היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אומרת כי תזכיר חוק היסוד שפרסם שר המשפטים יריב לוין "יוביל למבנה משטרי שבו לרשות המבצעת והמחוקקת סמכות בלתי מוגבלת" ואין בו מענה לחשש מפני פגיעה במאפיינים הגרעיניים של המדינה כיהודית ודמוקרטית. היועצת פרסמה היום (חמישי) את חוות דעתה ביחס לתזכיר הצעת החוק ששר המשפטים הציג לפני שלושה שבועות. לדבריה, בהצעת החוק אף אין היגיון פנימי, וההסדר הכולל אינו קוהרנטי.
היועצת מתריעה גם כי לתוכנית החקיקה של הממשלה עלולה להיות השלכה משמעותית לרעה הן על הזירה הכלכלית, והן על יכולתה של ישראל להגן על עצמה במישור המשפט הבינלאומי, נוכח הניסיון שנצבר בעניין זה בעשרים השנים האחרונות. לדבריה הצעת החוק כוללת "פגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים בין הרשויות".
מאחר שמדובר לפי הפרסומים רק בשלב ראשון של תוכנית רחבה יותר העוסקת במערכת המשפט, אומרת היועצת כי "השינויים העוסקים במאפיינים הגרעיניים של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית, נעשים מאחורי מסך ערפל". היועצת מציינת כי "כוח שלטוני בלתי מוגבל הוא מתכון בטוח לפגיעה בזכויות אדם ובמינהל תקין".
היועצת מציית עוד כי יש חשיבות רבה בקידום חקיקה שתסדיר ותעצב את היחסים בין הרשויות, ובין הרשויות לפרט. ואולם תזכיר החוק של לוין "מחטיא מטרה זו". שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים יביא, לדעת היועצת, "לפגיעה בעצמאות, במקצועיות ובאי-התלות של הרשות השופטת".
צמצום הביקורת השיפוטית החוקתית על ידי בית המשפט העליון – הצעת החוק תוביל לדעת היועצת "לביטולה המעשי של הביקורת השיפוטית החוקתית בישראל". ביטול עילת הסבירות – "יפגע משמעותית ביכולתו של אזרח להעמיד את מעשי הרשות לביקורת עצמאית ובלתי תלויה".
• התייחסות היועצת המשפטית לממשלה לטיוטת תזכיר חוק יסוד השפיטה


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו