JavaScript is required for our website accessibility to work properly. חריגות בחסות החוק: מחדל הבנזן של בז"ן דורש הכרעה פוליטית | זמן ישראל
מבט על מתחם בתי הזיקוק של בז"ן בחיפה, 12 באוקטובר 2026 (צילום: שרון לייבל/פלאש90)
שרון לייבל/פלאש90
חריגות בחסות החוק: מחדל הבנזן של בז"ן דורש הכרעה פוליטית

בתי הזיקוק לא נסגרים, בתי הספר דווקא כן

לראשונה בישראל נסגרו השבוע בתי ספר בגלל זיהום אוויר ● מחדל הבנזן של בז"ן הפך במהירות ממפגע סביבתי ובריאותי לאירוע פוליטי: שבועיים לפני הבחירות, הירוקים ניצלו את הפליטות החריגות כדי לחשק את ראשי גוש השינוי להבטחה לסגירת המפעלים בחיפה עד 2029 ● אם מפרץ חיפה ימשיך להיות תלוי באוויר, האוויר יתמלא בנזן

יום שני השבוע היה יום קשה במיוחד בכל הנוגע למפגש שבין מערכת החינוך לעולם הטבע והסביבה. בשעה שהתחוללה טרגדיה בטיול השנתי של בית הספר "אורט" ממעלות, כשתלמיד נהרג ורבים נפצעו בעקבות פיצוץ של נפל תחמושת סמוך לגבול לבנון, תלמידי שני בתי ספר בקריית אתא נאלצו להישאר בבתיהם בהוראת משרד הבריאות.

הסיבה: ריכוזים חריגים במיוחד של בנזן – חומר מסרטן שנפלט ממתחם בתי הזיקוק הסמוך. ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שבה הושבתו לימודים בישראל בשל זיהום אוויר.

המבצר
תיעוד המלחמה שהכריזה ממשלת נתניהו על הדמוקרטיה הישראלית
352
אירועים מתועדים
75
תיקים
19,496
מקורות מקושרים

ביטול הלימודים החריג – שאליו התווספה הנחיה לעובדים ברדיוס של קילומטר לסגור את חלונות המשרדים – הוא תוצאה של כשל תפעולי וסביבתי, אך בעיתוי הנוכחי יש לו משמעויות פוליטיות ואזוריות מרחיקות לכת: שבועיים לפני הבחירות, הוויכוח על עתיד מפרץ חיפה והתעשייה הפועלת בו מגיע לשיאו.

בז"ן קיבלה מהממשלה אישור – שעמד גם במבחן עתירה שהוגשה לבג"ץ – להקים מחדש את תחנת הכוח הפנימית שנהרסה מפגיעת טילים איראניים במהלך המלחמה. מי מקים תחנת כוח כדי לפרק אותה כעבור שנתיים?

המִנהלת שהקימה הממשלה ממשיכה לקדם את פינוי התעשייה מהמפרץ, אם כי כבר ברור שמועד היעד המקורי (2029) לסגירת המפעלים הפטרוכימיים, שנקבע בשעתו על ידי ממשלת בנט–לפיד, יידחה בכמה שנים.

במקביל, שר האנרגיה אלי כהן ממליץ להחליף את סגירת בז"ן בהעברתה לנגב – מהלך שלכולם ברור כי משמעותו עיכוב של שנים רבות.

מבט על מתחם בתי הזיקוק של בז"ן בחיפה, 12 באוקטובר 2026 (צילום: שרון לייבל/פלאש90)
מבט על מתחם בתי הזיקוק של בז"ן בחיפה, 12 באוקטובר 2026 (צילום: שרון לייבל/פלאש90)

בתוך כך, בז"ן קיבלה מהממשלה אישור – שעמד גם במבחן עתירה שהוגשה לבג"ץ – להקים מחדש את תחנת הכוח הפנימית שנהרסה מפגיעת טילים איראניים במהלך המלחמה. מי מקים תחנת כוח כדי לפרק אותה כעבור שנתיים?

מחדל הבנזן התרחש מבחינת בז"ן בעיתוי גרוע מאוד: בתעשייה חוששים שאם תקום ממשלה בראשות גדי איזנקוט, היא תהיה נחושה להאיץ את קצב פינוי המפעלים. בקרב פעילי הסביבה, לעומת זאת, מזכירים בדאגה את חברותם של איזנקוט ושל יו"ר בז"ן, סגן הרמטכ"ל לשעבר משה קפלינסקי, משנותיהם הארוכות בצבא.

קפלינסקי אף הביע תמיכה פומבית במועמדותו של איזנקוט ותרם מכיסו להקמת מפלגת ישר!. כך או כך, את מתקפת הבנזן וסגירת בתי הספר ניצלו הירוקים כדי להסתער על ראשי גוש השינוי ולחשק את איזנקוט ויאיר גולן בהתחייבויות לסגירה של התעשייה במפרץ עד 2029. לא בטוח שזה ריאלי, אבל להבטיח תמיד אפשר.

ביום רביעי שעבר נמדד בניידת הניטור שמוצבת בחצר התיכון החברתי בקריית אתא, שמרוחק כ־400 מטרים מהמפעלים, ריכוז יממתי של 6.6 מיקרוגרם למ"ק של בנזן – חריגה של כמעט 70%

האירוע התחיל להתבשל לפני כמה שבועות, כשבז"ן הודיעה על כוונתה לבצע אחרי סוכות עבודות תחזוקה ב"גדיב" – מפעל מקבוצת בז"ן שמייצר בין השאר חומרי ביניים לתעשיות הפלסטיק, הצבעים, הדבקים והכימיקלים.

בבז"ן, אגב, טוענים שמדובר בעבודות תחזוקה שגרתיות שאין להן קשר לנזקים שנגרמו מהטילים האיראניים, כפי שנטען בכמה פרסומים. במהלך עבודות תחזוקה יש סיכון מוגבר לפליטות משום שפותחים ושוטפים מכלים שמכילים בנזן, כאמור חומר מסרטן ורעיל במיוחד.

בתי הזיקוק בחיפה לאחר שנפגעו בתקיפה איראנית, 19 במרץ 2026 (צילום: אנתוני הרשקו/פלאש90)
בתי הזיקוק בחיפה לאחר שנפגעו בתקיפה איראנית, 19 במרץ 2026 (צילום: אנתוני הרשקו/פלאש90)

גורמי סביבה טוענים שבעקבות ההודעה על העבודות הצפויות, בז"ן נדרשה להעביר למשרד להגנת הסביבה תוכניות מפורטות של העבודות כדי שבמשרד יוכלו לוודא שננקטים כל האמצעים למניעת דליפות, אבל לפי אותה טענה התוכניות מעולם לא הועברו. בבז"ן אומרים על כך ש"המשרד להגנת הסביבה קיבל תמונה מלאה בנוגע לשיפוץ, בהתאם לנהלי המשרד".

לקראת סוף השבוע התחילו להבחין באיגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה – הגוף שמפקח ביום־יום על הנעשה במפעלים – בעליות מטרידות במכשירי הניטור שמודדים ריכוזי בנזן בקרבת בז"ן.

ביום רביעי שעבר (5 באוקטובר) נמדד בניידת הניטור שמוצבת בחצר התיכון החברתי בקריית אתא, שמרוחק כ־400 מטרים מהמפעלים, ריכוז יממתי של 6.6 מיקרוגרם למ"ק של בנזן – חריגה של כמעט 70% מערך הסביבה היממתי שעומד על 3.9.

השיא נרשם במוצאי שבת בין 20:00 ל־21:00, כשבחצר התיכון החברתי תועד ריכוז בנזן של כמעט 100 מק"ג/מ"ק, נתון שכמותו לא נצפה במכשירי הניטור בשש השנים האחרונות

הריכוזים הגבוהים נמשכו לתוך השבת, וביום שישי בלילה נכנסו פקחים של איגוד הערים למתחם המפעלים כדי לבחון את הדברים מקרוב.

השיא נרשם במוצאי שבת בין 20:00 ל־21:00, כשבחצר התיכון החברתי תועד ריכוז בנזן של כמעט 100 מק"ג/מ"ק, נתון שכמותו לא נצפה במכשירי הניטור בשש השנים האחרונות.

יו"ר בז"ן משה קפלינסקי משתתף בכנס באוניברסיטת רייכמן בהרצליה, 22 ביוני 2022 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
יו"ר בז"ן משה קפלינסקי משתתף בכנס באוניברסיטת רייכמן בהרצליה, 22 ביוני 2022 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

"ידענו שבעבודות תחזוקה עלולות להיות פליטות, אבל אף אחד לא דמיין שנגיע לכאלה ערכים של בנזן", אומר גורם בתחום הסביבה, "הריכוז שנמדד בחצר בית הספר הוא בערך פי 1000 מריכוז של בנזן ברחוב במצב רגיל, שמגיע מתחבורה או אפילו מעישון. לא רואים דברים כאלה בקרבת אוכלוסייה, בטח לא ליד בית ספר שבו יש תלמידים שמוגדרים כאוכלוסייה רגישה".

במהלך השבת עדכנו אנשי איגוד הערים את משרדי הבריאות והגנת הסביבה בנתונים. ביום ראשון נערכו דיונים, ולאור החריגה הקיצונית במוצאי שבת והעובדה שבמהלך יום ראשון ריכוז הבנזן עמד על פי שלושה מהתקן היממתי, קיבלו במשרד הבריאות החלטה יוצאת דופן להשבית את הלימודים בשני בתי הספר הסמוכים למפעלים – התיכון החברתי ובית ספר "ארזים".

כמו כן הוחלט, כאמור, להנחות את עובדי אזור התעשייה ברדיוס של קילומטר לסגור חלונות ולהורות לבז"ן להפסיק מייד את כל עבודות התחזוקה. למרבה האירוניה, משרדי איגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה ממוקמים במתחם המדובר וביום ראשון העובדים בילו עם חלונות סגורים באדיבות המפעלים שעליהם הם מפקחים.

בבז"ן טוענים, בצדק מבחינה עובדתית, שכל החריגות המדוברות אינן מהוות עבירה על החוק. חוק אוויר נקי מתיר לכל תחנת ניטור לחרוג שבע פעמים בשנה מהערך היממתי

בבז"ן טוענים, בצדק מבחינה עובדתית, שכל החריגות המדוברות אינן מהוות עבירה על החוק. חוק אוויר נקי מתיר לכל תחנת ניטור לחרוג שבע פעמים בשנה מהערך היממתי, ועד כה נרשמו השנה בתחנות הרלוונטיות רק ארבע חריגות.

נוצר מצב פרדוקסלי: גם אם בתחנת ניטור יימדדו ריכוזים מסוכנים וחריגים בצורה קיצונית עד כדי סגירת בית ספר, זו עדיין לא הפרה של החוק כל עוד זה לא קורה יותר משבע פעמים בשנה.

זיהום האוויר החריג באזור קריית אתא, 10 באוקטובר 2026
זיהום האוויר החריג באזור קריית אתא, 10 באוקטובר 2026

"אין ספק שהסעיף הזה בחוק מאוד בעייתי מבחינת בריאות הציבור", אומר גורם בתחום הבריאות, "הוא נובע מפשרה שהושגה מול התעשייה ושקללה את הצרכים שלה".

"התקן הישראלי לבנזן מחייב שינוי דחוף", מוסיפים ב"אדם, טבע ודין", "בנזן הוא מסרטן ודאי, ובכל זאת התקן בישראל מאפשר עד שבע חריגות בשנה, וזאת מבלי להתייחס לחומרת החריגה ולגובה הריכוז שנמדד. בכך הוא למעשה התקן המקל ביותר בעולם, ויש לשנות אותו לאלתר כך שלא יאפשר אף חריגה".

הסערה שככה לקראת יום שלישי. עבודות התחזוקה הופסקו, ריכוזי הבנזן צנחו והתלמידים חזרו לכיתות. כעת נדרשים בתי הזיקוק להציג למשרד להגנת הסביבה תוכנית עבודה מפורטת כתנאי לחידוש העבודות, בתקווה שהניסיון השני יהיה מוצלח יותר.

כעת נדרשים בתי הזיקוק להציג למשרד להגנת הסביבה תוכנית עבודה מפורטת כתנאי לחידוש העבודות, בתקווה שהניסיון השני יהיה מוצלח יותר

"קשה להאמין שיחזרו על אותן טעויות", אומר גורם בתחום הסביבה, "אבל אני במקום תלמידי קריית אתא לא הייתי מתייאש מהאפשרות שייפול עליי מתישהו עוד יום חופש באדיבות בז"ן".

תקלת הבנזן החמורה עלתה לבז"ן בצניחה חדה של המניה ובנזק כלכלי, אבל בעיקר, כאמור, סיפקה תחמושת לירוקים ולראש עיריית חיפה יונה יהב, שמיהר לפנות לכל ראשי הסיעות שמתמודדות לכנסת ודרש התחייבות לפינוי התעשייה מהמפרץ.

ראש עיריית חיפה יונה יהב משתתף בדיון בוועדת הכספים בכנסת בירושלים, 25 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש עיריית חיפה יונה יהב משתתף בדיון בוועדת הכספים בכנסת בירושלים, 25 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

במקרה הזה, להבטחות יהיה חייב להיות כיסוי: אם תהיה הכרעה בבחירות, הממשלה הבאה תצטרך לקבל החלטה סופית לגבי עתיד בתי הזיקוק והתעשייה במפרץ חיפה. אי אפשר להמשיך ולהשאיר את הסוגיה הזו תלויה באוויר, כי התוצאה היא שהאוויר מתמלא בנזן.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,062 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 14 באוקטובר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.