JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: "ילדי הביטוח הלאומי" של מזרח ירושלים | זמן ישראל

"ילדי הביטוח הלאומי" של מזרח ירושלים

צעירים במזרח ירושלים, 2021 (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
Yonatan Sindel/Flash90
צעירים במזרח ירושלים, 2021

אחרי שהמלך עבדאללה היה הראשון שהוזמן לבית הלבן, ומכיוון שארצות הברית הודיעה כי תחזיר את הקונסוליה שלה לרחוב אגרון, יש לצפות שעניין ירושלים יהיה בין העניינים שיהיו במשא ומתן בין ישראל לארצות הברית בתקופה הקרובה.

אבל, כמו בדרך כלל, כל מי שבוחשים בירושלים לא מתעניינים מה יש לתושבי מזרח ירושלים לומר.

אחרי שהמלך עבדאללה הוזמן ראשון לבית הלבן וארה"ב הודיעה על החזרת הקונסוליה לרחוב אגרון, יש לצפות שעניין ירושלים יידון בין ישראל לארה"ב. אבל הבוחשים בירושלים לא מתעניינים בדעתם של תושבי מזרח העיר

האמת היא, שככל שדברים קשורים בתושבי מזרח ירושלים, התהליכים העוברים עליהם קושרים אותם לישראל ולא לרמאללה. גם חוסר השקט שחזינו בו באחרונה לא היה קשור בתשוקה שלהם להיות הבירה של מדינת פלסטין, אלא לעניינים הקשורים במעמדם בישראל. בכלל זה – הבחישה בהר הבית מצד שני חלקי התנועה האסלאמית, הצפונית והדרומית, הרשימה המשותפת החילונית, וגורמים יהודיים החותרים לשנות את הסטטוס קוו בין ישראל, הווקף וירדן כדי שליהודים תהיה זכות תפילה.

הר הבית הפך לזירת התגוששות פנים ישראלית, יותר מאשר בחישה של גורמים חיצוניים. אומנם טורקיה, ירדן וסעודיה מעורבות במאבקים על הר הבית, אבל התסיסה סביבו נובעת ממאבקים פנים ישראליים. כלומר: ירושלים משתלבת בפוליטיקה הישראלית ולא בפוליטיקה של רמאללה או עזה – חרף כל מאמציהם לבחוש בתוכה.

לפיכך, כוונת הממשל האמריקני לחדש את הקונסוליה ברחוב אגרון מעוררת התרגשות במוקטעה אבל לא בעיר העתיקה.

השאלה היא – האם המגמה הזאת תתורגם גם להשתתפות של ערביי מזרח הבירה בבחירות לעירייה? אם הניסיון של רע"ם להשתלב בממשלת ישראל יצליח – הסיכוי שערביי מזרח ירושלים ירוצו לבחירות לעירייה יותר מסביר, ויש להיערך לכך.

ערב הבחירות האחרונות לעירייה, מכון מחקר מזרח ירושלמי כינס סדנה סגורה לבחון את הסוגייה, וכמה מן המשתתפים בסדנה מסרו לנו כי היו שלוש קבוצות של מתדיינים – ירושלמים מקוריים בעלי נטייה לאומית, תושבי שמוצאם מחברון שהם היום רוב התושבים, ולהם נטייה אסלאמית, ואזרחים ישראלים שהשתקעו בשכונה משלהם בצפון מזרח העיר.

הר הבית הפך לזירת התגוששות פנים ישראלית, יותר מאשר בחישה של גורמים חיצוניים. כלומר ירושלים משתלבת בפוליטיקה הישראלית ולא בפוליטיקה של רמאללה או עזה – חרף כל מאמציהם לבחוש בתוכה

התושבים המקוריים התנגדו להשתתפות בבחירות מטעמים לאומיים, החברונים תמכו מסיבות פרקטיות, והישראלים רצו להריץ את אחמד טיבי לראשות העיר.

היו כמה רשימות ממזרח ירושלים שהתארגנו לרוץ, אבל נחשפו לאיומים של פתח, וחזרו בהם.

יש לקחת בחשבון כי אם הניסוי של מנסור עבאס יצליח – גורמים דומים לו ישקלו ברצינות להיכנס לעירייה. יש כבר כמה סימנים שגורמים אסלאמיים המזוהים עם חמאס נכנסו למנהלות השכונתיות כפרומו לבאות.

בניגוד לדימוי בציבור, חמאס מאוד חלשה במזרח ירושלים, והאופציה לחדור לפוליטיקה המוניציפלית יכולה לקסום לה. כל דגלי חמאס שראינו על הר הבית בגל הקודם של האלימות היו בעיקר של התנועה הצפונית בישראל, ולא של צעירי מזרח העיר. הם גם אלה שקראו קריאות נגד מנסור עבאס. אין מצב שצעירי מזרח ירושלים יצעקו קריאות נגד מנסור עבאס. הוא לא במכ"ם שלהם.

בכלל, הדור הצעיר של מזרח ירושלים גדל לתוך המציאות הישראלית, ולא הפלסטינית. הם קרויים בידי המזרח ירושלמים "אוולאד א-תאמין" – כלומר: ילדי הביטוח הלאומי.

מייד כאשר נרגעו הרוחות סביב מצעד הדגלים והר הבית, חזרו הצעירים הערבים לעיסוקיהם.

אבל לא הכל דבש, וההשתלבות של מזרח ירושלים בתוך ישראל לא מבטיחה שקט ויציבות. בשיחות עם מזרח ירושלמים עולה כי הם לא מרגישים שהם רצויים בישראל. הם לא מרגישים שישראל מתייחסת אליהם כתושבים שווי זכויות. בשלב הזה אין בתוכם מאבק לקבל אזרחות ישראלית. חשוב להם הקשר עם ירדן, ומעמד התושבות מספיק להם. אבל גם כתושבים הם רוצים לדעת שישראל מתייחסת אליהם כרצויים. בשלב הזה – זה לא מה שהם מרגישים. זה בא לידי ביטוי במגעים עם משרדי הממשלה, אבל בעיקר מפחידה אותם התגברות הפשע.

הדור הצעיר של מזרח ירושלים גדל לתוך המציאות הישראלית, ולא הפלסטינית. הם קרויים בידי המזרח ירושלמים "אוולאד א-תאמין" – כלומר: ילדי הביטוח הלאומי

מזרח ירושלים איבדה את מעמדה כמרכז פוליטי, כלכלי ותרבותי של הפלסטינים. לתוך החלל הריק חודרים חוגי פשע וכנופיות, והמזרח ירושלמים חוששים שתופעת הפשע במגזר הערבי בישראל תחדור גם אליהם, כי התחושה הבסיסית שלהם היא שלישראל לא כל כך אכפת מהם. היא תטפל בפשע ברחביה אחרת ממה שתטפל בוואדי ג'וז.

איננו אומרים שזה המצב, אלא שזה מה שחשים במזרח ירושלים, ותחושות אלה עלולות להתפתח לבעיות בהמשך.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 645 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.