JavaScript is required for our website accessibility to work properly. לשחק קלפים עם סזאן: אחד מאוספי האמנות החשובים בעולם יוצא לאור בלונדון | זמן ישראל
"שחקני הקלפים", פול סזאן, 1892-96 (צילום: The Courtauld)
The Courtauld
"שחקני הקלפים", פול סזאן, 1892-96
אחד מאוספי האמנות החשובים בעולם יוצא לאור בלונדון

לשחק קלפים עם סזאן

בחודש שעבר נפתחה למבקרים גלריית קורטאולד בלונדון, ואוסף האמנות הפוסט-אמפרסיוניסטי הגדול ביותר מערבה לפריז נחשף באחד הבניינים היפים בבריטניה ● ארוחת בוקר על הדשא של מאנה, הנוף מסן ויקטואר של סזאן, פורטרט עצמי של ואן גוך עם האוזן החבושה, הנערה מטהיטי של גוגן - ואפילו שתי מצנפות KKK מעשנות סיגריה בכיף, בציור של פיליפ גסטון ● שאול אדר ביקר במקום ויצא עם ראש מסוחרר

עריכה

"האוסף הבריטי האיכותי ביותר של אמנות פוסט אימפרסיוניסטית היה בגדר סוד למשך זמן רב מדי. הוא כבר לא יהיה כזה", נכתב ב"סאנדיי טיימס" בכתבה גדולה לפני שלושה שבועות. גם אם יש שם הפרזה – כי כמה כבר אפשר להסתיר ואן גוך ומאנה מהמפורסמים ביותר בעולם האמנות במרכז לונדון על גדות התמזה – יש משהו בקביעה הזו.

אוסף האמנות הפוסט אימפרסיוניסטי האיכותי ביותר בצד המערבי של תעלת לה מאנש הסתתר בפינה דחוקה של גלריית קורטאולד ולא זכה למעמד ולמספר המבקרים המצופים ממעמדו, הרחק מאחורי הנשיונל גלרי הענקית, טייט מודרן החדשנית וטייט בריטן המסורתית.

סמואל קורטאולד היה תעשין בריטי שעשה את הונו בעסקי הטקסטיל ואסף אמנות במשך כעשר שנים בין 1922 ל-1932. בתקופה הקצרה הזו הוא הספיק לצבור אוסף עשיר שהוצג במשך שנים בסומרסט האוס במרכז לונדון ליד גשר ווטרלו.

סומרסט האוס, מקום משכנה של גלריית קורטאולד החדשה, לונדון (צילום: Benedict Johnson)
סומרסט האוס, מקום משכנה של גלריית קורטאולד החדשה, לונדון (צילום: Benedict Johnson)

האוסף התהדר בכמה מהשמות הגדולים והפופולריים ביותר בעולם האמנות אבל הוצג במבוך של חדרים קטנים, צפופים ומיושנים ללא כל נרטיב. היה בזה קסם חובבני, להיכנס לחדר קטן ולגלות מול עינך כמה מהיצירות החשובות ביותר בתולדות האמנות לצד חדר קטן אחר שנראה כמו אולם תצוגה של בית מכירות פומביות בינוני בגודלו וחשיבותו.

אבל עכשיו, אחרי שלוש שנות שיפוץ ו-57 מיליון פאונד שהושקעו בה – 10 מיליון מתוכם נתרמו על ידי לן בלווטניק, מבעלי ערוץ 13 – גלריית קורטאולד נחשפת ומעניקה את הכבוד הראוי ליצירות שברשותה.

במשך שלוש שנים נסגרו שערי הגלריה לשיפוצים אבל העולם ממילא נעצר בשל מגפת הקורונה. התוכניות של כל גלריה חשובה ומוזאון מרכזי ברחבי העולם שובשו בשנתיים האחרונות, אבל העבודות נמשכו עד לפתיחה המחודשת באמצע נובמבר.

היצירות פוזרו ברחבי העולם, שם בין סגר לסגר יכלו חובבי האמנות ליהנות מהם, ובלונדון עוכבו העבודות בשל גילויו של ביב שופכין ענקי מימי הביניים במרתף הבניין.

