והגדת לבנך

כוח של צה"ל בצפון רצועת עזה; התמונה פורסמה על ידי הצבא ב-4 באפריל 2025 (צילום: צה"ל)
צה"ל
כוח של צה"ל בצפון רצועת עזה; התמונה פורסמה על ידי הצבא ב-4 באפריל 2025

בחג הפסח הזה, כשישבנו סביב השולחן וסיפרנו שוב את סיפור יציאת מצרים, שאלתי את עצמי: מהו הסיפור שאנחנו באמת מספרים – ומהו הסיפור שאנחנו שוכחים לספר?

ההגדה של פסח, על פי המסורת, מספרת את סיפורו של עם שהשתחרר משעבוד לחירות, בסיוע אלוהי. יש המאמינים בכך באמונה שלמה, אחרים רואים בטקסט תיעוד היסטורי מיתי, שמחבר את העם היהודי למכנה משותף של זיכרון ומסורת. אך מאחורי הסיפור המוכר עולה שאלה טורדת מנוחה: אם אכן יצאנו מעבדות, כיצד זה שבכל דור אנחנו ממשיכים להקריב את בכורינו?

הגדה פסח מספרת את סיפורו של עם שהשתחרר משעבוד לחירות, בסיוע אלוהי. אך מאחורי הסיפור המוכר עולה שאלה טורדת מנוחה: אם אכן יצאנו מעבדות, כיצד זה שבכל דור אנחנו ממשיכים להקריב את בכורינו?

והרי אם לא אלוהים, מי הוציא אותנו ממצרים? הייתה זו כנראה התארגנות של יחידים, שהפכו לקבוצות ואז  לרוב. וכבר אני כבר מתארת לעצמי את ההודעות בקבוצות הוואטסאפ הקוראות בחצות הליל לשפוך צבע אדום ליאור, או לשחרר מיליוני צפרדעים ברחובות קהיר. את ההתעוררות האזרחית הקוראת לצאת מעבדות לחירות.

ואז אני מגיעה למכת הבכורות.

בין אם נאמין שזה היה מעשה אלוהים, ובין אם נקרא את ההגדה כתיעוד הסטורי, בכורי המצרים נרצחו, במוצדקת (הראשונה) שבמלחמות העם היהודי – למען שחרור מעבדות.

ואיני יכולה שלא לחשוב על בני בכורי, שמשרת (שוב) במוצדקת שבמלחמות העם היהודי, ולחשוב על הבכורים שאנחנו מקריבים, ושולחים להקריב את בכוריהם של אויבינו.

האם בגלל החטא הקדמון ההוא של רצח בכורי המצרים, נגזר עלינו לשלוח את בכורינו אלי קרב לנצח? האם "בכל דור ודור, חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים", או שאולי עם חלוף הדורות, זווית הראיה צריכה להשתנות? אנחנו כבר לא העבדים שיצאו ממצרים, אבל ממשיכים להרוג ולהיהרג.

האם בגלל החטא הקדמון של רצח בכורי המצרים, נגזר עלינו לשלוח את בכורינו לקרב לנצח? האם "בכל דור ודור, חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים", או שאולי עם חלוף הדורות, על זווית הראיה להשתנות?

מלחמת "חרבות ברזל" כבר מזמן חרגה מגבולות ההגנה העצמית. היא הפכה למלחמה ללא תכלית מדינית, ללא חזון ברור. זוהי מלחמה שמונעת מרוח נקמה, משימור שליטה, ובעיקר – מהיעדר מוחלט של תקווה. דור שלם בישראל לא מכיר מציאות אחרת. הוא לא ידע תהליך מדיני, לא חווה אופק להסכם, ולא פגש מנהיג שאינו בנימין נתניהו. דור שלם שגדל לתוך תפיסה של ניהול סכסוך נצחי, במקום פתרונו.

הבן שלי הוא מהדור "שלא ידע את יוסף", הדור שלא ידע תקווה. בעוד אני ובני דורי זוכרים את תחושת התקווה שלאחר הסכמי אוסלו, ואת האווירה אחרי הסכם השלום עם מצרים כשהיינו ממש ילדים, הם לא יודעים איך זה מרגיש. ולתוך חוסר התקווה הזה יוצקים הכהניסטים והמשיחיים שנאה, נקמה וגזענות, בדרכם להגשים את הפנטזיות של ארץ ישראל השלמה.

הדור של בני לא רואה איך אפשר לחיות לצד הפלסטינים בשלום.

ולכן דווקא עכשיו, בלב השבר, ראוי לשאול – אולי הגיע הזמן לסיפור חדש. לא כזה שמבקש למחוק את הזיכרון, אלא כזה שמסוגל לפרש אותו מחדש. הגדה חדשה שתספר לא רק על יציאה מעבדות מצרית, אלא גם על שחרור מהעבדות למלחמות אין קץ. כזו שתספר לילדים של היום, הדור שנשלח להילחם בגבולות עזה ולבנון, שגם העתיד יכול להיות שונה – שיש דרך אחרת.

אפשר לחכות לאלוהים, לבית המשפט העליון או למנהיגים שיביאו את השינוי. ואפשר, כמו אז, לקום ולעשות זאת בעצמנו. לא בלילה של ניסים, אלא באור יום של אומץ, שינוי והכרעה מוסרית.

מלחמת "חרבות ברזל" כבר מזמן חרגה מגבולות ההגנה העצמית. היא הפכה למלחמה ללא תכלית מדינית, ללא חזון ברור. זוהי מלחמה שמונעת מרוח נקמה, משימור שליטה, ובעיקר – מהיעדר מוחלט של תקווה

כי אם בכל דור ודור אנחנו באמת רוצים לראות את עצמנו כאילו יצאנו ממצרים – אולי הגיע הזמן לצאת.

ד"ר רתם סיון הופמן היא רופאה מומחית לרדיולוגיה אבחנתית. מצנתרת מוח ומנהלת מכון הדימות בבית החולים מאיר. אמא ללוחם בחטיבת הקומנדו (במיל.), לצוער בקורס חובלים ולמתבגרת. ממובילות תנועת "אמא ערה" וחברה בחוג להנעה מדינית של מפלגת הדמוקרטים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
באיזו אלגנטיות דילגת מעל תפקידם של הסכמי אוסלו עצמם בהכחדת ה"תקווה". אבל לעניין עצמו: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" - איכשהו אנשים מתעלמים מה"כאילו". די לר... המשך קריאה

באיזו אלגנטיות דילגת מעל תפקידם של הסכמי אוסלו עצמם בהכחדת ה"תקווה".
אבל לעניין עצמו:
"בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" – איכשהו אנשים מתעלמים מה"כאילו".
די לראות את הפירמידות והאובליסק המצריים במשכן הישועים והבונים החופשיים המכונה "בית המשפט העליון" בירושלים, כדי לראות שזה כאילו.
המושכים בחוטים מספרים לעם הנבחר על יציאתו לחירות כדי שיוכלו להמשיך לשעבד אותו.

המלחמות הן אמצעי של הוותיקן, הבנקאים הבינלאומיים והקומפלקס התעשייתי-צבאי – שמאחוריהם שושלות אצולה וממון רב-דוריות, להביא רווחים ולקדם אג'נדה פסיכופטית-גלובליסטית. הגורמים האלה עומדים מאחורי הממשלות של המדינות השונות (לפחות רובן, ודאי של תאגיד מדינת ישראל), כולל אלה ה"נבחרות".
הם מומחים בפילוג העם ופיצולו לשני צדדים ניצים ("ימין וסמול – הפרד ומשול") ולגרום לך לחשוב שאוהבי העם, הארץ והמסורת הם אויבייך.

"הפלסטינים" הומצאו כדי למנוע שיגשוג, עצמאות ושלום מעם-ישראל בארצו.
כל ה-Raison d'être שלהם הוא שלילת הישות היהודית בארץ-ישראל. לכן "…לצד הפלסטינים בשלום" זהו אוקסימורון.
הבונה החופשי הרברט סמואל (בן אצולה, קרוב משפחה של רוטשילד ומונטפיורי) מינה את הבונה החופשי אמין אל-חוסייני (ממשפחת אצולה מקומית) למופתי, למרות שלא היה איש דת, כדי להצית את המלחמות (כידוע – לאחר-מכן הוא גם שיתף פעולה עם הנאצים).
רבים מה"פלסטינים" הובאו לשם-כך מרחבי העולם הערבי והמוסלמי, בנוסף לאלה שהגיעו בעקבות הציונות כמהגרי עבודה.
המושג "העם הפלסטיני" הומצא רק ב-1964 ע"י הסובייטים – שהקימו את אש"פ, בראשותו של ערפאת – שאימו היתה ממשפחתו של המופתי.

מי שמנהל את המלחמה הזאת זה לא "אנחנו" (לא מ"ימין" ולא מ"שמאל"), וזהו הדבר הראשון שצריך להבין כדי למצוא את הדרך לצאת מהמילכוד הזה.

עוד 563 מילים ו-4 תגובות
סגירה