"בואו הביתה", קורא שגריר ישראל לארה"ב לשעבר מייקל אורן, ליהודי ארה"ב. "לכו הביתה", יקראו האנטישמים לשכניהם היהודים.
* * *
מייקל אורן, מי ששימש כשגריר ישראל בארה"ב וכסגן שר במשרד ראש הממשלה, קרא לאחרונה ליהודי התפוצות במאמר שפרסם "בואו הביתה". המסר הזה הגיע מהר מאוד אפילו עד לסן פרנציסקו, בה אני שוהה כעת במסגרת סדרת מפגשים עם קהילות יהודיות בארצות הברית. הגיע ופגע.
אורן מפגין לכאורה דאגה ליהדות ארצות הברית והתפוצות, אבל ה"דאגה" הזו מתפרשת בפועל, על ידי ציבורים יהודיים גדולים – כנטישה, כמעט כבגידה.
המסר של מייקל אורן "בואו הביתה". הגיע מהר מאוד ליהודי ארה"ב. הגיע ופגע. אורן מפגין לכאורה דאגה ליהדות ארה"ב והתפוצות, אך ה"דאגה" הזו מתפרשת בפועל, על ידי ציבורים יהודיים גדולים – כנטישה, כמעט כבגידה
השגריר לשעבר מבקש לעסוק ב"השלכות על ישראל" של השינוי בחיי יהודי התפוצות, אך מתעלם לחלוטין מהפיל שבחדר, והוא השלכות המדיניות של ממשלת ישראל על יהדות התפוצות ועל אותו שינוי מדובר בחייה.
בנוסף, איך היינו מגיבים אם אחרי ה-7 באוקטובר היו אומרים לנו מנהיגים אמריקאים שכדאי לנו להגר לארה"ב מכיוון שלא בטוח לחיות בישראל? מניח שהיינו חושבים שזו חוצפה.
כן, ברחבי העולם יש יותר ויותר תקריות אנטישמיות והן דורשות מענים חינוכיים, ביטחוניים ואכיפה מוגברת, אבל הקריאה ליהודי התפוצות "לבוא הביתה", לא רק שלא מסייעת להם, אלא מעמיקה את הפגיעה בהם.
ראשית כי היא מחזקת את הנרטיב האנטישמי, לפיו ליהודים באשר הם יש נאמנות כפולה, לביתם בפועל ולביתם הלאומי. "בואו הביתה", קוראים להם ישראלים דוגמת אורן, "לכו הביתה" יקראו האנטישמים לשכניהם היהודים, ומה נלין על מי שמשתמשים באותה שפה שיוצאת מכאן.
יתרה מכך, אורן עוסק בהשלכות מצבם של יהודי התפוצות על ישראל, אך עיוור לחלוטין להשלכות המדיניות הישראלית עליהם. דימויה של ישראל ברחבי העולם, מעולם לא היה רע יותר. בעוד הרוב הגדול של הציבורים המתנגדים לפעולות ישראל בעזה, בגדה המערבית, בלבנון ועוד, יודעים לעשות את האבחנה בין מדינתו של העם היהודי, לשכניהם היהודים, יש מי שמפנים את זעמם כלפי הקהילות היהודיות.
הקריאה ליהודי התפוצות "לבוא הביתה", לא רק שלא מסייעת להם, אלא מעמיקה את הפגיעה בהם. ראשית, כי היא מחזקת את הנרטיב האנטישמי, לפיו ליהודים באשר הם יש נאמנות כפולה, לביתם בפועל ולביתם הלאומי
כשאלוף פיקוד המרכז אבי בלוט מתגאה בכך ש"אנחנו הורגים, כפי שלא הרגנו מאז 67", ומודה כי צה"ל יורה לעבר משליכי אבנים ערבים, אך נמנע מלירות אל עבר משליכי אבנים יהודים "מסיבות סוציולוגיות" – המילים הללו לא נשמעות רק כאן, אלא מהדהדות ברחבי העולם. אחרי מילים כאלה תמיד יימצאו גם מי שיבקשו לפגוע ביהודים, כדי ליצור בארצותיהם תמונת מראה למציאות בגדה ובעזה, כפי שהם רואים אותה.
מי שעושים זאת הם אנטישמים בזויים שעל מדינותיהם לפעול נגדם בשיא החומרה, אבל אותם ישראלים דוגמת בלוט, כמו גם הרוב המוחלט של חברי הקואליציה – הינם חלק מרכזי מהבעיה. הם לא מבינים את השלכות מעשיהם ומילותיהם, לא רק על מוסריותה של המדינה ומעמדה בעולם, אלא גם על יהדות התפוצות.
בשיחות שאני מקיים עם קהילות יהודיות ברחבי ארצות הברית, אני שומע כעס ותסכול עמוקים. כעס על מדינת ישראל שכה יקרה להם, שממשלתה סוטה בעיניהם מהערכים שעיצבו את הקשר בין המדינות ובין הקהילות היהודיות בתפוצות לבין מדינת הלאום של העם היהודי.
הם מבטאים תסכול גדול מההשלכות שיש לאותה מדיניות שהם סולדים ממנה, עליהם כיהודים אזרחי ארצות הברית. היהודים הללו לא רוצים שמדינת ישראל תקרא להם "בואו הביתה", הם נמצאים כבר בבית שלהם. להיפך, הקריאות הללו של אורן ואחרים מפחידות אותם, כי הן נותנות תחמושת בידי האנטישמים המבקשים להטיל סימן שאלה על נאמנותם למולדתם.
היהודים שאני פוגש מבטאים תסכול גדול מהשלכות המדיניות שהם סולדים ממנה, עליהם כיהודים אזרחי ארה"ב. היהודים הללו לא רוצים שמדינת ישראל תקרא להם "בואו הביתה", הם נמצאים כבר בבית שלהם
ישראל היא אכן מדינת הלאום של העם היהודי, אך היא איננה ביתם של יהודי התפוצות. שלילת הגולה אינה תואמת את הגישה של עמיות יהודית. עלינו כאזרחי ישראל לנהל שיח מתמיד עם אחינו ואחיותינו ברחבי העולם, אך השיח הזה חייב להיעשות ממקום של כבוד לבחירה שלהם להיות אזרחים גאים ונאמנים במדינותיהם, בביתם. שיח שבמרכזו הבנה של האחריות וההשפעה שלנו עליהם ושל הקשבה למצוקות שלהם, נוכח מדיניות ואמירות שלא רק שרובם הגדול מתנגד להן, אלא שיש בהן אף בכדי להשפיע על ביטחונם האישי והקהילתי.
נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו