמה של "ניצול לרעה של כוח הנשיאות". הצבעה שממנה טראמפ נחלץ ברגע האחרון.
גם את זה הוא לא שכח ולא סלח.
מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה לפני שלוש שנים, טראמפ תקף שוב ושוב את הנשיא ביידן, שלטענתו בזבז את כספי משלם המיסים האמריקאי על הגנת אוקראינה.
טראמפ לא הסתיר את הערצתו לפוטין ("הוא גאון, אני אומר לכם, גאון"), ובקדנציה השנייה שלו – כשהמליארדרים של ההייטק לצידו, כמו גם רוב בסנאט ובקונגרס – הוא לא מתכוון לתת לאף אחד את התענוג להאשים אותו בניצול לרעה של כוח הנשיאות. הוא הנשיא, והוא יעשה עם הנשיאות שלו מה שבא לו.
טראמפ לא הסתיר את הערצתו לפוטין ("הוא גאון, אני אומר לכם, גאון"), ובקדנציה השנייה שלו הוא לא מתכוון לתת לאף אחד את התענוג להאשים אותו בניצול לרעה של כוח הנשיאות. הוא הנשיא, והוא יעשה מה שבא לו
העולם החופשי עוקב אחרי ההתפתחויות המסחררות הללו בחרדה הולכת וגוברת. ישראל היא כרגע המדינה היחידה בעולם שבה מעריצים את טראמפ. מישהו כבר בטח הראה לו את תמונת הענק שלו המתנוססת מעל נתיבי איילון.
בימי האימפריה הרומית לפחות העמידו פסלי שיש שיצרו מיטב אמני התקופה, ואלה שרדו דורות אחרי שהאימפריה התמוטטה. עכשיו אנחנו סתם תקועים עם שלטי חוצות מכוערים שיגמרו בפח האשפה של ההיסטוריה.
בעולמו של קיסר האימפריה, כך בדיוק צריך להיראות כעת העולם. מי שחושב בתמימות שטראמפ הוא שליח האל שפועל מאהבת ישראל, מדאגה לגורל החטופים או מרדיפת צדק – לא קרא את מדריך נרקיס למגלומניה ולא הבין איך באמת נראה העולם על פי טראמפ. ברגע שיציעו לו דיל אטרקטיבי יותר, הכולל כבוד רב יותר (נגיד פרס נובל לשלום) וכסף גדול יותר – הוא יתהפך בלי למצמץ.
מי שחושב בתמימות שטראמפ הוא שליח האל שפועל מאהבת ישראל, מדאגה לגורל החטופים או מרדיפת צדק – לא קרא את מדריך נרקיס למגלומניה ולא הבין איך באמת נראה העולם על פי טראמפ
מצרים, סעודיה ומדינות המפרץ כבר מגבשות דיל כזה. לנתניהו – שבעצמו כתב כמה פרקים במדריך לנרקיסיסט המגלומן – לא תהיה ברירה אלא לשתף פעולה. נקווה שלפחות החטופים יחזרו הביתה לפני שהאדמה תרעד.





























































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו