JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מחקר: בבריטניה הכחישו את השואה כבר במהלכה | זמן ישראל
פשיסטים מצדיעים לאוסוולד מוסלי בבריסטול ב-1934
פשיסטים מצדיעים לאוסוולד מוסלי בבריסטול ב-1934

מחקר בבריטניה הכחישו את השואה כבר במהלכה

הפשיסטים טענו שהצילומים בהם נראים יהודים נרצחים הם לא יותר מלוקיישן מבויים ● הם ניסו לשכנע שלהיטלר אין שום אג'נדה של השמדת עם, ושהנאצים לא עוסקים בכך ● ד"ר ג'ו מולהול יצא לחקור את ההיסטוריה של מכחישי השואה הבריטיים, ונדהם לגלות שהיא התחילה הרבה יותר מוקדם ממה שחושבים

במסגרת החיפוש המייאש של היסטוריונים אחר הדוגמאות הראשונות להכחשת שואה אחרי המלחמה, האצבע המאשימה מופנית לרוב אל הפשיסטים, אנטישמיים ודמויות ימין קיצוניות בצרפת, שוודיה וארה"ב.

אבל לפי ספר חדש, הנטייה הזאת מחמיצה את התפקיד המשמעותי שהיה לתומכי הנאצים בבריטניה, הן במהלך מלחמת העולם השנייה ומיד אחריה, בפיתוח תוכנית שממנה שואבים השראה עד היום אלה שמבקשים להכחיש את הפשע הגדול ביותר בהיסטוריה.

עטיפת ספרו של ג'ון מולהול
עטיפת ספרו של ג'ון מולהול

"הכחשת השואה בצורתה המסורתית לא התחילה בצרפת או באמריקה, כמו שהרוב טוענים, אלא בכלל בבריטניה", אומר ד"ר ג'ו מולהול, מחבר הספר British Fascism After the Holocaust: From the Birth of Denial to the Notting Hill Riots 1939-1958 (פשיזם בריטי אחרי השואה: מלידת ההכחשה ועד המהומות בנוטינג היל 1939-1958).

מולהול, חוקר בכיר בקבוצת Hope Not Hate האנטי-פשיסטית בבריטניה, מזהה את המנהיג הבריטי הפשיסטי אוסוולד מוסלי כשחקן מרכזי בהתפתחות הכחשת השואה באירופה אחרי המלחמה.

כפי שהספר מפרט, הפשיסט הצרפתי מוריס ברדש, ביחד עם בני ארצו פול רסינייה ופרופ' רנה פאברה והאנטישמי הוותיק אינר אברג השוודי, הם בין אלה שהוענק להם הכבוד המפוקפק של להיות האדם הראשון שהכחישו בכוונת זדון את האמיתות והייחודיות של פשעי המלחמה הנאצים.

מנגד, לדברי אחד ההיסטוריונים, הכחשת השואה המוקדמת בבריטניה נתפסת כגרסה חיוורת של זאת שהתקיימה במדינות כמו צרפת.

"על אף שאין קונצנזוס עקבי בקרב היסטוריונים לגבי מי היה מכחיש השואה האמיתי הראשון", כותב מולהול, "הקו המנחה הוא להתעלם או לפסוח על מכחישים בריטים מוקדמים".

מולהול מייחס את ההשמטה הזאת לגישה הרחבה יותר בקרב אקדמאים ביחס לפשיזם הבריטי.

ד"ר ג'ו מולהל (צילום: באדיבות המצולם)
ד"ר ג'ו מולהל (צילום: באדיבות המצולם)

"חלק מהסיבה שהאנשים שמכחישים את השואה בבריטניה היו בעיקרם פשיסטים בריטים, והפשיזם הבריטי נתפס לעיתים קרובות על ידי חוקרים שעוסקים בפשיזם בצורה רחבה יותר כמדשדש מאחור", הוא אומר בריאיון לזמן ישראל.

יחד עם זאת, מולהול מאמין שהתפיסה של הפשיזם הבריטי סייעה לסלף את ההיסטוריוגרפיה של הכחשת השואה. המחקר שלו מראה שמרגע שהתחילו להופיע עדויות מוחשיות של הזוועות שביצעו הנאצים במלחמה, פעילים ימנים קיצונים בבריטניה לא בזבזו זמן בניסיונותיהם להקטין ולהפריך את הראיות.

למשל, ב-1942 הדוכס של בדפורד, שעזר לממן את המפלגה הימנית הקיצונית British People, פרסם עלון שמתייחס בזלזול גמור להיקפים של הרציחות הנאציות. הוא טען שהצילומים מזויפים ושהדיווחים מוגזמים.

ב-1942 הדוכס של בדפורד, שעזר לממן את המפלגה הימנית הקיצונית British People, פרסם עלון שמתייחס בזלזול גמור להיקפים של הרציחות הנאציות. הוא טען שהצילומים מזויפים ושהדיווחים מוגזמים

"ביחס לביצוע אכזריות ממשית על היהודים, מסתמן שזה אכן אירע באירועים רבים, אך באותה מידה של ודאות ניתן לקבוע שההתאכזרות הזאת נופחה במידה רבה על ידי התעמולה", טען הדוכס.

שנה מאוחר יותר, אלכסנדר רטקליף, אנטישמי נודע ומייסד הליגה הפרוטסטנטית הסקוטית, פרסם את "האמת אודות היהודים", שהלך צעד אחד קדימה.

העלון "האמת אודות היהודים" של דניאל רטקליף
העלון "האמת אודות היהודים" של דניאל רטקליף

"הדיווחים השונים בתקשורת בנוגע לרדיפה האיומה של היטלר אחרי היהודים נכתבה ברובה על ידי יהודים ומופצת על ידי יהודים. רוב הדיווחים האלה הם המצאה שנרקחה במוחו הקודח של היהודי", טען.

"ההיסטוריון, מיד אחרי המלחמה, יוכיח ש-95% מסיפורי ומתמונות 'הזוועה' היהודיים של הזוועות האלה שהופיעו בעיתונות, במגזינים ובכתבי העת, הם בסך הכל המצאה".

הוא גם תקף את "התמונות השקריות" שהדפיסו העיתונים, והשווה בין סיפורים לא אמינים ותעמולה שהטעו את הציבור במהלך מלחמת העולם הראשון. רטקליף אף המשיך וטען ש"אין שום מקרה אותנטי אחד שמתועד של ולו יהודי אחד שנטבח או הוצא להורג שלא כחוק תחת שלטונו של היטלר".

כך, מציין מולהול, בעוד שהיסטוריונים טוענים שברדש היה הראשון לטעון שהראיות המצולמות של הנאצים רוצחים יהודים היו מזויפות, השקר הזה הופץ עוד קודם לכן על ידי רטקליף.

כשהמלחמה התקרבה לסיומה ב-1945, רטקליף התחיל לשנות את המנגינה. הוא כבר לא הכחיש יותר את עצם קיומן של הזוועה, אלא ניסה להרחיק את האשמה ממכונה ההריגה הנאצית. כשהתייחס לתמונות שהגיעו מהמחנות, הוא שאל: "הגופות האלה הורעבו למוות! ולמה האנשים האלה רעבו למוות? כי לא היה אוכל בשביל האנשים האלה! ומי אשם בזה? בצורה ישירה, או עקיפה, בנות הברית".

כשהתייחס לתמונות שהגיעו מהמחנות, הוא שאל: "הגופות האלה הורעבו למוות! ולמה האנשים האלה רעבו למוות? כי לא היה אוכל בשביל האנשים האלה! ומי אשם בזה? בצורה ישירה, או עקיפה, בנות הברית"

קשה לקבוע את מידת התפוצה לפרסומיהם של אנשים כמו הדוכס מבדפורד או רטקליף. בנוסף, מסביר מולהול, "במובנים מסוימים הם היו דמויות שוליים קיצוניות".

העיר לובק בוערת אחרי הפצצת הכוחות המשולבים ב-1942 (צילום: Bundesarchiv bild)
העיר לובק בוערת אחרי הפצצת הכוחות המשולבים ב-1942 (צילום: Bundesarchiv bild)

"לא סביר שהם יצרו תוכן שהשפיע על התפיסה הגורפת בחברה לגבי השואה", אומר מולהול. "יחד עם זאת, הוא טוען, אין לבטל את חשיבותם. למעשה, הם יצרו את המקורות הראשונים ואת התוכניות ששימשו מכחישי שואה בשלבים מאוחרים יותר", כמו דיוויד אירווינג ורוברט פוריסון.

הוא מצטט את ההיסטוריון קולין הולמס שקבע שרטקליף היה גם "נשא חשוב של אנטישמיות אידיאולוגית" וגם "רוויזיוניסט חלוץ".

ההקטנה של ההכחשה

הנושאים המוקדמים האלה – ההצעה שהיקפי השואה "הוגזמו במידה רבה", שהנאצים הם לא האשמים המרכזיים בהרג, והסירוב לקבל את העדויות המצולמות – הם אלו שחוזרים על עצמם, ומתווספים למוסלי.

"מוסלי, במידה מסוימת, הוא דמות יותר חשובה ממה שרוב האנשים חושבים", אומר מולהול. "כל הדברים שהפכו להיבטים מרכזיים בהכחשת השואה, הוא כבר דיבר עליהם בשנות ה-40. הוא היה דמות מרכזית בהכחשת השואה בבריטניה וליצירת רבים מהטיעונים שהפכו ללחם ולחמאה של הכחשת השואה בזירה הבינלאומית".

סיר אוסוולד מוסלי, מנהיג איגוד הפאשיסטים הבריטי, במסדר של החולצות השחורות בלונדון, 4 באוקטובר 1936 (צילום: AP Photo/Len Puttnam/Staff)
סיר אוסוולד מוסלי, מנהיג איגוד הפאשיסטים הבריטי, במסדר של החולצות השחורות בלונדון, 4 באוקטובר 1936 (צילום: AP Photo/Len Puttnam/Staff)

מוסלי, שהוביל את ועד הפשיסטים הבריטים בשנות ה-30 והקים מפלגה ימנית קיצונית חדשה, The Union Movement בשנת 1948, נתפס לרוב כמי שנטש את ההגזמות החמורות ביותר של האנטישמיות שלו מלפני המלחמה אחרי תבוסת הרייך השלישי.

אבל, טוען מולהול, "זה פשוט לא מה שמוכיח התיעוד ההיסטורי. זה לא מה שמראים העיתונים מהתקופה. זה לא מה שמוסלי עצמו מדבר עליו. הוא היה אנטישמי מופגן ונשאר כזה".

אפילו אחרי המלחמה, מנהיג החולצות השחורות לשעבר זכה לפלטפורמה ציבורית רחבה יותר מכל דמות אחרת בימין הקיצוני של בריטניה. "הוא עדיין דמות לאומית – אולי דמות לאומית שנואה, אבל דמות לאומית", אומר מולהול. "אנשים עדיין מסתכלים על מה שהוא עושה".

בזמן שרבים מחבריו הפשיסטים נהרגו, הועמדו למשפט או הורידו פרופיל, למוסלי יש עכשיו עמדה חזקה יותר בתוך הימין הקיצוני באירופה, ויכולת חסרת תקדים להפיץ את הכחשת השואה בתוך הרשתות שלו.

אוסוולד מוסלי נואם באסיפת החולצות השחורות בבפארק ויקטוריה בלונדון, 7 ביוני 1936 (צילום: AP Photo)
אוסוולד מוסלי נואם באסיפת החולצות השחורות בבפארק ויקטוריה בלונדון, 7 ביוני 1936 (צילום: AP Photo)

על אף שהכיר בקיומם של מחנות הריכוז, מוסלי, בדומה לרטקליף, חיפש דרכים להפריך את הדימויים שהגיעו משם.

"בוכנוואלד ובלזן הם לחלוטין לא מוכחים", טען בספרו "האלטרנטיבה" מ-1947. "ראיות מצולמות לא מוכיחות שום דבר. אין לנו שום הוכחה אובייקטיבית".

אכן, הוא כותב, המחנות היו, עובדתית, פשוט הכרח לא נעים. "היה מחסור בגברים, היה מחסור במזון, הכאוס השתולל וכל שירותי האספקה קרסו תחת ההפגזות הבלתי פוסקות. הם הכניסו לבתי הכלא או למחנות כמות ניכרת של אוכלוסיה עוינת, חלקה גרמנית אבל ברובה זרה, ואלה דרשו מאבטחים ואספקת מזון טובה", טען בספרו.

המנהיג הפשיסטי, שלרוב הכניס את המילה זוועה לתוך גרשיים, לעג ל"עסקי הזוועה". העיתון המפלגתי שלו בז ל"אגדות על מחנות הריכוז", בזמן שהוא ביקש להכחיש את תוכנית החיסול המתוכננת והמודעת של הנאצים, ולהעביר את האחריות לכל המיתות שהתרחשו במקומות אחרים.

התנאים במחנות היו תוצאה של "הפצצות של בנות הברית ומגפות שפרצו בעקבותיהן", טען. "אם יש לך התפרצות טיפוס, אתה כמובן תגיע למצב שבו אתה נאלץ להשתמש בתנורי גז כדי להיפטר מהגופות. אם הפציצו אותך בבתי הכלא ובמחנות הריכוז, היו גם כאלה שהיו נכנסים לתנורי הגז", אמר במסיבת עיתונאים ב-1947.

סיר אוסוולד מוסלי (צילום: AP Photo)
סיר אוסוולד מוסלי (צילום: AP Photo)

לצד בנות הברית, גם היהודים עצמם אחראים לגורלם. "המלחמה המודרנית היא סופה של המוסריות. אלה שאחראים להתחלת המלחמה אחראים, אם כך, גם לסיום המוסריות", כתב מוסלי, שגינה שוב ושוב את מה שכינה "המלחמה של היהודים" בספרו "האלטרנטיבה".

לתערובת הזאת הוא הוסיף גם את הרעיון שלהיטלר לא היה מושג בנוגע לפתרון הסופי, מחשבה שאומצה בהמשך בהתלהבות רבה על ידי מכחישי שואה כמו אירווינג.

השוואה לא מוסרית

התקפותיו של מוסלי על משפטי נירנברג, שאותם כינה "גן חיות ומופע מציצנות" היו גם הן חלק מהנושאים המרכזיים בהכחשת השואה המוקדמת בבריטניה.

המתקפות האלה היו חיוניות לקידום הרעיון של "השוואה לא מוסרית", מונח שטבעה ההיסטוריונית האמריקאית דברה ליפשטדט, טקטיקה שמבקשת לחתור תחת הייחודיות של פשעי הנאצים באמצעות השוואתם לפשעים שבוצעו לכאורה על ידי כוחות בנות הברית.

דברה ליפשטדט והמו"ל של פנגווין אנתוני פורבס ווטסון מגיעים לבית המשפט העליון בלונדון, 11 בינואר 2000 (צילום: AP Photo/Max Nash)
דברה ליפשטדט והמו"ל של פנגווין אנתוני פורבס ווטסון מגיעים לבית המשפט העליון בלונדון, 11 בינואר 2000 (צילום: AP Photo/Max Nash)

העלון של מפלגת British People, כישלון בנירנברג, מומן על ידי הדוכס מבדפורד וזכה לכיסוי תקשורתי נרחב במגזינים מימין ומשמאל אחרי פרסומו ב-1946. "אם החוק בנירנברג אכן מעל לכל, לכן, יש במבט ראשון עילה לתביעה נגד ההנהגה הרוסית והאמריקאית כאחד, ואלה מבינם ששרדו צריכים לעמוד למשפט בחשד לפשעי מלחמה", נכתב בו.

כפי שמולהול מציין, הפרסום הזה היה רק מרכיב אחד במאמץ המתמשך של המפלגה להפוך את השואה למשהו יחסי שניתן להשוות לדברים אחרים. "אנחנו יכולים להיות סמוכים ובטוחים שהמרתפים בהמבורג, השממה שהייתה פעם הירושימה ונגסקי, לא יישפטו", ציין עיתון המפלגה, פיפל'ס פוסט, בדצמבר 1945, אחרי שתמונות מהזוועות הוקרנו בבית המשפט בנירנברג.

