הדיבור הבלתי פוסק על בחירות בשבועות האחרונים גרם לעיסוק המתבקש בשאלה, אילו מפלגות ירוצו בבחירות הקרובות בשמאל ובמרכז. בעוד שלכולם ברור שיש וואקום במרכז ושמאלה וכי יש צורך בהתארגנות חדשה, נראה שקיים וויכוח ער על האופי המדויק של המפלגה (או מפלגות) שצריך, ויוזמות חדשות וחדשות-ישנות כבר מתחילות לצוץ.
אישית, אני לא מאמין שאנחנו קרובים לבחירות (כי נתניהו וגנץ לא מעוניינים בהן עכשיו), אבל השיח הקיים מהווה זמן טוב להתחיל לדון, לבנות ולתכנן כמו שצריך את מה שהיינו רוצים שיהיה. כבסיס לשיחה ופעולה משותפת, אשתף כאן את החלום שלי לגבי המפלגה שאני מאמין שנכון להקים עכשיו.
אישית, אני לא מאמין שאנחנו קרובים לבחירות, אבל השיח הקיים הוא זמן טוב להתחיל לתכנן את מה שהיינו רוצים שיהיה. אשתף כאן את החלום שלי לגבי המפלגה שנכון להקים עכשיו
בחלומי אני רואה מפלגת שמאל חדשה ששואפת לשלטון. מפלגת שמאל אמיתי, שמצהירה על כך ומחבקת אותי כשמאלני, כי היא מקיפה את מכלול התפיסות שהופכות אותי לשמאלני.
מפלגה שמצד אחד נאמנה לחזון של מדינת לאום יהודי שוויונית, שיש בה כלכלה הוגנת, שוויון הזדמנויות וסולידריות, ושחיה בשלום עם שכניה. ומצד שני מבינה שלמדנו דבר או שניים ב-70 השנים האחרונות, ושהשמאל היום נדרש לעדכן חלק גדול מהתפיסות שלו (בעיקר בתחומי קידום המזרחים וזכויות לערבים).
המפלגה תציג את עמדות השמאל שלה באופן שאנשים מחוץ לבייס הקשה יוכלו לקבל אותן (כולל אנשים שמגדירים עצמם מרכז), וגם תהיה מוכנה להקשיב וללמוד כדי להרחיב את האוהל שלה כמה שיותר (להבדיל מהתחזות לימין או הסתרת הדעות כמו שראינו מפלגות שמאל ומרכז עושות ב-20 שנה האחרונות).
בראש המפלגה יהיו נשים וגברים מוכרים, שיש להם קרדיט וניסיון בפוליטיקה, גם מול נתניהו אבל גם בתחום המדיני-בטחוני. שילוב של ניסיון זה עם העובדה שהמפלגה תציע אלטרנטיבה אמיתית בתחום הזה (בראש ובראשונה תציע פתרון קבע לסכסוך עם הפלסטינים) ולא תנטוש את השדה לימין – ישרה על מצביעים רוגע, שהמפלגה תדע גם להגן על הביטחון כשתצטרך (כי אנחנו עדיין לא נורבגיה).
משולבים יחד איתם בראש יהיו נשים וגברים חדשים וצעירים מליבת המחאה ומהחברה האזרחית, שייצגו את כלל המגוון החברתי בישראל (מכל העדות, הדתות, המגזרים, המגדרים, המוגבלויות והמעמדות הכלכליים), יעזרו בעדכון התפיסות וגם יידעו איך לתקשר את המפלגה לצעירים ולמי שלא רגיל להיות מעורב.
בחלומי אני רואה מפלגת שמאל חדשה ששואפת לשלטון. מפלגת שמאל אמיתי, שמצהירה על כך ומחבקת אותי כשמאלני, כי היא מקיפה את מכלול התפיסות שהופכות אותי לשמאלני
ועכשיו הגענו לעיקר: המפלגה תהיה כזו שתגרום לכולנו להרגיש שמצאנו בית. אחרי ששנים היינו צריכים לבחור בין מפלגות ריקניות ששואפות לשלטון לבין מפלגות קטנות שהן שלנו אבל לא רלוונטיות לחברה הישראלית או להרכבת ממשלה, לראשונה זה שנים נהיה מורעלים על מפלגה בבחירות.
לא רק שנוכל להצביע לה בלב שלם, אלא נרצה לשכנע חברים ומשפחה, להתנדב, להתקשר ולעבור מבית לבית (גם מחוץ לאזורי הנוחות שלנו) כדי לשכנע אנשים. אפילו נתרום ונתרים כסף, הרבה. כך המפלגה החדשה תנסה לשחזר את המודל של צמיחה מלמטה (grass roots) שמתרגלים במפלגה הדמוקרטית בארה״ב כבר שנים.
בתקווה, המפלגה תגרום למחנה השמאל-מרכז תומך הדמוקרטיה והערכים הליברליים לנהור בהמוניו, במיוחד על רקע האנרגיה וההתארגנות חסרות התקדים שהמחאה יצרה בחודשים האחרונים.
בשאיפה, גם החברה הערבית תצא להצביע למפלגה הזו או לרשימה המשותפת באחוזים גדולים, כי הם יראו ויאמינו שהפעם מושיטה להם יד מפלגה שבאמת תשלב אותם בקבלת ההחלטות וחלוקת המשאבים (וכאמור, ברשימה לכנסת). אפשר גם לקוות שמתוך העוצמה והביטחון הזה גם אחרים יצטרפו למחנה מבחוץ.
מפלגה כזו לא רק נכונה ברמה הערכית, אלא גם מבחינה אלקטורלית. מסידור המפלגות המתגבש לנגד עינינו נראה שהוואקום הגדול ביותר הוא בין (איפה שהייתה פעם) כחול לבן למשותפת, ולוואקום הזה צריך להיכנס. בנוסף, בבחירות הקודמות הבנו כבר שבסוף, המחנה הדמוקרטי והמתון שמחזיק בעמדות תואמות לשמאל ושמתנגד לנתניהו הוא הגדול יותר, ושאם נמצה אותו כמו שצריך נוכל להחליף את השלטון.
מה שאנחנו צריכים עכשיו זה מפלגה וחזון שיניעו אותנו ויציבו אלטרנטיבה אמיתית (בכל התחומים, לא רק באלה שבאינטואיציה אינם שנויים במחלוקת) – שאיתה נוכל לנצח ולהתחיל לעבוד על התיקון.
המפלגה תהיה כזו שתגרום לכולנו להרגיש שמצאנו בית. אחרי ששנים היינו צריכים לבחור בין מפלגות ריקניות ששואפות לשלטון לבין מפלגות קטנות שהן שלנו אבל לא רלוונטיות לחברה הישראלית או להרכבת ממשלה
אפשר להבין את הביקורת והציניות לגבי ההיתכנות של מפלגה כזו, שבוששה להיווצר בכל כך הרבה מערכות בחירות בעבר הקרוב. אך יכול להיות שדווקא הרגשת היתמות מהמחסור בנציגות אמיתית, בשילוב עם תחושת הדחיפות (המוצדקת) מהסכנה לדמוקרטיה וזריקת המרץ שהמפגינים כל שבוע מקבלים ומזריקים למחנה, יאפשרו זאת.
מיזם כזה יכול לקום רק כתוצאה משילוב של מוכנות של בכירים בעבר ובהווה שנמצאים היום במפלגות שונות ושעזבו את הפוליטיקה לעשות וויתורים והימורים, עם לחץ מלמטה של אנשים מהשטח שקוראים להם לבוא ושמוכנים לרתום את הידע, המידע והזמן שלהם ליוזמה, ואפילו להצטרף כמועמדים.
נשאלתי רבות מה עם המפלגות הקיימות. ככלל, גם אני שותף להנחת המוצא שעדיף להתבסס על ארגון קיים, על פני יוזמות חדשות שמתחילות מאפס. אולם נראה שבנקודת הזמן הזו המחנה עומד בפני שוקת שבורה בכל הנוגע לבחירת מפלגה, וצירוף הנסיבות הנוכחי לא מאפשר לנו להיכשל בעוד ניסיון.
ניתן לעבור בקצרה על הבעיות המרכזיות בכל אחת מהחשודות המיידיות (אבל זה לא אומר שבהיעדר מפלגה חדשה, לא אמצא עצמי מצביע לאחת מהן):
- ראשית, מרצ, ש(כמעט)לא אכזבה אותנו, היא אכן מפלגת שמאל מלאה, אבל טעויות היסטוריות ומנגנונים עבשים ומתוסבכים הביאו לכך שהיא לא יצאה אל מחוץ לבועות השמאל המוכרות וגם אין לה יכולת (ורצון) לעשות זאת ולהפוך לאלטרנטיבה שלטונית. מה גם שחסרים לה האנשים המובילים בחזית.
- ליש עתיד יש רשימה מצוינת, מלבד הראש שלה. גם אחרי כשמונה שנים בפוליטיקה רוב האזרחים (כולל הח״מ) לא חושבים שלפיד מתאים לראשות הממשלה, והוא בטח לא יסחוף אותנו לקלפי. ובעיקר, למרות שסירבה להיכנס (שוב) תחת נתניהו, המפלגה אינה מפלגת שמאל, מעולם לא התיימרה להיות, לא מקדמת מדיניות כזו, ומתנערת מהשמאל בכל הזדמנות.
- המשותפת היא בחירה טובה מאוד, אבל מעבר לכך שרבים ברשימה מחזיקים בעמדות מאוד שמרניות בתחומי זכויות הנשים והלהט״ב, המפלגה מתנגדת (בצורות וגוונים שונים) לישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, מה שלא מדבר לרוב העם בישראל, כולל שמאלנים רבים.
קיימות גם יוזמות חדשות, ומעניין לראות כיצד תתפתחנה. מעבר ליוזמות של גנרלים חדשים וישנים במרכז-ימין, היוזמה המתקדמת ביותר היא הדמוקרטית. מדובר בניסוי מאוד מעניין, אולם המבנה שלה הוא כזה שהתוכן והרשימה שלה ייקבעו רק בהצבעת חברים, ולכן אי אפשר לדעת בשלב זה אם היא תקלע למאפיינים של מפלגת השמאל עליה ניתן לחלום, ועל מבנה בלבד לא ניתן לבחור מפלגה.
חשוב להגיד שהרבה מהמפלגות הנ״ל אשמח לראות משולבות במפלגה חדשה אחת גדולה, בשילוב עם האנשים החדשים שיבואו. על העבודה וכחול לבן אין מה לדבר מאז שחברו באופן מלא לנתניהו, חוץ מלאחל לחבריהן מערכת בחירות זריזה שתגאל את הקריירה הפוליטית שלהם מייסוריה במהרה, ושיבזבזו בדרך כמה שפחות קולות שמאל.
על העבודה וכחול לבן אין מה לדבר מאז שחברו לנתניהו, חוץ מלאחל לחבריהן מערכת בחירות זריזה, שתגאל את הקריירה הפוליטית שלהם מייסוריה. ושיבזבזו בדרך כמה שפחות קולות שמאל
לסיכום, מפלגה שמאלנית גאה, גדולה, ששואפת להחליף את השלטון – היא לדעתי מה שחסר לנו בזמן הזה. מטרת המפלגה תהיה קודם כל להוציא מהאדישות, מהייאוש ומהבתים את נשות ואנשי המחנה שלנו, ולמצות את פוטנציאל ההנעה וההצבעה שלהם. מעבר לניצחון בבחירות, המפלגה תאפשר להשיב למחנה חבול ומוכה אכזבות (שרבים מחבריו כבר לא יודו בזה שהם שמאלנים) את הגאווה, החיוניות ותחושת השליחות שאפיינו אותו בעבר ויאפשרו להגדיל את המחנה.
עמרי לביא לומד תואר שני במשפטים באוניברסיטת תל אביב עם התמקדות בפילוסופיה פוליטית ומשפט חוקתי, ועוזר מחקר ומתרגל באוניברסיטה. לפני כן היה מנהל מוצר בסטארט-אפ בתחום הפינטק וקצין במודיעין.
בין הרבה מבוכות אחרות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות – משגרים בלון ניסוי עם קצת חומר נפץ, ואנחנו מחבקים אותו לחיקנו ונהנים מכל שבב וגיץ של שלבי הפיצוץ.
בין הרבה מבוכות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות
מאות ראיונות קיימו מועמדי ומועמדות מפלגת העבודה לכנסת ה-24 בשבועות האחרונים, אבל במערכות התקשורת שכבר הפסיקו לדבר אידאולוגיה, ערכים וחזון, על מה נותר לדבר מלבד הבלון ששיגרו לאוויר ליצני החצר מבלפור? אתם מתאריםות לעצמכן מצב שבו בן גוריון, רבין או פרס היו בכלל מתייחסים לדברים הללו ולא זורקים אותם בפרצופו של הימין?
באף אחד מהראיונות הללו, איש מנציגי המחנה הדמוקרטי-ליברלי לא התייצב איתן וחשף את ערוותם וריקנותם הערכית של אותם מפריחי בלונים. אמנם הקולות מתוך מפלגת העבודה לפסילתה של מראענה נותרו חלשים (הישג מרשים כלשעצמו), אבל ראינו הרבה התפתלות והתכדרות עצמית המעידה על בושה ותחושת אשם.
מרב מיכאלי פעלה בגבורה בשנה האחרונה וניכר שהציבור מעריך את זה. אף על פי כן, שאלה אחת פשוטה של אופירה וברקו הצליחה לעשות מה שהצעות לכניסה לממשלה, תביעה משפטית, הימור מסוכן על עתידה הפוליטי ובעיקר תחושת מיאוס מהמערכת המסואבת לא הצליחו לעשות.
התשובה לשאלת אבתסאם מראענה היא ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר במגזר הציבורי, תוך שיסוי וקריעה של המרקם החברתי ושחיקת הדמוקרטיה, או תסריטאית קולנוע שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו? במה אתם מתעסקים למען השם? חדלנו לבלוע את גיבובי המילים שלכם ואת מזימות כוורת בלפור שעובדת מסביב לשעון ביעילות שמעוררת פלצות".
במקום זאת, במהלך שאין דרך אחרת להגדירו מאשר מזוכיזם והפנמה של דיכוי אידאולוגי, מעדיפים רבים מאנשי מחנה המרכז שמאל לטמון שוב את הראש בערימת הרפש של הימין. להתחיל במסע תחקירים לעברה של פוליטיקאית מתחילה, שנכנסה לגוב האריות מתוך רצון אמיתי להילחם בשנאה ובפירוד בין יהודים וערבים. מפקפקים בה ובכוונותיה לדאוג לנשים הערביות שנמצאות בתחתית ההיררכיה החברתית, וצולבים את יושבת ראש המפלגה על שלא נכנעת להמון ולא גירשה את האיום הקיומי מקרב המפלגה שהקימה את המדינה.
התשובה לשאלת מראענה ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר או תסריטאית שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו?
כמה כעס ואכזבה. כעס על שלא הצלחנו להתעלות מעל סימון האיום הקיומי התורן של נתניהו (תמיד מדובר או באישה, או בערבי או בשילוב של השניים). אכזבה מכך שלא למדנו לקח ובחרנו לחבוט שוב בעצמנו, כמו אישה שמרגישה נאורה כי היא סובלנית כלפי בעלה המכה, שהרי יש לנהוג בו בחמלה ובהכלה. כמה טיפשות ששוב לא הבנו את גודל השעה וגודל הסכנה לדמוקרטיה ולדמותה של מדינת ישראל.
אור ארז הוא פעיל חברתי-פוליטי. עוסק בדוברות פוליטית של דמויות וארגונים במחנה המרכז-שמאל. חבר ועידה לשעבר במפלגת העבודה ואקטיביסט גאה. במהלך לימודי פוליטיקה וממשל ומזרח תיכון באוניברסיטת בן גוריון הספיק לארגן את ההפגנה הראשונה נגד נתניהו בבאר שבע, להיפגע מרכב חולף במחאת הפונדקאות ולקבל איומים על חייו כשארגן את מצעד הגאווה בעיר. מאמין בחופש ובשוויון. החלק המרגיע ביומו הוא צפייה במהדורת החדשות לאור נרות לפני השינה.
אמנת ז'נווה הרביעית קובעת בסעיף 56 שעל המעצמה הכובשת לפעול למיגור מגפות בשטח הכבוש.
מבחינת המשפט הבינלאומי, מדינת ישראל היא מעצמה כובשת בגדה מאז יוני 1967. כל עוד לא סיפחה את הגדה תוך הענקת אזרחות לכל תושביה הפלסטינים (ולחילופין: הפכה עצמה למדינת אפרטהייד רשמית באמצעות סיפוח הגדה ללא מתן זכויות אזרח לפלסטינים) וכל עוד לא הסכימה לכונן מדינה פלסטינית, מדינת ישראל היא המעצמה הכובשת שם. והיא האחראית לשלומם ורווחתם הרפואית של מיליוני הפלסטינים בגדה בעת התפרצות מגפה.
אמנת ז'נווה הרביעית קובעת בסעיף 56 שעל המעצמה הכובשת לפעול למיגור מגפות בשטח הכבוש. מבחינת המשפט הבינלאומי, ישראל היא מעצמה כובשת בגדה מאז יוני 1967
הדבר מטיל עליה חובה לחסן את התושבים הפלסטינים שתחת שליטתה הצבאית. לא זו בלבד שראש הממשלה נמנע מלעשות כן, הוא גם מסביר בשילוב מוכר של הסתה ושקר, שאלפי העובדים הפלסטינים שפוקדים את ישראל כדי להתפרנס משכר נמוך, הם שאחראים לכך שהתחלואה בישראל גבוהה לאין ערוך בהשוואה למדינות אי אחרות (וזהו גם הסברו השקרי והמסית לנתוני התמותה הגבוהים לאין ערוך בישראל בהשוואה למדינות אי אחרות).
זו לא רק הסתה מוכרת (הפלסטינים מפיצי מחלות כשם שמפגיני בלפור הפיצו מחלות, מסביר מי שמכנה את הרוטציה "תחלואה" ובכך חושף את האמת על השקר המוחלט שעמד מאחורי הסכם הרוטציה עליו חתם). זהו גם כזב: התחלואה בגדה המערבית נמוכה מזו שבמדינת ישראל. נתוני התמותה שם נמוכים יותר. ואין שום עדות שהפועלים הפלסטינים בישראל (שאותם היה על נתניהו לחסן כמו את כל הפלסטינים) הם שמעלים את התחלואה והתמותה.
ישנן עדויות, לעומת זאת, על כך שישראלים לא מעטים ששבו מדובאי ואזרחים לא ישראלים שהגיעו לכאן מטעמי לחצים פוליטיים (בחורי ישיבות מארצות הברית. ואין בכך כדי לרמוז חלילה שכל הציבור החרדי או רובו אחראי להפצת המחלה. רחוק משם) ובכלל שהעדר הפיקוח בנתב"ג הפרוץ – הם שהולידו את שיעור התחלואה. כמו גם אכיפה סלקטיבית במוקדי תחלואה ידועים וזאת מהטעמים הפוליטיים-הישרדותיים המוכרים של הנאשם שמחתים את שותפיו על מסמכי נאמנות מבישים.
הסתה, שקר ובריחה מאחריות לניהול נפשע מטעמי אינטרס הישרדות אישי תוך פגיעה באינטרס הציבורי והלאומי. התמהיל המוכר של נתניהו.
חיי אומה אינם מסלול הישרדות אישית. קיים חשש – לא בלתי מבוסס, אני חייב לומר – שראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות יקבל הכרעות לא על בסיס האינטרס הלאומי אלא על בסיס שיקולי הישרדות אישית.
אלו דברי נתניהו בשנת 2008. השנה בה נתן את קולו לתמיכה בהצעת חוק טרומית שלפיה, תופסק כהונת ראש ממשלה ברגע שהוגש נגדו כתב אישום. השנה שבה אולמרט התפטר בשלב החקירות. זמן רב בטרם הפך נאשם במשפט פלילי.
אמנת ז'נווה מחייבת את ישראל לחסן את התושבים הפלסטינים תחת שליטתה הצבאית. לא זו בלבד שרה"מ נמנע מכך, לטענתו הפלסטינים הם שאחראים לתחלואה הגבוהה בישראל יחסית למדינות אי אחרות
מה השתנה מאז? מבחינה עקרונית, לא השתנה דבר. נתניהו צדק אז כמובן. מבחינה מהותית, השתנה הכל. 13 שנים לאחר מכן, אנו שקועים במדמנה חוקתית, משפטית, פוליטית, ציבורית ומוסרית מצחינה במיוחד. רק בגללו.
והתקציב שלא הועבר רק כדי להפר הסכם רוטציה בידי הנוכל שמתעקש לשקר שוב ושוב ולטעון שיש תקציב? שטויות. העיקר שביבי יישאר ראש ממשלה. עם קואליציית הבלהות הגזענית והרקובה שלו.
רקוב.
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
הטקטיקה של נתניהו
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הפוטנציאל של זה 2 מנדטים מהמשותפת ועוד 6 ממרצ ועוד 2 מהעבודה ז"ל ועוד 7 מלפיד.
יחד זה די מעט. 14. זה גודל השמאל היהודי. זו לא טעות של הציבור. זו לא אי הבנה. הציבור היהודי והערבי בארץ אינם במקום הזה. רובם מסורתיים. רובם לאומיים בעיני עצמם לאומנים בעיני היתר שמאל. והרעיונות של השמאל מעוררים בציבורים הללו אנטגוניזם רתיעה וזלזול.
השמאל שהיה לו רוב בארץ אי אז בימים הרחוקים ההם היה שוויוני ולאומי ושוחר תנ"ך ומתרגש מכיבוש העבודה ורכישת אדמות והתיישבות בין ישובים ערביים. כן. גם שוויון לנשים. גם אי מתן השפעה יתרה לדתיים קיצוניים. אבל בשיתוף פעולה מלא עם הכיפות הסרוגות. אם יהיה שמאל כזה ולא כתרמית והתחזות ולא כצרוף עלה תאנה. יש לדבר הזה התכנות למצוא מסילות ללב הציבור. אבל מתוך הניואנסים העדינים של הטקסט, כותבת המאמר מתייחסת אל שמאל שרוצה מפלגה יהודית כאל משהו שצריך לסבול אותו ולא אל דבר המובן מאליו. בפינה הזו ניתן לקצור הצלחות קטנות. סיוע להרחבת חוק הפונקאות. סיוע להחדרת מושג השוויון לחוקי היסוד ששופטים יוכלו אחר כך להעלות בראש פסיקתם.