JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בנימין נתניהו ירד ליגה | זמן ישראל

ירד ליגה

ראש הממשלה היה בין הנואמים אמש בוועידת המדינות הדמוקרטיות שארגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ● ההזמנות לאירוע נשלחו מזמן - לפני שהבית הלבן גילה שנתניהו מתכנן לבצע הפיכה משטרית שתהפוך את ישראל לדמוקרטיה א-ליברלית ● התזמון, יממה אחרי שביידן הבהיר כי נתניהו לא יוזמן לבית הלבן בעתיד הקרוב, רק הפך את הופעתו של נתניהו בוועידה לאבסורדית ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)
AP Photo/Alberto Pezzali

ראש הממשלה היה בין הנואמים אמש בוועידת המדינות הדמוקרטיות שארגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ● ההזמנות לאירוע נשלחו מזמן - לפני שהבית הלבן גילה שנתניהו מתכנן לבצע הפיכה משטרית שתהפוך את ישראל לדמוקרטיה א-ליברלית ● התזמון, יממה אחרי שביידן הבהיר כי נתניהו לא יוזמן לבית הלבן בעתיד הקרוב, רק הפך את הופעתו של נתניהו בוועידה לאבסורדית ● פרשנות

"דמוקרטיה זו עבודה מאומצת. צריך להגן עליה כל הזמן", כך אמר אתמול נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בנאומו בפני הכינוס השני של המדינות הדמוקרטיות.

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו היה בין שורת הנואמים בכנס. ההזמנות לאירוע נשלחו מזמן, לפני שהבית הלבן גילה שישראל מתכוונת לבצע מעבר לכיוון הדמוקרטיות הא-ליברליות. טורקיה והונגריה, למשל, שתי מדינות חברות בנאט"ו אך מי שערכיהן הדמוקרטיים התדרדרו – לא הוזמנו לוועידה.

האם זה מה שצפוי לישראל? להפוך למדינה מצורעת שלא תוזמן לכינוסים מהסוג הזה? נתניהו התחייב בפני מנהיגי המדינות שישראל תישאר דמוקרטית. "אני רוצה להבטיח לכם הוא שישראל הייתה, עודנה ותישאר תמיד דמוקרטיה גאה, חזקה ותוססת", אמר.

אבל בוושינגטון וגם ברומא, פריז, לונדון וברלין, קוראים את המידע היוצא מישראל לגבי תוכניות החקיקה של שר המשפטים יריב לוין ומבינים שנתניהו מפזר הבטחות רדודות. החקיקה שמבטלת את עצמאות הרשות השופטת בישראל נמשכת. וגם בבית הלבן קלטו זאת.

בוושינגטון וגם ברומא, פריז, לונדון וברלין, קוראים את המידע היוצא מישראל לגבי תוכניות החקיקה של שר המשפטים יריב לוין ומבינים שנתניהו מפזר הבטחות רדודות

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בוועידת הפסגה למען הדמוקרטיה, 29 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Patrick Semansky)
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בוועידת הפסגה למען הדמוקרטיה, 29 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Patrick Semansky)

בוושינגטון ראו את פיטורי שר הביטחון יואב גלנט – שקרא לעצור את החקיקה – והם עוקבים אפילו אחרי הקידום הטכני של החקיקה ביממות האחרונות, כך שניתן יהיה להעביר את החוק בכל עת.

על כל פנים, ההצטרפות של נתניהו לכנס המדינות הדמוקרטיות הייתה בחזקת אבסורד. בדיוק ביממה בה נשיא אמריקאי מכה לנתניהו בראש ומודיע שהוא לא יוזמן לבית הלבן בעתיד הקרוב, נתניהו המחיש לכל העולם איך לערער דמוקרטיה ב-90 יום. הוא יכול היה להיות כותרת הכנס בהמחשה והדגמה של מהי מדינה בקריסה דמוקרטית.

מילותיו של נתניהו בפני הצופים והמנהיגים האחרים היו מכובסות. ובמקום לחגוג את הדמוקרטיה הישראלית, הוא קיבל מביידן שיעור דיפלומטי מספר אחד: מי ששואף להוריד את המדינה שלו ביגון שאולה, ימשיך לראות את הבית הלבן רק דרך זום.

במקום לחגוג את הדמוקרטיה הישראלית, נתניהו קיבל מביידן שיעור דיפלומטי: מי ששואף להוריד את המדינה שלו ביגון שאולה, ימשיך לראות את הבית הלבן רק דרך זום

אחד האבסורדים (מתוך אינספור התרחשויות עגומות ומגוחכות) הוא הוראתו הנחרצת של ראש הממשלה נתניהו לחברי מפלגתו להפסיק להתבטא בנושא הקשרים בין ישראל לארה"ב.

הוא מנסה לצמצם נזקים ומבקש מהשרים שלא לפרסם התייחסויות נוספות. נתניהו חושב שכולנו מטומטמים וסבורים שלמישהו בוושינגטון אכפת מאמירות של חברי כנסת ניסים ואטורי, דן אילוז ו/או השרים עמיחי שיקלי או מיקי זוהר. חלקם אלמונים אפילו בישראל, אז למה שבוושינגטון יתרגשו מאמירות ביזאריות שלהם?

ההצהרות של חברי מפלגת הליכוד נגד ביידן הם לא הבעיה. הבעיה האמיתית היא האמירות של נתניהו נגד הבית הלבן ומחלקת המדינה. פעמיים בשבועות האחרונים הוא תדרך כתבים בעת נסיעותיו לחו"ל – ברומא ובלונדון. בשני המקרים הועלו תיאוריות קונספירציה לפני השטח. נתניהו בטוח שהממשל האמריקאי מעוניין להוריד אותו כפי שלטענתו אובמה וקלינטון ניסו לעשות בעבר.

הבעיה האמיתית היא האמירות של נתניהו האמריקאים. פעמיים בשבועות האחרונים הוא תדרך כתבים בעת נסיעותיו לחו"ל – ברומא ובלונדון. בשני המקרים הועלו תיאוריות קונספירציה לפני השטח

בבסיס הטענה הקונספירטיבית עומד סכום של כ-150 אלף ש"ח שהועברו ממחלקת המדינה לתנועה לאיכות השלטון למטרת הכשרה. ההעברות היו בתקופת ממשל טראמפ והכסף היה צבוע: מיועד לפעילות בקרב נוער ולא מעבר לכך.

על הבסיס הרעיוני הרעוע הזה, בנה נתניהו תזה שלמה. והרי ההפגנות עולות עשרות מיליונים. האם המפגינים יכולים לעשות משהו עם סכומים שהועברו לפרויקט אשר בוצע בתקופת שלטון טראמפ? לא ממש, אבל אם אפשר לטפח רעיונות שוליים ולהפוך אותם לתיאוריית קשר בתוספת התקרבנות, למה לא.

יאיר נתניהו בבית המשפט, 29 בנובמבר 2022 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
יאיר נתניהו בבית המשפט, 29 בנובמבר 2022 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

כך או כך, במקום לנסות לרסן את חברי הכנסת של הליכוד, נתניהו הוא זה שזקוק לריסון. ובל נשכח את בנו יאיר בן ה-32, שאת פיו והצהרותיו צריך היה נתניהו לרסן כבר מזמן (אבל זה לא קרה). כאשר כל המסרים ההרסניים יצאו ממנו והובילו (בין השאר) לדרדור היסטורי חסר תקדים של היחסים בין נשיא ארה"ב לראש ממשלת ישראל – אז מה הוא רוצה מהגמדים שלו במפלגה.

למי שחושב שהיחסים בין המדינות הגיעו לתחתית ואי-הזמנת נתניהו לבית הלבן היא הדבר הגרוע ביותר, הנה החדשות: יש עוד לאן לרדת. ביידן הוא אדם מתון ואוהד ישראל, אבל במפלגה הדמוקרטית שומעים קריאות נוספות. למשל, הסנטור הדמוקרטי ממרילנד כריס ואן הולן אמר לפני מספר ימים בראיון לסי-אן-אן, שלא רק הנושא החוקתי מדאיג אותו אלא גם היחס של הממשלה הישראלית הנוכחית לנושא פתרון שתי המדינות.

"אני רוצה שהנשיא ביידן לא יסתפק בהצהרות תמיכה בפתרון שתי המדינות", אמר ואן הולן, "אלא גם יבהיר שיש השלכות ויש דברים שארה"ב יכולה לעשות, כמו להחזיר לאחור מהלכים של ממשל טראמפ, מהלכים שטשטשו את הקווים בין ישראל לגדה המערבית".

"אני רוצה שביידן לא יסתפק בהצהרות תמיכה בפתרון שתי המדינות, אלא גם יבהיר שיש השלכות ויש דברים שארה"ב יכולה לעשות, כמו להחזיר לאחור מהלכים של ממשל טראמפ"

אחד מאותם מהלכים, היה יזמה של פורום קהלת. בסוף 2019 הודיע מזכיר המדינה דאז מייק פומפאו שעמדת ארה"ב ביחס ליהודה ושומרון עודכנה: מאותה העת, הקמת התיישבות ישראלית ביהודה ושומרון לא נחשבת כסותרת את החוק הבינלאומי. בינואר 2020 קיים פורום קהלת כינוס במעמד ראש הממשלה נתניהו ומזכיר המדינה פומפאו בו נישאו נאומים וניתנו הצהרות על החידוש.

מההיסטוריה של היחסים בין המדינות, אפשר ללמוד מרגעי השפל. ארה"ב יודעת לעמוד על שלה, גם אם היא עושה זאת באיטיות ומסורבלות. החלטותיה כלפי ישראל גם לוו לעיתים בנקמנות.

מההיסטוריה של היחסים בין המדינות, אפשר ללמוד מרגעי השפל. ארה"ב יודעת לעמוד על שלה, גם אם היא עושה זאת באיטיות ומסורבלות. החלטותיה כלפי ישראל גם לוו לעיתים בנקמנות

חסימת אישים בכירים מכניסה לארה"ב, הטלת מגבלות על משגור חלפים הנחוצים לתעשיות צבאיות בישראל והשהיית מתן ערבויות לישראל בשל הסרבנות הישראלית של ראש הממשלה שמיר להתקדם בתהליך מדיני.

נתניהו, כך לפי דיווחים, דורש עכשיו משר הביטחון גלנט התנצלות על כך שנשא את נאום התוכחה שלו בזמן שראש הממשלה נמצא בחו"ל. מעניין אם נתניהו יספק אף הוא נאום התנצלות לביידן, על הפרחת תיאוריות קשר לאוויר, ונגדה של הידידה הכי טובה של ישראל.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
וביינתיים ביבי הוריד את ביידן על הברכיים ועומד להיות מוזמן לבית הלבן חרף הצהרת ביידן וזה רבותיי ניצחון בנוקאאוט, כולל העובדה שביבי אמנם פגע בחוסן הלאומי שלנו ובאגו אך נמנע מלשלוח חיילים... המשך קריאה

וביינתיים ביבי הוריד את ביידן על הברכיים ועומד להיות מוזמן לבית הלבן חרף הצהרת ביידן וזה רבותיי ניצחון בנוקאאוט, כולל העובדה שביבי אמנם פגע בחוסן הלאומי שלנו ובאגו אך נמנע מלשלוח חיילים לאזה.ועל כך שאפו לו ולשרה הנחמדה

לכתבה המלאה עוד 884 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.