JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הניסיון של נתניהו לגמד את מורשת פרס מתרסק אל מול המציאות המזרח התיכונית | זמן ישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו נואם באזכרה לשמעון פרס בהר הרצל, 19 בספטמבר 2019

הניסיון של נתניהו לגמד את מורשת פרס מתרסק אל מול המציאות המזרח התיכונית

ההכרזות על מזרח תיכון חדש בחסות טראמפ מנותקות מהמציאות שבה המדינה שקועה במלחמה רב-זירתית רוויית אי-ודאות ● דווקא מפעלותיו של פרס הם אלו שמעניקים לישראל את רשת הביטחון הנוכחית ● ובמבחן ההיסטוריה, נתניהו הוא זה שייזכר כמי שבמשמרת שלו התרחש האסון הביטחוני הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

"זה מזרח תיכון חדש", הכריז אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה, "אבל לא כמו של פרס: חזון לא ריאלי עם משקפיים ורודים. נוצרות מערכות יחסים עם חלק מהמדינות שנראו עד לפני רגע מדומיינות, בריתות חדשות".

לא צריך יותר מזה כדי להבין. בדרך הארוכה והנחושה של ראש הממשלה למחוק מעליו את חרפת אסון השבעה באוקטובר, הוא מצא לנכון לדרוך על שמעון פרס המנוח, הנשיא התשיעי של מדינת ישראל וראש הממשלה השמיני.

זהו גם עוד ניסיון של נתניהו לספר שהוא ראש הממשלה הטוב ביותר בתולדות המדינה. בעבר, עוד לפני המלחמה, נתניהו ידע לתקוף בפורומים שונים גם את דוד בן-גוריון וטען כי הוא לא הבין כמוהו את אמריקה.

זהו גם עוד ניסיון של נתניהו לספר שהוא ראש הממשלה הטוב ביותר בתולדות המדינה. בעבר, עוד לפני המלחמה, נתניהו ידע לתקוף בפורומים שונים גם את דוד בן-גוריון וטען כי הוא לא הבין כמוהו את אמריקה

בן-גוריון, רק להזכיר, גייס יחד עם אבא אבן ומשה שרת שני שליש ממדינות האו"ם להקמת המדינה ביחד עם ארצות הברית של הארי טרומן וברית המועצות של יוסיף סטלין.

בן-גוריון גם קיבל מהנשיא טרומן את ההכרה הראשונה במדינת ישראל והוא שבנה את האוריינטציה וזהות האינטרסים עם אמריקה וקשר את המדינה עם יהודי ארצות הברית כבר במהלך מלחמת השחרור.

הנשיא הארי טרומן מקבל חנוכיית ארד כמתנת יום הולדת מראש הממשלה דוד בן-גוריון, 8 במאי 1951 (צילום: AP Photo/Henry Griffin)
הנשיא הארי טרומן מקבל חנוכיית ארד כמתנת יום הולדת מראש הממשלה דוד בן-גוריון, 8 במאי 1951 (צילום: AP Photo/Henry Griffin)

שמעון פרס אכן רצה ליצור כאן מזרח תיכון חדש והגיע להישגים שמשרתים עכשיו את ישראל ואת נתניהו עצמו. גם הסכמי אוסלו, שכל כך שנואים על הימין, וגם הסכם השלום היציב עם ירדן שבא בעקבותיהם מעמידים את המערכה הנוכחית באור אחר.

ירדן היא בעלת הגבול הארוך ביותר עם ישראל, מדרום לצפון, וקשה לדעת מה היה קורה אילו הייתה מדינת אויב  והייתה משתתפת כעת במלחמה נגדנו. שלא לדבר על מפעל החיים של פרס בדימונה, שקובע את מעמדה של ישראל באזור הזה ובכלל.

הסכם השלום עם ירדן אמנם קר, כמו עם מצרים, אבל אף אחד לא מבקש יותר מכך ברגע זה. נתניהו יודע שגם הסכמי אוסלו הבעייתיים משרתים אותנו היטב דווקא היום.

הרשות הפלסטינית מחזיקה תחת ידיה קרוב לשני מיליון פלסטינים ושומרת עם ישראל על יחסי ביטחון שוטף ומלחמה בטרור של חמאס.

אין לתאר מה היה קורה אילו ישראל הייתה שולטת היום על הפלסטינים בגדה ומחויבת לטפל בעצמה גם בכל הצרכים האזרחיים של האוכלוסייה, החל בחינוך וכלה בביוב בערים הפלסטיניות ובמחנות הפליטים

אין לתאר מה היה קורה אילו ישראל הייתה שולטת היום על הפלסטינים בגדה ומחויבת לטפל בעצמה גם בכל הצרכים האזרחיים של האוכלוסייה, החל בחינוך וכלה בביוב בערים הפלסטיניות ובמחנות הפליטים. והכל בנוסף על השמירה הביטחונית על מאות ההתנחלויות.

ביקור ראש הממשלה שמעון פרס בדימונה, 1984. בצילום, עם ראש העיר אלי הלל (צילום: חנניה הרמן לע"מ)
ביקור ראש הממשלה שמעון פרס בדימונה, 1984. בצילום, עם ראש העיר אלי הלל<br />(צילום: חנניה הרמן לע"מ)

אגב, בעניין הגדה המערבית אני מציע לנתניהו לתפוס שיחה עם זאב חבר (זמביש), אולי האיש הכי חשוב של מפעל ההתנחלויות, שאתמול (שלישי) העלה גם את הקרוואנים להתנחלות שא-נור בשומרון שננטשה אחרי ההתנתקות, ועכשיו נבנית מחדש.

זמביש מתנגד להחלת הריבונות הישראלית על כל שטחי יהודה ושומרון, בניגוד לנרטיב שמובילים היום בצלאל סמוטריץ' ואורית סטרוק יחד עם רבים מחבריהם בהתנחלויות. בעיני זמביש, סיפוח של מיליוני פלסטינים לישראל מסכן את זהותה היהודית של המדינה.

בשיחות פרטיות זמביש חוזר ומזכיר את ירושלים על גבולותיה המוניציפאליים הנוכחיים. "בירושלים יש יותר מ-400 אלף ערבים", הוא אומר. "זו לא מציאות אידיאלית; זו מציאות מסוכנת. צריך לחשוב לפני כל מהלך של החלת ריבונות ביהודה ושומרון, איפה, מתי ואיך עושים את זה". 

"בירושלים יש יותר מ-400 אלף ערבים. זו לא מציאות אידיאלית; זו מציאות מסוכנת. צריך לחשוב לפני כל מהלך של החלת ריבונות ביו"ש, איפה, מתי ואיך עושים את זה"

נתניהו מדבר דרך המשקפיים הוורודות שלו על מזרח תיכון חדש, עם מדינות חדשות שיחתמו על הסכמי שלום עם ישראל. בסרטון הווידאו שהפיץ אתמול הוא הודיע שוב שישראל היא מעצמה אדירה, ואסור לשים לב לכל "ערוצי הדכדוך".

מזרח תיכון חדש אולי יהיה כאן פעם. במזרח התיכון הנוכחי, מיליוני אנשים במעצמה הישראלית רצים למקלטים ולמרחבים המוגנים כל יום וכל היום והלילה.

נתניהו מבטיח גדולות ונצורות, אבל על המזרח התיכון הנוכחי מרחפת אי-ודאות עצומה, לצד כל ההישגים הצבאיים הגדולים. אם ארה"ב תעזוב את המערכה בקרוב מאד, כפי שאומר הנשיא דונלד טראמפ, ולא תחול הפיכה משטרית באיראן – אז פתחנו חשבון לדורות עם המדינה העיקשת והנוראית הזו, אחרי שחיסלנו כמעט את כל מנהיגיה.

אין לנו גם מושג לאן תתגלגל המלחמה עם חזבאללה בצפון ומה יקרה בעזה עם חמאס שהולך ומגביר את כוחו, שנתיים וחצי אחרי מחדל השבעה באוקטובר.

בימי ברק אובמה, נתניהו טען שהנשיא זה לא אמריקה, אבל היום אפשר לומר שאמריקה זה לא הנשיא – והשיח הציבורי נגד ישראל, היהודים והמלחמה תופס תאוצה

נתניהו אכן יצר קשר מצוין ומרשים עם הנשיא טראמפ. לא היה כזה אירוע אינטימי בין מנהיגים משני הצדדים. בימי ברק אובמה, נתניהו טען שהנשיא זה לא אמריקה, אבל היום אפשר לומר שאמריקה זה לא הנשיא – והשיח הציבורי נגד ישראל, היהודים והמלחמה תופס תאוצה.

אתמול התפטר ג'ו קנט, ראש המרכז הלאומי במלחמה בטרור, בטענה שישראל שיקרה לנשיא וגררה את ארצות הברית למלחמה מיותרת. הדברים מתיישרים עם הסקרים באמריקה שקובעים כי רוב הציבור מתנגד למלחמה באיראן.  

נתניהו רתם את ארצות הברית לשני סיבובים במלחמה הקיומית מול אפשרות של איראן גרעינית. גם זה עומד לזכותו ברגע זה. נראה מה יהיה בעתיד. במבחן הדורות ברור כבר דבר אחד: אצל נתניהו – ולא במשמרת של פרס או בן גוריון – נרשם האסון הביטחוני הגדול ביותר בתולדות המדינה. ואת זה אף הצלחה באיראן לא תמחק.

במבחן הדורות ברור כבר דבר אחד: אצל נתניהו – ולא במשמרת של פרס או בן גוריון – נרשם האסון הביטחוני הגדול ביותר בתולדות המדינה. ואת זה אף הצלחה באיראן לא תמחק

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 834 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 20 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: ישראל וארה״ב תכננו להציב את אחמיניג׳אד בראש שלטון חדש באיראן

לפי הדיווח, הנשיא לשעבר עודכן על התוכנית והסכים למהלך, אך נעשה חשדן לאחר שנפצע בתקיפה ישראלית על ביתו בטהרן, ומאז לא נראה בציבור ● הסנאט האמריקאי קידם החלטה להגבלת סמכויות טראמפ לנהל מלחמה נגד איראן

לכל העדכונים עוד 3 עדכונים

לא יהירות אלא הטיות - למה מערכות מחמיצות התרעות

החמצת התרעות אינה נובעת בהכרח מזלזול או מחוסר מקצועיות, אלא לעיתים ממגבלות חשיבה אנושיות, הפועלות דווקא בתוך מערכות מקצועיות ומנוסות. 

 *  *  *

בימים האחרונים פורסם, כי כבר בשנת 2025 הוכנה במערכת הביטחון עבודה מקצועית שעסקה באיום רחפני הנפץ, לרבות רחפנים מונחים באמצעות סיב אופטי, ובהפקת לקחים מן המלחמה באוקראינה.

ד״ר עוזי ערן, סא"ל במיל', הוא חוקר בתחום הפסיכולוגיה של המשפט וקבלת החלטות בתנאי אי־ודאות וסיכון. מחקריו עוסקים בהשפעת סגנונות חשיבה, אינטואיציה והטיות קוגניטיביות על שיקול הדעת של שופטים, ומקבלי החלטות מדיניות וצבאיות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 852 מילים

הצ'אטבוט לא ישלם מס הכנסה

מס ההכנסה של עובדים אנושיים מממן את תקציבי המדינות, והבינה המלאכותית מאיימת לחתוך את צינור החמצן הזה ● הרעיון להטיל "מס רובוטים" כבר התברר כגול עצמי שרק חונק חדשנות, והמומחים דורשים להגיש את החשבון לבעלי ההון ● כך או אחרת, הממשלות חייבות להתעורר לפני שגל הפיטורים ישאיר אותן עם קופה ריקה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,022 מילים
אמיר בן-דוד

"הגוף בכיתה, הראש עדיין בעזה" - החיים הכפולים של המילואימניקים

"אתמול עוד הייתי באירוע בו התפוצץ לידנו אר.פי.ג'י בעזה והיום אני נדרש להכין מטלה בקורס בכתיבה אקדמית – הראש שלי עוד לא מסתנכרן בין שני המקומות".

משפט זה אמר לי סטודנט במכללת ספיר, תוך שהוא מנסה לתאר את החוויה הבלתי אפשרית של המעברים בין שדה הקרב לחדרי הכיתה בקמפוס.

ד"ר אלה בן-עטר היא מרצה בכירה וראשת מסלול רדיו ופודקסטים במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. חוקרת תקשורת, מצבי חירום וחוסן קהילתי. קצינת הסברה במילואים בפיקוד העורף, נשואה, אם לשלושה ילדים ומאמינה גדולה בחינוך.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 956 מילים

תרמית "היום שאחרי"

עזה קורסת תחת ביוב, עכברושים וייאוש, בזמן שחמאס וישראל קונים זמן ● למרות תוכנית השלום של טראמפ והקמת הוועדה הטכנוקרטית, שיקום הרצועה רחוק מתמיד ● ישראל מעכבת כניסת פקידים ושוטרים, חמאס נאחז בנשקו, והסיוע ההומניטרי מנוצל להברחות ● הסטטוס קוו לא רק שאינו מקרב הכרעה – הוא מרחיק אותה

לכתבה המלאה עוד 2,107 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

מפלגות שוויתרו על "הקול הרוסי"

סקרים שמתפרסמים לאחרונה מראים, כי אילו הבחירות התקיימו היום, נפתלי בנט או גדי איזנקוט היו ככל הנראה מצליחים להקים ממשלה. אך כידוע סקרים  לא תמיד מנבאים את תוצאות האמת: עתידה הפוליטי של ישראל לוט בערפל, בין היתר בגלל המגזר הרוסי.

כיום, המגזר הרוסי שווה כ-18 מנדטים ורק כ-25% מהם תומכים בקואליציה הנוכחית.

אלכס טנצר הוא פעיל חברתי, לשעבר יו"ר ועדת מעקב אחרי ביצוע הבטחות לעולים. יו"ר מטה למען עובדי הקבלן. 7 דו"חות מבקר המדינה התפרסמו בגלל תלונותיו. נבחר בעבר על ידי עיתון כל העיר בירושלים כאיש השנה. 6 פעמים נבחר על ידי המגזר הרוסי כאיש השנה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 571 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הפאזל הפוליטי מתחיל להתבהר לקראת הבחירות

לקראת הבחירות לכנסת ה-26, המפה הפוליטית מתחילה להתבהר, אך מספר שאלות מפתח נותרו פתוחות ● מה יעלה בגורל בוחרי סמוטריץ', האם איזנקוט באמת מסוגל למשוך מנדטים מהליכוד, ולאן נעלמו הנשים בפריימריז של חד"ש? ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 811 מילים ו-1 תגובות

בעוד שחוק הגיוס של נתניהו וביסמוט יגיע רק בעוד חמש שנים למקסימום 10,000 מתגייסים חרדים, צה"ל מבהיר כי הוא זקוק ל-12,000 חיילים באופן מיידי ● הנתונים חושפים את הפער העצום בין הצרכים המבצעיים של הצבא שנשחק בשלוש שנות מלחמה לבין הפוליטיקה של הכנסת המתפזרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 844 מילים ו-1 תגובות

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים

תחת מסך עשן של נוסחים מתחלפים, שמחה רוטמן דוהר לאישור הצעת החוק שתנתק את המחלקה מהפרקליטות ● החוק נועד לייצר גוף חקירות פרטי של שר המשפטים, כזה שיוכל להפקיע תיקים מהיועמ"שית ולהטיל אימה על המערכת ● התעקשות הקואליציה להעביר את החוק לפני פיזור הכנסת מוכיחה שהם שכחו כלל בסיסי בדמוקרטיה: הכוח הזה יכול ליפול בקרוב לידי האופוזיציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 903 מילים ו-1 תגובות

הפתק של הרב לנדו מפחיד את נתניהו הרבה יותר מאזהרות הרמטכ"ל

האזהרות על צבא שקורס תחת הנטל לא מרשימות את ראש הממשלה כמו האיום של המנהיג הליטאי לפרק את גוש הימין ● מבועת מהאפשרות לאבד את החרדים רגע לפני אישור חוקי ההפיכה המשטרית, נתניהו פותח במסע לחצים על מורדי הליכוד כדי להעביר את חוק ההשתמטות בדקה התשעים ● התפטרות משה ארבל מוכיחה שגם בש"ס מתחילים להבין לאן נושבת הרוח ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 682 מילים

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-2 תגובות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.