JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מאבדים את הצפון: "צריך להפסיק לגמגם ולהורות לצה"ל לפעול נגד חזבאללה" | זמן ישראל
חייל שומר במחסום זמני בצפון הארץ, באזור הגבול עם לבנון, 6 בינואר 2024 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
אייל מרגולין/פלאש90
חייל שומר במחסום זמני בצפון הארץ, באזור הגבול עם לבנון, 6 בינואר 2024
"צריך להפסיק לגמגם ולהורות לצה"ל לפעול נגד חזבאללה"

מאבדים את הצפון

זאבים במקום תושבים, סוללות תותחים במקום אתרי תיירות, מחסומים במקום כרמים: סיור עצוב בחזית הצפונית של מדינת ישראל, בקו שהפך מסמל הטבע והנורמליות – לשממה מייאשת ● ראש עיריית מטולה: "אנשים כאן מרגישים שאין להם אופק. אל תטעו, זה אסון" ● החיילים התקועים בבוץ ליד הגדר ומסתכלים לאויב בעיניים מזהירים: אתה מכיל ומכיל ומכיל – ובסוף זה מתפוצץ

עריכה

בימים אלה, קריית שמונה הנטושה עצובה מתמיד. בכניסה לעיר המכונית עומדת לבד ברמזור, בשעה שבה אמורה להתחיל המולת הבוקר. שלטים המזמינים אותך לרכוש בהנחה עוגת דבש לקראת ראש השנה האחרון עדיין מקשטים את הרמזורים. גם מודעות בחירות מתפוררות לראשות המקומית. על אחת מהן מתגאה מועמד בסיסמה הכי לא רלוונטית ביקום: "אומרים 'כן' לעיר חזקה".

בעיר הרפאים החזקה הזאת, בצ'ופצ'יק של אצבע הגליל, נותרו בערך 2,000 תושבים מתוך 23 אלף. מי שמחפש תמונת ניצחון, כדאי שיחפש במקום אחר. רק בבית החייל עדיין אפשר לראות סימני תנועה וחיים. בזה אחר זה מגיעים חיילים על מדים ומקבלים מגבת ומפתח לחדר כדי להתקלח אחרי לילה של משמרת באחד המוצבים.

אחד מהם צועד למעלית, עוצר רגע, וסב על עקביו. "אולי חדר 47 פנוי במקרה? פשוט התקלחתי שם לפני כמה ימים והמים היו ממש חמים שם". הוא נותן בפקידת הקבלה מבט מתפנק וקצת עצוב, והיא נמסה ומחליפה לו מפתח.

מנקים פה כל הזמן. המגב עובד שעות נוספות, מצחצח את הרצפות, המדרגות, הכניסה, הדלפק עם עוגות הקראנץ' שוקולד. שיהיה נקי, שיהיה מכובד. שתהיה תחושה של בית לחייל גם ב־07:30 בבוקר, אחרי לילה של התקפות בלתי פוסקות על הגזרה.

כביש ריק בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)
כביש ריק בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)

אורן אסדו, מנהל בתי החייל במרחב צפון – ארגנטינאי מהעיר שלומי, שביתו הנטוש נמצא בקצה המערבי של אזור המלחמה – לא מראה שנמאס לו מבדיחות קרש על השם שלו. "השם נהדר, הבשר יותר נהדר", הוא מחייך ומשלב ידיים בשרניות. "אצלנו בבית, מי שצמחוני מוקצה מחמת מיאוס".

אבל אסדו לא אופטימי באשר לעתיד הצפון, שמתחמם כבר חודשים על אש קטנה. "אני לא רואה מצב שלא יהיה עימות", הוא אומר. "אתמול סגרו את כל הכבישים, את כל השערים של היישובים. איך בשלומי אתה שואל? זוועת אלוהים. היה פיצוץ בשבת האחרונה, חשבתי שהייתה רעידת אדמה. כל הבית זז".

אל מול הדרום שותת הדם, הפך הצפון – בימים כתיקונם ריאת התיירות הגדולה – לאח חורג ונשכח. לא רק שאין פה תמונות של ניצחון, בקושי נשאר מי שיחפש אותן

רגע, מה עשיתם שם בכלל? אתם לא מפונים?
"אנחנו מפונים לטבריה מאז תחילת המלחמה, אבל אישתי כבר לא מסוגלת יותר. בטבריה אנחנו אחד על השני בחדר מטר על מטר. אנחנו נחנקים. אז בשישי אנחנו בדרך כלל נוסעים קצת הביתה וחוזרים במוצאי שבת.

"אבל בשבת האחרונה החלטנו להישאר עוד לילה בשלומי, ביחד עם הגדול שחזר לחופשה מהצבא. ואז הבוקר אני מתכנן לנסוע חזרה, בכל מקום בצפון עוצר אותי מחסום ומחזיר אותי אחורה. כל הצירים בצפון הגליל סגורים. הייתי צריך לעשות חתיכת עיקוף, ובדרך מוצבים מעלים פטריות עשן. מראה נורא".

מחסן שנהרס מפגיעת קטיושה בקיבוץ בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)
מחסן שנהרס מפגיעת קטיושה בקיבוץ בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)

המספרים בצפון קשים לעיכול, והמראות הירוקים המבצבצים אט אט בין ערפילי הבוקר נראים מתעתעים. אל מול הדרום שותת הדם, הפך הצפון – בימים כתיקונם ריאת התיירות הגדולה והגאה של ישראל – לאח חורג ונשכח. לא רק שאין פה תמונות של ניצחון, בקושי נשאר מי שיחפש אותן.

לפחות 61,800 תושבים פונו מאזור הצפון נכון לסוף דצמבר בהתאם להחלטת הממשלה, על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת. למעשה, כל יישובי הצפון עד 3.5 קילומטרים מהגבול. שלוש מועצות מקומיות (מטולה, שלומי וע'ג'ר) ועשרות יישובים בחמש מועצות אזוריות – מהחרמון בצפון־מזרח ועד למטה אשר במערב. הפינוי הוארך עד לסוף פברואר, וכרגע קשה לראות מתי יסתיים בפועל.

אף אחד לא יודע להגיד מתי זה יגמר, אם בכלל. תושבי מטולה, למשל, מורשים להיכנס רק כיחידים, כגנבים בלילה, כדי לקחת כמה חפצים – ואסור להם להדליק אור כי חזבאללה צופה, ויורה

על המספרים האלה צריך להוסיף כ־6,000 תושבים שהתפנו באופן עצמאי גם מיישובים מרוחקים יותר מהגבול. מספרי התקיפות של חזבאללה מראות על מלחמה דה פקטו המתרחשת "בעצימות נמוכה", כמו שהצבא אוהב לומר. על פי נתוני המכון למחקרי ביטחון לאומי, ה־INSS, נכון ל־3 בינואר ביצע חזבאללה 556 תקיפות והופעלו 647 אזעקות בצפון. זה ממוצע של שש תקיפות ביום.

אף אחד לא יודע להגיד מתי זה יגמר, אם בכלל. תושבי מטולה, למשל, מורשים להיכנס רק כיחידים, כגנבים בלילה, כדי לקחת כמה חפצים – ואסור להם להדליק אור כי חזבאללה צופה, ויורה.

מבט על לבנון מגבול הצפון, דצמבר 2023 (צילום: אבנר הופשטיין)
מבט על לבנון מגבול הצפון, דצמבר 2023 (צילום: אבנר הופשטיין)

ראש מועצת מטולה דוד אזולאי אומר שמה שהוא שומע זה רק ייאוש, מרמור וחוסר ודאות מהתושבים שלו. "פונו בערך 2,200 תושבים, שזה בעצם כולם. נשארו בערך 60 אנשים, כולל חברי כיתת הכוננות. צוות קטנצ'יק וזהו. אנשים כאן מרגישים שאין להם אופק. שהם לא יודעים, לא יודעים כלום, כלום. ואל תטעו, זה אסון. זה אסון שמדינת ישראל לא יודעת להעריך מתי נחזור לבתים".

אף אחד לא דיבר אתכם על "היום שאחרי"?
"לא, לא, לא, לא, לא ולא. אף אחד לא מדבר. ובאמת לאף אחד אין מושג. אנשים מחכים, אבל לחלק מהאנשים נמאס לשבת במלונות בטבריה והם מתחילים לשכור בתים במקומות אחרים ולהתפזר. זה עצוב, כי אנחנו כבר לא מצליחים לייצר קהילה. וקשה מאוד".

"בחג שבועות נחגוג 128 שנים. יישוב חקלאי ותיירותי ותיק שהקים הברון רוטשילד. אבל לא נשאר מהקסם הזה הרבה עכשיו. הכול נטוש ושומם. בערך 130 בתים נפגעו. הכול נפגע: כבישים, מדרכות, כיכרות, עמודי חשמל"

מטולה תמיד הרגישה לי כמו אחד המקומות הבודדים שהזמן עצר בו מלכת, במובן הטוב של המילה. כשאני שם, אני מרגיש שוב כמו ילד בשנות ה־80.
"מקום קסום. קודם כל זה היישוב הכי צפוני במדינת ישראל. היישוב היחיד בארץ שמוקף משלושה כיוונים בגבול. בצד המזרחי, בצד הצפוני ובצד המערבי. ומכיוון שאנחנו מוקפים משלושה כיוונים, זה סוג של מובלעת כזאת שנכנסת לתוך לבנון.

"בחג שבועות הקרוב נחגוג 128 שנים. יישוב חקלאי ותיירותי ותיק שהקים הברון רוטשילד. אבל לא נשאר מהקסם הזה הרבה עכשיו. הכול נטוש ושומם. בערך 130 בתים נפגעו. הכול נפגע: כבישים, מדרכות, כיכרות, עמודי חשמל. אבל איך אומרים? עם ישראל חי. אנחנו חזקים וננצח".

תושבי הצפון מוחים על פעולות הממשלה, 26 בדצמבר 2023 (צילום: דוד כהן/פלאש90)
תושבי הצפון מוחים נגד פעולות הממשלה מול חזבאללה, 26 בדצמבר 2023 (צילום: דוד כהן/פלאש90)

תלחץ על הגז, שלא נמות מות גיבורים

אני משוטט ברחבי הגזרה המזרחית עם הדס שטייף, הכתבת הוותיקה של גלי צה"ל, שהעתיקה את מגוריה לגבול הצפוני זמן קצר אחרי מתקפת 7 באוקטובר. כשכל פמליית העיתונות הסתערה על העוטף, היא בחרה להתמקם בצימר נטוש באחד היישובים הפסטורליים כאן, מוקפת בסוללות תותחים מכל כיוון, כדי לשוטט בין המוצבים הארעיים והיישובים הנטושים, לאסוף קולות וסיפורים.

נכון לעכשיו היא הכתבת היחידה פה על הגבול שחורשת את האספלט המיובל הזה. כתבי הצפון מדווחים על הנפילות, אבל התושבים תכלס לא מעניינים כרגע אף אחד. עם כל הכבוד לעסקים הקורסים שלהם, לחלונות המנופצים, לש"גים המסוגרים, ליקבים הנטושים וללולים העצובים – המחיר כאן הוא בעיקר כלכלי. המוות התנחל בדרום ואיתו עיקר תשומת הלב הלאומית.

הצפון מחכה, יחד עם חזבאללה, לשלב הבא.

זאב שועט על הגבעה ממול, וגופה של תן דרוס שרועה על הכביש. מאז שהתושבים עזבו נהיה פה נשיונל ג'יאוגרפיק: חזירים מחטטים בפחי זבל, דורבנים חוגגים עצמאות, תנים וזאבים משחקים בסוף העולם

הערפל כבד מאוד. זה אומר שיש לנו מזל. כי ברגע שיש פתח קטן בענן – טראח! מתחילים ליפול פגיעות בגזרה. אנחנו משייטים בכבישים ריקים מאדם, עוברים את בית הלל, אביבים, רמות נפתלי, יפתח, סאסא. יום קודם הייתה מתקפה גדולה לאורך הגדר וכמעט כל הצירים נסגרו. "אני רק נכנסת רגע הביתה לקחת כמה דברים", היא זורקת למילואימניק במחסום.

"אבל נשמה, אף אחד לא עובר היום. ממש אף אחד", הוא אומר במבט מתנצל.  היא מצ'פרת אותו בהקלטת דש לקולה של אימא והשער נפתח. "אל תעז להגיד שאתה עיתונאי", היא פוקדת.

מימין: מחסום בצפון בזמן ערפל. משמאל: קוליסים באמצע הכביש (צילום: אבנר הופשטיין)
מימין: מחסום בזמן ערפל. משמאל: קוליסים באמצע הכביש (צילום: אבנר הופשטיין)

זאב שועט על הגבעה ממול, וגופה של תן דרוס שרועה על הכביש. מאז שהתושבים עזבו נהיה פה נשיונל ג'יאוגרפיק: חזירים מחטטים בפחי זבל, דורבנים חוגגים עצמאות, תנים וזאבים משחקים בסוף העולם. רק אנחנו והחיות על הכביש, כמו ויל סמית' באיזה סרט ארמגדון.

קוליסים ענקיים מבטון מכריחים אותנו להאט אבל נותנים לנו מחסה כשרוצים לצלם. תלתליות חוסמות את כביש הצפון הישן, ומג"ד מהגזרה עוצר לידינו, תוהה מה אנחנו מחפשים פה, ומבקש מאיתנו להתרחק. "תיסע מהר בבקשה", היא אומרת לי. "תלחץ על הגז. אל תאט. הם מתצפתים ויורים". אחרי הפוגה היא מצחקקת: "שלא נמות מות גיבורים".

"טיל אחד עם הדף אדיר", הוא מסביר. "בלילה שמענו את הפיצוץ אבל לא מצאנו את הפגיעה. רק מאוחר יותר מישהו עבר פה וראה בתים עם הרס ברדיוס של מאה מטר"

אנחנו מגיעים לאחד הקיבוצים, בדיוק קילומטר מהגבול. השער נעול, היקב נטוש, אתרי התיירות סגורים ומסוגרים, אבל רכז הביטחון מקבל את פנינו בדרך החתחתים האחורית, דרך כניסה סודית. הוא מבקש שלא נציין את שם היישוב, לא לעזור לאויב בטיווח, שם לנו שק של תפוחים בבגאז' – "זה לא פינק ליידי", הוא גוער בי. "זה רויאל גלה" – ויוצא להראות לנו את נזקי אמש.

קטיושה 122 מ"מ חוללה פה חתיכת מהומה כשנפלה לאחרונה דרך העץ הגדול והתנפצה לרסיסים שריסקו מחסן וחלונות ב־20 בתים מסביב ובבית הספר הסמוך. "טיל אחד עם הדף אדיר", הוא מסביר. "בלילה שמענו את הפיצוץ אבל לא מצאנו את הפגיעה. רק מאוחר יותר מישהו עבר פה וראה בתים עם הרס ברדיוס של מאה מטר".

"ניסים קורים בחיי": ראי בבית שנפגע מקטיושה (צילום: אבנר הופשטיין)
"ניסים קורים בחיי": ראי בבית שנפגע מקטיושה (צילום: אבנר הופשטיין)

הוא מכניס אותנו לבית בסגנון "ניו אורלינס", יפהפה, עם תקרות גבוהות וחלונות גדולים. הסלון, המדרגות והקומה העליונה – הכול מלא ברסיסים, אבל על הראי באמבטיה השאירו הדיירים מזכרת: פתק קטן שאומר, "לפעמים ניסים קורים". אכן, נס שאף אחד לא היה פה, כשהקטיושה באה לבקר. קשה לדמיין את כמות הנפגעים הפוטנציאלית.

בצפון לא מקובל להתלונן, לא התושבים ולא החיילים שמשרתים פה. לוקח זמן עד שמצליחים לחלץ את מעטה החמיצות הכבושה של האנשים ששכחו אותם על הגבול, ונאלצים כל הזמן לאלתר. בקיבוץ הזה, למשל, היה שלב שאפילו חברת החשמל לא הצליחה להגיע. זה לקח כמה ימים של שימוש בגנרטורים עד שהצליחו לשכנע אותם.

החיילים השומרים על המקום מקפידים על מורל גבוה, אבל גם תוהים לאן נעלמו כולם? למה אפודים קרמיים אפשר לקבל רק בתרומות, ולמה בהתחלה נתנו להם בכלל וסטים זוהרים?

החיילים השומרים על המקום מקפידים על מורל גבוה, אבל גם תוהים לאן נעלמו כולם? למה אפודים קרמיים אפשר לקבל רק בתרומות, ולמה בהתחלה נתנו להם בכלל וסטים זוהרים, מהסוג שהופך אותם לסטיקלייט במשקפות של הרשעים מעבר לגבול? במקום להרגיש לוחמים, הם חשו כמו כיתת הכוננות של ארץ נהדרת.

"יש פה מלחמה, כמו בעזה", אומר לנו אחד מהם, מילואימניק בן 40 שנראה הרבה פחות ("המדים מצעירים אותי"). "אנחנו מוכנים לכל תרחיש. אנחנו מנסים פה להגן על הגבול הזה הכי טוב. מצד אחד המזל הוא שזאת רק פגיעה בבתים ולא בגוף ונפש. בתים אפשר לתקן. אבל בלונג ראן המצב הזה לא יכול להחזיק מעמד. אי אפשר להפקיר אזור לכל כך הרבה זמן".

חיילי מילואים בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)
חיילי מילואים בצפון (צילום: אבנר הופשטיין)

פיצוצים נשמעים עכשיו, לא כל כך רחוק. "מתקיפים אותנו", הוא מחייך. "הם (הוא מצביע על נקודה עלומה של חזבאללה באופק) יודעים לעקוץ ולברוח, אבל לאחרונה התחלנו לירות ירי שיבוש", הוא מפטיר בחיוך, מתמתח קצת ומוסיף: "הפלוגה שלי חיסלה ארבע חוליות של 16 מחבלים באירועים שונים, אחרי שהבנו מאיפה הם מתארגנים ויורים".

הוא עוצר וצוחק במבוכה: "החזרנו והשמדנו, זאת הייתה תחושה טובה". לחיילים כאן יש מסר חשוב. "אני לא יודע כמה מותר לנו להגיד", אומר אחד מהם, מעט מבויש. "אבל אולי הדרג הבכיר צריך להקשיב. זה לא מצב שאפשר להכיל אותו.

כל כך מעט עיתונאים מגיעים לכאן, אם בכלל, כי לאף אחד אין עניין להוריד את העין מהחזית השנייה, האמיתית. הם לא במקום שבו הכול קורה, והם מבינים זאת היטב

"אתה מכיל, מכיל, מכיל. אם לא ניתן מענה למה שקורה כאן – אני אומר מנקודת המבט שלנו כחיילים בשטח, יכול להיות שדיפלומטית זה נראה אחרת – אז הסיר הזה ימשיך לבעבע ובסוף הוא יתפוצץ על כולנו. צריכה להיות תגובה משמעותית יותר".

הם לא רוצים שנלך. מבחינתם שנישאר גם עוד שעה לשמוע אותם, את המור"קים, על התחושה שהכול פה הולך קיבינימט, או סתם סיפורים על הבית. כל כך מעט עיתונאים מגיעים לכאן, אם בכלל, כי לאף אחד אין עניין להוריד את העין מהחזית השנייה, האמיתית. הם לא במקום שבו הכול קורה, והם מבינים זאת היטב. במטווח הברווזים הישראלי – הם לא ברבורים.

חיילי מילואים בצפון עם העיתונאים אבנר הופשטיין והדס שטייף (צילום: אבנר הופשטיין)
חיילי מילואים בצפון עם העיתונאים אבנר הופשטיין והדס שטייף (צילום: אבנר הופשטיין)

"לצערנו, בגלל מה שקורה בדרום ומשום שרוב הנפגעים שם, ואחרי מה שקרה בשבעה באוקטובר – ברור לי שלשם רוב התקשורת הולכת. שם הרייטינג עכשיו. אבל טעות לא להיות מודעים למה שמתרחש פה בגזרה הזאת, וחייבים לפמפם. שיתחילו להבין. כשמסתכלים איך הגבול הזה משורטט כעת מבינים שאי אפשר להמשיך לחיות כך. המצב הזה לא הגיוני והציבור צריך לדעת".

מה עם מנהרות?
מה, אתה רוצה את זה בהקלטה?

כן. יש פה מנהרות?
"אנחנו היינו לפני הקו הזה בקו אחר במצפה עדי ושמנו לב שיש מנהרות צמודות גדר. הרגשנו רעידות מתחת לכלים ובלילה שמענו נקישות מהאדמה. יש מנהרות בוודאות".

אז מה אתם עושים?
"כרגע העברנו את המידע הזה הלאה, למעלה. זה מה שבידיים שלנו".

יש גם מי שלוקח צ'אנס ונשאר לחיות פה, או מגיע מעת לעת לנשום קצת בית. אלה המיעוט שבמיעוט. למשל אליס בן שלוש, ששמה קסדה על הראש ואפוד על הכתפיים, ונכנסה למטבח להכין עוגיות לבן שלה

יש גם מי שלוקח צ'אנס ונשאר לחיות פה, או מגיע מעת לעת לנשום קצת בית. אלה המיעוט שבמיעוט. למשל אליס בן שלוש, ששמה קסדה על הראש ואפוד על הכתפיים, ונכנסה למטבח להכין עוגיות לבן שלה; או איה עם הקלנועית, שנמצאת עמוק בתוך העשור השמיני של חייה.

אין לה שום תוכניות לעזוב והיא משוטטת ברולס־רויס המנוילן שלה ברחבי הקיבוץ השומם, במהירות של חמישה קילומטרים לשעה. משתדלת להתעלם מהאווירה המצמיתה. "לא חשבתי לרגע להתפנות למלון", היא אומרת. "יש לי כלב ושלושה חתולים ואין לי מה לעשות איתם. מה פתאום שאעזוב?"

אליס בן שלוש מבשלת לבנה (צילום: באדיבות המצולמת)
אליס בן שלוש מבשלת לבנה (צילום: באדיבות המצולמת)

את יודעת שאתמול טיל פגע פה ב־20 בתים?
"באמת? לא שמתי לב. אני לא פוחדת. אני מרגישה פה בבית וטוב לי. אני מוגנת ובטוחה. אני לא גיבורה – הם, החיילים שעומדים בשער, הם גיבורים. וחוץ מזה, אני חייבת להיות פה. אם לא אני, על מי בדיוק הם ישמרו?"

"פעם הייתי מטייל פה עם הילד. אף פעם לא הרגשתי פחד"

הרבה זמן לוקח לנו לצאת מהקיבוץ בכוחות עצמנו. כמו בלבירינט אכזרי אנחנו מסתובבים ומסתובבים וכל פעם מגיעים לשער נעול אחר. לאן נעלם הפתח הסודי שבו נכנסנו? האגו לא נותן לנו להתקשר לרכז הביטחון העסוק שיבוא לחלץ אותנו. בסוף אנחנו משתחלים עם האוטו דרך שביל עיזים – והינה שוב הכביש. הנוף כמו בשווייץ. החרמון מבצבץ כמו קונוס גלידה באופק. וריח המוות.

אנחנו לוקחים בחשש את הפנייה שמאלה לכביש 886 אל עבר מנרה המופגזת, חולפים בעיקול על פני קיבוץ יפתח המסוגר. בקושי מביטים שמאלה בחשש, לראות אם מישהו צופה בנו מעבר לגבול

אנחנו לוקחים בחשש את הפנייה שמאלה לכביש 886 אל עבר מנרה המופגזת, חולפים בעיקול על פני קיבוץ יפתח המסוגר. בקושי מביטים שמאלה בחשש, לראות אם מישהו צופה בנו מעבר לגבול עם כוונות בין העיניים, מחפש לנצל הזדמנות.

הרגל על הגז. מנסים להדביק את המרחק אל הרכס שיגן עלינו. "זה כביש אדום־אדום", אומרת שטייף, כמו קצבית המכריזה על טיב הבשר בשופרסל. "אולי נסתובב ונחזור?" אני שואל. אנחנו לא מסתובבים. מעבר לעיקול, צמוד לרכס, אנחנו שמחים להיתקל בפלוגה של טנקים השומרת על הגזרה, מבוססים בתוך הבוץ החורפי ומתענגים על מאפים שמישהו הביא בתרומה.

איה, עם הקלנועית בצפון חרף הירי של חזבאללה
איה עם הקלנועית (צילום: אבנר הופשטיין)

רס"מ רענן וחבריו מטפלים בטנקים תקולים מאחורי מחסה. זיעה דקה מכסה את פניהם, מזכירה שמזג האוויר הבהיר עם 20 מעלות, המזמין כל כך לטיול בגזרה – הוא אולי הדבר הטוב האחרון שלא פונה מפה ביחד עם מתקפות חזבאללה.

"זה אירוני", אומר לנו רענן. "אני נולדתי ביפתח, שנמצאת כמה מאות מטרים מכאן. היום המשפחה שלי כולה מפונה ביחד עם הקיבוץ לגינוסר. רק אימא שלי נשארה בקיבוץ. קשה להם מאוד להיות רחוקים מהסביבה הטבעית.

"אף פעם לא הרגשתי פה שום סכנה. היינו מסתכלים לתוך הבתים בתוך לבנון וכלום. עכשיו זה אחרת לגמרי. לא דמיינתי שזה המצב שנגיע אליו ברמה כזאת"

"אנחנו מחזקים אותם ומסבירים להם שצריך סבלנות כדי לייצר ביטחון ארוך טווח, בשביל שיהיה שקט לשנים הקרובות. כדי שאירוע כזה לא יחזור שנית. חשוב לי לציין, וחשוב לי שתכתבו שכולנו כאן אנשי מילואים. כולנו עזבנו משפחות ובתים ומתחילת המלחמה נותנים פה הכול".

למשמע המשפט הזה כולם עוזבים את הכלים ומתכנסים סביבנו. "כן, אנחנו רואים אותם (את חזבאללה) מהמוצבים שלהם. בעיקר בהתחלה. זה הזוי. סיפרתי פה לחבר'ה איך הייתי מטייל עם הילד שלי, איך עשינו בדיוק כאן פיקניקים, מטיילים על הגדר עם הג'יפ

פרות ליד טנק ברמת הגולן, 28 בדצמבר 2023 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)
פרות ליד טנק ברמת הגולן, 28 בדצמבר 2023 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)

"אף פעם לא הרגשתי פה שום סכנה. היינו מסתכלים לתוך הבתים בתוך לבנון וכלום. עכשיו זה אחרת לגמרי. לא דמיינתי שזה המצב שנגיע אליו ברמה כזאת". השיחה נקטעת עם צפירות עולות ויורדות. "גשם סגול, גשם סגול. יש גשם סגול".

החיילים מוליכים אותנו דרך הבוץ אל תוך הטנקים, המחסה המוגן היחיד בגזרה. כולם נדחקים פנימה, המנועים נדלקים. דקות ארוכות אנחנו מבלים בפנים, מחכים לשמוע בומים. אבל מתברר שפה זה קצת אחרת מהדרום.

כשאנחנו יוצאים מכווצים אחרי 20 דקות, אנחנו שומעים ברדיו שטילים נפלו על בית הלל. עם ישראל נוהג בימי שגרה לנהור לאתרי הקמפינג שם, למרגלות החצבני

אין "התרעה" לנפילה. האזעקה בגזרה הזאת מתעוררת אחרי שנפילה כבר התרחשה, וירי כבר התבצע. ממזרח למערב – כולם תופסים מחסה, כמה פעמים ביום. כמו בימים רחוקים שחשבנו שכבר לא יחזרו. כשאנחנו יוצאים מכווצים אחרי 20 דקות, אנחנו שומעים ברדיו שטילים נפלו על בית הלל. עם ישראל נוהג בימי שגרה לנהור לאתרי הקמפינג שם, למרגלות החצבני.

אף אחד לא מוכן להמר מתי הם יחזרו הביתה ומתי תשוב לפה סוג של שגרה. "מהמועצה שלי פונו כ־10 אלף איש, שפזורים בכל רחבי הארץ, משדה בוקר ועד יערות הכרמל, חיפה ועכו", אומר משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר שבגליל המערב.

אזור פסטורלי באזור החצבני (צילום: אבנר הופשטיין)
אזור פסטורלי ליד החצבני (צילום: אבנר הופשטיין)

"שמעתי מאלוף הפיקוד אמירה שהחבר'ה יתארגנו לשהות מחוץ לביתם לכל הפחות עד אחרי פסח. כלומר, את הסדר (באפריל) עוד יעשו בחוץ. זה מה ששמעתי. יש תחושה של תסכול ואי־ודאות. אנשים מאוד מודאגים לגבי העתיד של הילדים שלהם והפרנסה שלהם.

"גם אין אופק תעסוקתי. החקלאות, שהיא ענף מרכזי אצלנו, משותקת. אין מושג מתי חוזרים לקטוף. שלא לדבר על לולים שנסגרו בצו אלוף".  דוידוביץ' הוא יו"ר יישובי קו העימות. את הקונספציה שנסראללה לא מעוניין בהרחבת המלחמה – זאת שיצרה את המצב המחורבן הנוכחי בגליל – הוא מתקשה לקבל.

"מה זה אם לא מלחמה לכל דבר ועניין? מבחינתי זה הגמגום של הממשלה, שצריכה לתת לצה"ל פקודה לפעול בלבנון ולהרחיק את חזבאללה מהגבול"

"מה זאת אומרת בהנחה שנסראללה לא ירצה לפתוח במלחמה? מה בדיוק הוא עושה כעת? אני לא מבין את המונח 'להרחיב את המלחמה'. בינתיים הוא יורה על אזרחים, הוא יורה על בתים, הוא יורה על עסקים, הוא יורה על לולים.

"תושב שלי מגשר הזיו שיצא לפתוח מים ב[יישוב] מתת חטף נ"ט קורנט שהרג אותו לפני שלושה שבועות. אז מה זה אם לא הסלמה? מה זה אם לא מלחמה לכל דבר ועניין? מבחינתי זה הגמגום של הממשלה, שצריכה לתת לצה"ל פקודה לפעול בלבנון ולהרחיק את חזבאללה מהגבול.

מבט על הר חרמון (צילום: אבנר הופשטיין)
מבט על הר חרמון (צילום: אבנר הופשטיין)

"שים לב: אני לא אומר למוטט את חזבאללה או לחסל את חזבאללה. אני אומר שחובה להרחיק את חזבאללה על פי החלטה 1701 של האו"ם עד לליטני לכל הפחות. זאת הדרישה שלנו, כי בלעדיה – התושבים לא יחזרו הביתה".

ואם זה לא יקרה?
"
אז לא נוכל לחזור הביתה. גם ראש הממשלה וגם שר הביטחון היו אצלי והבהרנו שתושבינו לא יחזרו לבתיהם עד שהם ירגישו בטוחים. והם ירגישו בטוחים רק כשחזבאללה לא יוכל יותר לאיים עליהם ועל הילדים שלהם".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 2,842 מילים
כל הזמן // יום שישי, 15 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

סמ"ר נגב דגן, בן 20 מדקל, נפל בדרום לבנון

דגן, לוחם בחטיבת גולני, ככל הנראה נהרג מפגיעת פצצת מרגמה ששוגרה לעבר הכוחות ● ה"ניו יורק טיימס" דחה את איום התביעה של נתניהו על תחקיר הפגיעות המיניות באסירים פלסטינים: "איום חסר בסיס, חלק מספר מהלכים פוליטי שחוק היטב" ● טראמפ על איראן: "פתרנו הרבה בעיות שאנשים אחרים לא היו מצליחים לפתור"

לכל העדכונים עוד 5 עדכונים

נתניהו צריך אריה שותק

בזמן שיהדות התורה מאיימת לפרק את גוש הימין, דרעי מבין שכל מילה נגד נתניהו תבריח את הבוחרים שלו לבן גביר ● בלי חוק גיוס ועם תדמית של פראייר, יו"ר ש"ס נאלץ להכחיש כל קשר למרכז-שמאל – ובונה על עצרות חגי תשרי כדי להציל את המפלגה בקלפי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 511 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים
אמיר בן-דוד

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
9

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מד... המשך קריאה

מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מדען ולמד באוניברסיטת סורבון שהייתה נחשבת בזמנו לאחת מהיוקרתיות בעולם והיה חווט בחיל הים האמריקני ויש ספינה שלמה שהוא היה החווט שלה (חווט זה מי שמתכנן איפה כל חוט יהיה בספינה על מנת לקצר בזמן מקום ואנרגיה ושהספינה תוכל לפעול באופן מיטבי) ועוד יותר שאם תסתכל ברשימות של הרבי מלובביץ תראה שהוא מסביר שם הרבה מאוד חוקים פיזיקלים ומתמטים וכדומה אבל ככה זה כאשר דתל"ש מוצא סיבה למסיבה על חשבון חסידות חב"ד שאין כמוה בעולם

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרי... המשך קריאה

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרים . אמ

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לש... המשך קריאה

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה
למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לשיחות יחד עם נחום גולדשמיד שהיה בן גילו והם היו עוד שכנים מאותו עיירה (הם גרו באותו בניין )
אז להגיד שחסידי חב"ד הסתירו אותו לא בדיוק נכון

במשך שנים ארוכות היו חסידים בארץ ישראל שקיבלו הוראות מאחיו הרבי מיליובאוויטש לגבי ביקור בקבר שלו בצפת

לאחר פטירתו של אחיו הרבי חסידי חב"ד עושים כל דבר בשביל להמשיך להתקשר לאחיו הרבי לכן יותר ויותר הולכים לקבר שלו ביום פטירתו וכמו כן חסידים נוסעים למקום מגוריו באנגליה להגיד תפילה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-9 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.