JavaScript is required for our website accessibility to work properly. איתי לנדסברג נבו: לשחרר את המרחב החילוני | זמן ישראל

לשחרר את המרחב החילוני

אריה דרעי, משה גפני ויעקב ליצמן במסיבת עיתונאים של הסיעות החרדיות בכנסת, 8 ביוני 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
אריה דרעי, משה גפני ויעקב ליצמן במסיבת עיתונאים של הסיעות החרדיות בכנסת, 8 ביוני 2021

עכשיו, כשממשלת ליכוד חרדים עברה לאופוזיציה אחרי עשרות שנות שלטון, אפשר וצריך להוציא את הראש החוצה ולדבר על המרחב החילוני בישראל.
זה המרחב שנסגר בכל סוף שבוע מכניסת השבת ועד יום ראשון בבוקר.

הרכבות נעצרות. האוטובוסים עומדים. המסלול המהיר בכניסה לתל אביב פועל וגובה כסף מצלמות אוטומטי אבל אין שאטלים ממגרשי חנה וסע. אלה סגורים.
מיליוני חילונים תקועים בכל סופ"ש בבתיהם בגלל לחץ המרחב החרדי על המרחב החילוני.

עכשיו, כשממשלת ליכוד חרדים עברה לאופוזיציה אחרי עשרות שנות שלטון, אפשר וצריך להוציא לדבר על המרחב החילוני בישראל. זה המרחב שנסגר בכל סוף שבוע מכניסת השבת ועד יום ראשון בבוקר

חופי הים פתוחים למי שיש רכב פרטי.

עכשיו, כשהחרדים עברו לספסלי האופוזיציה, צריך להוציא את המרחב החילוני לחופשי.

שירותי הדת חייבים להשתחרר מלפיתת האורתודוקסיה ולתת לזרמים אחרים לספק שירותי נישואין, מילה, קבורה, גירושים, בתי כנסת, מקוואות, מתווה כותל. זה לכאורה לא מרחב חילוני אבל זה כן. חילוני שרוצה לשמור על יהדותו ומחפש זרמים שמתאימים לו, צריך אפשרויות שאינן מנקרות ואינן מנכרות. בר מצווה בבית כנסת רפורמי עם כל נשות המשפחה בלי הפרדה, זה מרחב חילוני.

כן עכשיו המרחב החילוני צריך להביט גם על הכיס. על הארנק שלו. על המיסים שהוא משלם ומהם נהנים מאות אלפי לומדי תורה ובטלה ללא הגבלה. הכסף הזה שייך למרחב החילוני. לציבור היצרני, העובד, משלם המיסים ומשרת בצה"ל בסדיר מילואים וקבע.

החרדים חייבים לצאת לעבודה כדי לממן את המרחב שבו הם רוצים לחיות. אם לימודי תורה חשובים עד כדי כך שציבור ענק מוכן להסתגר בחדרי לימוד ולהתנתק מהעולם לחלוטין, בבקשה, שימצא לכך מקורות מימון. כי המרחב החילוני זקוק לכסף שלו כדי לממן מדע ותרבות, רווחה ובריאות, חינוך ותחבורה ציבורית, ביטחון ומשפט ומערכות מדינה מודרניות.

עכשיו כששלטון היחיד של נתניהו והחרדים, החרדים ונתניהו, יצא מבלפור ועבר לאופוזיציה, המרחב החילוני זקוק לשיקום. הדמוקרטיה על פני היהדות האורתודוקסית. הדמוקרטיה על פני הרבנים. החלטות מדינה על בסיס מידע ידע מחקר נתונים ותכנון ולא על בסיס לחישות של קנייבסקי לנכדו.

המרחב החילוני צריך להביט גם על הכיס. על המיסים שהוא משלם ומהם נהנים מאות אלפי לומדי תורה ובטלה ללא הגבלה. הכסף הזה שייך למרחב החילוני. לציבור היצרני, העובד, משלם מסים ומשרת בצה"ל

ישראל 2021 חייבת עכשיו לחזק את המרחב החילוני. הבנייה לזוגות צעירים שיוכלו לקנות דירה בכל מקום ולא רק זוגות צעירים חרדים בערים חרדיות ושכונות חרדיות.

שירותים חברתיים לבעלי מוגבלויות, לבעלי צרכים מיוחדים,  לנכים, לניצולי שואה, לעוורים לחולים במחלות נדירות, כל אלה צריכים לקבל עכשיו תקציבים ייחודיים. לא הישיבות לא הכוללים. שירותי החברה הישראלית לא פחות חשובים מלימוד תורה.

כדי לטפל במרחב החילוני צריך להגביל את תקציבי המרחב החרדי.

לקבוע להם גבולות מתוכננים לטווח ארוך שבהם המדינה יכולה לממן ומעבר להם היא מודיעה שלא תממן.

כדי לטפל במרחב החרדי יש להגביל מעתה את מספר לומדי התורה. לחזור לימי בן גוריון. לקבוע מכסות לכל מוסד לימודי שבוגריו הגיעו לגיל 18.

שאלת הגיוס לצה"ל טרם נפתרה, אבל המעבר האוטומטי של עשרות אלפים לשנים של לימודי הלכה ומשניות ללא שום בסיס של לימודי ליבה שיכשירו אותם לחיי עבודה, חייב להיפסק.

הגבלת מספר לומדי התורה החרדים תהווה שבירת מחסום בין המרחב החילוני לחרדי. מי שלא ימצא מקום בישיבות, יצטרך להשתלב במרחב החילוני של המדינה. בשירות צבאי ובעבודה יצרנית.

כן, עכשיו כשהשלטון החרדי על המרחב החילוני הסתיים, או לפחות יצא לפסק זמן בעקבות הקמת ממשלת השינוי, זה הזמן לטפל לעומק בכל אלה.

ה"סטטוס קוו בענייני דת" הפך בשנות הליכוד והחרדים לסיפוח זוחל של המרחב החילוני, לכפייה דתית על המרחב החילוני, להשתלטות עוינת על המרחב החילוני ולמציצת תקציבים וניצול המרחב החילוני כדי שהליכוד יישאר בשלטון והחרדים יקבלו תמורה בלתי מוגבלת לחייהם הפרזיטיים על חשבון החילונים.

ה"סטטוס קוו בענייני דת" הפך בשנות הליכוד והחרדים לסיפוח זוחל של המרחב החילוני ולהשתלטות עוינת עליו, לכפייה דתית ולמציצת תקציבים כדי שהליכוד יישאר בשלטון והחרדים יקבלו תמורה בלתי מוגבלת

עתידה של ישראל תלוי בפתיחת המרחב החילוני, שיקומו והגבלת המרחב החרדי היושב על צווארם של החילונים.

זה הזמן לשים מגבלות על החרדים, לאפשר לצעירים שלהם לרכוש מקצוע ולצאת לעבודה ובמקביל לשחרר ולפתוח את חיי כל מי שחי במרחב החילוני.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
על חלק מהמאמר אני יכול להזדהות (כתבתי בעצמי על חלק לא קטן מהנושאים בעבר). אני גם לא רואה חלוקה בהכרח בין חילונים לדתיים בנושא. כי חשוב וניתן לבנות מדינה יהודית עם זהות יהודית ברורה, וגם... המשך קריאה

על חלק מהמאמר אני יכול להזדהות (כתבתי בעצמי על חלק לא קטן מהנושאים בעבר). אני גם לא רואה חלוקה בהכרח בין חילונים לדתיים בנושא. כי חשוב וניתן לבנות מדינה יהודית עם זהות יהודית ברורה, וגם לעשות את זה עם מינימום כפייה (כמובן למדינה יכולת לכפות בהרבה נושאים, לא ניכנס לדקויות פה).
לגבי הציבור החרדי, אני חושב במחילה שפספסת חלק (אולי גדול) מהסיפור.
ללא יצירת פתרונות מבחינת תעסוקה וחינוך שמצד אחד יתנו מענה נכון מבחינת הכלכלה והשוק של המאה 21, אבל באופן שבאמת יהיה בשותפות עם החברה החרדית, רק להתמקד במימון היהידר או אף העקיף לציבור החרדי – זה טוב למאמר דעה, ואף לכותרת פוליטית, אבל הוכח בעבר כלא יעיל מבחינת יצירת אינטרס משותף בין המדינה לבין המגזר החרדי.
נקודה לסיום, ואולי היא יותר פילוסופית, אני לא אוהב את המחשבה שיש מרחב חילוני או חרדי. יש מרחבים ישראלים שדרכם אוכלוסיות שונות יכולות להביא את עצמן לידי ביטוי, כלכלית, תרבותית, דתית וכו.
החלוקה הדיכוטומית רק תעמיק את הפערים ותרחיק את הפתרונות.
תודה על המאמר.

לפוסט המלא עוד 612 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 24 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

ויטקוף וקושנר יצאו לשיחות עם איראן בפקיסטן, ואנס יצטרף אם תהיה התקדמות

נסיה כראדי, בת ה-11 שנפגעה מטיל איראני בבני ברק, מתה מפצעיה ● דיווח: המשטרה מתקשה לתאם מועד לעדות נתניהו בפרשת הפגישה הלילית ● דיווח: ישיבות קבינט קוצרו או נדחו כשנתניהו עבר הקרנות לטיפול בסרטן ● דיווח: הרמטכ"ל הורה לחקור חשד לביזה של חיילי צה"ל בדרום לבנון ● ימנו בנימין זלקה, בן 21, נרצח על ידי נערים שהתפרעו בפיצרייה שבה עבד ביום העצמאות

לכל העדכונים עוד 38 עדכונים

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים
אמיר בן-דוד

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים

למקרה שפיספסת

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים

החרב שאוכלת את הבית - האם ה"ביטחון" הפך לדת של מוות?

בזמן שמהדורות החדשות של 2026 ממשיכות להזין אותנו בסיסמאות על "ניצחון מוחלט", "הסרת האיום לצמיתות" ו"שינוי פני המזרח התיכון", כדאי שנבין את המנגנון התודעתי שמאפשר למשטרים לבצע פשעים מחרידים מבלי שהם יוגדרו ככאלה.

ההיסטוריון וחוקר הג'נוסייד א. דירק מוזס מציע בספרו "The Problems of Genocide" מראה שחורה ומפכחת: המושג "ביטחון קבוע" (Permanent Security) הוא המנוע המרכזי שמאחורי האלימות המודרנית. זוהי המלכודת שבה כולנו כלואים.

ארנון הראל הוא כותב ואזרח הפועל במסגרת המחאה האזרחית בישראל. כתיבתו נעה על התפר שבין ניתוח ביקורתי לפעולה אזרחית, ומתמקדת בפערים שבין חוק, מוסר וכוח בפעולת מוסדות המדינה. הראל רואה בכתיבה עצמה אקט אזרחי, ובשתיקה לנוכח עוולות – צורה של שיתוף פעולה. 20 שנות קבע ועוד 15 שנות מילואים בחיל האוויר בתפקידי פיקוד בשדה, מודיעין ומטה; 25 שנות אפיון, עיצוב פיתוח וניהול פרויקטים של מערכות מידע גדולות; 6 שנות הוראה בתיכון. בעל השכלה אקדמאית נרחבת ומגוונת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 879 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.