JavaScript is required for our website accessibility to work properly. עוד ניסיון נואש של גנץ להחזיר לעצמו רלוונטיות | זמן ישראל

עוד ניסיון נואש של גנץ להחזיר לעצמו רלוונטיות

הצעת גנץ להצטרף לממשלה בתמורה לעסקת חטופים, הסכמה על מתווה גיוס לחרדים ומועד בחירות, לא זכתה למענה מנתניהו – והמספרים אינם מאפשרים לה רוב ● החיזור אחר החרדים והיוזמות הקודמות לא הועילו, וההשפעה הפוליטית של גנץ מצטמצמת לשוליים ● פרשנות

ח"כ בני גנץ בהצהרה לתקשורת, 23 באוגוסט 2025 (צילום: טל גל/פלאש90)
טל גל/פלאש90
ח"כ בני גנץ בהצהרה לתקשורת, 23 באוגוסט 2025

מצבה של סיעת כחול לבן (לשעבר המחנה הממלכתי) היה עגום כבר בראשית כנס הקיץ, אך עם פרישתו של גדי איזנקוט מהשותפות הפוליטית, התדרדר מצבו הציבורי של ח"כ בני גנץ במהירות מסחררת. בתוך שבועות אחדים צנחה המפלגה משישה–שמונה מנדטים בסקרים – בהתאם לייצוגה הנוכחי – אל מתחת לאחוז החסימה.

אתמול (שבת) בערב, במסיבת עיתונאים בכפר המכביה, ניסה גנץ לעצור את ההתדרדרות. הוא הכריז כי הוא מציע להצטרף לממשלה בתמורה להסכם לשחרור החטופים, הסכמה על מתווה גיוס לחרדים ותיאום על מועד הבחירות. ההצעה לא תואמה עם בנימין נתניהו, וראש הממשלה אף לא טרח להגיב לה.

אחרי שנים של קמפיינים קשים נגד גנץ, באוגוסט 2025 לנתניהו אין אפילו עניין לענות לו.

אז מה ניסה גנץ לעשות? מדובר במהלך נואש לשינוי השיח סביבו – ניסיון להשיב אליו בוחרים. הוא כבר ויתר על הקרב על קולות מתנגדי הממשלה, ומכוון כעת אל תומכיה

צדק יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד כשאמר אתמול בריאיון ל"פגוש את העיתונות" שאין כל היתכנות פוליטית למהלך. גם מבחינה מספרית – החישוב לא עובד. נניח שנתניהו היה חותם על עסקה לשחרור החטופים ולהפסקת המלחמה, וסיעות הציונות הדתית ועוצמה יהודית (ביחד 13 מנדטים) היו פורשות מהקואליציה – שבעת המנדטים של גנץ לא היו מספיקים כדי להעניק לנתניהו רוב.

גם מבחינת לוחות הזמנים, ההצעה נראית ריקה מתוכן. שנת 2026 היא ממילא שנת בחירות: אם נתניהו לא יעביר תקציב עד 31 במרץ 2025 או יגרור את הסוגיה עד יוני 2026, ההצעה של גנץ לכל היותר עשויה להעניק לו עוד כמה שבועות או חודשים.

השאלה היא מה יעשה נתניהו בזמן הזה, כאשר כל גורמי הימין הלאומני ילחצו עליו בטענות כי נכנע לשמאל ולא הלך ל"חיסול חמאס". מבחינת ביצוע מעשי, אין לנתניהו תוכנית ריאלית, אך מבחינת תעמולה הוא מצליח לשכנע את בוחריו כי הוא קרוב מאוד לכך.

אז מה ניסה גנץ לעשות אתמול? מדובר במהלך נואש לשינוי השיח סביבו – ניסיון להשיב אליו בוחרים. הוא כבר ויתר על הקרב על קולות מתנגדי הממשלה, ומכוון כעת אל תומכי הממשלה שמבקשים "אחדות", "הסכמות" ו"קירוב לבבות". כאלה עדיין יש.

בקמפיין הבחירות הראשון שלו ב־2019, כשהמפלגה התאחדה עם לפיד, אשכנזי ויעלון, זכה גנץ ב־35 מנדטים. בשיחה פנימית עם קומץ משתתפים, שתועדה בהקלטה, אמר כי ייתן לחרדים כמעט כל מה שיבקשו

חיזור גורלי

מעניין להתבונן על האירוע הפוליטי הנוכחי גם מהזווית החרדית. במשך ארבע–חמש שנים קיים גנץ פגישות תכופות עם רבנים בכירים בציבור החרדי. לפני שנה בדיוק הוא אף הוזמן לחתונת בתו של מוטי בבצ'יק, לשעבר ראש מטה שר השיכון ואיש חסידות גור.

גנץ עלה לרגל גם אל הרב ראובן אלבז, אחד מרבני ש"ס הבולטים, מהקולות החריפים נגד גיוס חרדים – בין אם מדובר בלומדים, עובדים או מתבטלים. הוא השקיע שנים בבניית מערכות יחסים בבתי כנסת, בתי מדרש וישיבות. מסקנתו מהקשר העכור בין לפיד לחרדים הייתה ברורה: לשכת ראש הממשלה אינה מושגת ללא ש"ס ויהדות התורה.

מאיר פרוש ובני גנץ במליאת הכנסת, 13 בדצמבר 2022 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מאיר פרוש ובני גנץ במליאת הכנסת, 13 בדצמבר 2022 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

בקמפיין הבחירות הראשון שלו ב־2019, כשהמפלגה התאחדה עם לפיד, גבי אשכנזי ומשה יעלון, זכה גנץ ב־35 מנדטים. בשיחה פנימית עם קומץ משתתפים, שתועדה בהקלטה, אמר כי ייתן לחרדים כמעט כל מה שיבקשו: "אני שולח לכם דף ריק, חתום למטה בני גנץ. שני שלישים מהדף אתם תמלאו מה שאתם רוצים, תשאירו לי שליש – אני אמלא מה שאני רוצה".

ברור שאמירות כאלה אינן רלוונטיות לאחר טבח 7 באוקטובר, כשהצבא זקוק נואשות ללוחמים. גנץ לא היה מסכים עוד להנחות מהסוג הזה. הוא עומד על הצורך בחוק גיוס, אך כפי שהבהיר במסיבת העיתונאים אתמול – מוכן להציע לנתניהו מתווה מוסכם.

אלא שבינתיים, פרויקט החיזור רווי השנים שלו אחרי הרבנים, לעיתים אף בהצלחה מסוימת, לא הניב עבורו רווח פוליטי ממשי.

אלא שבינתיים, פרויקט החיזור רווי השנים שלו אחרי הרבנים, לעיתים אף בהצלחה מסוימת, לא הניב עבורו רווח פוליטי ממשי

עוד חוזר הניגון

מבחינה פוליטית, ההצעה שהציג גנץ אינה חדשה. זו אינה הפעם הראשונה שבה הוא מציע לנתניהו הליכה לבחירות במועד מוסכם. באפריל 2024, כשעוד כיהן כחבר הקבינט המצומצם והחזיק ביותר מ־30 מנדטים בסקרים, גנץ הציע לנתניהו לקבוע בחירות לספטמבר אותה שנה. נתניהו דחה אז את ההצעה על הסף.

בנימין נתניהו ובני גנץ בכנסת, אוקטובר 2023 (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
בנימין נתניהו ובני גנץ בכנסת, אוקטובר 2023 (צילום: נעם ריבקין פנטון/פלאש90)

חודשיים לאחר מכן, ביוני 2024, פרש גנץ מהממשלה לאחר שהבין כי נתניהו מסכל את כל עסקאות החטופים, ולדבריו נוכח בכך שנוכחותו בקבינט מעניקה לראש הממשלה כסות פוליטית להארכת כהונתו ולפגיעה בחיי החטופים.

גורמים פוליטיים מספרים כי גנץ התחרט על המהלך כבר בזמן אמת, והטיל את האחריות להחלטה הלקויה על אחרים בסביבתו. מאז חלפה שנה וחודשיים, והיום נראית השפעתו של גנץ על הזירה הפוליטית קלושה מאי פעם.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 673 מילים ו-3 תגובות
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.