התנגדותו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להצבעה ולהחלטה בעניין מינוי אופיר אקוניס לשר המשפטים, נובעת מכך שעקרון הפריטטיות – דהיינו הכוח השווה לכל אחד משני הגושים בממשלה – הוא עקרון הקבוע בחוק יסוד הממשלה, ולא רק בהסכם הקואליציוני.
לכן, היועץ המשפטי לממשלה רשאי לקבוע כי מדובר בהצעת החלטה ובהחלטה שאינה חוקית, מאחר שאת ההוראות של חוק יסוד הממשלה ניתן לאכוף. בעוד שלגבי הסכמה הקבועה בהסכם הקואליציוני בלבד, קיימת אי בהירות משפטית אם ניתן לאוכפה.
ישנן שתי סיבות שבגללן מינוי אקוניס לשר המשפטים אינו חוקי –
(1) לפי ההסכם הקואליציוני, תיק המשפטים שייך לגוש כחול לבן, ולכן המועמד צריך להיות מקובל על ראש הממשלה החליפי, בני גנץ.
(2) לפי חוק יסוד הממשלה, יש משקל שווה לקולות שני הגושים בממשלה, וזאת בלי קשר למספר השרים בפועל. לכן לאקוניס לא היה רוב, מקסימום תיקו.
סעיף 13א(ד)(1) לחוק יסוד הממשלה –
מספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה יהיה שווה למספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה החלופי; ואולם לא היה מספר השרים שווה כאמור, תקבע הממשלה מנגנון הצבעה שלפיו כוח ההצבעה של כלל השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה בממשלה יהיה שווה לכוח ההצבעה של כלל השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה החלופי, או כללים לעניין אופן קבלת ההחלטות שיבטיחו יחס כאמור.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו