JavaScript is required for our website accessibility to work properly. דניאל ראקוב: מרד פריגוז'ין – רקע ומשמעויות ראשוניות | זמן ישראל

מרד פריגוז'ין – רקע ומשמעויות ראשוניות

צילום מסך מסרטון של יבגני פריגוז'ין,תרגום של טיים
צילום מסך מסרטון של יבגני פריגוז'ין,תרגום של טיים

המרד של יבגני פריגוז'ין (Prigozhin), העומד בראש "כוח וגנר", במשטר המרכזי ברוסיה בסוף השבוע האחרון אומנם הסתיים באותה פתאומיות בה החל, אולם הותיר סימני שאלה רבים, וגלי ההלם שהפעיל על המערכת הרוסית, מוסיפים להשפיע.

המרד

המרד התחיל ביום שישי (23 ביוני) בסרטון של פריגוז'ין, בו הוא סיפר את האמת הגלויה לכל, אך מוכחשת בעקביות ע"י המשטר הרוסי.

לטענתו לא הייתה תוקפנות אוקראינית נגד רוסיה ערב הפלישה בפברואר 2022, המבצע הצבאי לפלישה אורגן בצורה מחפירה, במשך שנים הגנרלים הרוסיים המושחתים גנבו את הכספים שניתנו למוכנות, הצבא היה חסר יכולת להילחם, כשהמלחמה פרצה הם הובילו בגלל חוסר מקצועיותם למותם של עשרות אלפים מהחיילים הרוסיים המובחרים. פריגוז'ין האשים את שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב באחריות לכך, ולא כלל את הנשיא ולדימיר פוטין באשמים.

פריגוז'ין סיפר את האמת הגלויה אך מוכחשת בעקביות ע"י המשטר הרוסי: לא הייתה תוקפנות אוקראינית נגד רוסיה ערב הפלישה, המבצע הצבאי אורגן מחפיר, במשך שנים הגנרלים הרוסיים גנבו את כספי המוכנות

בהמשך הערב פרסם פריגוז'ין, כי שויגו וגרסימוב הורו להפציץ את כוחותיו, הצהיר שיוצא ל"מסע צדק" למוסקבה, כדי לדרוש שישלמו מחיר, וקרא לצבא להצטרף אליו.

במוסקבה הבינו שזה מרד והחלו להתארגן כדי לעצור אותו, אך ההתארגנות הייתה בעיקר במישור הרטורי. פחות מחצי יום לאחר מכן, בבוקר ה-24 ביוני, פריגוז'ין כבר הקיף באמצעות כוחותיו, וללא התנגדות של הצבא, את מפקדת פיקוד הדרום הרוסית ברוסטוב-על-דון, המנהלת את המלחמה באוקראינה.

הוא טען, שגרסימוב ושויגו ברחו ממנה שעות קודם לכן וניהל מול המצלמות שיחה עם סגן הרמטכ"ל וסגן שר ההגנה, במתכונת שהציגה את הגנרלים הרוסיים כתלויים בחסדיו.

פריגוז'ין החזיק במקביל ל"וגנר" ברשת תקשורת רחבה, שגם היא שילבה את שירות המולדת עם שירות האינטרסים של פריגוז'ין, והקנתה לו הבנה תקשורתית גבוהה. וכך, במהלך המרד הוא הצליח להחדיר את מסריו לסביבה התקשורתית הרוסית תוך עקיפת הצנזורה הרוסית המגושמת.

במהלך היום שיירה של "וגנר" נעה מרוסטוב, כ-1000 ק"מ ממוסקבה, והגיעה כ-200 ק"מ מהבירה, תוך שהיא פוגשת מעט התנגדות, מפילה באמצעות אש נ"מ 7 מסוקים ומטוס אחד, ומשתלטת על חלקים מהעיר ורונז'. רוסטוב וורונז' הן ערי מחוז בנות יותר ממיליון תושבים כל אחת. באמצע היום יצא פוטין בנאום גלוי בו קרא לדכא את המרד, וגם פריגוז'ין הפסיק לחסוך את מילות הזעם מהנשיא.

במוסקבה התארגנו לעצירת המרד, אך בעיקר במישור הרטורי. פחות מחצי יום לאחר מכן פריגוז'ין כבר הקיף עם כוחותיו, ללא התנגדות הצבא, את מפקדת הפיקוד הרוסית שמנהלת את המלחמה באוקראינה

ב-20:00 בלילה, בשעה שהכל חיכו לתחילת מרחץ דמים במוסקבה, פריגוז'ין הודיע כי "בהתאם לתכנית" הוא סב לאחור למחנות שלו באוקראינה. במקביל, פרסם נשיא בלרוס אלכסנדר לוקשנקו, כי הושגה בתיווכו פשרה משביעת רצון עבור פריגוז'ין, ושכוחות "וגנר" לא ייענשו. דובר הקרמלין פרסם בהמשך היום, שפריגוז'ין צפוי לצאת מרוסיה לבלרוס. פרשנים טוענים, כי חלק מהעסקה תכלול הדחת שויגו וגרסימוב, ואולי יציאת לוחמי וגנר ללחימה באפריקה.

הרקע למרד

רוב הפרשנים מסכימים, שהרקע המיידי למרד שהובל ע"י פריגוז'ין הוא הכוונה של משרד ההגנה הרוסי להכפיף את הכוח אליו (לצד כל המיליציות האחרות שצמחו ברוסיה כפטריות אחרי הגשם), והוצג לכך תאריך יעד 1.7.2023. בעצם המשרד רצה ליטול מפריגוז'ין את השליטה בכוח הצבאי שהפך לבסיס כוחו.

מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2014 המשטר הרוסי טיפח כוחות פרה-צבאים, בניסיון לבנות כלי פעולה אגרסיבי, שיאפשר פעולה תוקפנית, ויותיר למוסקבה מרחב הכחשה – "לא יודעים מי אלה וגנר". פריגוז'ין, איש עסקים לשעבר בעל רקע פלילי והיכרות ארוכה עם פוטין קיבל את המשימה.

ההצלחה היחסית של מתווה פעולה זה, שזכה במערב לכינוי "לחימה היברידית" או "לחימה במרחב האפור", הובילה לחיזוק "וגנר". "וגנר" נלחמו באוקראינה בסיוע הצבא הרוסי, עברו עמו לסוריה, ובהמשך הובילו פעילות בלוב, סודאן ובעוד מקומות ביבשת אפריקה. בשיטותיהם האכזריות הם הפכו לזרוע יעילה מאד מבחינת המשטר הרוסי בהשגת יעדיו המדיניים.

הצלחת ה"לחימה ההיברידית" או "הלחימה במרחב האפור", הובילה לחיזוק "וגנר". "וגנר" נלחמו באוקראינה, בסוריה, לוב, סודאן ועוד. בשיטותיהם האכזריות הם הפכו לזרוע יעילה מאד מבחינת המשטר הרוסי

הכוח תמיד פעל בשיתוף עם גופי ביטחון רוסיים, בעיקר צבאיים והמודיעיניים, אך כיוון שנשלט ע"י איש עסקים בעל רקע פלילי עשיר, הייתה שניות מתמדת בין המטרות "הלאומיות" שלו לבין קידום יעדיו העיסקיים והאמביציות הפוליטיות שלו.

בנוסף, החלו סכסוכים קשים בין פריגוז'ין לבין השר שויגו. הכוח נסמך על הסיוע הלוגיסטי של צבא רוסיה – אספקת נשק ואימונים. אנשי "וגנר" התלוננו שאינם מטופלים כראוי – זוכים לציוד סוג ב', נזרקים לקרבות ללא תמיכה ומשמשים בשר תותחים עבור צבא רוסיה.

השפל שרוסיה הגיעה אליו במלחמה הנוכחית באוקראינה הוביל לתופעת "וגנר על סטרואידים". פריגוז'ין קיבל יד חופשית לגייס "מתנדבים" ברחבי רוסיה, בייחוד בבתי הכלא, שבהם האסירים הנואשים קיבלו עסקה – חצי שנה של שירות, מסוכן ככל שיהיה, עבור משכורת גבוהה וביטול שארית המאסר. פריגוז'ין לא הסתיר ממגויסיו את הסכנה, אך הבטיח תהילה, והזדמנות לברוח מהכלא הרוסי הנוראי.

הדלפת מסמכי הפנטגון באפריל האחרון מעניקה הצצה מהימנה להיקף כוחו של פריגוז'ין. כוחות "וגנר" מנו באביב האחרון כ-50,000 לוחמים: כוח משמעותי במספר גזרות, ובפרט בעיירה בחמוט במזרח אוקראינה, בה פריגוז'ין ממש שלט במבצעים המשולבים של "וגנר" עם צבא רוסיה.

במהלך המלחמה, "וגנר" הפסיקו להכחיש את קיומם, פריגוז'ין החל להתהדר בבעלות על הכוח, והמשטר הרוסי אומנם לא הכיר בהם פורמלית, אבל חיבק בגלוי את "המוסיקאים" – כינוי שבו תיארו את "וגנר", בצחוק, כשניסו להתכחש לקיומם ("זה לא צבא, זו תזמורת").

השפל שרוסיה הגיעה אליו במלחמה הנוכחית באוקראינה הוביל לתופעת "וגנר על סטרואידים". פריגוז'ין קיבל יד חופשית לגייס "מתנדבים" ברחבי רוסיה, בייחוד בבתי הכלא, שבהם האסירים הנואשים קיבלו עסקה

על רקע הכשלים הגורפים של משרד ההגנה, "וגנר" – שפעלו בנחישות רצחנית – נראו ככוח היעיל והמובחר של צבא רוסיה באוקראינה. באווירה הלאומנית שמשטר פוטין טיפח, הם אף זכו לאהדה עממית, בייחוד מטעם התקשורת הפטריוטית, שהייתה ביקורתית לצבא.

פריגוז'ין חתר לנצל את המלחמה כדי לבצר את כוחו, אך נתקל בהתנגדות, בעיקר ממשרד ההגנה. הוא לא הצליח לקדם הכרה פורמלית ב"וגנר" כהתאגדות לגיטימית בחוק הרוסי. הוא האשים את המשרד בניסיון "לגזול" ממנו את התהילה של כיבוש ("שחרור") בחמוט על ידי אי-אספקת פגזים ובניסיון לקחת קרדיט על ההישג. במאבק הפומבי בנושא הזה, פריגוז'ין יצא חזיתית נגד בכירי המשרד, השר שויגו והרמטכ"ל גרסימוב, איים פומבית להפקיר את החזית, ולבסוף קיבל לידיו משאבים כדי להשלים את כיבוש בחמוט במאי.

פריגוז'ין זכה להכרה מהנשיא על כך, אך משרד ההגנה כבר לא היה מוכן לעבוד איתו במתכונת הישנה, ושכנע את פוטין כי יש להעביר את כל המיליציות לשליטה הדוקה של הצבא. פריגוז'ין סירב פומבית, כנראה ניסה להגיע לפוטין כדי להחריג את עצמו, אולם הנשיא בשבועות האחרונים הרבה להצטלם בחברת שר ההגנה, ואף גיבה את הדרישה שלו.

פרשן האתר האופוזיציוני הרוסי "מדוזה", אנדריי פרצב, בעל קשרים בקרמלין, טען (24 ביוני), שבקרמלין "פספסו" את חומרת ומיידיות האיום שפריגוז'ין הציב. הבינו שמשהו לא כשורה עם איש העסקים האקסצנטרי, אך לא חשבו שהוא מציב איום על המשטר. מסתבר שבממשל האמריקאי זיהו את ההכנות של פריגוז'ין למרד לפני כשבוע-שבועיים. אז מה, רק פוטין לא דווח על כך?

בקרמלין הבינו שמשהו לא כשורה עם איש העסקים האקסצנטרי, אך לא חשבו שהוא מאיים על המשטר. מסתבר שבממשל האמריקאי זיהו את ההכנות למרד לפני כשבוע-שבועיים. אז רק פוטין לא דווח על כך?

השלכות המרד

לא ברורה העסקה שפריגוז'ין הגיע אליה עם הקרמלין. לא ברור מה מתוכה יתבצע ונותר סימן שאלה האם הוא פעל לבד, או קיבל סיוע מתוך המערכת הרוסית. כך או כך, פריגוז'ין חשף בפרהסיה את משטר פוטין במלוא חולשתו. בתוך כיממה הוא הצליח לשים מצור על שתי ערי מחוז מרכזיות – רוסטוב וורונז', ולהתקדם 800 ק"מ לפאתי מוסקבה מבלי שנעצר.

התגובות של הקרמלין, חרף הניסיון להפגין שליטה, נראו היסטריות – שיגור טילים ממטוסים ומסוקים בתוך שטח רוסיה, הרס עצמי של כבישים, קיבוץ כאוטי של יחידות למוסקבה, והפצרות בדבר הצורך ב"שלום בית". המשבר הסתיים עם התדמית שפריגוז'ין חס על מוסקבה, תוך הותרת ספק, האם משטר פוטין היה מתקפל כמגדל קלפים ביום אחד למול לחץ של חבורה של כמה אלפי בנדיטים.

משטר פוטין יידרש להתמודד במהירות ובנחרצות עם השלכות המרד. הוא ייאלץ לבצע שינויים במבנה השלטון, בפרט אם אכן יודחו שר ההגנה והרמטכ"ל הישישים. אלה נמצאים בתפקיד מ-2012, ונשארו בו במהלך המלחמה חרף כשליהם, בגלל העיקרון של פוטין כי לא מדיחים בכירים נאמנים.

צפויה נסיגה לאחור במדיניות עידוד הכוחות המיליציוניים. אבל יתכן שהמחשת החולשה של המשטר תצית שינויים עמוקים יותר עד כדי החלפת פוטין או ניסיונות לאתגר את השיטה הפוליטית שלו ע"י שחקנים נוספים שאינם פריגוז'ין – מרד בתוך האליטה.

המעצמות המערביות חוו באופן בלתי אמצעי חשש להתפרקות מעצמה גרעינית. דווח על מעקב הדוק מצדן אחר כוחות הגרעין הרוסיים. האם זה יגרום להן לחשוב שמשימת החלשת פוטין הצליחה מעבר למצופה, וכדאי לנסות לחתור לסיומה לפני בחירות 2024?

טרם זוהה שהאוקראינים ניצלו את המבוכה כדי לנצלה למתקפה משמעותית. פריגוז'ין טען שהמרד שלו אינו מפריע למאמץ ההגנה הרוסי (ואולי גם הסתיים מהר, כי המשטר התחיל להאשימו בהפסדים צפויים באוקראינה). סביר להניח, שהטלטלה שרוסיה עברה ביומיים האחרונים תסייע לאוקראינים בשדה הקרב.

ניתן לדמיין, שהיא אף עלולה לגרום לפוטין להיות מציאותי יותר ביחס לתנאים לסיום המלחמה, אף כי הדבר נוגד את כל עולם ערכיו. דימוי העוצמה הרוסי בעולם חטף עוד מכה, בייחוד במרחב הפוסט-סובייטי, ודמויי פריגוז'ין עלולים לשאוב השראה למרידות נגד הדיקטטורות המרכז אסיאתיות בקרוב.

יתכן שהמחשת החולשה של המשטר תצית שינויים עמוקים יותר עד כדי החלפת פוטין או ניסיונות לאתגר את השיטה הפוליטית שלו ע"י שחקנים נוספים שאינם פריגוז'ין – מרד בתוך האליטה

מבחינת ישראל, זה יחייב להניח, שרוסיה של פוטין תהיה עוד יותר חלשה במערכת היחסים שלה עם איראן, שעלולה להעלות דרישות צבאיות-טכנולוגיות מהקרמלין, בתמורה לסיועה הצבאי לרוסיה.

ובראייה רחבה יותר – הזדמנות לבחון מחדש את מדיניותנו ביחס לאוקראינה ורוסיה – כפי שרבים קוראים בחודשים האחרונים: לישראל מרחב פעולה רחב יותר מול רוסיה, וזהירות יתרה פוגעת בה ובתדמית העוצמה שלה בעולם ובאזור.

סאל (מיל.) דניאל ראקוב הינו עמית מחקר בכיר במכון הירושלמי לאסטרטגיה וביטחון (JISS) וחוקר בכיר במרכז אלרום לחקר מדיניות ואסטרטגית אוויר וחלל באוניברסיטת תל אביב. קודם לכן, הוא שרת בצהל 21 שנים, מרביתן באגף המודיעין. מתמחה במעורבות המעצמות במזרח התיכון, בדגש על האסטרטגיה הרוסית באזור ויחסי רוסיה-ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,473 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 27 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

ילדה בת שבע נורתה למוות בערערה; המשטרה: זו כנראה קטטה שהסלימה בין שכנים

נעצרו מספר גורמים שלפי החשד קשורים לירי ● כמה רחפני נפץ של חזבאללה פגעו בצפון הארץ, בקרבת גבול לבנון ● החרדים איימו לתמוך בוועדת חקירה ממלכתית לטבח - הליכוד הצביע בעד חוק המעונות; מועצת אוקטובר: טרגדיה של עם הפכה לספין מגעיל ● ההצבעה בקריאה ראשונה על פיזור הכנסת תיערך ביום שני הקרוב; טרם נקבע מועד הבחירות

לכל העדכונים עוד 23 עדכונים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
אמיר בן-דוד

מדינה במבצע חיסול

ספק אם יש מישהו במדינה שמסוגל לדקלם את שמות כל "ראשי הנחש" שישראל חיסלה מאז השבעה באוקטובר. והלילה חיסלנו – בפעם המי יודע כמה – את ראש הזרוע הצבאית של חמאס ● וגם: הווטו האמריקאי בצפון ● האיום הדרמטי של רוסיה ● התפנית המעודדת בגוש עציון ● מבזק ספורט ● ועוד...

הרמטכ״ל אייל זמיר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ״ץ בדיון בקריה ב-26 במאי 2026 (צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
מעיין טואף/ לע״מ

פסילוסיבין ככיוון מבטיח לטיפול ב-PTSD בארץ

מאז ה-7 באוקטובר אנחנו מתמודדים לא רק עם שיקום בתים וקהילות, אלא גם עם שיקום נזק בלתי נראה: שיקום התודעה.

הנתונים שמצטברים מהשטח מציירים תמונה מוכרת מדי למי שעוסקים בבריאות הנפש – גל מתמשך של הפרעות דחק פוסט־טראומטיות, דיכאון וחרדה, שמאתגר את המערכות הקיימות ודורש מענה רחב, מהיר ומדויק.

פרופסור איל פרוכטר הוא שותף מייסד ומנהל תחום רפואה ומדע קולקטיב עיקר - השותפות לחוסן בישראל.

ד"ר נדיה ליסובודר היא יועצת קלינית CRO, מייסדת ומנכ"לית של גליל מחקר ביו-רפואי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 849 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

להקים את הסנהדרין

ראוי להקים בישראל את מוסד "הסנהדרין". המערכת הפוליטית סרחה ויוקרתה מצויה בשפל עמוק ברחוב הישראלי. פוליטיקאים רדודים וברוטליים בהתנהגותם החדירו נורמות פסולות לחיים הציבוריים והשחיתו את המערכת הפוליטית.

אנו זקוקים לסוג של חבר מושבעים או בית מגוון בהרכבו, שיהווה מקור השפעה והשראה למנהיגים ולציבור הרחב וישפיע על השיח הציבורי, וזאת בהיעדר ריסון של מקבלי ההחלטות.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית. חבר בקבוצת מפקדים למען ביטחון ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 632 מילים ו-1 תגובות

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הרב לנדו קבר את חוק הפטור והותיר את נתניהו בהלם

אנשי ראש הממשלה היו בטוחים שהצליחו לגבש רוב שיאשר את חוק ההשתמטות ויבטיח את שלמות הקואליציה ● אבל אז הגיע מנהיג הליטאים, הדהים את הח"כים החרדים, והטיל וטו שריסק אלפי שעות של תרגילים פוליטיים ● נתניהו מבועת מהאפשרות שהברית תתפרק לקראת הבחירות, אבל ההחלטה של הרב לנדו מעידה שגם ראש הממשלה כבר לא שולט באירוע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,052 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

במזה"ת החדש, הבלוקצ'יין ניצח את הסנקציות

איראן גובה דמי מעבר לא חוקיים במצר הורמוז בהיקף של מיליארדים, ועוקפת את הסנקציות שהוטלו עליה באמצעות תשתית פיננסית פרטית הקשורה בטבורה לצמרת הממשל האמריקאי ולכלכלת ארה"ב בכללותה ● הממשל והרשויות בארה"ב פועלים מול התופעה בשני קולות מנוגדים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,143 מילים

