JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אבי בן הר: 5,000 רופאים ישראלים ממתינים להתמחות, אבל המדינה מגייסת רופאים מחו"ל | זירת הדמוקרטיה | זמן ישראל

5,000 רופאים ישראלים ממתינים להתמחות, אבל המדינה מגייסת רופאים מחו"ל

ישראל מצהירה על מחסור ברופאים ומגייסת כוח אדם מחו"ל, בעוד כ-5,000 רופאים ערבים אזרחים, שעברו בחינות רישוי ישראליות, אינם מוצאים תקנים להתמחות

ישראל מצהירה על מחסור חמור ברופאים ושולחת נציגים לגיוס רופאים מחו"ל – ובאותה עת כ-5,000 רופאים ערבים עם רישיון ישראלי תקף לא מוצאים תקנים להתמחות. דוח שמשרד הבריאות הזמין ומימן אישר את הפערים. מפתח התקינה לא עודכן מ-1977. משרד האוצר מעכב הרחבה תקציבית.

כמה רופאים ערבים לא יכולים להתמחות?

לפי דוח מיוחד של ynet ושומרים (מאי 2026), כ-5,000 רופאות ורופאים ערבים – אזרחי ישראל שעברו את בחינת הרישוי של משרד הבריאות – אינם משולבים במסלולי התמחות.

מנתוני משרד הבריאות שנמסרו לכתבה: בשנת 2024 עמד מספר תקני ההתמחות החדשים על 1,813, בעוד 2,637 רופאים חדשים חיפשו התמחות – פער שנתי של 824 לפחות. משרד הבריאות אישר: מתוך 9,558 רופאים שאינם מומחים ואינם מתמחים – כמחציתם מהחברה הערבית.

מחצית מהרופאים שאינם מצליחים להשתלב הם ערבים – אזרחים שעברו את הבחינה הממשלתית.

האם ישראל לא צריכה רופאים?

ישראל רשמה ב-2023 שיא היסטורי של 2,429 רישיונות חדשים לרופאים – אך רק 31% מהם בוגרי מוסדות בישראל. זמני ההמתנה לרופאים מומחים ממשיכים להתארך, והפריפריה סובלת ממחסור מיוחד.

משרד הבריאות אישר את הסתירה, אך לא הסביר: בשנת 2026 קלטה המדינה למעלה מאלף רופאים יהודים עולים חדשים, חלקם בוגרי אותן אוניברסיטאות מזרח-אירופה שמולן נטען כי בוגרים ערבים "אינם מתאימים להתמחות", לפי ynet.

מפתח התקינה – הקובע כמה רופאים מתמחים רשאי כל בית חולים לקלוט – לא עודכן מאז 1977, כך עלה בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת. מאז 1977 גדלה אוכלוסיית ישראל מכ-3.5 מיליון לכ-10 מיליון. הגידול לא בא לידי ביטוי בתקינה.

ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), מ"מ יו"ר ועדת הבריאות, הצביעה על משרד האוצר כגורם שמעכב הרחבה תקציבית שנים ארוכות. ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה לכתבת ynet.

מה הוכיח הדוח שמשרד הבריאות הזמין?

דוח של מכון ברוקדייל, שהוזמן ומומן בידי משרד הבריאות ופורסם באוקטובר 2024, מצא: למעלה מ-90% מהרופאים היהודים שלמדו בחו"ל מתחילים התמחות בתוך פחות מחמש שנים. בקרב רופאים ערבים – כ-70% בלבד. הפער: 20 נקודות אחוז לטובת הרופאים היהודים, גם כשמדובר בבוגרי אותן מדינות ובעלי אותם רישיונות.

הדוח מסמן חסמים מבניים – שליטה בעברית רפואית, היכרות מוגבלת עם התרבות הארגונית, ולעיתים סטיגמה כלפי מוסדות לימוד מסוימים. אך הוא גם מתאר תוצאה שאיש לא יכול להכחישה: כ-5,000 רופאים עם רישיון ממשלתי תקף אינם עובדים במקצועם.

חלקם עובדים כשליחים, במפעלים, בקורסי בוטוקס – בשעה שמערכת הבריאות טוענת שחסרות לה ידיים. 8.5 מיליון השקלים שמשרד הבריאות ציין בתגובתו ככסף שהושקע בקורסי הכשרה – אינם תוכנית שילוב.

משרד הבריאות הזמין דוח שמתאר פערים. לאחר פרסומו – לא גיבש תוכנית אמיתית לסגירתם.

הנתונים במבט מרוכז

נתון ערך מקור
רופאים ערבים עם רישיון שלא מוצאים התמחות כ-5,000 ynet / "שומרים", מאי 2026
תקני התמחות חדשים (2024) מול רופאים חדשים 1,813 מול 2,637 – פער של 824 משרד הבריאות (ynet)
שיעור יהודים שמתחילים התמחות תוך 5 שנים מעל 90% דוח ברוקדייל (הוזמן על ידי משרד הבריאות), אוקטובר 2024
שיעור ערבים שמתחילים התמחות תוך 5 שנים כ-70% דוח ברוקדייל
שנה אחרונה שעודכן מפתח התקינה בבתי החולים 1977 ועדת הבריאות של הכנסת (ynet)

שאלות לבוחר

אם המדינה מכריזה על מחסור ברופאים ומגייסת מחו"ל – ובאותה עת כ-5,000 רופאים ערבים עם רישיון ישראלי לא מוצאים תקנים – איזה הסבר ממשלתי ניתן לכך?

אם מפתח התקינה בבתי החולים לא עודכן מ-1977 ומשרד האוצר מעכב את הרחבתו שנים – מה האחריות לכך לפי הממשלה הנוכחית?

אם משרד הבריאות הזמין ומימן דוח שמאשש פערים ולא גיבש תוכנית שילוב – מה ישתנה לאחר הבחירות?

אם ערבים מהווים 27% מהרופאים בישראל ועם זאת 5,000 מהם לא מצליחים להשתלב בהתמחות – מה זה אומר על מדיניות כוח האדם של מערכת הבריאות?

סיכום

ישראל מצהירה על מחסור חמור ברופאים, שולחת נציגים לגיוס כוח אדם רפואי מחו"ל, ומשאירה מאחור 5,000 רופאים ערבים עם רישיון ישראלי תקף שלא יכולים להתמחות.

מפתח התקינה בבתי החולים לא שונה מ-1977 – כשאוכלוסיית ישראל הייתה שליש מגודלה היום. משרד הבריאות הזמין דוח שמתאר את הפערים ולא גיבש תוכנית לסגירתם. משרד האוצר מעכב הרחבת תקנים.

לפני הבחירות, הבוחר נדרש לשאול: איזו ממשלה תגבש מדיניות כוח אדם שמנצלת את הכישרון שמשלמי המיסים כבר מימנו, ללא הבחנה בין שם המשפחה לבין הכשרת הרופא?

מקורות: תקועים בלי התמחות ושוקלים להגר – ynet ו-"שומרים", 28.5.2026; עיכובים בתחילת התמחות – דוח ברוקדייל, אוקטובר 2024

אבי בן הר הוא טכנולוג בהכשרתו, ויזואליסט בנשמתו. ציוני אופטימיסט וחוקר עולמות שלא מפסיק לתהות. "פשטות היא התחכום העילאי" - לאונרדו דה וינצ'י.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הדמוקרטיה של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
למאמר המלא עוד 617 מילים
כל הזמן // שבת, 22 באוגוסט 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.