במאמר מספטמבר 1945 הצביע הדוכס מבדפורד על אירועים במרכז ובמזרח אירופה שהתרחשו מיד אחרי המלחמה, בניסיון להפחית בחשיבותו של הפתרון הסופי. "גירוש הגרמנים על ידי הצ'כים והפולנים, שאושר על ידי רוסיה ונסבל על ידי בריטניה וארה"ב, מתרחש בתנאי אכזריות זהים לאלו שמיוחסים למשטר הנאצי ומתרחש בקנה מידה גדול בהרבה", כתב.

בנוסף למפלגה, העיתונאי הבריטי מונטגמרי בלג'יון פרסם ב-1946 "הספד על נירנברג" ובו הוא הציע התקפה חריפה לא פחות על המוסר הכפול של נירנברג, שאליו הוא מתייחס בביטול כ"פיסה ענקית של תעמולה".

בזיל לידל
בזיל לידל

הספר ממשיך ומתאר את ההפצצות של בנות הברית כ"שואה של חיל האוויר המלכותי", וטוען שהן הובילו למחלה ורעב בגרמניה. המו"ל היהודי, ויקטור גולנץ, שעודד בתחילה את בלג'יון לכתוב את ספרו, הזדעזע מ"הטיוטה שלא ניתן לפרסם".

מולהול החליט לכלול בספרו את כתביו של ההיסטוריון הצבאי וההתיאורטיקן קפטן בזיל לידל הארט, לרוב אדם מכובד יותר מאשר מוסלי או מנהיג מפלגת British People.

בספרו מ-1948, הגנרלים הגרמנים מדברים, "על אף שהוא בשום אופן לא מחקר על הכחשת שואה, אומר מולהול, "הוא מגן בקנאות על הוורמאכט ועל הפיקוד הגרמני הבכיר, ומחפש דרך למחול להם על האחריות לפתרון הסופי".

"מה שמדהים במיוחד בכניעתם של הגנרלים הגרמנים להיטלר הוא המידה שבה הם הצליחו לשמור על קוד ההגינות הצבאי, דבר שעמד בקונפליקט מתמיד עם הרעיונות הנאציים", כתב לידל הארט.

"מה שמדהים במיוחד בכניעתם של הגנרלים הגרמנים להיטלר הוא המידה שבה הם הצליחו לשמור על קוד ההגינות הצבאי, דבר שעמד בקונפליקט מתמיד עם הרעיונות הנאציים"

אבל כפי שההיסטוריון גרהם מקלין טען, ספרו של לידל הארט "מתעלם מהנכונות של הוורמאכט לשתף פעולה במדרון התלול אל רצח עם" ו"שיתוף פעולה בצורה אקטיבית בטיוח הפשעים המחרידים שלהם".

השפעת מכחישי השואה הבריטים מופיעה בספרו של ברדש מ-1948, נירנברג או הארץ המובטחת, אומר מולהול. גם הוא מפקפק בראיות המצולמות, שאותן הוא מכנה "אתר צילומים", ואת נירנברג "עוד משפט דרייפוס".

לטענתו: "אאמין בקיומם המשפטי של פשעי מלחמה כשאראה את גנרל אייזנהאואר ואת מרשל רוסקובסקי יושבים על ספסל הנאשמים בבית המשפט בנירנברג".

שימוע במהלך משפטי נירנברג בגרמניה, ב-1946 (צילום: AP Photo)
שימוע במהלך משפטי נירנברג בגרמניה, ב-1946 (צילום: AP Photo)

הוא גם תמך ברעיון של "השוואה לא מוסרית" ואמר שבנות הברית היו מעורבות ב"שיטות שונות אך לא פחות אפקטיביות, שיטה של הכחדה שהייתה נפוצה לא פחות". זה, אומר מולהול, "לא רק צירוף מקרים".

בספר מאוחר יותר שפורסם ב-1950, ברדש מכיר בחובו לעמיתיו מעבר לתעלה האנגלית, ומציין בשמותיהם את הדוכס מבדפורד, את מפלגת British People, לידל הארט ובלג'יון, שאותו הוא מצטט בהרחבה.

