סדרת הפגישות בין שרים ישראלים לבכירים פלסטינים מעוררת את השאלה האם תהליך השלום חוזר. ואם הוא חוזר – האם הוא יכול לחזור לנקודה שבה נפסקו השיחות הקודמות שבין אבו מאזן לאולמרט?
התשובה היא לא. ולא בגלל שישראל לא נותנת מספיק, אלא בגלל העמדות הפלסטיניות, וההידרדרות הפנימית ברשות הפלסטינית.
סדרת הפגישות בין שרים ישראלים לבכירים פלסטינים מעוררת את השאלה האם תהליך השלום חוזר. ואם הוא חוזר – האם הוא יכול לחזור לנקודה שבה נפסקו השיחות הקודמות שבין אבו מאזן לאולמרט?
נראה סביר יותר, שאם נחזור לתהליך מדיני כלשהו, הוא יהיה על פי הפרמטרים של העסקה שהציע דונלד טראמפ, ולא בהתאם למתווה תהליך אוסלו.
ראשית כל – מה הן העמדות הפלסטיניות למו"מ? הם רוצים לכנס וועידה בינלאומית שתונהג בידי הקוורטט – ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם, כדי שישראל תציית להחלטות האו"ם.
פירוש הדבר שתופעל מערכת לחצים על ישראל לסגת לקווי 1967, ואז ישראל תידרש ליישב פליטים בגבולותיה באותם שטחים שיועדו למדינה הערבית בתוכנית החלוקה מ-1947. חוץ מעמותת "זוכרות", אני לא חושב שיש גורם ישראלי אחד שיסכים למתווה כזה.
אבו מאזן אמר לא אחת כי לא יסכים בשום אופן שארה"ב תוביל את התהליך מול ישראל. כלומר מול מעטפת תומכת של האו"ם, רוסיה ואירופה, לישראל לא יהיה תומך בינלאומי.
אלה הפרמטרים הפלסטיניים לחידוש המו"מ, אבל זאת לא הבעיה העיקרית. הבעיה העיקרית היא שרמאללה מאבדת שליטה על הגדה, אחרי שאיבדה את עזה.
מה הן העמדות הפלסטיניות למו"מ? הם רוצים לכנס וועידה בינלאומית שתונהג בידי הקוורטט – ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם, כדי שישראל תציית להחלטות האו"ם
המצב בג'נין ידוע – התנזים הצטרף לאירגונים הקיצוניים בהתרסה מול רמאללה. מה שפחות ידוע הוא שחברון היא שדה קרב למיליציות חמולתיות – ג'עברי נגד קוואסמה. אין לרמאללה היוקרה והכוח להתמודד מול המחוזות המתנתקים.
לגבי עזה – כבר מזמן אין על מה לדבר. כלומר: כאשר אשף יטען לרצונו לממש ריבונות על מדינה, הוא לא יוכל להוכיח זאת. כאשר אנו רואים מה קורה למדינות ערב הקורסות סביבנו, הרי ברור שאין לישראל, ולא לאזרחים הפלסטינים מן השורה, רצון וצורך לחוות את החוויה הנוראה שחוו הסורים והעיראקים.
אז מה כן בא בחשבון? יוזמת טראמפ – בלי עזה. כלומר: סימון גבולות חדש בין ישראל לרמאללה, שיבטיח את גושי ההתנחלויות בהסדרי בינים עד שיימצא פרטנר שוחר שלום ברמאללה. הרטוריקה האנטי ישראלית הרווחת היום ברשות הפלסטינית לא מכשירה את הרשות להסדרי קבע עם ישראל.
מדוע יש להוציא את עזה מן המשוואה? בגלל המעבר הבטוח. כאשר ישראל הסכימה לתת מעבר בטוח לפלסטינים הנעים בין עזה לגדה היא חשבה על נתיבים שישראל תאבטח בשטחה הריבוני. אבל הפלסטינים דרשו שטח ריבוני רחב כאשר הריבונות יורדת לקרקע ועולה לשמים – כלומר: לנתק את ישראל לשנים.
אז מה כן בא בחשבון? יוזמת טראמפ – בלי עזה. כלומר: סימון גבולות חדש בין ישראל לרמאללה, שיבטיח את גושי ההתנחלויות בהסדרי בינים עד שיימצא פרטנר שוחר שלום ברמאללה
האם הפרמטרים של טראמפ יכולים להיות רלוונטיים כעת? לא נראה כך, אבל אלה הפרמטרים היחידים שעונים על האינטרסים של ישראל.
פנחס ענברי הוא חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה לענייני המזרח התיכון ועיתונאי. הוא גם סופר ותסריטאי. ספרי העיון שחיבר עוסקים בבעיה הפלסטינית, והרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האיסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.
חוק "ממדים ללימודים" הוא בשורה חשובה רק עבור כמחצית מהלוחמים המשוחררים. מהחוק החדש ייהנו מי שעומדים בתנאי הסף ומתאימים מבחינה אישית ללימודים אקדמיים, וגם רוצים ויכולים להקדיש לפחות שלוש שנים מחייהם ללמידה עיונית.
חוק "ממדים ללימודים" הוא בשורה חשובה רק עבור כמחצית מהלוחמים המשוחררים. ייהנו רק מי שעומדים בתנאי הסף, וגם רוצים ויכולים להקדיש לפחות 3 שנים מחייהם ללמידה עיונית
אבל מה עם החצי השני? הלוחמים שמתחילים מנקודת פתיחה נמוכה יותר, בין השאר עקב הפערים העצומים במערכת החינוך. אלה שאינם יכולים ללמוד ולקיים את עצמם במקביל, ולהוריהם אין את האמצעים הנדרשים לסייע להם. אלה שכישוריהם והעדפותיהם אינם בתחום העיוני ומחפשים למידה יותר מעשית ותכליתית.
כרגיל, קבוצה זו נשארת מאחור. מדינת ישראל כבר משקיעה משאבים עצומים בסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות האקדמיות. כשישה מיליארד שקלים מתוקצבים מדי שנה רק להוראה במוסדות הללו, ועוד מיליארדים נוספים מוקצים למחקר – וטוב שכך!
תקצוב האקדמיה מניב בסופו של דבר תשואה משמעותית לחברה הישראלית, הן במישור הכלכלי והן בהיבטים אחרים. ככל שניתן להסיר חסמים בפני הגישה למוסדות אלה ולפתוח אותם לאוכלוסיות נוספות, כפי שעושה תוכנית "ממדים ללימודים", מדובר במאמץ מבורך וראוי.
אלא שהפעילות החשובה הזו רק מדגישה את העוול המשווע והנזק הכבד של הזנחת החצי השני של האוכלוסייה, שחופף במידה רבה ל"ישראל השנייה": בקרב מי שאינם הולכים כיום לאקדמיה, וגם לא ילכו למרות המימון הגבוה שמציעה תוכנית "ממדים ללימודים", יש הרבה יותר צעירים ממשפחות עם הכנסה והשכלה נמוכה.
במילים אחרות, אלה הצעירים שבהם נדרשת ההשקעה הממשלתית הגדולה ביותר. הפוטנציאל שלהם לא נמוך יותר מזה של בעלי תארים אקדמיים, הם פשוט קיבלו ומקבלים פחות הזדמנויות.
אבל מה עם החצי השני? הלוחמים שמתחילים מנקודת פתיחה נמוכה יותר, בין השאר עקב הפערים העצומים במערכת החינוך. אלה שאינם יכולים ללמוד ולקיים את עצמם במקביל, ולהוריהם אין אמצעים לסייע להם
ישראל צריכה אותם, עם כישורים וידע מקצועי ברמה גבוהה, כדי לקיים כלכלה מודרנית ומפותחת. המשק משווע לעובדים עם מיומנויות שאינן נרכשות באקדמיה, ולא רק בהייטק – אלא גם בענפי התעשייה, הרכב, השירותים, המלונאות ועוד. בה בעת, מאות אלפי ישראלים תקועים בעבודות בשכר נמוך וללא אופק להתפתחות או התקדמות מקצועית.
ההשקעה בצעירים אלה זניחה לעומת המשאבים העצומים שמועברים לאקדמיה. התקציבים הממשלתיים לקורסים להכשרות מקצועיות וללימודי הנדסאות הם פחות מעשירית ממה שניתן ללומדים במוסדות אקדמיים.
כתוצאה מכך, היקף הלומדים ואיכות המענה שהם מקבלים נמוכים מאוד גם הם. זאת אף שמחקרים מראים שהתשואה של לימודים מקצועיים ברמה נאותה, יחסית לעלותם, אינה נופלת מהתועלת של לימודים אקדמיים.
ההזנחה באה לידי ביטוי לא רק בתקציבים, אלא גם במעמד ובתשומת הלב הציבורית להם זוכים ההכשרות ולימודי ההנדסאות. במידה רבה, המדינה כבר מספר עשורים מתייחסת למסלולים אלה כ"חצר אחורית" של עולמות ההשכלה והתעסוקה, ואינה מתייחסת אליהם כאל סוגיה לאומית אסטרטגית מהמעלה הראשונה.
בין השאר, הדבר בא לידי ביטוי בדרך שבה הטיפול בנושא מפוצל בין מגוון רחב של משרדים, גופים ותוכניות ממשלתיות, שחלוקת האחריות ביניהם עמומה ומשתנה לעתים תכופות. אין שום מקבילה למועצה להשכלה גבוהה, או לתהליכי התכנון הרחבים וארוכי הטווח שאותם היא מובילה.
בכך, ישראל בולטת כחריגה ומבודדת בין המדינות המפותחות, שכולן מייחסות ללימודים מקצועיים עדיפות גבוהה, ומשקיעות בהם הרבה יותר משאבים.
ההשקעה בצעירים אלה זניחה לעומת המשאבים העצומים שמועברים לאקדמיה. התקציבים הממשלתיים לקורסים להכשרות מקצועיות וללימודי הנדסאות הם פחות מעשירית מהניתן ללומדים במוסדות אקדמיים
תוכנית "ממדים ללימודים" מהווה קומה נוספת על גבי המערך הנרחב והמסועף של הלימודים האקדמיים בישראל. בתחום הלימודים המקצועיים, עוד לא התחלנו לחפור את היסודות.
רועי מאור הוא מנהל פיתוח מדיניות ומחקר בעמותה "121 – מנוע לשינוי חברתי". קודם לכן שימש למעלה מעשור בתפקידי מנכ"ל, סמנכ"ל חבר ועד ויועץ של ארגונים בתחומי זכויות אדם, תקשורת, אזרחות משותפת וחינוך, וליווה את הקמתם של מספר ארגונים לשינוי חברתי. בעל תואר שני בהיסטוריה.
התגברות התקריות האלימות בגבול סוריה ירדן בין מבריחי סמים לצבא הירדני, בתמיכת הצבא הסורי והמליציות הפרו איראניות, מדאיגות את מלך ירדן, שביקש סיוע מוושינגטון. סוריה הינה המייצרת והמפיצה העיקרית במזה"ת של סם הקפטגון. על מערך ההברחות אחראי הגנרל מאהר אלאסד, אחיו של נשיא סוריה.
בתחילת השבוע הרגו חיילי צבא ירדן 4 מבריחים ופצעו כמה נוספים בהיתקלות בגבול סוריה ירדן בצפון הממלכה. הצבא הירדני תפס כמות גדולה של סמים ובהם גלולות של סם קפטגון וחבילות חשיש וגם כמה כלי נשק מסוג קלשניקוב.
בתחילת השבוע הרגו חיילי צבא ירדן 4 מבריחים ופצעו נוספים בהיתקלות בגבול סוריה ירדן בצפון הממלכה. הצבא הירדני תפס כמות גדולה של סמים ובהם גלולות של הסם קפטגון, חבילות חשיש וקלשניקובים
בשלוש השנים האחרונות החריפה תופעת ההברחות מסוריה לירדן והנושא מדאיג מאוד את הממסד הביטחוני הירדני.
סוריה מתפרנסת בעיקר מסם הקפטגון, ואסד הוא גדול יצרני וסוחרי הסמים. אמנם יש גם ברוני סמים שעוסקים בקוקאין אבל השוק מתחלק בין כמה ברונים.
Posted by Eyal D Morag on Monday, January 31, 2022
עבדאללה מלך ירדן סייר בעצמו בגבול סוריה-ירדן, בתוקף היותו המפקד העליון של הצבא, והוא העלה את הנושא בפני בכירי הממשל בביקורו האחרון בוושינגטון. לא מדובר רק בבעייה פלילית חמורה, אלא גם בבעיה ביטחונית. ירדן טוענת כי איראן וגורמים בכירים בצבא סוריה עומדים מאחורי תופעת ההברחות, מסיבות כלכליות אך גם מתוך רצון לזעזע את היציבות של הממלכה ההאשמית.
ירדן החליטה לצאת לקמפיין תקשורתי בנושא. בעוד שירדן נלחמת בנחישות בתופעת ההברחות, הרי שסוריה לא עושה שום פעולה למנוע אותה.
מתחילת השנה תפסו שלטונות ירדן 20 מיליון גלולות של סם הקפטגון שהוברחו מסוריה לירדן לעומת 14 מיליון גלולות של הסם שנתפסו בשנה שעברה.
לא מדובר רק בבעייה פלילית חמורה, אלא גם בבעיה ביטחונית. ירדן טוענת כי איראן ובכירים בצבא סוריה עומדים מאחורי תופעת ההברחות, מסיבות כלכליות אך גם מתוך רצון לזעזע את יציבות הממלכה ההאשמית
המבריחים הסורים החלו להשתמש ברחפנים ומל"טים לצורך ההברחות מדרום סוריה לצפון ירדן. צבא ירדן שוקל אף הוא להשתמש ברחפנים או מל"טים כדי לנסות וליירט את כלי הטיס הבלתי מאויישים שבהם משתמשים המבריחים.
Jordanian military shot down a drone crossing into the country from Syria & containing multiple packs of the anticonvulsant drug Pregabalin strapped to its frame.
The use of UAVs for illicit goods transport has become increasingly common the world over.https://t.co/2hzZCwqmC0 pic.twitter.com/KtAgREU3fs
— Jason Eligh (@JasonEligh) May 15, 2022
על פי מקורות ירדנים, על כל הברחה מקבלים המבריחים סכום כסף שנע בין אלפיים לעשרת אלפים דינאר.
הקולונל מוצטפא אלחיארי, מנהל מחלקת ההסברה בצבא ירדן' אמר השבוע בראיון לטלוויזיה הירדנית כי "ארגונים איראניים מסוכנים מנסים לפגוע בביטחון הלאומי הירדני וכי צבא ירדן מנהל מלחמת סמים בגבול הצפוני עם סוריה".
הוא הוסיף כי מדובר בתופעה מאורגנת של הברחות על ידי ארגונים נתמכים על ידי גופים חיצוניים. לדבריו, איראן ממלאת את הוואקום שנוצר בדרום סוריה בעקבות יציאה משם של כוחות צבא רוסיה כדי להשתתף במלחמה באוקראינה.
המבריחים הסורים החלו להשתמש ברחפנים ומל"טים לצורך ההברחות מדרום סוריה לצפון ירדן. צבא ירדן שוקל אף הוא להשתמש ברחפנים או מל"טים ליירוט כלי הטיס הבלתי מאויישים הללו
לדבריו, כנופיות המבריחים מקבלות תמיכה מקבוצות במשמר הגבול הסורי ומקבוצות נוספות.
סוריה מתעלמת מתופעת ההברחות
סוריה הפכה במהלך מלחמת האזרחים למעצמה של סם הקפטגון המכונה "הקוקאין של העניים" שמוברח לאירופה ולמדינות במפרץ, גם דרך ירדן.
הסם הזה פופולרי מאוד בקרב בני נוער בעולם הערבי.
בחודשים האחרונים חלה התקרבות גדולה ביחסים בין ירדן לסוריה. עבדאללה מלך ירדן שוחח בטלפון, לראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים, עם הנשיא בשאר אסד, מעבר הגבול בצפון ירדן בין ירדן לסוריה נפתח מחדש, ומשלחות של בכירים סורים ביקרו בירדן.
Jordan Edges Toward Syria – Carnegie Middle East Center – Carnegie Endowment for International Peace https://t.co/60SgZmau6K
— aggualaqisaaq (@aggualaqisaaq) March 29, 2022
בין היתר נדונה תופעת ההברחות מדרום סוריה לירדן, אולם הסורים לא עשו שום דבר להפסיקה.
סוריה הפכה במהלך מלחמת האזרחים למעצמה של סם הקפטגון המכונה "הקוקאין של העניים" שמוברח לאירופה ולמדינות במפרץ, גם דרך ירדן. הסם הזה פופולרי מאוד בקרב בני נוער בעולם הערבי
יש לכך הסבר פשוט. הסנקציות האמריקאיות הקשות והמשבר הכלכלי הגדול בסוריה בעקבות מלחמת האזרחים דחפו את המשטר להפוך את ענף הסמים למקור הכנסה חשוב לכלכלת המדינה.
ייצור וסחר בסם הקפטגון הפך לתעשייה לאומית בסוריה. מדובר בייצור ובהברחה של מיליוני גלולות של סם הקפטגון בכל שבוע, ולירדן יש תפקיד חשוב בהברחות. שטחה הצפוני משמש כשער הכניסה של הסם למדינות המפרץ ומדינות המזרח הרחוק.
על פי גורמי ביטחון בישראל, כ-85 אחוזים מסם הקפטגון שמוברח לירדן עובר לחו"ל וכ-15 אחוזים ממנו הם לצריכה פנימית בתוך הממלכה.
על פי גורמים אמריקאים, שווי הסחר בסם קפטגון במזרח התיכון במהלך שנת 2021 עלה על חמישה מיליארד דולר.
מאהר אלאסד-"פאבלו אסקובר" הסורי
הגנרל מאהר אלאסד, אחיו של הנשיא הסורי ומפקד דיוויזיה 4 בצבא הסורי, מכונה על ידי גורמים במערכת הביטחון הישראלית "פבלו אסקובר" הסורי על שם סוחר הסמים הקולומביאני הידוע שהיה ראש קרטל הסמים מדיין.
הגנרל מאהר אלאסד,אחיו של הנשיא הסורי ומפקד דיוויזיה 4 בצבא הסורי, מכונה על ידי גורמים במערכת הביטחון הישראלית בכינוי "פאבלו אסקובר" הסורי על שם סוחר הסמים הקולומביאני הידוע שהיה ראש קרטל הסמים מדיין.
זהו האיש האחראי על מערך ההברחות הסורי של סם הקפטגון. pic.twitter.com/YlNlSqdiPT— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 25, 2022
זהו האיש האחראי על מערך ההברחות הסורי של סם הקפטגון.
תפקידה של דיוויזיה 4 היא לאבטח את המשטר הסורי, אבל יש לה גם נוכחות בדרום סוריה והיא אחראית בין היתר על אבטחת הגבולות.
הסנקציות האמריקאיות הקשות והמשבר הכלכלי הגדול בסוריה בעקבות מלחמת האזרחים, דחפו את המשטר להפוך את ענף הסמים למקור הכנסה חשוב לכלכלת המדינה
על פי גורמים אמריקאים, מפעלי הייצור של סם הקפטגון נמצאים בתחום שליטתה של דיוויזיה 4 הסורית ותחת חסותה.
בתעשיית הייצור וההברחות של סם הקפטגון חברים עוד כמה קרובי משפחה של הנשיא הסורי וחלק מהאליטות הצבאיות והפוליטיות שמחפשות הכנסה צדדית נוספת בעקבות המצב הכלכלי הקשה.
בתעשיית הייצור וההברחות של סם הקפטגון חברים עוד כמה קרובי משפחה של הנשיא הסורי וחלק מהאליטות הצבאיות והפוליטיות שמחפשות הכנסה צדדית נוספת בעקבות המצב הכלכלי הקשה.
גם ארגון חזבאללה בלבנון קשור לתעשיית הברחת סם הקפטגון מסוריה למדינות בחו"ל. pic.twitter.com/Um8kbwvXvV— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 25, 2022
גם ארגון חזבאללה בלבנון קשור לתעשיית הברחת סם הקפטגון מסוריה למדינות בחו"ל.
להערכת גורמים ביטחוניים, הסיכוי שהקהילייה הבינלאומית תצליח לאלץ את המשטר הסורי להפסיק את הייצור של הסמים והסחר בהם שואף לאפס. הסנקציות שהוטלו על המשטר הסורי הפכו את הסחר בסמים לכלי הישרדות פוליטי וכלכלי של המשטר.
להערכת גורמים ביטחוניים בישראל ,הסיכוי שהקהילה הבינלאומית תצליח לאלץ את המשטר הסורי להפסיק את הייצור של הסמים והסחר בהם שואף לאפס, הסנקציות שהוטלו על המשטר הסורי הפכו את הסחר בסמים לכלי הישרדות פוליטי וכלכלי של המשטר. pic.twitter.com/sFl7DTDaAd
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 25, 2022
הקהילה הבינלאומית מודעת היטב לתופעת הסחר בסמים בסוריה והמעורבות של המשטר בתעשיית הסמים. גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין מכיר היטב את הנושא ונותן גיבוי מלא למשטרו של נשיא סוריה.
בינתיים, מי שמשלמת באופן ישיר את המחיר הינה ירדן שדרכה מתבצעות בעיקר הברחות סם הקפטגון מסוריה למדינות בחו"ל. תקריות הגבול בין המבריחים הסורים לצבא ירדן הפכו לעניין יום יומי וגם המליציות הפרו איראניות הפכו לחלק מהמערך התומך בהברחות.
הקהילה הבינלאומית מודעת היטב לתופעת הסחר בסמים בסוריה והמעורבות של המשטר בתעשיית הסמים. גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין מכיר היטב את הנושא ונותן גיבוי מלא למשטרו של נשיא סוריה
לנשיא בשאר אסד לא אכפת, הוא מרגיש "על הסוס" בזכות תמיכת רוסיה ואיראן ומצפצף על כולם.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
עובדה פשוטה ולא מסובכת: הליכוד של ביבי זה שחיתות, מאפיונריות/עבריינות, אגואיזם בהתגלמותו, השתעבדות לפולחן אישיות חולני, הרס עצמי פסיכותי של המנהיג. אם הממשלה תדע להשתמש בעובדה הזאת לטובת השתפרות ולחתירה לערכים – שווה.
פרחה קולנית שעושה מה שיאיר נתניהו אומר לה. שכחה שהיא מה שהיא בזכות מי שהעלה את העדה שלה לארץ. נכון לא הכל היה מושלם בקליטת העדה המרוקאית אבל אם היה הייתה חיה עכשיו במרוקו לא בטוח שלא הייתה נהרגת מאיזה פוגרום מוסלמי לא צפוי וחליה בעוני ובדלות, מתחתנת בגיל 15 וקולה לא היה נשמע לעולם. מה רע לה פה שהיא רוצתה להרוס את המדינה.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם