JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר מרים רוסמן: צרפת אוסרת שוב על השתתפות ישראל בתערוכת הנשק יורוסאטורי | זמן ישראל

צרפת אוסרת שוב על השתתפות ישראל בתערוכת הנשק יורוסאטורי

מבקרים בתערוכת הנשק יורוסאטורי בצרפת. 13 ביוני 2022 (צילום: Emmanuel DUNAND / AFP)
Emmanuel DUNAND / AFP
מבקרים בתערוכת הנשק יורוסאטורי בצרפת. 13 ביוני 2022

דז'ה וו? צרפת אוסרת שוב, ולא בפעם הראשונה על השתתפותה של ישראל בתערוכת הנשק יורוסאטורי. ההודעה הרשמית באה על רקע של מתיחות הולכת וגוברת בין ירושלים ופריז.

*  *  *

במהלך חודש יוני תתקיים בפריז תערוכת הנשק הגדולה בעולם, היורוסאטורי (EUROSATORY). התערוכה מתקיימת אחת לשנתיים.

בימים האחרונים הודיעה צרפת לישראל, כי היא לא תוכל להשתתף באופן רשמי בתערוכה ולא תוכל להקים בה ביתן.

חשוב לציין כי בתערוכה זו ובתערוכות אחרות מסוגה, הביתן הישראלי בדרך כלל הוא מהמרשימים ביותר. צרפת אמנם אמרה שישראל תוכל להציג מערכות נשק בתערוכה, אולם אסרה על הצגת נשק התקפי, ואישרה רק את הצגתן של מערכות אוויריות הגנתיות.

בימים האחרונים הודיעה צרפת לישראל, כי היא לא תוכל להשתתף באופן רשמי בתערוכת הנשק ולא תוכל להקים בה ביתן. יש לציין כי בתערוכה זו ובאחרות מסוגה, הביתן הישראלי הוא בדרך כלל מהמרשימים ביותר

בישראל – במשרד הביטחון לא הופתעו מההודעה. ההודעה מגיעה ברקע מערכת יחסים עכורה מתמשכת בין ישראל וצרפת, כאשר כמעט על בסיס יום יומי נרשמת סערה בין ירושלים ופריז. 

בתחילת השבוע שעבר קראה צרפת לכינוס חירום של מועצת הביטחון של האו"ם, על מנת לדון על המצב בלבנון, בעקבות הרחבת פעולתה הצבאית של ישראל במבצר הבופור. צרפת, כזכור, היא המדינה האירופאית היחידה אשר משמשת אחת מהחברות הקבועות של מועצת הביטחון של האו"ם.

שר החוץ של צרפת, ז'אן-נואל בארו, תקף את ישראל במילים חריפות בנוסח: "אין דבר המצדיק את המשך הפעולות הצבאיות בלבנון או את הרחבת הכיבוש של שטחים לבנוניים".

במהלך כינוס החירום אשר התקיים בשבוע שעבר, שגריר צרפת לאו"ם ז'רום בונפונט לא חסך גם הוא ביקורת מישראל והצהיר: "ישראל מבצעת טעות אסטרטגית חמורה". 

נכון, גם שר החוץ הצרפתי בארו וגם שגרירה של צרפת לאו"ם בונפונט אמרו בדבריהם שיש לישראל זכות להגן על עצמה, אבל…

נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא לכל הצדדים לנצור את האש. אין ספק שזוהי לבנה נוספת בחומה הנבנית בין שתי המדינות.

במשרד הביטחון הישראלי לא הופתעו מההודעה. ההודעה מגיעה ברקע מערכת יחסים עכורה מתמשכת בין ישראל וצרפת, כאשר כמעט על בסיס יום יומי נרשמת סערה בין ירושלים ופריז

מזה תקופה ארוכה, מאז טבח השבעה באוקטובר, ובעיקר בין השנים 2024-2025, אנו צופים בעליות אך ביותר מכך – מורדות – ביחסי שתי המדינות בכלל, ובפרט מאז פרוץ המלחמה עם איראן ולבנון.

זוהי אינה הפעם הראשונה בה צרפת אוסרת על ישראל להשתתף בתערוכות נשק בצרפת. ההנחיות למדיניות זו מגיעות לעיתים קרובות מארמון האליזה, ואף מהנשיא מקרון עצמו.

כבר לפני שנתיים אסרה צרפת על השתתפותה של ישראל בתערוכת היורוסאטורי, ובהמשך גם בתערוכה הימית (EURONAVAL), כאשר הסיבה המוצהרת אז עסקה בהתנהלות ישראל במלחמה בעזה. אולם מדינת ישראל פנתה אז לערכאות המשפטיות בצרפת על מנת למנוע איסורי השתתפויות אלו, ואף זכתה. אולם זה כבר היה מעט מאוחר מדי, הנזק כבר נעשה, גם הנזק המדיני-דיפלומטי, וגם הנזק הכלכלי.

לפני שנה, ערב פתיחתו של הסלון האווירי בבורז'ה, הועמדו עמודים שחורים סביב הביתן הישראלי על מנת למנוע גישה אליו.

האם להחלטות אלו נכנסים שיקולים אחרים – כלכליים ולא רק מדיניים? האם צרפת חוששת מתעשיות הביטחון הישראליות?

קיימת סברה, לפיה נשיא צרפת מקרון מנסה לדחוק את התעשיות הישראליות מאירופה. מאחורי המסך הדיפלומטי מסתתר אינטרס כלכלי ברור. חברות ישראליות וצרפתיות מתחרות על אותם מכרזים, וישראל לרוב זוכה.

קיימת סברה, לפיה מקרון מנסה לדחוק את התעשיות הישראליות מאירופה. מאחורי המסך הדיפלומטי מסתתר אינטרס כלכלי ברור. חברות ישראליות וצרפתיות מתחרות על אותם מכרזים, וישראל לרוב זוכה

חיזוק לכך ניתן לראות בתגובה של משרד הביטחון להודעה הצרפתית בנוגע ליורוסאטורי: "מדובר בהחלטה מבישה המדיפה ניחוח כבד של שיקולים פוליטיים ומסחריים, ולצערנו, אינה מפתיעה".

אין לי ספק שטרם נאמרה המילה האחרונה ביחסי ירושלים ופריז.

מרים רוסמן היא היסטוריונית, בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת הסורבון. מומחית ליחסי ישראל–צרפת. חברה בפורום דבורה. פרשנית בערוצי המדיה השונים הישראליים והצרפתיים בנושאי יחסי ישראל-צרפת ועוד. יועצת היסטוריונית לסרטים תיעודיים בתחום לטלוויזיה הצרפתית. מחברת הספר ״יחסי צרפת-ישראל, מקום המדינה עד לפרשיית ספינות שרבורג".

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
ישראל לא צריכה את הבמה הצרפתית המבוזה. התערוכה הביטחונית הכי גדולה בעולם מתרחשת כבר שלוש שנים בשטח, שם ישראל מציגה עליונות טכנולוגית מטורפת שמוכחת יום-יום באש חיה ומצילה חיים. בזמן שצרפ... המשך קריאה

ישראל לא צריכה את הבמה הצרפתית המבוזה. התערוכה הביטחונית הכי גדולה בעולם מתרחשת כבר שלוש שנים בשטח, שם ישראל מציגה עליונות טכנולוגית מטורפת שמוכחת יום-יום באש חיה ומצילה חיים.
בזמן שצרפת מאפשרת בצדק למדינות אחרות במלחמה להציג, את ישראל היא חוסמת מפניקה תחרותית ואנטי-ישראליות חשוכה, מתוך פחד שהנשק הישראלי ישאיר את התעשייה המיושנת שלהם מאחור.
העולם לא טיפש ויש תור מטורף של צבאות שרוצים רק את הגאונות של אלביט, רפאל והתעשייה האווירית, שמכפילות מכירות ושוברות שיאים. בזמן שהצרפתים שוקעים בדמוגרפיה המוסלמית שכבשה את ארצם ואיבדו את הזהות שלהם, החרם חוזר כבומרנג. ביום פקודה, הצרפתים עוד יזחלו על הברכיים לירושלים ויתחננו לטכנולוגיה הישראלית שיודעת לנצח.

התערוכה הביטחונית הכי גדולה, אמיתית ועוצמתית בעולם לא צריכה את פריז, היא מתרחשת כבר כמעט שלוש שנים יום-יום בשטח, שם ישראל מציגה לראווה עליונות טכנולוגית מטורפת ובלתי ניתנת לעירעור. ⚔️ י... המשך קריאה

התערוכה הביטחונית הכי גדולה, אמיתית ועוצמתית בעולם לא צריכה את פריז, היא מתרחשת כבר כמעט שלוש שנים יום-יום בשטח, שם ישראל מציגה לראווה עליונות טכנולוגית מטורפת ובלתי ניתנת לעירעור. ⚔️
ישראל ממש לא צריכה את הבמה הצרפתית המבוזה. בזמן שצרפת מאפשרת בצדק למדינות שנמצאות במלחמה קיומית להציג אצלה, את ישראל היא חוסמת מפניקה תחרותית צרופה ואנטי-ישראליות חשוכה. הצרפתים פשוט מבועתים מכך שהנשק הישראלי מוכח באש ובזמן אמת, מה שמשאיר את תעשיית הנשק המיושנת שלהם הרחק מאחור.
העולם לא טיפש ויש כיום תור מטורף של מדינות וצבאות שרוצים רק את הגאונות של אלביט, רפאל והתעשייה האווירית. החברות שלנו לא סופרות את פריז, הן מכפילות מכירות ושוברות שיאי הזמנות דמיוניים כי המוצרים שלנו מנצחים מלחמות, בזמן שהצרפתים שוקעים בדמוגרפיה המוסלמית שכבשה את ארצם ואיבדו את הזהות שלהם.

הגרמנים מחרבנים על צרפת ועושים עם ישראל עסקאות במיליארדי יורו בשלל נשקים ולא רק חץ 3. הפולנים כנל, הבלטיות כנל, ועוד מדינות. הרקע לסכסוך כפול, גם האיכות הצרפתית הנחותה מול ישראל אבל גם... המשך קריאה

הגרמנים מחרבנים על צרפת ועושים עם ישראל עסקאות במיליארדי יורו בשלל נשקים ולא רק חץ 3. הפולנים כנל, הבלטיות כנל, ועוד מדינות. הרקע לסכסוך כפול, גם האיכות הצרפתית הנחותה מול ישראל אבל גם הרקב הפנים שלטוני צרפתי. מאקרון הנוכל האפס הכלומיק מחפש כל הזמן להסית את האש ממימשלו הרקוב עי תקיפת ישראל. וזו אגב בעיה בחלק גדול ממערב אירופה. כך גם בספרד גם באירלאנד בהולנד בבלגיה בסלובניה ועוד. כולן מדינות עם דמוקרטיה מתפוררת, והתעסקות עם היהודים כדי לא להתעסק עם הבעיות האמיתיות. אין חדש. זו האנטישמיות הקלאסית של 2000 שנה. הכה ביהודים והצל עצמך. מיותר לציין גם בישראל הדמוקרטיה מתפוררת. אין הבדל ממערב אירופה.. ועוד משהו מאקרון יודע את האמת הפשוטה. מדינות לא קונות נשק בגלל תערוכה מסויימת. הנשק הישראלי נקנה אך ורק בגלל ניסיונו המבצעי. ניסיון שאין לאף מדינה בעולם. כולל ארה"ב. שימו לב מדינות מזרח אירופה לא מחרימות, כי הן צריכות ורוצות נשק ישראלי ותמיכת התעשיה הצבאית של ישראל בצבאות שלהן. הן נמצאות בקו הראשון מול רוסיה. שמה לא משחקים בקקה פוליטי בסגנון ספרד..

לפוסט המלא עוד 542 מילים ו-5 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 28 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.