פתגם סיני אומר: אם אינך יכול לנצח מישהו -התחבר אליו. נפתלי בנט מוביל בסקרים ויש סיכוי שמהפך עשוי לתת בידו את האפשרות להרכיב ממשלה.
רבים באנשי המרכז-שמאל תוקפים אותו ומנסים להקטין את זליגת הקולות אליו. גדי איזנקוט ובנט מסרבים להתחייב שלא לשבת עם בנימין נתניהו אם לא יצליחו להשיג גוש חוסם.
מי שחותר בנחישות למהפך צריך למצוא דרך ראויה לסנדל את בנט כדי למנוע ממנו להתחבר אל נתניהו והליכוד אחרי הבחירות. הדרך לכך היא חתירה להקמת חזית מרכזית להפלת הליכוד. חזית הכוללת את בנט, יאיר לפיד, איזנקוט, בני גנץ ועוד כוחות הממתינים מחוץ למערכת הפוליטית בכוונה להיכנס ולהתמודד.
מי שחותר בנחישות למהפך צריך למצוא דרך ראויה לסנדל את בנט כדי למנוע ממנו להתחבר לנתניהו ולליכוד אחרי הבחירות. הדרך לכך היא חתירה להקמת חזית מרכזית להפלת הליכוד. חזית הכוללת את בנט, לפיד, איזנקוט, גנץ ועוד
החשש הגדול הוא שבנט העצמאי עשוי בנסיבות של תיקו פוליטי לחבור לנתניהו תמורת מנה גדושה של כופתאות וכוח רב. הוכח כבר שלפוליטיקאים אין עקרונות – העוצמה והכוח מעוורים את חשיבתם. לבנט יש ניסיון כמי שהבטיח הרים וגבעות לציבור שתמך בו, והוא הפר את הבטחותיו לאחר הבחירות.
ברור לגמרי – בלי בנט אין מהפך. ולכן, ההצהרות הקשיחות של ראשי מפלגות האופוזיציה במטרה ליצור בידול ולהקטין את כוחו של בנט צריכות להיפסק ככל שמתקרבים לבחירות, כדי שלא יתרמו לתבוסה גושית. ההבדל בין ניצחון לתבוסה לאור אפשרות התיקו הפוליטי עשוי להיות דק להחריד.
בבחירות הקרובות הגוש יקבע את הניצחון והוא תלוי במידה רבה בטיב החיבור הגדול שיהיה מחויב למנוע את המשך שלטון נתניהו. אם גוש השינוי לא יצליח להיות חזק ולהכתיב את המהלכים הפוליטיים, הוא יתפוס את מקומו בספסלי האופוזיציה ועם הזמן יתפרק.
אם גוש השינוי ייכשל במשימתו – יקשה עליו יותר להחרים את נתניהו. הדמוקרטיה תזוז הצידה ורבים לא ירצו עוד לחיות כאן.
הציבור מאס ברסיסי המפלגות והוא מבקש לייצר גוש גדול ומאוחד שיהווה משקל נגד אלקטורלי לליכוד. רק איחוד כוחות עשוי ליצר את התשתית לשינוי המציאות.
ברור לגמרי – בלי בנט אין מהפך. ולכן, ההצהרות הקשיחות של ראשי מפלגות האופוזיציה במטרה ליצור בידול ולהקטין את כוחו של בנט צריכות להיפסק ככל שמתקרבים לבחירות, כדי שלא יתרמו לתבוסה גושית
מפלגה עצמאית בראשות נפתלי בנט, ללא חזית מרכזית, עשויה לשחרר אותו ממחויבות לגוש. שהרי מדובר באדם הבא מן הימין והוא בעל השקפה מדינית ניצית, ורבים עשויים להפעיל עליו לחץ לחזור לכור מחצבתו ולבית הפוליטי שממנו צמח.
נפתלי בנט יהיה מעוניין בגוש גדול בראשותו, שישפר את סיכוייו להרכיב ממשלה לאחר הבחירות. ולכן, החתירה להקמת החזית הגדולה היא קריטית במציאות הקיימת.
הניסיון מלמד שאין לסמוך על הצהרות פוליטיקאים לפני הבחירות משום שהם מסנדלים את עצמם בהצהרותיהם כדי להשיג קולות – ואחרי הבחירות הפוליטיקה הופכת עבורם לאומנות האפשר.
אי הקמת החזית הגדולה תהיה צעד של חוסר אחריות לאומית, בעיקר מצד לפיד ואיזנקוט, שהם המרכיבים המובילים ליצירת הפלטפורמה החדשה. ההתקפות על בנט מצד השמאל, הגם שיש להן צידוק ציבורי, עשויות להוליד תוצאה הפוכה.
ריצה נפרדת של בנט עשויה להתגלות כמחדל נוסף בשרשרת המחדלים שהותירו את ממשלת החורבן על כנה.
אי הקמת חזית גדולה תהיה צעד של חוסר אחריות לאומית, בעיקר מצד לפיד ואיזנקוט – המרכיבים המובילים לפלטפורמה החדשה. ההתקפות על בנט משמאל, הגם שיש להן צידוק ציבורי, עלולות להוליד תוצאה הפוכה
בנסיבות הפוליטיות שנוצרו, הבחירה של מפלגות המרכז אינה בין טוב לרע אלא בין ההכרחי לגרוע.
משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית. חבר בקבוצת מפקדים למען ביטחון ישראל.










































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוגם אתה (אולי בכוונת מכוון) מתייחס לזה כאל משחק כדורגל. אף אחד כאן לא רוצה 'להחרים את הליכוד' או 'להפיל את הליכוד' או 'להקים גוש חוסם מול הליכוד'. זו לא ליגת האלופות. לא 'הליכוד' הוא הבעיה. הבעיה היא הדמוקרטיה. הגוש החוסם הוא נגד 'אנטי דמוקרטים' נגד 'מושחתים' נגד 'דיקטטורה' נגד 'תיאוקרטיה'. זה לא מכבי מול הפועל. זה עניין של השקפת עולם.
מי שלח אותך לרמוז פה על 'יהודים' מול 'שראלים'. מי רוצה להעביר את הגבול בין 'שמאלנים בוגדים' ל 'ימנים פטריוטיים'.
אדון בן עטר, מקומך לא בערוץ הזה. בין השיטין זולג לך הביביסט כל הזמן. פנה, פנה פה את מקומך.