ציור של ססילי בראון בגלריית קורטאולד בלונדון (צילום: David Levene)
ציור של ססילי בראון בגלריית קורטאולד בלונדון (צילום: David Levene)

היום ניתן לראות במרתף רק את קשתות המבנה המקורי שהפך לחנות ובית הקפה, שגם הם עברו שיפוץ והרחבה חיוניים אחרי עשרות שנות הזנחה. החור נסתם, קירות מיותרים הופלו, חדר מנוחה לשומרים הוסב לאתר לתערוכות משתנות והבניין ניעור לחיים.

בבוקר של מעלה בודדת, בין הפתיחה ואיומי סגר מתחדשים, המקום היה הומה ממבקרים. הבלגן הדחוס שאפיין את המקום הומר בשלוש קומות מסודרות כרונולוגית מימי הביניים והרנסאנס בתחתית ועד אימפרסיוניזם ופוסט-אימפרסיוניסטים למעלה.

הבלגן הדחוס שאפיין את המקום הומר בשלוש קומות מסודרות כרונולוגית מימי הביניים והרנסאנס בתחתית ועד אימפרסיוניזם ופוסט-אימפרסיוניסטים למעלה

אבל נראה שרוב המבקרים עשו את דרכם בגרם המדרגות היפהפה ישר אל לב הגלריה, לאוסף הלהיטים הבלתי מעורער של קורטאולד.

גרם המדרגות במרכז גלריית קורטאולד, לונדון (צילום: Jim Winslet)
גרם המדרגות במרכז גלריית קורטאולד, לונדון (צילום: Jim Winslet)

החדרים הקטנים פינו את מקומם לאולמות מרווחים, מוארים באור טבעי, לפחות בימים עם אור שכזה, המעניקים כבוד ליצירות. "התחושה היא שמדובר בציורים חדשים", אמר ארנסט וגלין ואן קלארברגן, ראש הגלריה ל"גארדיאן".

"התרגלתי לראות אותם במקום ההיסטורי שלהם בתחתית הבניין. החוויה הייתה מושפעת מאוד מהארכיטקטורה והרקע ותחושה הייתה שהם עתיקים, קלאסיים. כאן הצופים יקבלו אנרגיה אמיתית מהם".

"התרגלתי לראות אותם במקום ההיסטורי שלהם בתחתית הבניין. החוויה הייתה מושפעת מאוד מהארכיטקטורה והרקע ותחושה הייתה שהם עתיקים, קלאסיים. כאן הצופים יקבלו אנרגיה אמיתית מהם"

ואכן, הראש מסתחרר. כבר בכניסה לאולם הראשי מוצגת סקיצה מרתקת של ארוחת בוקר על הדשא של אדואר מאנה ושורת ציורים של פול סזאן – כולל שחקני הקלפים והר סנט ויקטואר, האוסף הגדול והאיכותי ביותר של יצירות האמן בבריטניה והאמן האהוב על קורטאולד.

ציורים בגלריית קורטאולד: אוסקר קוקשקה, פייר-אוגוסט רנואר, לוקאס קראנאך האב, תומאס גיינסבורו, ג'ון קונסטבל, פיטר-פול רובנס (צילום: The Courtauld)
ציורים בגלריית קורטאולד: אוסקר קוקושקה, פייר-אוגוסט רנואר, לוקאס קראנאך האב, תומאס גיינסבורו, ג'ון קונסטבל, פיטר-פול רובנס (צילום: The Courtauld)

במקום מרכזי מוצגות שלוש עבודת של פול גוגן. אחת של נשים בקציר בבריטני ושתיים של נערות בטאהיטי. גוגן, על הצבעים העזים, ההיסטוריה והבעייתיות שלו ממלא חלק גדול מהאולם ומתברר שלא רק החדרים והאולמות שופצו והותאמו לרוח התקופה אלא גם הטקסט המצורף לציורים.

למשל, לצידה של היצירה Nevermore מופיע הטקסט הבא:

"פול גוגן צייר את Nevermore בתקופת בה התגורר בטהיטי, אי בדרום האוקיינוס השקט תחת קולוניאליזם צרפתי. מיועד לקהל אירופאי גברי לבן, הציור של אישה ערומה שרועה שייך למסורת אמנותית ארוכה.

"עם זאת, גוגן הוסיף לנושא המוכר תחושת אקזוטיות וחוסר נחת. האישה הצעירה אינה רגועה אלא מודעת לשתי הדמויות שמאחוריה שעשויות להיות רוחות רעות. עבור צופים מודרניים, גילה הצעיר הוא ההיבט המטריד ביותר. היא לעיתים מזוהה כפאהורה, בת לווייתו בת ה-15 של גוגן.

היצירה Nevermore של פול גוגאן (צילום: ויקיפדיה)
היצירה Nevermore של פול גוגאן (צילום: ויקיפדיה)

"שם הציור מקשר בין הציפור שעל המדף לשירו של אדגר אלן פו 'העורב' שבו דעתו של המשורר נטרפת מצער על מות אהובתו והוא שומע שוב ושוב את העורב קורא 'לעולם לא'.

"תחושת האובדן אולי מרמז להתפקחותו של גוגן מהרס התרבות הטהיטית על ידי בעלי תפקידים צרפתים ומיסיונרים נוצרים. זה לא מנע ממנו מלנצל את מעמדו כקולוניאליסט אירופי. פאהורה הייתה אחת ממספר נערות שהוא 'נשא' לאישה. הפנטזיה הגזענית הרווחת של נערות טהיטיות כמפותחות מכפי גילן הוביל לניצול ברור".

הטקסט לגיטימי, כמובן, וגם הנזיפה באמן ובצופה – אם כי העדרן של המילים "אימפריאליסט", "פריבילגי", "מעמד ביניים", "מוחלשות" ו"סטרייט" פוגע מעט בבינגו הטהרנות. גם לא בטוח שהפרשנות ליצירות של גוגן מדויקות, אבל תמיד ניתן להתעלם מהן.

"הנוף מסן ויקטור למרגלות עץ האורן", ציור של פול סזאן בגלריית קורטאולד (צילום: he Courtauld)
"הנוף מסן ויקטואר למרגלות עץ האורן", ציור של פול סזאן בגלריית קורטאולד (צילום: he Courtauld)

לפחות אוצרי הגלריה גילו אומץ, ובחדר ליד במסגרת תערוכת רישומים מודרניים מצוינת מוצגת עבודה של פיליפ גסטון בה נראות שתי מצנפות קו קלוקס קלאן מעשנות סיגריה בכיף.

לפחות אוצרי הגלריה גילו אומץ, ובחדר ליד במסגרת תערוכת רישומים מודרניים מצוינת מוצגת עבודה של פיליפ גסטון בה נראות שתי מצנפות קו קלוקס קלאן מעשנות סיגריה בכיף

גסטון, יליד 1913, היה אמן יהודי אמריקאי-קנדי שעסק בביקורת חברתית והרבה לצייר בסוף שנות השישים הסוערות דמויות תחת מצנפות ה-KKK, הארגון הגזעני האמריקאי הדוגל בעליונות הגזע הלבן.

ב-2020 היו אמורים ארבע מהמוזאונים החשובים בעולם – הגלריה הלאומית בוושינגטון, המוזאונים ביוסטון ובוסטון, וטייט מודרן – להציג תערוכה גדולה של יצירותיו, אבל דחו את הצגת התערוכה "עד שיגיע זמן בו נחשוב שהמסר החשוב של צדק חברתי וגזעי שנמצא במרכז עבודותיו של גסטון יוכל להיות מפורש באופן ברור".

גלריית קוראולד בלונדון (צילום: David Levene)
גלריית קורטאולד בלונדון (צילום: David Levene)

הכוונה הייתה להמתין ארבע שנים עד שההמונים יזכו לראות את האור ויהיו ראויים לפרש את היצירות המבריקות של גסטון בעצמם, אבל באורח נס התקופה התקצרה בחצי וכבר בשנה הבאה התערוכה תוצג ברחבי העולם. הקורטאולד, יאמר לזכותם, מציגים את העבודה ללא נזיפה, פטרונות או חשש.

כמו כן מוצגת תערוכה מתחלפת של צילומים מרתקים מכורדיסטן בשנות הארבעים עם דגש על הקהילה היזידית. הטקסט המצורף ברור ולא מתחסד ונוקט בשם המפורש מאחורי ה-א' של דאע"ש שהמיטה שואה על היזידים – וזאת בניגוד לגופים אחרים בהם החלק האסלאמי מ"המדינה האסלאמית" נמחק באורח פלא.

רוחו של גוגן שורה גם בעקיפין. בצדו השני של החדר, ללא קשר עין, ישנו דיוקן עצמי של וינסנט ואן גוך עם אוזן חבושה, מהיצירות העצובות ביותר בתולדות האמנות.

בצדו השני של החדר, ללא קשר עין, ישנו דיוקן עצמי של וינסנט ואן גוך עם אוזן חבושה, מהיצירות העצובות ביותר בתולדות האמנות

וינסנט ואן גוך, פורטרט עצמי, 1889, בגלריית קורטאולד (צילום: The Courtauld)
וינסנט ואן גוך, פורטרט עצמי, 1889, בגלריית קורטאולד (צילום: The Courtauld)

הביטו בעיניו של ואן גוך, בכן הציור מאחור, הציור היפני שהעניק השראה לוואן גוך, התחבושת, והמעיל החורפי הגס – ולא תצטרכו הסבר על הכאב והכוח של ואן גוך והציור.

ואן גוך חתך את אוזנו כשהיה בארל בדרום צרפת בעקבות ויכוח עם גוגן, איתו הוא חלק דירה בתקווה להקים סטודיו בדרום החם. הרעיון התפוגג כמו חלומות אחרים של וינסנט ושנה וחצי מאוחר יותר שם ואן גוך קץ לחייו המיוסרים.

ואן גוך חתך את אוזנו בעקבות ויכוח עם גוגן, איתו הוא חלק דירה בתקווה להקים סטודיו בדרום החם. הרעיון התפוגג כמו חלומות אחרים של וינסנט ושנה וחצי מאוחר יותר שם ואן גוך קץ לחייו המיוסרים

גולת הכותרת של האוסף היא היצירה "הבאר בפולי ברז'ר" של אדואר מאנה, העבודה הגדולה האחרונה שלו מ-1882. אנשי הגלריה לא שמו אותה במרכז החדר במתכוון, בכדי שסוזן, האישה הצעירה על הבאר עם המבט האניגמטי, לא תהיה דומיננטית מדי ותאפיל על שאר היצירות המופת.

בר בפולי ברג'ר, 1882, ציור של אדואר מאנה בגלריית קורטאולד (צילום: The Courtauld)
הבר בפולי ברג'ר, 1882, ציור של אדואר מאנה בגלריית קורטאולד (צילום: The Courtauld)

אבל גם כך העין נמשכת לעושר של התמונה, לקלמנטינות שכמעט ניתן להריח אותן, לבקבוקי השמפניה והבירה, ולהשתקפות במראה של העיר שמבלה במועדון.

היצירה אינה ענקית אבל ממלאת את האולם ולמרות היותה מוכרת היטב לכל חובב אמנות, המפגש איתה מקרוב הוא עולם חדש שאפשר לצלול לתוכו למשך דקות ארוכות. בפינה אחת לוליין, בפינה אחרת לקוח מבוגר (ייתכן גבר אירופי פריבילגי לבן, אבל לא בהכרח) ומאחור פריז של התקופה, הריגוש של הזרם האמנותי החדש ובריאותו המתרופפת של מאנה – כולם על קנבס אחד.

האוסף אינו ענק ומתיש אך גדול דיו בכדי להכיל כוכבים נוספים כמו ריכטר, דגה, מונה, רנואר, סורה, אוסף גדול של רובנס, גויה הנהדר ולוקאס קרנאך האב עם תיאור פסטורלי של אדם וחווה בגן עדן לפני הגירוש, כולל נחש ותפוח.

האוסף אינו ענק ומתיש אך גדול דיו בכדי להכיל כוכבים נוספים כמו ריכטר, דגה, מונה, רנואר, סורה, אוסף גדול של רובנס, גויה הנהדר ולוקאס קרנאך האב עם תיאור פסטורלי של אדם וחווה בגן עדן לפני הגירוש

השילוש הקדוש עם סנטה מריה מגדלנה וג'ון הבפטיסטי, ציור של סנדו בוטיצ'לי מאמצע המאה ה-15, בגלריית קורטאולד (צילום: David Levene)
השילוש הקדוש עם סנטה מריה מגדלנה וג'ון הבפטיסטי, ציור של סנדו בוטיצ'לי מאמצע המאה ה-15, בגלריית קורטאולד (צילום: David Levene)

פטר ברויגל האב מתאר את הבריחה למצרים של ישו ומשפחתו בנוף אלפיניסטי מרהיב ובוטיצ'לי עם מזבח גדול זוכה למקום של כבוד אחרי שיקום ומסגור מחדש על פי תכנון מקורי – שהתגלה במהלך שיקום היצירה – של האמן.

ערום נשי, אמדאו מודליאני, 1916 (צילום: The Courtauld)
ערום נשי, אמדאו מודליאני, 1916 (צילום: The Courtauld)

ישנן עבודות שלא מדברות לכל אחד אבל ניכרת מחשבה של אוצרי הגלריה. למשל, מול עבודת ענק של אוסקר קוקושקה שהותירה אותי אדיש במקרה הטוב, ישנה סדרת תמונות של לי מילר שמתעדת את קוקשקה במהלך העבודה של היצירה.

בכל אולם כמעט ישנו אמן או יצירה שאינם מוכרים כמו ואן גוך או מאנה אבל מרתקים ואנרגטיים, אשר עד לשיפוץ הלכו לאיבוד בחדרים קטנים ודחוסים מדי ועתה ניתן לגלות ולהכיר.

עד אמצע ינואר ניתן לסיים את הביקור בהחלקה על הקרח ברחבה הגדולה על רקע הבניין המרשים או להסתפק בכוס שוקו חם ומבט במחליקים הסובבים במעגלים עבור אלו מאתנו שמאותגרים קואורדינטיבית (או שלא גדלו באירופה הלבנה והקרה).

עד אמצע ינואר ניתן לסיים את הביקור בהחלקה על הקרח ברחבה הגדולה על רקע הבניין המרשים או להסתפק בכוס שוקו חם ומבט במחליקים הסובבים במעגלים עבור אלו מאתנו שמאותגרים קואורדינטיבית

מתחילת פברואר תוצג בגלריה תערוכה במשך שלושה חודשים שצפויה למשוך המונים: דיוקנאות עצמיים של וינסנט ואן גוך. מסמר התערוכה יהיה הפורטרט הטראגי שלו כשאוזנו חבושה, לצד 14 עבודת נוספות מתקופות שונות של יצירתו. אחרי התערוכה הזו, כבר אי אפשר יהיה לשמור על הסוד של גלריית קורטאולד.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,480 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

עימותים בירושלים לפני מצעד הדגלים: מבקרים בעיר העתיקה תקפו תושבים במקום

מבקרים, שהגיעו להשתתף במצעד, תקפו עיתונאים, עוברי אורח ומתנדבים שהגיעו לשמור על הסדר ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● בג״ץ: המידע החדש שהעבירה היועמ״שית לא ישנה את ההחלטות בנוגע לגופמן ● דיווח: ראש שב״כ הביע חששות מהטיית הבחירות והורה לארגון להתמקד בכך בתקופה הקרובה

לכל העדכונים עוד 32 עדכונים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 741 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

למקרה שפיספסת

ירושלים - אפשר גם אחרת

לרגל יום ירושלים, המיוחדת והמסוכסכת בערים, אבקש להעלות על נס אי של שפיות – הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית (YOUNG MEN'S CHRISTIAN ASSOCIATION – אגודת הגברים הנוצרים הצעירים).

כשחנך את המקום ב-1933 הלורד אדמונד אלנבי, הגנרל הבריטי שהוביל את כיבוש ירושלים מידי העות'מנים בשנת 1917, הכריז:

טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תיש... המשך קריאה

כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תישאר מובלעת. מחשבה שעלתה בי בעקבות הקריאה: ימק"א היא אומנם סמל לסובלנות וליברליזם, אבל אל נשכח שהיא הוקמה על בסיס מגדרי גברי (Man) ודתי-נוצרי.

לפוסט המלא עוד 576 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים

המלחמה בחזירים בחיפה ירדה למחתרת

בשקט מוזר ובלי לעדכן את הציבור, רשות הטבע והגנים פרשה מהפרויקט המשותף עם עיריית חיפה לצמצום החיכוך עם החזירים בעיר ● הפקח הייעודי עזב, הדוח החודשי חדל להתפרסם והחשש הוא שבלי פיקוח ובלי שקיפות לא יהיה מה שירסן את הירי ברחובות ● עיריית חיפה: "ממשיכים לפעול באופן מקצועי ואחראי. מספר מקרי המתת החזירים ירד לכ־10 בחודש"

לכתבה המלאה עוד 1,566 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.