באופן דומה, מולהול מציין שמכחיש השואה האמריקאי הנודע ביותר, פרננס פרקר יוקי, הושפע מאוד מהטקסטים שהגיעו מבריטניה. "הטיעונים והטון של ההכחשה של יוקי מזכירים מאוד את הכתבים של הרוויזיונרים החלוצים", כותב מולהול.

מכחיש השואה הבריטי דיוויד אירבינג (צילום: CC-BY-SA 3.0/ Allan Warren)
מכחיש השואה הבריטי דיוויד אירבינג (צילום: CC-BY-SA 3.0/ Allan Warren)

"יוקי האמריקאי פעל בבריטניה, עם פשיסטים בריטים, לאורך רוב שנות ה-40, והספר שלו, Imperium, פורסם קודם כל בבריטניה, מה שמסביר את הדמיון שלו לספרות מוקדמת בריטית על הכחשת השואה".

שוליים ככל שיהיו, נשכחים וקיצוניים, כתביהם הרעילים של הבריטים שבחרו להצדיק ולהגן על הנאצים בתקופה שמיד אחרי המלחמה, המשיכו להרעיל את העולם זמן ארוך ואין להפחית מחשיבותם, מאמין מולהול.

"הכחשת השואה הפכה לתופעה בינלאומית עשור או שניים מאוחר יותר, ולתוך שנות ה-70 – הדבר הבאמת מסוכן הזה מילא תיאטראות ומכר כמות עצומה של ספרים, והוא מבוסס על רעיונות שנוצרו בתקופה הזאת".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,744 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

יירוטים בשמי כרמיאל לראשונה מאז הכרזת הפסקת האש

צה״ל הודיע כי הוא נערך להתגברות הירי לצפון; רוחצים בחוף נהריה תועדו נמלטים על רקע נפילות קרובות בים; רקטות שנורו לצפת וקריית שמונה יורטו; הלילה נפלה רקטה בקריית שמונה וגרמה נזק - ללא נפגעים ● יועצו של חמינאי: טראמפ בוגד בדיפלומטיה; הגסת׳: ארצות הברית מוכנה לחדש את התקיפות נגד איראן אם לא יושג הסכם ● דיווח: ארצות הברית סייעה לכוון ספינות במצר הורמוז

לכל העדכונים עוד 7 עדכונים

הפה של מאי גולן לא רק דוחה, הוא גם מסכן את ישראל

בשבוע שעבר, השרה לשוויון חברתי מאי גולן עלתה לנאום במליאת הכנסת והטיחה בחבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת הדמוקרטים שהוא "מחתן כלבים בבתי הכנסת ההזויים שלך".

כידוע, גלעד קריב אינו מפקד פלגה ביחידת עוקץ הצה"לית ולא אחראי על צוותי כלבנים, אלא אחד ממנהיגי היהדות הרפורמית בישראל.

צח בורוביץ' הוא מנכ"ל חברת "הקבינט" קשרי ממשל ולובינג, ובעברו איש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 548 מילים ו-1 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אנרגיות של מלחמה בעמק

חברי קיבוץ גבעת חיים מאוחד הצביעו נגד הקמת תחנת כוח גזית, אבל זו רק התחנה הראשונה במאבק שמסעיר את עמק חפר ● אתרי הטבע בצפון שוב נסגרו בגלל המלחמה, והישראלים מתנתקים מחבל ארץ שאין לו תחליף ● הגשר החדש מעל הירקון אלגנטי ומזמין אבל נטול צל ● וגם: רשתות ישנות ממטעי הבננות מגנות על חיילים בלבנון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. ה... המשך קריאה

לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. הפסידו בוועדת הכנסת ביום? יעשו את זה באישון לילה. אין לנוח על זרי הדפנה. היו עירניים כל הזמן. גייסו לצידכם את טובי המומחים, אלה שמכירים את כל הטריקים ואת כל השטיקים. בהצלחה רבה! מחזיקים לכם אצבעות!

לכתבה המלאה עוד 1,682 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות: 1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור. 2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת... המשך קריאה

מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות:
1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור.
2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת לכל "ימני" באשר הוא).

לפוסט המלא עוד 1,259 מילים ו-2 תגובות

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

למקרה שפיספסת

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

תגובות אחרונות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.