הממשל האמריקאי לא יטיל סנקציות על יושב ראש עוצמה יהודית איתמר בן גביר ועל יושב ראש מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לפני תום כהונתו של הנשיא ג'ו ביידן – כך מסרו השבוע שני גורמים אמריקאים לזמן ישראל. לדברי אותם גורמים, הממשל מתכנן להטיל עיצומים לפני 20 בינואר, אז תסתיים כהונת ביידן.
בן גביר וסמוטריץ' נבדקו כיעדים פוטנציאליים לסנקציות, על רקע גילויים שהצביעו על כך שהשר לביטחון לאומי הנחה את המשטרה שלא לחקור את האלימות המתגברת מצד מתנחלים. סמוטריץ', בתפקידיו כשר האוצר וכשר במשרד הביטחון, פעל להחלשת הרשות הפלסטינית ולאפשרות צמיחתם של מאחזים לא חוקיים ברחבי הגדה המערבית.
וושינגטון שקלה במהלך השנה האחרונה להטיל סנקציות על השניים מאז חתם ביידן בחודש פברואר האחרון על צו נשיאותי, המאפשר לממשל להטיל סנקציות על יחידים ועל גופים המערערים את היציבות בגדה המערבית. מאז הוכרזו שמונה סבבים של סנקציות, שכללו 17 יחידים ו־16 גופים.
התומכים בהטלת סנקציות על בן גביר וסמוטריץ' אמרו שניתן להציג טיעונים משכנעים לכך שמעשיהם עומדים בגדרי הצו הנשיאותי. הם דחפו להגדרת השניים כיעדים לסנקציות כאשר המצב הביטחוני בגדה המערבית הידרדר – מה שפגע בסיכויים לפתרון של שתי מדינות ובאינטרסים האמריקאיים באזור באופן רחב יותר.
התומכים בהטלת סנקציות על בן גביר ועל סמוטריץ' דחפו להגדרת השניים כיעדים לעיצומים כאשר המצב הביטחוני בגדה המערבית הידרדר
באוגוסט, ארצות הברית הטילה סנקציות על להב"ה, שהוקמה על ידי בנצי גופשטיין, אחד מבעלי בריתו הקרובים של בן גביר – מה שהצביע על כך שממשל ביידן מתקרב להכרזה על בן גביר עצמו כיעד לסנקציות. כמו כן, וושינגטון שקלה להטיל סנקציות על קבוצת רגבים הפרו-התנחלותית, שהוקמה על ידי סמוטריץ' ויש לה קשרים למאות מאחזים בלתי חוקיים ברחבי הגדה המערבית, כך אמר אחד הגורמים האמריקאים.
ביידן מתח ביקורת אישית על בן גביר, הבית הלבן מתח ביקורת חוזרת על סמוטריץ', והממשל שמר על חרם אפקטיבי נגד השניים – מדיניות ששגריר ארצות הברית בישראל, ג'ק לו, ודמויות מפתח נוספות התנגדו לה, בטענה שהיא שוללת מוושינגטון את היכולת להשפיע על סמוטריץ' במיוחד, כך מסר גורם אמריקאי.
בסופו של דבר, לו ואחרים הוכרעו על ידי עוזרים אחרים של ביידן – ובפרט סגן היועץ לביטחון לאומי, ג'ון פיינר, שטען כי מפגש עם סמוטריץ', ובייחוד עם בן גביר, מעניק לגיטימציה להשקפותיהם ולמדיניותם, כך לדברי הגורם האמריקאי.
מלכתחילה הסתייג ביידן מהטלת עיצומים על בן גביר ועל סמוטריץ', בטענה שהטלת סנקציות על שרים על ידי בעלת ברית דמוקרטית תהיה צעד מרחיק לכת מדי
מלכתחילה הסתייג ביידן מהטלת עיצומים על בן גביר ועל סמוטריץ', בטענה שהטלת סנקציות על שרים מצד בעלת ברית דמוקרטית תהיה צעד מרחיק לכת מדי, הסביר הגורם האמריקאי.
הרעיון הוקפא ככל שהתקרבו הבחירות לנשיאות בחודש שעבר, בשל הפוטנציאל להשלכות פוליטיות. לאחר ההפסד של סגנית הנשיא קמלה האריס, הסיכויים למהלך פחתו עוד יותר, מתוך הבנה שהממשל הבא של דונלד טראמפ יהפוך אותו במהירות – כך לדברי הגורם האמריקאי.
כמעט 90 דמוקרטים בקונגרס חתמו על מכתב לביידן לאחר הבחירות, ובו קראו לנשיא להטיל סנקציות על בן גביר וסמוטריץ' בשל "קידום אלימות המתנחלים". עם זאת, בין החותמים היו רבים מאותם דמוקרטים פרוגרסיביים שנקטו קו תקיף יותר כלפי ישראל מזה של הבית הלבן, והמלצותיהם נדחו שוב ושוב.
כמעט 90 דמוקרטים בקונגרס חתמו על מכתב לביידן לאחר הבחירות, שבו קראו לנשיא להטיל סנקציות על בן גביר ועל סמוטריץ' בשל "קידום אלימות המתנחלים"
במקום זאת, בחודש שעבר הגדיר הממשל כיעד לסנקציות את עמותת אמנה, הזרוע המרכזית של תנועת ההתנחלויות, האחראית למימון הקמתם של התנחלויות רבות ומאחזים לא חוקיים בגדה המערבית.
ההגדרה הזו הפיכה בדיוק כמו שאר 32 הסנקציות, אך הממשל ראה בה חשיבות בקביעת תקדים שיכול להשפיע באופן מוחשי יותר – "ופחות נגוע פוליטית" – על קידום הסיכויים לפתרון שתי המדינות, כך טען הגורם האמריקאי.
דובר משרד החוץ האמריקאי סירב להגיב לשאלה בנושא, ואמר שהממשל אינו "מציג תחזיות לגבי סנקציות".
לרגל יום ירושלים, המיוחדת והמסוכסכת בערים, אבקש להעלות על נס אי של שפיות – הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית (YOUNG MEN'S CHRISTIAN ASSOCIATION – אגודת הגברים הנוצרים הצעירים).
כשחנך את המקום ב-1933 הלורד אדמונד אלנבי, הגנרל הבריטי שהוביל את כיבוש ירושלים מידי העות'מנים בשנת 1917, הכריז:
טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוכ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תישאר מובלעת. מחשבה שעלתה בי בעקבות הקריאה: ימק"א היא אומנם סמל לסובלנות וליברליזם, אבל אל נשכח שהיא הוקמה על בסיס מגדרי גברי (Man) ודתי-נוצרי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנולאחרונה פורסם כי מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, אמר בשיחה סגורה ביחס לפלסטינים מיידי אבנים, כי מדובר בטרור ואף הוסיף: "בשנת 2025 הרגנו 42 זורקי אבנים על כבישים".
בסטטיסטיקה של האלוף בלוט נכלל כנראה עאמר רביע, נער פלסטיני בן 14 ובעל אזרחות אמריקאית, שנהרג בשישה באפריל 2025 בעיירה תורמוסעיא. לפי הודעת דובר צה"ל, הכוח הצבאי "זיהה שלושה מחבלים אשר יידו סלעים לעבר כביש מהיר עם רכבים אזרחיים. הלוחמים ירו לעבר המחבלים שהיוו סכנה על האזרחים, חיסלו אחד מהם ופגעו בשני המחבלים הנוספים". אביו של הנער טען שנמצאו בגופו 11 פצעי ירי. ממצאי בדיקה או חקירה של האירוע טרם פורסמו.
אל"מ (מיל') ד"ר לירון ליבמן הוא חבר בקבוצת המחקר "תמרור-פוליטוגרפיה". הוא עו"ד, מגשר ומרצה מן החוץ במכללת ספיר ובאוניברסיטה העברית, ולשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל.




















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו