נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי הסכם לפתיחת מצר הורמוז עשוי להיחתם כבר היום (רביעי), בעוד שאיראן ועומאן מתקרבות להסכמה על נתיב המים הקריטי, שעשויה להקל את הלחץ על הכלכלה העולמית ולסייע בהבאת המלחמה לקיצה.
צוותי המשא ומתן של איראן ועומאן סיימו לנסח את טיוטת ההסכם לפתיחת מצר הורמוז, והם ממתינים לאישור סופי מצד המנהיג העליון של איראן, כך מסרו היום שני גורמים אזוריים לסוכנות הידיעות AP.
הגורמים, שעודכנו בפרטי המשא ומתן, תיארו את ההסכם המתגבש כפתרון זמני למחלוקת בין ארצות הברית לאיראן סביב מעבר כלי שיט במצר הורמוז. לדבריהם, המהלך קשור להסכם שהושג בין וושינגטון לטהרן בחודש יוני, אשר נועד להביא לסיום הלחימה ולפתיחת המצר, אך קרס בסופו של דבר.
הגורמים, שדיברו בעילום שם, הוסיפו כי ההסכם האפשרי יסלול את הדרך לחידוש המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן לקראת הסכם סופי בנוגע לתוכנית הגרעין של טהרן.
מוקדם יותר הם ציינו כי ההסכם המסתמן בין איראן לעומאן דורש מספינות להיכנס למפרץ הפרסי דרך נתיב הנתון לשליטת איראן, ולצאת דרך נתיב שבשליטת עומאן. הגורמים מסרו כי ייגבו דמי שירות עבור אספקת אבטחה ושמירה על הסביבה הימית.
עומאן ואיראן לא מסרו תגובה רשמית.
סגירת המצר, שדרכו עברה בעבר חמישית מאספקת הנפט והגז הטבעי בעולם, הובילה לזינוק במחירי הדלק ומוצרי היסוד הרחק מעבר לגבולות האזור, וטלטלה את הכלכלה העולמית. טראמפ נתון גם ללחץ גובר לסיים את המלחמה הלא פופולרית לקראת בחירות האמצע לקונגרס.
נשיא ארצות הברית נשאל על ידי כתבים שהתלוו אליו בקליפורניה לגבי דיווח באתר החדשות Axios, לפיו הכרזה בנושא מצר הורמוז עשויה להתפרסם היום. "זה עשוי לקרות. מחר או מחרתיים", אמר טראמפ ביום שלישי בערב, שעון קליפורניה. "הושגה התקדמות רבה".
מחירי הנפט ירדו תחילה בעקבות התקוות להסכם שיאפשר את חידוש תנועת הספינות, אך בהמשך שבו לעלות. מחירה של חבית נפט מסוג ברנט, התקן הבינלאומי, עמד ביום רביעי על כ-80 דולרים – עדיין הרבה מתחת לרמות שאליהן הגיע בשיא העימות.
ארצות הברית ואיראן הגיעו ביוני להסכם לפתיחת המצר, אך התקיפות התחדשו לאחר מכן. בימים האחרונים טראמפ שב ואיים בתקיפות נרחבות, ובמקביל הביע תמיכה במאמצים הדיפלומטיים.
ממשל טראמפ פסל בעבר כל הסכם שיעניק לאיראן שליטה על המצר, אשר תפקד כנתיב מים בינלאומי פתוח טרם המלחמה, אך מאז נפח התנועה בו הצטמצם משמעותית.
טראמפ חזר על התנגדותו הפומבית לגביית אגרות. "אני לא מתכוון לתת להם לגבות תשלום", אמר טראמפ ביום שני. "אם מישהו הולך לגבות תשלום, אנחנו אלה שנגבה אותו".


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו