JavaScript is required for our website accessibility to work properly. החלה עונת המקרתיזם בבתי המשפט | זמן ישראל

פרשנות החלה עונת המקרתיזם בבתי המשפט

נציב תלונות הציבור על שופטים אשר קולה – שמונה בהליך פוליטי – חרג מתפקידו והוביל בירור חקירתי נגד שופט בית משפט השלום יורם ברוזה בעקבות שיחה פרטית בין שופטים, שכללה כפי הנראה אמירות קשות על פוליטיקאים מהציונות הדתית ● ההליך כולו, שנפתח בעקבות תלונות מצד גורמים פוליטיים, משדר מסר מצנן לשופטים ומעורר חשש מרדיפה פוליטית במסווה מוסדי

אשר קולה בבית המשפט המחוזי בנצרת, בעת כהונתו כשופט, 7 ביוני 2022 (צילום: דוד כהן/פלאש90)
דוד כהן/פלאש90
אשר קולה בבית המשפט המחוזי בנצרת, בעת כהונתו כשופט, 7 ביוני 2022

השופט בדימוס אשר קולה, שנבחר לתפקיד נציב תלונות הציבור על שופטים בתמיכת הקואליציה – לאחר שזו שינתה את החוק והפכה את מינוי הנציב להליך הנשלט פוליטית – התחיל לתת תמורה.

החלטתו מאתמול (חמישי) בעניינו של השופט יורם ברוזה מבית משפט השלום בבאר שבע, משקפת רוח חדשה בנציבות התלונות על שופטים, היורדת לחייהם של שופטים ברמת השיחות הפרטיות שהם מנהלים עם קולגות במקום עבודתם, ומאיימת להפוך לרדיפה פוליטית של שופטים שאינם לרוחו של השלטון.

לפני כחודשיים נחשף בערוץ i24 כי בשיחה סגורה שקיימו שופטי המחלקה האזרחית בבית משפט השלום בבאר שבע, השופט ברוזה "התבטא בצורה קיצונית נגד המגזר הדתי" ואמר לשופט אחד:

"לאחר שנסיים עם חמאס, נעבור לטפל בציונות הדתית, למה לא הרגו את בן גביר ואת הבן שלו, את סמוטריץ ואת הבן שלו? הדתיים אשמים בכל, הדתיים לאומיים יותר גרועים מחמאס, הם הסכנה הכי גדולה למדינה".

שורה של ארגוני ימין מיהרו להגיש לנציבות תלונה נגד השופט ברוזה. הנציב הנמרץ פעל כגוף חקירות, זימן אליו שורה ארוכה של שופטים מבית המשפט בבאר שבע, וכן את השופט ברוזה ואת נשיא בית משפט השלום עמית יריב.

השופט יורם ברוזה (צילום: אתר הרשות השופטת)
השופט יורם ברוזה (צילום: אתר הרשות השופטת)

ברוזה הכחיש – תחילה בתגובה שהועברה לתקשורת באמצעות דוברות בתי המשפט, ובהמשך גם בתגובתו לנציב – את רוב האמירות שיוחסו לו. שני שופטים (מתוך כלל השופטים שהנציב תישאל) מסרו שברוזה אמר להם במישרין כי "חבל שלא הרגו את בן גביר וסמוטריץ", או "חבל שהם בעצמם לא מתו ב-7 באוקטובר".

רוב המגיבים אמרו שברוזה אינו אדם הנוהג לרסן את דבריו; ארבעה שופטים מסרו שברוזה אמר דברים בנוסח "הדתיים אשמים, הכול בגללכם".

בסופו של יום, הסיק הנציב קולה כי בבית המשפט בבאר שבע "שוררת אווירה עגומה" – מסקנה שאין לה ולעבודת נציב התלונות על שופטים דבר וחצי דבר. הוא גם קבע שהדלפת תכנים מתוך קבוצת הווטסאפ הסגורה של השופטים, פוגעת במרקם היחסים בין השופטים ובאמון הציבור. דומה שאין צורך שהקופה הציבורית תממן נציבות תלונות על מנת להגיע למסקנה שכזאת.

קולה, שכנראה עדיין לא הפנים את ההבדל התהומי שבין תפקידו הנוכחי לבין הקריירה הקודמת שלו, כתב מעין הכרעת דין שבה קבע, ביחס לכל אמירה שיוחסה לברוזה בנפרד, אם הוכח שהדברים אכן נאמרו אם לאו

הנציב קולה, שכנראה עדיין לא הפנים את ההבדל התהומי שבין תפקידו הנוכחי לבין הקריירה הקודמת שלו, כראש הרכב בתיקים פליליים, כתב מעין הכרעת דין שבה קבע, ביחס לכל אמירה שיוחסה לברוזה בנפרד, אם הוכח שהדברים אכן נאמרו אם לאו.

נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה (צילום: אתר הרשות השופטת)
נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה (צילום: אתר הרשות השופטת)

התנהלות כזו של הנציב רחוקה מרחק רב מייעודה המקורי של הנציבות, ומפספסת את העיקר.

השופט ברוזה לא עומד למשפט, ובהחלטתו של הנציב הוא מייצר מציאות חדשה – ודווקא בנושא רגיש ביותר – שבו יש חשיבות לאיזון ראוי בין זכותם של בני אדם להתבטא באופן חופשי ומשוחרר, במגבלות הנדרשות, במקום עבודתם, לבין הצורך להגן על מערכת השפיטה מפני חשיפת עמדותיהם הפוליטיות של שופטים.

ברוזה במידה רבה שיחק לידיהם של חורשי רעתו. כתושב העוטף שפונה יחד עם משפחתו אחרי 7 באוקטובר, הוא העיד על עצמו כי היה נתון במצב נפשי סוער וקיצוני בחודשים הראשונים של המלחמה, וכתוצאה מכך אמר דברים במסדרונות בית המשפט שחרגו לספירה הפוליטית.

השופט לא דיבר באולם המשפט, לא חשף את עמדותיו לבעלי הדין, אלא דיבר בפורומים פנימיים עם עמיתיו השופטים, בחלק מהמקרים בארבע עיניים.

השופט ברוזה לא דיבר באולם המשפט, לא חשף את עמדותיו לבעלי הדין, אלא דיבר בפורומים פנימיים עם עמיתיו השופטים, בחלק מהמקרים בארבע עיניים

ומסקנה נוספת של הנציב – הנציבות אינה קיימת במטרה לברר תלונות של גופים ציבוריים שאין להם ידיעה מכלי ראשון על אודות ההתנהגות שבעטיה מוגשת התלונה. למעשה הנציב קובע כי אין מקום להגשת "תלונות ציבוריות" – על משקל עתירות ציבוריות – מבלי שהמתלוננים עשו את המינימום לברר את אמיתות התלונה טרם הגשתה, בבחינת "יבדוק הנציב אם הפרסום נכון אם לאו".

נשיא בית משפט השלום עמית יריב (צילום: אתר הרשות השופטת)
נשיא בית משפט השלום עמית יריב (צילום: אתר הרשות השופטת)

מתבקש אם כך לשאול, איך באותה נשימה טרח קולה וקיים חקירה מקיפה בתלונות שזה היה טבען המדויק?

הקלישאה שלפיה "מקרים קשים מייצרים דין רע" כאילו נכתבה לטובת המקרה הנוכחי. המקרה של ברוזה איננו המקרה שעליו צריך הנציב להציב סטנדרטים חדשים בדבר מה מותר ואסור לשופטים לומר בחדרי חדרים במקום עבודתם.

הקלישאה שלפיה "מקרים קשים מייצרים דין רע" כאילו נכתבה לטובת המקרה הנוכחי. המקרה של ברוזה איננו המקרה שעליו צריך הנציב להציב סטנדרטים חדשים בדבר מה מותר ואסור לשופטים לומר בחדרי חדרים

יש לוודא ששופטים לא יחשפו את העדפותיהם הפוליטיות, אך הסנקציה שהנציב בחר להטיל בסופו של יום על ברוזה – על אף שלא היה בידו לקבוע שמרבית האמירות שיוחסו לו אכן נאמרו, ועל אף שהתלונה הוגשה על ידי גורמים אינטרסנטיים פוליטיים במתכונת שקולה עצמו מתנגד לה – מהווה סוג של רדיפה פוליטית.

בשורה התחתונה, הנציב נמנע מלהמליץ על הסנקציה החריפה ביותר שנתונה לו, שהיא המלצה לוועדה לבחירת שופטים להדיח את השופט מכהונתו; ואולם הוא בחר בסנקציה אחרת, לא מבוטלת במשקלה, והמליץ על סיום כהונתו של השופט ברוזה כסגן נשיא בבית המשפט, וחזרתו לסטטוס של שופט מן המניין.

שר המשפטים יריב לוין לצד נשיא העליון השופט יצחק עמית בטקס השבעת השופטים בבית הנשיא בירושלים, 10 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
שר המשפטים יריב לוין לצד נשיא העליון השופט יצחק עמית בטקס השבעת השופטים בבית הנשיא בירושלים, 10 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

זוהי סנקציה שאין לה סיכוי להתממש, ומוטב היה להימנע מלהנכיח את חוסר התוחלת שבה. בהתאם לסעיף 9 לחוק בתי המשפט, שופטים מתמנים לתפקיד סגן נשיא בבתי המשפט לקדנציה של שבע שנים. ההחלטה מתקבלת על ידי שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון במשותף.

ברוזה מונה לסגן נשיא במרץ 2019, ואמור לכהן בסטטוס הזה עד מרץ 2026; ואולם כידוע, שר המשפטים יריב לוין מחרים כל שיתוף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית, ואין כל היתכנות שעד מרץ 2026 הם יפעלו במשותף כדי להדיח את סגן הנשיא ברוזה מתפקידו.

כידוע, שר המשפטים יריב לוין מחרים כל שיתוף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית, ואין כל היתכנות שעד מרץ 2026 הם יפעלו במשותף כדי להדיח את סגן הנשיא ברוזה

הנה דוגמה נוספת לאופן שבו ההפיכה המשטרית, ויחסה המבזה של הממשלה הנוכחית למערכת המשפט, מעקמים את האופן התקין שבו דברים אמורים להתבצע.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כשארגון המחבלים של הדיקטטור הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו ממנה לנציב תלונות הציבור על שופטים קנאי דתי-משיחי-גזען ופשיסט ששונא את מערכת המשפט ורוצה לנקום בה כי הוא לא מונה לשופט בית ... המשך קריאה

כשארגון המחבלים של הדיקטטור הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו ממנה לנציב תלונות הציבור על שופטים קנאי דתי-משיחי-גזען ופשיסט ששונא את מערכת המשפט ורוצה לנקום בה כי הוא לא מונה לשופט בית המשפט העליון מה רציתם שיצא? קולה!

שלטון ארגוני המחבלים בראשותו של הבוגד ביבים שקרניהו הוא שלטון הנוקמים – לכל אחד יש באמתחתו עלבון צורב. ובראשם אוייב לוין, עוכר דין עלוב שבעלובים שהפסיד בכל התיקים שאותם ניהל בבית המשפט העליון, נשבע להרוס את בית המשפט כי השופטים שלא קיבלו אז את טענותיו המשפטיות הוכיחו לו שמבחינה משפטית הוא אפס מאופס.

לכתבה המלאה עוד 871 מילים ו-5 תגובות
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.