ריאיון המסע פורץ הדרך של הרופאה הדרוזית הראשונה

ד"ר נאדיה ח'יר, שזכתה בשבוע שעבר בפרס יוקרתי למנהיגות נשית, נזכרת בימים שבהם לנשים דרוזיות היה אסור לנהוג או ללמוד באוניברסיטה ● ההחלטה ללמוד רפואה נולדה מתוך רצון לעזור לנשים בקהילה שסירבו להיבדק אצל רופאים גברים – ודרשה פגישה חשאית עם מנהיג העדה כדי לקבל אישור חריג

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

בצפון, המורתע הפך למרתיע

יותר מ־130 תקיפות בשבוע אחד ו־11 חיילי צה"ל שנהרגו מאז הפסקת האש אינם עוד "הפרות" נקודתיות, אלא סימן לשינוי מאזן ההרתעה בצפון ● חזבאללה זיהה את נקודת התורפה הישראלית ברחפני הנפץ, הקפיא בפועל את תנועת הכוחות בתוך לבנון והרחיב בהדרגה את טווח הפגיעה גם לתוך ישראל ● כל עוד הדרג המדיני מרסן את התגובה, הארגון ימשיך לפרש את הזהירות הישראלית כחולשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 850 מילים

הפלירטוט החרדי עם איזנקוט הוא בעיקר מסר לנתניהו

החרדים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד לשון המאזניים באמצעות פלירטוט פומבי עם איזנקוט, אבל האיום על נתניהו נשען על בלוף כפול: הם לא באמת בדרך לממשלת מרכז–שמאל, ומתווה הגיוס של איזנקוט רחוק מאוד ממה שהם מבקשים ● המטרה הפוליטית ברורה: ללחוץ על הליכוד, לבלבל את הגוש שממול ולנסות להפוך את איזנקוט לגלגל חמישי בקואליציית נתניהו הבאה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 780 מילים

חלף עם הרוח

מה שהתחיל בהתעלמות מהתושבים הדרוזים, מסתיים ברפיסות וחוסר משילות ● ממשלת ישראל שלחה את חברת "אנרג'יקס" להקים טורבינות רוח בצפון רמת הגולן, וברגע האמת נטשה אותה לבד מול אלימות המפגינים ● המפכ"ל נתן את ברכת הדרך אבל לשטח הגיעו שישה שוטרים, ונתניהו הבטיח להקים צוות בין-משרדי אבל התאייד ● ניר ישועה, מנכ"ל אנרג'יקס: "ברמת הגולן לא הייתה משטרה ולא מדינה"

לכתבה המלאה עוד 1,484 מילים ו-2 תגובות

הקרב על הדמוקרטים מתחיל בכיבוש

ריאיון העיתונאי והיוצר הדוקומנטרי נועם שיזף קורא להתפקד לדמוקרטים כדי להקים בתוך המפלגה בלוק אנטי־כיבוש, שילמד מהמתנחלים בליכוד איך מפעילים לחץ פוליטי מבפנים ● בריאיון לזמן ישראל הוא מסביר למה בעיניו הפלת ממשלת נתניהו אינה מספיקה, מדוע השמאל חייב לחזור לומר "כיבוש", ולמה אין דרך לסיים אותו בלי לשנות את האלקטורט היהודי

לכתבה המלאה עוד 1,948 מילים ו-4 תגובות

משחק כפול בביירות

נביה ברי, מנהיג תנועת אמל והשותף הבכיר של חזבאללה בדואופול השיעי בלבנון, פועל מאחורי הקלעים כדי לשמר את מעמדו הפוליטי ● בעוד שהרס כפרי הדרום מעורר זעם ציבורי גובר נגד ארגון הטרור, ברי ממתין לשעת כושר כדי להציג את עצמו כאלטרנטיבה מתונה – אך בינתיים ממשיך להעניק לחזבאללה מטרייה הפוליטית

לכתבה המלאה עוד 1,270 מילים

מופע ההתקרבנות של עו"ד ציון אמיר מול שופטי בג"ץ מוכיח כי מטרתו העיקרית של שר המשפטים היא לסחוט פרובוקציה ● למרות שהשר מייבש בתי משפט במכוון וממציא חוקי בחירה חדשים, נציגו מתעקש להציגו כמי שמציל את הסדר התקין ● השופטים, שמבינים את המלכוד, מנסים לאלץ את לוין למינויים טקטיים כדי לא להעניק לו עילה פוליטית נוספת להתנגחות במערכת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 930 מילים

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.