JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר אילנה קוורטין: הכרזת המלחמה - האם לראשונה בתולדות מדינת ישראל? | זמן ישראל

הכרזת המלחמה - האם לראשונה בתולדות מדינת ישראל?

בנימין נתניהו מכריז על המלחמה, אוקטובר 2023, צילום מסך מווידאו של WSJ News
בנימין נתניהו מכריז על המלחמה, אוקטובר 2023, צילום מסך מווידאו של WSJ News

ביום 7 באוקטובר 2023 התעוררה מדינת ישראל למציאות של מלחמה. בניגוד לכל הסבבים עד כה נגד החמאס שהוגדרו כ"מבצעים", הוכרזה, לראשונה זה 50 שנה, מלחמה של ממש.

הכרזת מלחמה היא אקט משפטי. כאשר מוכרזת מלחמה ישנן השלכות משפטיות, צבאיות, מדיניות, כלכליות, חברתיות ובינלאומיות. למשל – לו היה מדובר במדינה שכלפיה מוכרזת מלחמה, משמעות ההכרזה הנה חיסול וסיום כל היחסים הדיפלומטיים והמסחריים בין שתי המדינות וביטול כל הבריתות ביניהן.

בדין הישראלי, חוק יסוד: הממשלה קובע בסעיף 40(א) כי המדינה לא תפתח במלחמה אלא מכוח החלטת הממשלה. על ממשלה שמחליטה לפתוח במלחמה ליידע בכך את ועדת החוץ והביטחון של הכנסת "בהקדם האפשרי", ועל ראש הממשלה להודיע על החלטתו לפתוח במלחמה למליאת הכנסת, גם כן "בהקדם האפשרי".

סעיף 40 בחוק יסוד: הממשלה – נועד להבטיח כי מדינת ישראל לא תפתח במלחמה ללא החלטה של הממשלה, אשר לה אחריות כלפי הכנסת. החוק הישראלי אינו מגדיר מהו הבסיס או מה הם הקריטריונים שעל פיהם תחליט הממשלה להכריז מלחמה.

סעיף 40 בחוק יסוד: הממשלה – נועד להבטיח כי מדינת ישראל לא תפתח במלחמה ללא החלטת הממשלה, אשר לה אחריות כלפי הכנסת. החוק הישראלי אינו מגדיר מהם הבסיס או הקריטריונים להכרזת מלחמה

ההיסטוריה מלמדת אותנו שהכרזת מלחמה היא אירוע נדיר. כמה נדיר? כמה הכרזות מלחמה היו בפועל? עד לפני שלוש שנים, מעט מאוד. לא רק במדינת ישראל, אלא בעולם. זהו הכלי המדיני והצבאי האחרון שמדינות משתמשות בו. אך בשלוש השנים האחרונות היא הוכרזה פעמיים – בין רוסיה לאוקראינה, וכעת בין ישראל לחמאס.

אך האם חמאס נחשב מדינה?

במאמרי עם ד"ר קובי מיכאל, ניתחנו את האפשרות של ישראל להכריז מלחמה על חמאס כבר בשנת 2014. מיד לאחר מבצע צוק איתן נראה היה שכדי לעשות טרנספורמציה אמיתית, יש לנקוט בפעולה שלא ננקטה עד כה.

עיקר הבעיה בהכרזת מלחמה היא סביב העובדה שחמאס איננו מדינה ואינו ישות משפטית. הוא ארגון טרור, תנועה פוליטית, וגוף צבאי בו זמנית, שהוקם ב-1987 כשחקן תת מדינתי.

בחודש ינואר 2006 זכה חמאס בהישג מרשים בבחירות לרשות הפלסטינית וביוני 2007 השלים החמאס את השתלטותו בכוח על הרצועה והפך מאז ועד היום לגורם השלטוני הבולט בה. הוא שולט ברצועה בצורה מבוססת וחד משמעית ונתמך על ידי איראן, קטאר וטורקיה.

חמאס נוקט באלימות ברמה שהולכת וגוברת מסבב לסבב, ממבצע למבצע, בהסללה ברורה וחדה שמשמעותה, על פי אמנת חמאס, מחיקת האויב היהודי.

מעט מאוד נעשה שימוש בהכרזת מלחמה בעולם. זהו הכלי המדיני והצבאי האחרון שמדינות משתמשות בו. אך ב-3 השנים האחרונות היא הוכרזה פעמיים – בין רוסיה לאוקראינה, וכעת בין ישראל לחמאס

למדינת ישראל היסטוריה ארוכה של מאבק בחמאס. ומיום הווסדו ועד היום, מתנהל בין מדינת ישראל לחמאס סכסוך א-סימטרי עיקש ומתמשך. סכסוך א-סימטרי נחשב גם סכסוך נמוך עצימות. ב23 השנים האחרונות חטפו ישובי העוטף קסאמים אחת לכמה חודשים, במספר שהלך ועלה. מכמה בודדים, למאות וכעת לאלפים.

עלייה זו הייתה עלייה הדרגתית, שגרמה לכולנו לראות בסכסוך הזה עדיין "נמוך עצימות", שכן כל סבב כזה לא השבית מדינה שלמה אלא פעל בצורה נקודתית וממוסגרת. בנוסף, העלייה ההדרגתית גרמה למעין "הקהייה חושית" שהטעתה אותנו לחשוב בכל סבב, שהמציאות היא אותה מציאות, וההסלמה לא הובילה להסלמת האמצעים שלנו נגדם.

בסכסוך נמוך עצימות כזה, כפי שראינו גם כאן למעלה משני עשורים, הצד ה"חלש", חמאס, הוא שיוזם לרוב את פתיחת העימות ונוקט באסטרטגיה של התשה באמצעות טרור וגרילה, שמטרתה להגיע להכרעה תודעתית של הצד ה"חזק", המדינתי, מתוך ידיעה שאין בכוחו להשיג הכרזה פיזית.

אז מה תורמת הכרזת המלחמה על חמאס?

זו מלחמה שהיה צריך להכריז עליה כבר ב-2014 במבצע צוק איתן, אם לא קודם לכן. הכרזת המלחמה המאוחרת בעשור, מגיעה לאחר טבח אכזרי באוכלוסייה. משמעותו הייתה כי בניגוד לסבבים הקודמים – המציאות השתנתה לבלי היכר, ומערכת היחסים לעולם לא תחזור למה שהייתה. למעשה, מדינת ישראל לא תחזור להיות מה שהייתה, וכי אנחנו, אזרחיה, השתנינו לתמיד.

זו מלחמה שהיה צריך להכריז עליה כבר בצוק איתן, אם לא קודם. הכרזת המלחמה המאוחרת בעשור מגיעה לאחר טבח אכזרי באוכלוסייה. משמעותו היא שבניגוד לסבבים הקודמים – המציאות השתנתה לבלי היכר

הכרזת המלחמה היא אקט פורמלי שמטיל אחריות משותפת על כלל הרשויות במדינה, ללא כל עמימות. כפי שחווינו כולנו על בשרנו בימים האחרונים. הכרזת מלחמה מיידעת את תושבי מדינת ישראל שחיי האזרחים עומדים להשתנות וכי הם עומדים לשאת בנטל כבד.

הרשות המבצעת, הממשלה, קיבלה בעצם ההכרזה את הסמכות והלגיטימציה לנהל מלחמה בשם העם, להפעיל כוחות צבאיים לפי שיקול דעתה, ועוד. מדינת ישראל מראה שהיא מוכנה לעשות כל שביכולתה, ושהיא מקצה את כל המשאבים הנדרשים לכך, ומשנה את סדרי העדיפויות שלה.

הכרזת מלחמה היא פעולה קולקטיבית עוצמתית שמגייסת את כל האומה לתמיכה במהלך, וראינו איך ביומיים האחרונים טיסות אלעל מכל העולם מפוצצות במילואימניקים שמבקשים לחזור ולהתגייס ולהצטרף ללחימה.

חשוב מכל אלה, הכרזת מלחמה מספקת לגיטימציה למדיניות הלוחמה בטרור ולשימוש בכוח. האיסורים על שימוש בכוח, או הגבלת המידתיות בחוק הבין־לאומי, חלים לרוב במצבי עימות ולא במלחמה. ישראל היום היא מדינה המצויה במלחמה ולכן רשאית לעשות כל שביכולתה כדי להגן על עצמה בכפוף להגבלות.

מרחב הפעולה הצבאי ואפשרויות התמרון רחבים ביותר במקום בו הוכרזה מלחמה, כיוון שאז אנו מצויים במצב בו השימוש בכוח צפוי, מותר ואף מתחייב. כאשר היריב הלא מדינתי, חמאס, אינו מסוגל לנצח במלחמה אך מנצח כבר שנים בעימות אסימטרי, הכרזת מלחמה עליו היא המוצא היחיד. ההכרזה מאפשרת לנו להילחם תוך הפעלת לחץ על הצד השני, מבלי שתידרש לספק דלק, חשמל, מים, מצרכי מזון ומרפא במקביל ללחימה.

הכרזת מלחמה היא פעולה קולקטיבית עוצמתית שמגייסת את כל האומה לתמיכה במהלך, וראינו איך ביומיים האחרונים טיסות אלעל מכל העולם מפוצצות במילואימניקים שמבקשים לחזור ולהתגייס ולהצטרף ללחימה

הלגיטימציה לשימוש בכוח משתקפת, לבד ממספר הפגנות תמיכה פלסטיניות, גם בתגובות מדינות העולם למלחמה. אמצעי התקשורת, כותרות העיתונים הגדולים, משפיעני הרשת, מובילי דעת קהל וכמובן מנהיגים רבים, בקריאה חד משמעית של תמיכה בישראל ובנחיצות השימוש שלה בכוח.

ישראל מצויה בהזדמנות חד פעמית שלא תחזור על עצמה – היא הכריזה מלחמה, הכינה את אזרחיה, הכינה את לוחמיה, וקיבלה גיבוי עולמי. ישראל חייבת לנצח ולהפוך את הסכסוך הא-סימטרי המתמשך עם חמאס לזיכרון עבר.

ד״ר אילנה קוורטין היא מחברת הספר "כלואות: שתלטנות קיצונית בזוגיות". היא עורכת דין המתמחה בגירושין, אקטיביסטית פמיניסטית בתחום בריאות נשים וזכויות נשים ושותפה לחקיקה בתחומים אלה. היא יזמת פמטק ופועלת לפיתוח אמצעים טכנולוגיים לקידום נשים. בשירותה הצבאי הייתה מ״מ קורס תצפיתניות וכתצפיתנית הייתה ממקימות עמדת נחל עוז ועמדת נצרים. כיום היא גם חניכת טיס ובצוות המוביל של קהילת הטייסות הישראליות. אילנה היא אם לארבעה, מתגוררת בישוב אליאב.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 910 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.