JavaScript is required for our website accessibility to work properly. "קיבלתי המון חלות, יהודים הציעו לי את הבנות שלהם": ראיון עם כוכב הפוטבול שיצא נגד אנטישמיות | זמן ישראל
  • זאק באנר במדי קבוצתו דאז, Carolina Panthers, ארכיון, 2018 (צילום: AP Photo)
    AP Photo
  • התאקל ההגנתי של הפיטסבורג סטילרס, זאק באנר (72) חוסם במחצית הראשונה של משחק NFL נגד הלוס אנג'לס ראמס בפיטסבורג, נובמבר 2019 (צילום: AP Photo/Don Wright)
    AP Photo/Don Wright
  • זאק באנר, ארכיון, 2017 (צילום: AP Photo/Michael Conroy)
    AP Photo/Michael Conroy
כוכב הפוטבול שיצא נגד אנטישמיות

"קיבלתי המון חלות, יהודים הציעו לי את הבנות שלהם"

פוסט אנטישמי של שחקן פוטבול אחר, גרם לזאק באנר לצאת בקמפיין רשת של איש אחד למען הקהילה היהודית בארצות הברית ● "אנחנו צריכים להבין שהעם היהודי נדרש להתמודד עם אותה כמות של שנאה וקשיים וזמנים אפלים כמו מיעוטים אחרים", הוא אומר, ומספר על התגובות המפתיעות שקיבל מיהודים ליוזמה בה נקט ● ראיון

יומיים בלבד אחרי שדה-שון ג'קסון מקבוצת הפילדלפיה איגלס, פרסם ברשתות החברתיות הודעה אנטישמית שמיוחסת לאדולף היטלר, שחקן הפיטסבורג סטילרס, זאק באנר, יצא בקמפיין של איש אחד להגנת הקהילה היהודית.

באנר פרסם סדרה של ציוצים וסרטונים העוסקים באנטישמיות, ואמר שהוא מקווה כי הם יוכלו לסייע לאנשים נוספים עם דעות קדומות בנוגע ליהודים.

"אנחנו צריכים להבין שהעם היהודי נדרש להתמודד עם אותה כמות של שנאה וקשיים וזמנים אפלים (כמו מיעוטים אחרים)", אמר. "אני רוצה להטיף לקהילות השחורות והחומות, אנחנו צריכים להרים אותם ולשאת אותם בזרועותינו, בדיוק כמו שאנחנו מדברים על 'חיי שחורים נחשבים' ועל להרים את עצמנו. אנו לא יכולים לעשות את זה, אם אנחנו דורכים על אנשים אחרים כדי להתרומם".

עמיתו ג'קסון התנצל מאז על פרסום ההערות האנטישמיות שלו, וקיבל הזמנה לבקר באושוויץ עם ניצול השואה אדוארד מוסברג, בן 94 מניו ג'רזי; ואילו באנר עצמו הפך לגיבור החדש והמפתיע של הקהילה היהודית בארצות הברית.

התאקל ההגנתי של הפיטסבורג סטילרס, זאק באנר (72) חוסם במחצית הראשונה של משחק NFL נגד הלוס אנג'לס ראמס בפיטסבורג, נובמבר 2019 (צילום: AP Photo/Don Wright)
באנר (משמאל) במשחק נגד הלוס אנג'לס ראמס בפיטסבורג, נובמבר 2019 (צילום: AP Photo/Don Wright)

זאק באנר, מה הוביל אותך לדבר ברשתות החברתיות נגד אנטישמיות?

"לא רק שיש לי חברים יהודים שפגשתי באוניברסיטת דרום קליפורניה, וכשגדלתי, אבל בלבי עדיין חקוק האירוע הטרגי שאירע לפני שנתיים בבית הכנסת עץ החיים – קהילת אור לשמחה בפיטסבורג. זה הותיר לי טעם רע בפה, ומעורר בי הרבה רגשות, במיוחד כשמישהו אומר משהו אנטישמי. אתה מרגיש שאתה חייב להגיב".

מה אתה מקווה להשיג?

"רציתי שאנשים יידעו שזה לא בסדר, ושאנחנו לא צריכים להתנהג ככה. באמת רציתי שהקהילה היהודית – לא רק באמריקה, אלא במיוחד פה בפיטסבורג – אני באמת, באמת רציתי שהם יידעו שאני שם בשבילם, ושהקבוצה פה בשבילם, ושאנחנו לא נקבל את הדיבורים האלה פה, ואנחנו לא נקבל את זה בכלל".

"רציתי שאנשים יידעו שזה לא בסדר, ושאנחנו לא צריכים להתנהג ככה. באמת רציתי שהקהילה היהודית תדע שאני שם בשבילם, ושהקבוצה פה בשבילם, ושאנחנו לא נקבל את הדיבורים האלה פה, ולא נקבל את זה בכלל"

כשדיברת בסרטון על הטבח בעץ החיים, ראו שממש קשה לך, פיזית. היית בפיטסבורג בזמן הפיגוע. איך זה השפיע עליך?

"כל פשע שנאה, נגד כל אדם, אבל בעיקר נגד קבוצת מיעוט כמו הקהילה היהודית, זה פשוט פוגע. הרגשתי את הכאב שלהם. גבר נכנס לבית הכנסת והתחיל לירות בגלל האמונה שלהם, בגלל הרקע שלהם.

"אני יודע איך זה מרגיש מבחינת הכאב בלב שלי – ובעיקר כשאתה מדבר על טרגדיות שחווינו לא מזמן, כמו ג'ורג' פלויד או בריאנה טיילור, הכל קשור. אבל שוב, רק רציתי שהקהילה היהודית תדע שאני שם בשבילה. בחיים לא אגיד, בקטע אנוכי, 'אני יודע איך אתם מרגישים', אבל מה שכן רציתי זה לחבק את הקהילה".

אחרי שפרסמת את הפוסטים שלך, קיבלת תגובות או ביקורת?

"כן, קיבלתי ביקורת. מה שבאמת פגע בי זה שהייתה לי ביקורת בעצמי, חשבתי שאולי פספסתי את כל הנקודה של תנועת 'חיי שחורים נחשבים', שאולי אני משתיק אותה אם אני זז רגע הצידה לטפל בבעיה הזאת. וזה לא צריך להיות ככה.

"זאת לא צריכה להיות בעיה 'שלהם', זאת בעיה 'שלנו' בגלל שאנחנו גררנו אותם לסיפור הזה. גבר שחור (ג'קסון) אמר את זה, וזה מאוד עוצמתי בעיני. זה היה אחד הקולגות שלי. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לתת לו את האחריות לדברים שאמר – הוא וכל אדם אחר בעמדה שלי".

בסרטון שלך ציינת שגם אתה, שגדלת בלי להכיר חברים יהודים עד האוניברסיטה, שמעת שמועות על העם היהודי. איזה מין דברים שמעת?

"לא ידעתי כל כך הרבה על הדברים העמוקים. כשגדלתי, זה היה מאוד מאוד נפוץ בקהילה השחורה לבלבל בין לבנים יהודים לבין גזעים אחרים ממוצא אירופאי, ופשוט לומר, 'אה, זה בחור לבן אחר'. חייבת להיות לנו הבנה עמוקה של הקהילה היהודית, של השואה, ואת היכולת לחמלה. וזה לא רק זה. זה לא שזה הדבר הגרוע האחרון שקרה. יש המון דברים שקרו בין השואה לבין הטבח בעץ החיים. אנחנו צריכים ללמד את עצמנו, ואם נצליח – לא יהיו עוד התבטאויות כאלה".

זאק באנר, ארכיון, 2017 (צילום: AP Photo/Michael Conroy)
זאק באנר, ארכיון, 2017 (צילום: AP Photo/Michael Conroy)

בוא נדבר על חלק מהתגובות החיוביות שקיבלת לפוסטים שלך. קראתי שהוזמנת לארוחות שבת. מי הזמין אותך?

צוחק: "כולם. כאילו, מיליוני אנשים. אני מתכוון לזה. מכל העולם. הוזמנתי לישראל, לניו יורק, לרחוב שלי בפיטסבורג ובסביבה. זאת תחושה מדהימה, שמחבקים אותך ככה. אני לא יודע כמה חלות קיבלתי. אנשים שלחו לי בישולים. אנשים גם הציעו לי את הבנות שלהם – זה מטורף. זאת האמת. כתבו עלי ציוצים, אנשים אמרו, 'לא אכפת לי שתתחתן עם הבת שלי'. ואני כזה, 'וואו, זה קורע'".

אני מניחה שלא תוכל להיענות להזמנות האלה. אבל אתה הולך לאן שהוא לארוחת שבת?

"עדיין לא, אבל רק בגלל ההסגרים, כמובן. אבל אחרי הקורונה, ברור".

ציינת שקיבלת המון תרומות מהקהילה היהודית לקרן שלך, B3, ששואפת להעצמת ילדים.

"קיבלנו מעל 60,000 דולר בתשלומים של 18 דולר (ח"י). אני לא צוחק. חלק שלחו כמה מאות דולרים פה ושם. אני אסיר תודה. ואל תמחקי מהכתבה את הקטע עם הנשים היהודיות. אני הולך להסכים לחלק מההצעות האלה לדייטים".

זה בסדר מבחינתך שאני כותבת את זה?

צוחק: "טובי, אני רווק. לגמרי".

זאק באנר, התאקל ההגנתי של הפיטסבורג סטילרס, מתחמם לפני משחק פוטבול NFL בפיטסבורג. דצמבר, 2019 (צילום: AP Photo/Don Wright)
זאק באנר מתחמם לפני משחק פוטבול NFL בפיטסבורג. דצמבר, 2019 (צילום: AP Photo/Don Wright)

מה עוד תרצה לומר לקהילה היהודית בפיטסבורג?

"קדימה סטילרס! אני שמח שאתם רואים את הלב שלי, לא רק כשהוא מכוון אליכם, אלא כלפי כולם. ואני יותר משמח להמשיך ולקדם את הדיון הזה באמצעות הארגון שלי, אבל גם לבקש מעיריית פיטסבורג, וליתר דיוק מהקהילה היהודית, לנצל את הרגע הזה – מה שהיה פעם כאב אבל בתקווה יהפוך עכשיו לשמחה גדולה, בגלל שדיברתי. בבקשה, תמשיכו לתמוך בי ובשחקנים בקבוצה שלנו שבאמת מנסים להתקדם עם תנועת 'חיי שחורים נחשבים'.

"אנחנו נפגשים כקבוצה, מדברים על כל מיני ענייני חקיקה עם המשטרה ומנסים לפתור את זה. אנחנו מדברים על העתיד של עצירת כל הפשע והשנאה נגד הקהילה שלי. אז בואו פשוט נעבוד ביחד, ונאהב אלה את אלה".

"אנחנו נפגשים כקבוצה, מדברים על כל מיני ענייני חקיקה עם המשטרה ומנסים לפתור את זה. אנחנו מדברים על העתיד של עצירת כל הפשע והשנאה נגד הקהילה שלי. אז בואו פשוט נעבוד ביחד, ונאהב אלה את אלה"

הראיון פורסם לראשונה, באנגלית, ב-PITTSBURGH JEWISH CHRONICLE

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 882 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.