JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ריאיון: ההיסטוריון הבריטי סיימון שאמה מזהיר שאזורים שלמים בלונדון הפכו לאסורים לכניסת יהודים | זמן ישראל
ההיסטוריון סיימון שאמה (צילום: Tim Kirby/Oxford Films)
Tim Kirby/Oxford Films
ההיסטוריון סיימון שאמה
סיימון שאמה מזהיר שאזורים שלמים בלונדון הפכו לאסורים לכניסת יהודים

"הדבר המדאיג באמת הוא עד כמה הדברים הקיצוניים הפכו לנחלת דור ה-Z"

על רקע תקריות אלימות ברחבי בריטניה, ההיסטוריון והסופר הנודע מוצא שעמדות אנטישמיות ואנטי-ישראליות מנורמלות יותר ויותר ● בריאיון גלוי הוא מספר על האכזבה מהאקדמיה, משווה את השמאל הפרוגרסיבי לאינקוויזיציה הספרדית, אך עדיין מוצא "רגעים של תקווה נפלאה"

כ"ילד יהודי קטן" שגדל בבריטניה שלאחר מלחמה העולם השנייה, סר סיימון שאמה אומר שמעולם לא חש חוסר ביטחון פיזי כשהלך ברחוב וחבש כיפה. הוא גם מציין שמעולם לא הוצבו דרך קבע מאבטחים בפתח בית הכנסת המקומי שלו.

אולם, כך קובע ההיסטוריון הנודע, זו אינה החוויה של ילדים יהודים בבריטניה של ימינו. למעשה, לדבריו, זוהי התקופה הקשה ביותר שבה יכולים ילדים יהודים לגדול בה מאז תום מלחמת העולם השנייה.

"זה באמת כואב שילדים קטנים, למשל תלמידים בבית הספר 'חשמונאים' או ב-Jewish Free School, נאלצים להסתיר את המדים שלהם", אומר שאמה בריאיון לזמן ישראל.

"ישנה תחושה של אובדן מפחיד, לא רק של כבוד עצמי, אלא של זכויות אזרח בסיסיות. הרי אף אחד לא מסתובב ותולש חיג'אבים מנשים מוסלמיות, ואני שמח מאוד שלא עושים את זה. אבל זו תקופה נוראה בכל הנוגע לתחושה שיש לך זכויות שוות לאלו של שאר האוכלוסייה הרב-תרבותית במדינה".

"ישנה תחושה של אובדן מפחיד של זכויות אזרח בסיסיות. הרי אף אחד לא מסתובב ותולש חיג'אבים מנשים מוסלמיות, ואני שמח מאוד שלא עושים את זה. אבל זו תקופה נוראה בכל הנוגע לתחושה שיש לך זכויות שוות"

שאמה טוען שחלקים ברובע הווסט אנד, הממוקם במרכז לונדון, הפכו ל"אזורים אסורים" ("no-go areas"), שבהם יהודים שחובשים כיפה או עונדים מגן דוד מסתכנים בכך ש"יצעקו עליהם".

אמבולנסים שרופים בחניון בגולדרס גרין שבלונדון, לאחר מתקפת הצתה על כלי הרכב השייכים לשירות האמבולנסים היהודי
אמבולנסים שרופים בחניון בגולדרס גרין שבלונדון, לאחר מתקפת הצתה על כלי הרכב השייכים לשירות האמבולנסים היהודי "הצלה נורת'ווסט" בלונדון. 23 במרץ 2026 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)

דבריו של שאמה נאמרו במהלך שבוע שבו הקהילה היהודית בבריטניה, שכבר חווה מספרי שיא של תקריות אנטישמיות, הזדעזעה עמוקות בעקבות הצתת ארבעה אמבולנסים. רכבי ההצלה השתייכו לארגון מתנדבים יהודי וחנו בשכונת גולדרס גרין שבצפון לונדון, אזור המאוכלס בקהילה יהודית גדולה.

שאמה – היסטוריון אמנות נודע וכן חוקר של ההיסטוריה הבריטית, הצרפתית והיהודית – נרתע בבירור מתערוכה אנטי-ישראלית שהוצגה בעיר מרגייט, השוכנת בחוף הדרומי של אנגליה, ואשר עלתה באותו השבוע לכותרות.

"קריקטורות מגעילות, נוראיות, מטורפות, ממש מן הסוג של יוליוס שטרייכר (עורך העיתון "דר שטירמר" ומראשי המשטר הנאצי; ר"פ), שמציגות יהודים אוכלים תינוקות", מתאר שאמה. "הדבר המדאיג באמת הוא כמובן עד כמה הדברים הקיצוניים, הרצחניים והגרוטסקיים האלו הפכו ממש לחלק שגור מחילופי הדברים של דור ה-Z".

קריקטורות מגעילות, נוראיות, שמציגות יהודים אוכלים תינוקות. הדבר המדאיג באמת הוא כמובן עד כמה הדברים הקיצוניים, הרצחניים והגרוטסקיים האלו הפכו ממש לחלק שגור מחילופי הדברים של דור ה-Z"

המציאות הזו רחוקה מאוד מהעולם שבו גדל שאמה.

"אבא שלי חשב שאחרי השואה אין יותר ממה לחשוש בבריטניה", הוא נזכר. "שני הוריי, בני הדור שלהם, וגם בני הדור שלי כשגדלנו, חשבו איכשהו שהחיים הבריטיים והחיים היהודיים מהווים כמעט התאמה תרבותית מושלמת".

למרות שהיה תומך מושבע של מפלגת הלייבור, בדומה ליהודים בריטים רבים באותה התקופה, אביו של שאמה "העריץ את צ'רצ'יל גם כציוני וגם בזכות פועלו במלחמה", הוא מציין.

שאמה נזכר בגאווה שבה סיפר לו אביו לימים על נאומו ההיסטורי של ויליאם טמפל, הארכיבישוף מקנטרברי, שנישא בבית הלורדים במרץ 1943. בנאום זה גינה הארכיבישוף את הסחבת וחוסר המעש של בעלות הברית לנוכח הטבח ההמוני שביצעו הנאצים ביהדות אירופה. "אנחנו ניצבים בפני בית הדין של ההיסטוריה, האנושות ואלוהים", הכריז טמפל.

"אבא שלי התרגש מזה מאוד. התחושה שראש הכנסייה האנגליקנית יעמוד ויאמר 'אל תסיטו מבט, אל תשבו בחיבוק ידיים', נחרטה בו כסימן לטוב הלב ולהתאמה המושלמת שבין ההיסטוריה הבריטית להיסטוריה היהודית"

"אבא שלי התרגש מזה מאוד", אומר שאמה. "התחושה שראש הכנסייה האנגליקנית יהיה האדם היחיד שיעמוד ויאמר 'אל תסיטו מבט, אל תשבו בחיבוק ידיים', נחרטה בו כסימן לטוב הלב ולהתאמה המושלמת שבין ההיסטוריה הבריטית להיסטוריה היהודית".

שאמה, שעובד בימים אלו על הכרך השלישי בטרילוגיה שלו "סיפורם של היהודים" (The Story of the Jews), דוחה בתוקף את הרעיון שליהודים אין עתיד ארוך-טווח בבריטניה, כמו גם את ההשוואות החוזרות לשנות ה-30 של המאה הקודמת.

לדבריו, אין כאן "אנטישמיות עממית נוראה, מאיימת ומטורפת" שמגובה ומקבלת עידוד ממוסדות המדינה, כפי שהיה בגרמניה הנאצית.

ראש ממשלת בריטניה וינסטון צ'רצ'יל והארכיבישוף מקנטרברי ויליאם טמפל על מרפסת דאונינג 10 בלונדון, 5 ביוני 1942 (צילום: AP Photo/British Official Photo)
ראש ממשלת בריטניה וינסטון צ'רצ'יל והארכיבישוף מקנטרברי ויליאם טמפל על מרפסת דאונינג 10 בלונדון, 5 ביוני 1942 (צילום: AP Photo/British Official Photo)

בנוסף, הוא טוען כי ממשיכים לצוץ גם "רגעים של תקווה נפלאה" עבור הקהילה היהודית. למרבה הצירוף מקרים, באותו היום ממש שבו הוצתו האמבולנסים בגולדרס גרין, הוכרז כי המלך צ'ארלס יהפוך לפטרון הרשמי של ארגון ה-Community Security Trust (CST) – הגוף שעוקב אחר מקרי אנטישמיות ומאבטח בתי כנסת, בתי ספר ומוסדות יהודיים נוספים.

"זה היה דבר מדהים שהמלך הסכים לקבל את הפטרונות על ה-CST; זה בדיוק מה שהקהילה הייתה צריכה כרגע", אומר שאמה.

שאמה, המכיר את המלך באופן אישי מזה שנים רבות, מרעיף עליו שבחים. צ'ארלס, לדבריו, הוא "ידיד אמת של היהודים. הוא אינו מסוג האנשים שפשוט מוצאים ביהודים שעשוע אינטלקטואלי מעניין – הוא באמת ובתמים מחבב יהודים כבני אדם".

לעומת זאת, שאמה נראה פחות נלהב מתפקודה של ההנהגה הפוליטית במדינה, והוא לועג בעדינות להבטחות החוזרות ונשנות "לעמוד לצד הקהילה היהודית" אל מול גל האנטישמיות. "אנחנו עומדים לצידכם, רק אולי ממרחק של איזה מאה מטר", הוא מתבדח.

המלך צ'ארלס, לדבריו, הוא "ידיד אמת של היהודים. הוא אינו מסוג האנשים שפשוט מוצאים ביהודים שעשוע אינטלקטואלי מעניין – הוא באמת ובתמים מחבב יהודים כבני אדם"

"ההצהרות הרטוריות" שמשמיעים הפוליטיקאים היו אכן "למופת", מודה ההיסטוריון, אך לעיתים קרובות קיים "כשל של ממש בתרגום מאותן הצהרות רטוריות של יראת כבוד למעשים בפועל נגד אנטישמיות בנסיבות מסוימות", בייחוד ברמה המקומית.

מלך בריטניה צ'רלס השלישי נפגש עם חברי הקהילה במהלך ביקור בבית הכנסת Heaton Park Hebrew Congregation בקרומפסול שבצפון מנצ'סטר, ב-20 באוקטובר 2025 (צילום: CHRIS JACKSON / POOL / AFP)
מלך בריטניה צ'רלס השלישי נפגש עם חברי הקהילה במהלך ביקור בבית הכנסת Heaton Park Hebrew Congregation בקרומפסול שבצפון מנצ'סטר, ב-20 באוקטובר 2025 (צילום: CHRIS JACKSON / POOL / AFP)

המשטרה, הוא מציין כדוגמה, אומנם ביקרה בתערוכה המדוברת במרגייט, אך מיהרה לקבוע כי מדובר בביקורת לגיטימית על מדינת ישראל ולא במיצג אנטישמי.

שאמה מבהיר כי הוא אינו מעביר ביקורת על "שני השוטרים המתוקים והנחמדים בעליל" שביקרו בגלריה – שהרי אי אפשר באמת לצפות משוטרי סיור פשוטים להכיר את "כל תולדות החיים היהודיים לאורך 3,000 שנה", הוא מתלוצץ – אך בכל זאת הוא חש תסכול עמוק מהמצב.

"צריך לחכות עד שקורה משהו מחריד באמת, כמו ההצתה בגולדרס גרין או פיגוע הטרור האסלאמיסטי שבוצע ביום כיפור במנצ'סטר, רק כדי שהמשטרה סוף סוף תגיד: 'מדובר בסיוט, ואנחנו באמת מתכוונים לעשות עם זה משהו'".

ניחוחות של האינקוויזיציה הספרדית

שאמה חריף מאוד ביחסו הן כלפי השמאל הקיצוני והן כלפי הימין הקיצוני. הוא מגנה בתוקף את "מסדר זיהוי היהודים האידיאולוגי, המחלק בין 'יהודים טובים' ל'יהודים רעים'", אשר מקודם כיום על ידי השמאל הפרוגרסיבי.

"הדרישה שלהם היא שתעבור מעין תהליך פומבי של גינוי והתכחשות לזכותה של מדינת ישראל להתקיים. רק לאחר מכן, תתקבל בברכה אל תוך עולם הפרוגרסיביות. זה פשוט מזעזע לחלוטין"

"הדרישה שלהם היא שתעבור מעין תהליך פומבי של גינוי והתכחשות לזכותה של מדינת ישראל להתקיים. רק לאחר מכן, תתקבל בברכה אל תוך עולם הפרוגרסיביות. זה פשוט מזעזע לחלוטין", הוא אומר.

חברי הקהילה היהודית עומדים ברחוב מחוץ לבית הכנסת Heaton Park Hebrew Congregation במנצ'סטר, לאחר המתקפה ב־2 באוקטובר 2025 (צילום: Oli SCARFF / AFP)
חברי הקהילה היהודית עומדים ברחוב מחוץ לבית הכנסת Heaton Park Hebrew Congregation במנצ'סטר, לאחר המתקפה ב־2 באוקטובר 2025 (צילום: Oli SCARFF / AFP)

שאמה מוצא בגישה הזו משהו ש"מזכיר מאוד" את היחס שהופנה כלפי ה"קונברסוס" (האנוסים) היהודים בתקופת האינקוויזיציה הספרדית.

"לא היה מספיק רק לעזוב את הדת שלך", הוא מסביר. "היית צריך ממש להוכיח לנו שאתה מוכן למות כקדוש מעונה נוצרי טוב; שאתה מוכן להיות אינקוויזיטור בעצמך, [או] שאתה מוכן לנסות לשרוף את התלמוד בכיכר העיר בפומבי. היית חייב לבטל לחלוטין כל סממן או זכר שהפך אותך ליהודי".

בנוסף, שאמה סבור שהחלטתו של ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני לבטל את הגדרת האנטישמיות הרשמית של "הברית הבינלאומית לזיכרון השואה" (IHRA) כבר ביומו הראשון בתפקיד הייתה "החלטה פוגענית עמוקות".

"הוא אומנם ניהל קמפיין בחירות מבריק, אבל זה היה צעד טיפשי ובלתי מוסרי בצורה יוצאת דופן", שאמה אומר. מבחינתו, הקשר שבין ציונות לאנטישמיות הוא ברור וחד-משמעי: "הציונות היא תוצר שנגרם כתוצאה מאנטישמיות; היא בשום אופן אינה הגורם לאנטישמיות".

שאמה מציין כי "הזדעזע" עמוקות מהתגובה העולמית לשבעה באוקטובר. הוא משווה את החוויה ל"הרמת שטיח שחושפת את כל מה שדמיינו בנאיביות שכבר חלף מזמן – ביצה מוגלתית ובלתי נגמרת של דה-הומניזציה"

שאמה מציין כי "הזדעזע" עמוקות מהתגובה העולמית לפלישת חמאס לדרום ישראל ב-7 באוקטובר 2023. הוא משווה את החוויה ל"הרמת שטיח שחושפת את כל מה שדמיינו בנאיביות שכבר חלף מן העולם מזמן – ביצה טובענית ומוגלתית ובלתי נגמרת של דה-הומניזציה".

מפגינים משתתפים בהפגנה פרו-פלסטינית נגד ישראל בלונדון, בריטניה, 14 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Kin Cheung)
מפגינים משתתפים בהפגנה פרו-פלסטינית נגד ישראל בלונדון, בריטניה, 14 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Kin Cheung)

שאמה, שכיהן כפרופסור להיסטוריה ולהיסטוריה של האמנות באוניברסיטת קולומביה היוקרתית במשך כמעט שני עשורים, מודה כי נותר "נדהם" נוכח תגובת עמיתיו האקדמאים לאירועי השבעה באוקטובר.

"אחד הדברים המטרידים ביותר היה המהירות שבה, כביכול, השימוש בלשון נקייה ומכובסת השתלט על השיח", הוא אומר. כדוגמה, הוא מצטט מכתב פומבי שעליו חתמו רבים מעמיתיו, אשר טען כי אפשר לראות במתקפות אלו "פעולה צבאית" לגיטימית וכן "מימוש הזכות להתנגד" לכיבוש. "זה היה מזעזע, מרושע ופשוט מרושע להלבין בלשון נקייה טבח סדיסטי שכזה", אומר שאמה.

לדבריו, מכתב זה משקף נאמנה את האופן שבו הטענה לפיה ישראל היא חברה קולוניאלית "הפכה לנורמה אקדמית של ממש". הוא מצביע על האירוניה העמוקה הטמונה בהשלכת "אשמה קולוניאלית" על יהודים דווקא.

"המתיישבים-הקולוניאליסטים האמיתיים הם האוסטרלים, הקנדים והאמריקאים", הוא אומר. "לנו [היהודים] יש קשר אורגני ממשי, עתיק ואמיתי לשפת היסוד שלנו, קשר שמעולם לא נקטע".

"המתיישבים-הקולוניאליסטים האמיתיים הם האוסטרלים, הקנדים והאמריקאים", הוא אומר. "ליהודים יש קשר אורגני ממשי, עתיק ואמיתי לשפת היסוד שלנו, קשר שמעולם לא נקטע"

"תזת המתיישבים-הקולוניאליסטים" – שאמה מהסס להשתמש במילה "תזה" עבור מה שהוא מחשיב כקשקוש היסטורי מוחלט – הופיעה במקביל ל"קמפיין תעמולה ארוך-טווח ומוצלח בצורה בלתי רגילה, שגרם לדורות הצעירים להאמין שהיהודים משתמשים (weaponize) בשואה רק כדי שיעלימו עין מהמתרחש בעזה ובגדה המערבית".

צעדה נגד אנטישמיות בלונדון, 8 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)
צעדה נגד אנטישמיות בלונדון, 8 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)

שאמה מתחקה אחר שורשי התופעה הזו ומייחס אותם עד לוועידת מכחישי השואה הידועה לשמצה שאירח נשיא איראן דאז, מחמוד אחמדינז'אד, בטהרן לפני כ-20 שנה.

האמת ההיסטורית על השואה מותקפת גם מכיוון אחר, מצד מה ששאמה מכנה "הזחילה המצמררת והמסוכנת במיוחד" של פעילי ימין קיצוני ברשת, דוגמת האמריקאי ניק פואנטס.

הדבר מונע, לדבריו, על ידי "הפרפור של ההעזה… מעין היי אדרנליני של מה שהם אוהבים לכנות 'שיבוש' (disruption). הרעיון הוא שככל שאתה יכול להיות יותר מזעזע, וככל שאתה יכול לכוון את הפרובוקציה הזו היישר אל עבר גבולות הקדושה ויראת הכבוד שמקיפים את השואה, כך זה הופך עבורם למהנה יותר, וכך גם נוצר להם יותר קליקבייט ברשת".

"ככל שאתה יותר מזעזע, וככל שאתה יכול לכוון את הפרובוקציה הזו היישר אל עבר גבולות הקדושה ויראת הכבוד שמקיפים את השואה, כך זה הופך עבורם למהנה יותר, וכך גם נוצר להם יותר קליקבייט ברשת"

בנרטיב המעוות הזה, "הרייך השלישי הוא מין דבר סקסי ומגניב, והיהודים, ששולטים בכל מאחורי הקלעים, שוב יתחילו להתבכיין ולהתלונן וישלפו את קלף 'אושוויץ' פעם נוספת", שאמה מסביר.

שאמה מותח ביקורת נוקבת במיוחד גם על מנחה רשת "פוקס ניוז" לשעבר, טאקר קרלסון, אשר אירח בסתיו האחרון את פואנטס לריאיון מלטף ואוהד בפודקאסט הפופולרי שלו.

איש הימין הקיצוני ניק פואנטס מפגין מחוץ לכינוס The People's Convention של Turning Point USA ב-15 ביוני 2024 בדטרויט, מישיגן (צילום: Dominic Gwinn/Getty Images/AFP)
איש הימין הקיצוני ניק פואנטס מפגין מחוץ לכינוס The People's Convention של Turning Point USA ב-15 ביוני 2024 בדטרויט, מישיגן (צילום: Dominic Gwinn/Getty Images/AFP)

הגיע הזמן "לאתחל מחדש את האנטנות שלנו"

לצד כל זאת, כדי לציין 80 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, שידר בשנה שעברה ה-BBC את סרטו התיעודי והעוצמתי של שאמה, "הדרך לאושוויץ". ההיסטוריון בחר לתחום את הסרט של מריאן טורסקי, ניצול שואה שהזהיר בנאום לרגל 75 שנה לשואה ב-2020: "אושוויץ לא נפל מהשמיים ביום בהיר אחד. הרוע מגיע צעד אחר צעד".

אך האם עדיין נותרה לנו היכולת לזהות את הצעדים המסוכנים הללו ולהתנגד אליהם בזמן? שאמה סבור שכן, אך מדגיש כי עלינו "לאתחל מחדש את האנטנות שלנו".

"מובן מאליו שאין שום היגיון להגיד סתם כך 'הנה, הרייך השלישי קם לתחייה שוב'", הוא אומר. לדבריו, אין טעם להמשיך לחפש ברחובות "מגפיים צבאיים מסומרים, את יוליוס שטרייכר או את היינריך הימלר".

תהליך ה"דה-הומניזציה" כיום לובש צורות אחרות לחלוטין, הוא מסביר, ומציין באופן חד וברור שחלק מזה הוא לראות "ילדים שלא יכולים אפילו ללבוש את מדי בית הספר היהודי שלהם במרחב הציבורי".

תהליך ה"דה-הומניזציה" כיום לובש צורות אחרות לחלוטין, הוא מסביר, ומציין באופן חד וברור שחלק מזה הוא לראות "ילדים שלא יכולים אפילו ללבוש את מדי בית הספר היהודי שלהם במרחב הציבורי"

שאמה מודה בגילוי לב שכתיבת הכרך השלישי של ספרו "סיפורם של היהודים" דווקא ברגע כה קשה ומטלטל בהיסטוריה היא לעיתים משימה "כואבת מאוד". עם זאת, הוא נחוש שלא לאפשר להיסטוריה היהודית להפוך ל"עצת ייאוש מוחלטת".

ההיסטוריון דיוויד שאמה באושוויץ (צילום: BBC/Oxford Films)
ההיסטוריון דיוויד שאמה באושוויץ (צילום: BBC/Oxford Films)

בספרו החדש יופיעו פרקים על המלחין אירווינג ברלין ועל סמטת מחבתות הפח, והספר עצמו אף נפתח – שלא כמצופה – לא בקונגרס הציוני, אלא ב"גילוי, כביכול" של הקהילה היהודית האתיופית בשנת 1903 על ידי יעקב פייטלוביץ', המכונה "אבי הפלאשים".

"אני ממש לא רוצה שכל הספר הזה יהיה פשוט עוד כביש מהיר שמוביל לאושוויץ. כמובן, אני בשום אופן לא מתכוון למחוק את זה, למזער את חלקו של האירוע או לקפח אותו בגוף הטקסט", הוא מבהיר.

"אני ממש לא רוצה שכל הספר הזה יהיה פשוט עוד כביש מהיר שמוביל לאושוויץ. כמובן, אני בשום אופן לא מתכוון למחוק את זה, למזער את חלקו של האירוע או לקפח אותו בטקסט"

אבל, הוא מוסיף לסיכום, "אני כן רוצה להעשיר את הספר גם ברגעים של יופי ותקווה… אני מניח שזה סוג של מחווה להוריי ולעולם האבוד והיפה ההוא של הכרת תודה ואושר, של מציאת מקום שבו פשוט השתלבת בפסיפס התרבותי הכללי ללא שום קושי מיוחד".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
8

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
זה בזכות הגירה מסיבית של מיליוני מוסלמים לאירופה, שהם כידוע אנטישמים ברובם. עובדה, במדינות שאין כמעט מוסלמים, כמו פולין, הונגריה, הבלטיות, יפן וכו', אין כמעט אנטישמיות. לזה יש להוסיף את... המשך קריאה

זה בזכות הגירה מסיבית של מיליוני מוסלמים לאירופה, שהם כידוע אנטישמים ברובם. עובדה, במדינות שאין כמעט מוסלמים, כמו פולין, הונגריה, הבלטיות, יפן וכו', אין כמעט אנטישמיות. לזה יש להוסיף את השמאל המטורלל במערב שמשתמש האיסלם כחרב

הציבור היהודי קודם כל חייב בעצמו לדעת את העובדות על ישראל , הדרך של הערבים בעזה ובכלל היא למתג עצמם כמסכנים ובעצם הם המתקיפים ,הנאצים המודרנים, ואילו אנחנו ממתגים עצמנו כחזקים ומעצמה ,כ... המשך קריאה

הציבור היהודי קודם כל חייב בעצמו לדעת את העובדות על ישראל , הדרך של הערבים בעזה ובכלל היא למתג עצמם כמסכנים ובעצם הם המתקיפים ,הנאצים המודרנים, ואילו אנחנו ממתגים עצמנו כחזקים ומעצמה ,כאשר בעצם אנחנו מותקפים על בסיס יומי .קולניאליזם. זה נושא שצריך לדרוש ממערכת החינוך ומהאוניברסיטאות להוציא את ישראל מהכללתה בכך, תוך הוכחות ברורות על הקולוניאליזם הערבי שניכס את הארץ שהיתה חלק מהותי מהם היהודי אליו במסגרת הקולוניאליזם הערבי, המושג המומצא פלסטיני שהם בעצם בכל היבט ערבים ממדינות ערב.ואת העובדה ש1000000 יהודים ברחו יצאו או גורשו ממדינות ערב למרות אזרחותם וחייהם במשך מאות ואלפי שנים במקביל ורכושם נשדד. במקביל לבריחת פלסטינים למדינות האם האורגינליות שלהם. כשאתה מדבר אחד לאחד עם אירופאים הם לא יודעים כלום. המאבק צריך להיות כלפי האירופאים והאמריקאים.מי שעזר לערבים מעזה להפוך לפלסטינים ולמתג אותם כלוחמי חופש כביכול ומסכנים היו הרוסים. הגיע הזמן שנברר בדיוק מה הבעיה ,מי מפיץ אותה וניישם מלחמה עקבית ארוכה לצורך זה. כפי שהערבים והרוסים עמלו על התהליך הרבה שנים.

מאז ומעולם האנטישמיות שררה בכל פינה כולל בישראל. יש יהודים כופרים שהצטרפו לחגיגה נגד היהדות והיהודי שבפיהם נקרא משיחי... (יהודי שאינו מחכה למשיח אינו יהודי) עלו ארצה חזקו את המדינה נגר... המשך קריאה

מאז ומעולם האנטישמיות שררה בכל פינה כולל בישראל.
יש יהודים כופרים שהצטרפו לחגיגה נגד היהדות והיהודי שבפיהם נקרא משיחי…
(יהודי שאינו מחכה למשיח אינו יהודי)
עלו ארצה חזקו את המדינה נגרש את שונאי ישראל ונמשיך להילחם כי על חרבנו נחיה עד גואל צדק

The Jews in the Diaspora are to some extent responsible for the process, most of them vote for the "liberal" parties and ignore the fact that they have become anti-Semitic parties. Many... המשך קריאה

The Jews in the Diaspora are to some extent responsible for the process, most of them vote for the "liberal" parties and ignore the fact that they have become anti-Semitic parties. Many Jewish schools teach more religious fundamentals than the history of Israel, so they do not know how to respond. Jews do not organize to defend themselves and do not allow anti-Semitic representations, to unite in support of Israel, and do not support criticism of the state of Israel, but rather go on the attack, on Arab and European colonialism, the hypocrisy regarding wars in the world that are not covered, on Qatar's financial control of the media, companies, and on and on, without apologies.

ציפורלה התקליט השחוק של אין הסברה ישראלית ממשלתית כבר מעייפת וטרחנית.למי את רוצה להסביר ומה? למהגרים מוסלמים שראשם עמוק בחוקי השרעייה, שכוונתם להשתלט על אירופה, היהודים זה בכלל מגשול קט... המשך קריאה

ציפורלה התקליט השחוק של אין הסברה ישראלית ממשלתית כבר מעייפת וטרחנית.למי את רוצה להסביר ומה? למהגרים מוסלמים שראשם עמוק בחוקי השרעייה, שכוונתם להשתלט על אירופה, היהודים זה בכלל מגשול קטן בדרך חמטרה להסביר להם מה? קורס מזורז ביהדות שלא אכלנו השנה מצות מדם ילד מעזה? שטופי מח רדיקלים מי יכול להסביר להם? את?

כידוע זה מתחיל ביהודים וההמשך מי ישורנו , המוסלמים בבריטניה המלך מעניין אותם כקליפת השום , עניין של זמן וחוקי השריעה יהיו חוק מקביל לחוק הבריטי, חוק שישרת רק מוסלמים . וההמשך ? איסור ... המשך קריאה

כידוע זה מתחיל ביהודים וההמשך מי ישורנו ,
המוסלמים בבריטניה המלך מעניין אותם כקליפת השום ,
עניין של זמן וחוקי השריעה יהיו חוק מקביל לחוק הבריטי, חוק שישרת רק מוסלמים . וההמשך ? איסור מכירת אלכוהול בפאבים וההמשך …..המלך מודח וחליף מקבל את הכהונה ,
דימיוני ? ממש לא !
ורק להזכיר את גירוש אנגליה בשנת 1290….

לכתבה המלאה עוד 1,873 מילים ו-8 תגובות
כל הזמן // יום ראשון, 24 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בכיר אמריקאי: "לא תהיה הקלה בסנקציות בלי החומר המועשר. אין אורניום - אין דולרים"

טראמפ: "אם אעשה עסקה עם איראן היא תהיה טובה וראויה, לא כמו זו שעשה אובמה" ● דיווח באיראן: "ארה"ב מעכבת סעיפים בהסכם, עדיין קיימת אפשרות שההסכם יבוטל" ● דיווח: בכירים בישראל הזהירו שההסכם "לא משרת את האינטרסים של ישראל" ● דיווח: איזנקוט נפגש עם גפני לאחר קריאת הרב לנדו לפיזור הכנסת ● דיווח: הרצוג הקפיא את העיסוק בבקשת החנינה של נתניהו

לכל העדכונים עוד 43 עדכונים

הגיע הזמן ללחוץ

זו אקסיומה מתמטית שסבתא פולנייה הרבה יותר פולנייה מאמא פולנייה. מכאן נגזר המשפט הגיאומטרי האומר שתכונות פולניות מתגברות עם הגיל. אבל זה בעצם פוסט על תפיסת המציאות של עם ישראל לקראת הבחירות. הוא רק מתחיל עם סבתא פולנייה, ילד בן שלוש, ומקלדת.

בשלהי האלף הקודם, האמא הפולנייה שלי הייתה בטוחה שהבכור שלנו לא מקבל מספיק חינוך טכנולוגי. היא לא באמת יכלה לבדוק זאת, כי היא גרה בארץ ואנחנו לא. אבל עובדות מעולם לא עצרו פולנייה נחושה.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
לפוסט המלא עוד 916 מילים ו-2 תגובות

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
אמיר בן-דוד

אולי זה נגמר

אחרי שבועות של מתח, עם הצהרות מלחמה מטורללות בסגנון קומיקס וסרטוני AI ברמת חטיבת ביניים – נראה שאנו קרובים מתמיד להכרזה שהעימות בין ארה"ב (וישראל) לאיראן הסתיים ● וגם: לפתוח את המצר הארור! ● בינתיים בצפון ● המפלגות הערביות מתקרבות לאיחוד ● בוב דילן בן 85 ● ועוד...

שלט חוצות במרכז טהרן שבו נראה המנהיג העליון המנוח של איראן, האיתוללה עלי חמינאי. 5 במאי 2026 (צילום: AFP)
AFP

חומת המגן של דירוג האשראי - השווקים מחכים ל"מקצוענים" בכנסת

בשולי הכותרות הפוליטיות הרועשות, מתרחש בימים אלה תהליך שראוי לקבל תשומת לב רחבה דווקא מהציבור הכלכלי: שילוב גובר של אנשי מקצוע בעלי ניסיון כלכלי וניהולי מוכח בתוך הרשימות לכנסת. לא כקישוט, לא ככותרת, אלא כחלק מליבת קבלת ההחלטות.

כך למשל, גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר, הודיע כי לרשימתו יצורף שאול מרידור, מי שכיהן כראש אגף התקציבים במשרד האוצר. מדובר בתפקיד מהמשמעותיים ביותר במגזר הציבורי הישראלי.

רו"ח דניאל יעקובזון הוא דירקטור בחברה ציבורית, ראש תחום החשבונאות הניהולית בביה"ס לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל ואב ל-3 ילדים קטנים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 718 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד העיר את הרוב הדומם

מעקב זמן ישראל המחאה הציבורית בעקבות תחקיר זמן ישראל נושאת פירות: ראש עיריית רחובות מתחיל לסגת מההחלטה להציב בית כנסת בתוך בית ספר יסודי בעיר ● במקביל, הציבור החילוני התייצב בהמוניו לצד גלידריה שנפתחה בשבת וספגה התנכלויות מצד העירייה ● שוב הוכח כי לציבור יש יכולת להיאבק בהדתה ובפגיעה באיכות החיים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 810 מילים ו-1 תגובות

האמת המדממת של הלוחם לא מעניינת כי היא מקלקלת את החגיגה

"התקשורת לא רק מדווחת על המלחמה; היא הופכת אותה להצגה הטובה ביותר בעיר. הבעיה היא שהשחקנים על הבמה לא יכולים לרדת ממנה כשהאורות כבים, בעוד שהקהל כבר מזמן עבר לערוץ אחר" (מייקל הר).

תקשורת המיינסטרים הישראלית אוהבת את הלוחמים שלה ערוכים היטב, עם מוזיקה מרגשת ופילטר של גבורה עילאית. במשך חודשים המכונה הזו עבדה בשיא ההספק.

איריס בוקר היא פרשנית גיאופוליטית בעלת פודקסט "חדשות האפוקליפסה", משוררת וסופרת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 606 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

ישראל הפכה לשק החבטות של הקמפיינים המקומיים בארה"ב

מדמוקרטית בטקסס שמציעה לסרס "ציונים אמריקאים" ועד ציר רפובליקאי בקנטקי שלועג ליריבו על קשרים עם איפא"ק: שאלת הסיוע לישראל הפכה למטבע עובר לסוחר בבחירות האמצע בארה"ב ● עם תמיכה צונחת בקרב צעירים משני צידי המתרס הפוליטי, המועמדים מגלים שהדרך הקלה ביותר למשוך תשומת לב היא לתקוף את בת הברית במזרח התיכון ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

תגובות אחרונות

נראה שבישראל השלימו עם העובדה שאם אכן יושג הסכם מול טהרן, נושא הגרעין יידחה לסוף המשא ומתן ● בזמן שהאיראנים דורשים "הפסקת אש אזורית" שתגן על חזבאללה ומפשירים מיליארדים מקטאר, בירושלים מתמקדים בניסיון לוודא שארצות הברית תוציא את כל האורניום המועשר ● במקביל, רצף התאריכים שמתקרב דוחק את הנשיא האמריקאי להשיג שקט בכל מחיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 556 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הפסולת בצפון נשרפת, והמשילות איתה

ראשי ערים נורים בזה אחר זה, אתרי פסולת בוערים, הגליל הופך לטריטוריה של משפחות פשע והממשלה לא קיימת ● מתברר שדווקא יש ח"כים לשעבר שנוסעים באוטובוסים ● אם זה לא כותרות על הספארי, זה לא מעניין את כרמל שאמה הכהן ● וגם: כשהמדרגות הקסומות של חיפה הופכות ליריד אמנות מקומית

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,672 מילים

בזמן שדרמר ממשיך בשיחות עם שר החוץ הסורי, דמשק מכריזה כי אין כניסה לסחורות ישראליות ● באבו דאבי רוצים להתנתק מהורמוז ולהקטין את התלות בטהרן ● בחתונה המונית בטהרן הייתה חסרה רק עוגה עם חבל תלייה עליה ● והשבוע ב-1967: מצרים הכריזה על סגירת מצרי טיראן בפני ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 984 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

איש נבואי קוסמי עליז

עלי מוהר הציע לנו חיבור לאחד התדרים העדינים ביותר של החילוניות הישראלית, של התל אביביות, של "הנעשה בעירנו". תדר של בהירות. של כמיהה לנורמליות

עלי מוהר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע - ללא ספק חסר חשיבות לאומית - שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מ... המשך קריאה

הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע – ללא ספק חסר חשיבות לאומית – שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מעלה אל הכיוון אליו הסתכל, שמחתי לראות שהוא מכוון אל חרמש הירח, שבין כל האורות המלאכותיים שאנחנו מוקפים בהם, עדיין שבה את ליבו. זה אמנם היה בהוד השרון ולא בתל אביב, אבל כל הארץ הפכה בטון כבר מזמן.
עלי מוהר היה גיבור תרבות של עלומי, הייתי מחכה ליום חמישי או שישי לקרוא 'מהנעשה בעירנו' וגם 'בשער', שהיה מצחיק ושנון למרות חוסר אהדתי לכדורגל. ואכן, גם אצלי כמו אצלך הוא עדיין קיים ותופש מקום, בזרם התודעה הממשיך לזרום.

לכתבה המלאה עוד 1,335 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

התגלמות העצמאות השיפוטית

אין שופטים כמו חשין. יש טובים ממנו, יש גרועים ממנו, אבל כמוהו אין. הוא לא פחד מכלום ומימש את עצמאותו בקורפוס השיפוטי שלו. והוא לא היה מסכים לקבל את מה שהשופטים סופגים כיום

שופט בית המשפט העליון מישאל חשין

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 620 מילים
חבר, אתה חסר

מחפש הפשרות

השילוב בין עוצמת המנהיגות, המעמד ההלכתי, הפרגמטיות, השיח, הדאגה האמיתית לציבור והסנטימנט כלפי כל אדם - הרב עובדיה הותיר אחריו ואקום שמורגש כיום יותר מתמיד

הרב עובדיה יוסף

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 611 מילים
חבר, אתה חסר

לא דפק חשבון

כשם שנשא את "נאום המחרשה" המפורסם ב-2016, גם ב-2026 אין שום סיכוי שדניאל היה מרכין ראש בפני המתקפה על הערכים והמדינה שבהם כל כך האמין

רוני דניאל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 806 מילים
חברה, את חסרה

"הלכתי לישון אישה וקמתי מפלגה"

יש הרבה סיבות להתגעגע לאלוני: מחויבותה הנמרצת לזכויות אדם, שוויון וחירות הפרט, אך גם כישוריה האינטלקטואליים ויכולתה האינסופית להתעמת עם הציבור הדתי והחרדי בשפה שלו

שולמית אלוני

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 556 מילים
חבר, אתה חסר

הנביא בשער

הוא היה פנאט של נורמות, אתיקה, חוק וסדר – אבל לא היה צדקן. כמו נביא, משה נגבי ניצב בשער ואמר: זה המסר שלי והוא לא נועד למקח וממכר או לפשרות. תרצו, תקחו. לא תרצו, אשדר גם ל-20 איש

משה נגבי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 654 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.