JavaScript is required for our website accessibility to work properly. איתי לנדסברג נבו: צוללים, צוללות וצללי מנהיגים | זמן ישראל

צוללים, צוללות וצללי מנהיגים

צילום מסך מכתבה של דני קושמרו על צוללני צה"ל, 9/10/2020  אולפן שישי N12
צילום מסך מכתבה של דני קושמרו על צוללני צה"ל, 9/10/2020 אולפן שישי N12

דני קושמרו אוהב לצלול. אחת לשבועיים שלושה הוא מביא כתבת צלילות לאולפן שישי ומשתף את צופיו בחוויות צלילה עם יחידה חדשה של חיל הים, או גילוי מסעיר מתחת למים. לובש חליפה חתיכית כזאת, מחייך למצלמה, שם שנורקל ומסיכה, נעלם עם הצלם מתחת למים וחוזר, למרבה הפלא, בחליפה ועניבה לאולפן הממוזג. מדהים. לא?

דני קושמרו צולל, צילום מסך מכתבה ב-N12
דני קושמרו צולל, צילום מסך מכתבה ב-N12

אני מביט בו ושואל את עצמי שאלה אחת – למה אתה, מר קושמרו, לא מתעסק בפרשת הצוללות? הרי האנשים הללו שאיתם אתה מסתחבק מתחת למים הם האנשים שהיו אמורים להפעיל את הצוללות האסטרטגיות המיותרות שישראל הייתה אמורה לרכוש במיליארדים, לאחר שאלה הוסתרו מהרמטכ"ל, ממפקד חיל הים, משר הביטחון וצמרת משרדו.

אני מביט בקושמרו צולל ושואל את עצמי – למה אתה לא מתעסק בפרשת הצוללות? הרי האנשים שאיתם אתה מסתחבק מתחת למים היו אמורים להפעיל את הצוללות האסטרטגיות המיותרות שישראל כמעט רכשה במיליארדים

מדוע, מר קושמרו, אתה לא עוסק שבוע אחר שבוע בפרשת הצוללות? צוללות זקוקות לצוללנים. אם המליארדים לא מעניינים אותך לפחות האנשים שצוללים בהן צריכים לעניין אותך.

צילום מסך מכתבה של קושמרו על יחידת הצוללנים של צה"ל, צילום מסך מN12
צילום מסך מכתבה של קושמרו על יחידת הצוללנים של צה"ל, צילום מסך מN12

אתמול (רביעי 14.10.20) עבר מפגן מחאה של מעל מאה צוללות דמה מתחת לחלון של חדשות ערוץ 12. אלפי מכוניות ליוו את הצוללות הללו מקרית שמונה דרך חיפה-קיסריה-תל אביב-לטרון עד ביהמ"ש העליון ורחוב בלפור בירושלים.

ערוץ 12 הקדיש לעניין הזה 15 שניות בערך, 20 דקות לתוך המהדורה, במה שנקרא 'ידיעה מצולמת'. תמונות ברקע וקריינות אטומה של יונית לוי מהאולפן. שום כתב בשטח. יום שלם נסעו מאות חיילי חיל הים במילואים ואיתם אלפים ממפגיני המחאה נגד השחיתות וקושמרו לא מצא חליפת צלילה או עילת צלילה לנושא הזה.

ההתעלמות של תקשורת המיינסטרים ממחאת המפגינים נגד השחיתות בפרשת הצוללות, המניות ותיקי השוחד מרמה והפרת אמונים, גובלת כבר בהעלמת מציאות. שיבוש מהלכי מידע, מעילה באמון הציבור והסתרת האמת. יתכן שבספר החוקים כל הביטויים הללו מתאימים למעשי שוחד פליליים, אבל בעולם התקשורת – הסתרת האמת היא הפשע הגדול ביותר. כלי תקשורת בעולם הרחב, ידעו להתנצל על טעויות או שיבוש מידע שהפיצו לקוראיהם או צופיהם. לא בישראל.

N12 הקדיש לעניין כ-15 שניות. שום כתב בשטח. יום שלם נסעו מאות חיילי חיל הים במילואים עם אלפים ממפגיני המחאה נגד השחיתות וקושמרו לא מצא חליפת צלילה או עילת צלילה לנושא הזה

אבל לא רק כלי התקשורת חוטאים בעניין הזה. האנשים שהפגינו השבוע במיצג הצוללות, הם הם האנשים שהיו אמורים להפעיל את הצוללות. להתגייס, לעבור מבדקים, קורסים, להתאמן, לחתום שנים לשירות קבע, לצאת לים לשבועות ארוכים בלי המשפחה ובלי מקלחת ומיטה זוגית בצוללת ולשמור על הכלי היקר והמתוחכם ביותר של ישראל.

מה חשב לעצמו ראש הממשלה כאשר חתם ודחף לרכש צוללות שמערכת הביטחון אמרה לו שאין צורך בהן? את מי הוא היה מכניס לתוך הצוללות הללו? לוחמים שמפקדיהם לא יודעים על הרכש הזה? צוללנים שמפקדיהם חושבים שהצוללות הללו מיותרות? את מי הוא היה משכנע שכל זה נעשה לטובת ביטחון המדינה, ולצורך כך הועלם המידע מכל מערכת הביטחון משר הביטחון דרך הרמטכ"ל ומפקד חיל הים ומפקד שייטת הצוללות ואנשיו כולם?

הטירוף שבמהלך הזה מתעצם כל יום מחדש כאשר אתה רואה לפתע במחאה ובהפגנות את הפנים והשמות, את האנשים שבדרך כלל מוסתרים מעין הצופה בשל הסודיות והצנזורה המוטלת על תפקידם בשירות מערך הצוללות האסטרטגיות של ישראל (יש אומרים הצוללות הנושאות נשק גרעיני ל"מכה שנייה").

ההתעלמות של היועמ"ש מהפרשה החמורה הזו והחלטתו שלא לחקור את ראש הממשלה בפרשת כלי השיט, מדרדרת את יחסי המדינה עם לוחמיה לשפל של רמאות והונאה. האם מר מנדלבליט מצפה מהאנשים האלה, שעכשיו יוצאים לרחוב, לשרת בנאמנות את גחמותיו המושחתות השוחדיות לכאורה של ראש הממשלה הנאשם כבר בשלשה תיקים?

האם היועמ"ש של ממשלת ישראל שכבר הגיש כתבי אישום בתיק הצוללות וכלי השיט נגד מרבית מקורביו של ראש הממשלה הזה, מצפה מאנשי חיל הים הללו  – שחייהם תלויים בכלי הזה שנרכש, לסכן את חייהם למען המדינה כאשר עננה של שוחד מרמה והפרת אמונים מרחפת מעל כל הההחלטות הללו והרכש הזה, של פרשה מסריחה ולא רק ממי מלח?

ההתעלמות של היועמ"ש מהפרשה החמורה הזו והחלטתו שלא לחקור את ראש הממשלה בפרשת כלי השיט, מדרדרת את יחסי המדינה עם לוחמיה לשפל של רמאות והונאה

מחדל מלחמת יום הכיפורים נחשף לאיטו כאשר לאחר המלחמה החלו להתברר העובדות, המידע הרב שהיה בידי הקברניטים על מלחמה צפויה, הסרבנות של גולדה וממשלתה להצעות סאדאת, ההתרעה של ה"מלאך", הסימנים המעידים הרבים שזרמו לאגף המודיעין, והקונספציה של "סבירות נמוכה", שעימה נכנסו אלפי לוחמים לקו האש ושילמו בגופם ובחייהם.

המחדל הזה חרוט בגופה של ישראל כבר 47 שנים ואינו מרפה. מה חושב לעצמו שר הביטחון גנץ? ונתניהו מה חושב? שאפשר להעלים פרשת שחיתות כזאת ולטאטא אותה מתחת לשטיח בהתיישנות או העלמת עין משפטית? או האשמת דגי הרקק שליוו את הכריש נתניהו בדרך לטרף של מיליוני דולרים עבור עסקת הצוללות וכלי השיט עם תיסנקרופ?

מה לכל הרוחות האנשים הללו חושבים לעצמם כאשר חיל הים המצרי חוגג את קבלת ארבע הצוללות המתקדמות, שבכל יום יכולות לאיים על ישראל אם חלילה יתהפך השלטון במצריים?

ומה חלקו של דני קושמרו בכל השאלות הללו? פשוט. דייג אוהב דגים? אז למה הוא דג אותם? צוללן אוהב צוללנים? אז למה הוא מפקיר אותם ולא שואל את השאלות הללו כל ערב?

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 777 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.