מצעד האיוולת: הדרך למחדלי השבעה באוקטובר

ההרס בקיבוץ בארי אחרי הטבח של חמאס, 14 באוקטובר 2023 (צילום: Erik Marmor/Flash90)
Erik Marmor/Flash90
ההרס בקיבוץ בארי אחרי הטבח של חמאס, 14 באוקטובר 2023

המלחמה שהתחילה בשבעה באוקטובר ותמשך בעתיד הנראה לעין, דוחה הקמת ועדות חקירה ומגבילה את השיח הלאומי בכשל הגדול בתולדות המדינה. מחירו של מצעד האיוולת הזה הוא מחריד, וכולל גם את חייו של בן דודי היקר ואת שבי אשתו.

הכשל הזה נבע משורה של מחדלים ארוכי טווח, סבוכים ורב-מערכתיים. אחדים מקברניטי המדינה (בעיקר בצד הצבאי והביטחוני) כבר הכו על חטא והכריזו כי הם אחראים (אם כי לא ברור עדיין במה מתבטאת אחריות זו). אחרים, ובעיקר ראש הממשלה בנימין נתניהו, מסרבים לקחת אחריות.

הכשל נבע משורת מחדלים ארוכי טווח, סבוכים ורב-מערכתיים. אחדים מקברניטי המדינה כבר הכו על חטא והכריזו כי הם אחראים. אחרים, ובעיקר ראש הממשלה נתניהו, מסרבים לקחת אחריות

כל ועדת חקירה עתידית בוודאי תחשוף, אם יינתן לה המנדט הראוי, פרטים רבים שישפכו אור על התמונה. הערכת ביניים מצביעה כי אסון השבעה באוקטובר הושפע משישה מחדלים מקבילים ברמות שונות של קבלת החלטות.

1. המחדל המכונן: לוודא שאין פרטנר (דרג מדיני)

מאז האינתיפאדה השנייה פעלו רוב ממשלות ישראל תחת ההנחה שהמצב האידיאלי לישראל הוא הסטטוס קוו, ושכל התקדמות מדינית או יוזמת שלום הנן בחזקת איום. הנגזרת של הנחה זאת הייתה שהחלשת הגורמים הפלסטינים המתונים וחיזוק הגורמים הקיצונים פועלים לטובת האינטרס הישראלי. כך קל יותר יהיה לטעון ש "אין עם מי לדבר".

זה כולל את ממשלתו של אריאל שרון, שהעדיף להגיש את עזה לחמאס על מגש כסף ע"י נסיגה חד צדדית ללא משא ומתן מאשר לתת הישג מדיני לרשות הפלסטינית (רש"פ), וכמובן את כל ממשלות בנימין נתניהו, שבשנים האחרונות היה מאוד גלוי בתפישה שחמאס עדיף על הרש"פ. נתניהו גם פעל לקדם זאת (ראה מזוודות הכסף הקטארי מצד אחד וסירוב מתמשך לדון עם הרש"פ על שום דבר מעבר להסדרים ביטחוניים של ישראל).

נפתלי בנט החזיק באותה תפישה, ויאיר לפיד היה ראש ממשלה לזמן קצר מדי. יוצאת הדופן היחידה בעשרים השנים האחרונות הייתה, לזמן קצר, ממשלת אהוד אולמרט.

הנגזרת של העדפת הסטטוס קוו על פני יוזמות שלום הייתה, שהחלשת הגורמים הפלסטינים המתונים וחיזוק הגורמים הקיצונים פועלים לטובת האינטרס הישראלי. כך קל יותר יהיה לטעון ש "אין עם מי לדבר"

חלק אינטגרלי של תפישה זו הייתה ההנחה שאפשר "לנהל" את הסכסוך. ניהול הסכסוך היתרגם להמשך והעמקת הכיבוש בגדה, כולל התנחלויות נוספות, אפרטהייד בפועל, הקשחת הפעילות הצבאית, מצור ברצועה, תשלומים לחמאס כדי לקנות שקט, ו"מבצעי הרתעה" מזמן לזמן.

עוד חלק אינטגרלי היה הכשלה מכוונת של כל יוזמה מדינית רצינית, כמו תכנית השלום הסעודית או יוזמת ברק אובמה. בשבעה באוקטובר הסתבר שטיפוח האויב הוביל, באופן "מפתיע", להתחזקותו והקצנתו.

2. מחדל תפישת ההרתעה הישראלית (דרג ביטחוני ומדיני)

במשך עשרות שנים הלך מושג ההרתעה בצה"ל ובקהילה הביטחונית הישראלית והתנתק ממקורו הרציונלי, המבוסס על יחסי עלות/תועלת, והפך למעין מיתוס או הנחת עבודה.

מדי זמן היו פוליטיקאים או קצינים בכירים מתריעים על אובדן כוח ההרתעה הישראלית, ואז היה צה"ל יוצא ל"מבצע הרתעה" או מב"מ (מבצעים בין מלחמות) כדי, לכאורה, למלא את מצברי ההרתעה.

ככל הידוע לי, לא נערכו שום הערכות מצב בדיעבד הבודקות האם המבצעים האלה אכן משיגים יותר הרתעה. ההנחה הייתה שככל שהאויב סובל יותר, הוא מורתע יותר. לפחות לגבי חמאס (וגם חזבאללה) זו הנחה מוטעית מיסודה.

ככל הידוע לי, לא נערכו שום הערכות מצב בדיעבד הבודקות האם המבצעים אכן משיגים יותר הרתעה. ההנחה הייתה שככל שהאויב סובל יותר, הוא מורתע יותר. לפחות לגבי חמאס (וחזבאללה) זו הנחה מוטעית מיסודה

ארגונים אלה מודדים הצלחתם בתמיכה פוליטית ולא בפגיעה בתשתית או כוח אדם, ולכן "מבצעי ההרתעה" של צה"ל הגבירו למעשה את התמיכה בקיצוניים, ולראיה, בכל סבב לחימה עם חמאס הראה הארגון יכולות גבוהות יותר ותעוזה גוברת.

3. המחדל המודיעיני (דרג בטחוני ומדיני)

ההנחה שחמאס מורתע עקב נקיטת צעדים קיצוניים מנעה הערכה רצינית של המידע המודיעיני. ידוע לנו כיום שלמערכת הביטחון היה מידע רב על היערכות יוצאת דופן בחמאס, על אימונים והתכוננות למבצע נרחב, ועל תוכניות. כל זאת מתוך דיווחים שהתקבלו מהתצפיתניות, ממקורות בתוך הרצועה, ומהערכות בתוך חיל המודיעין. המידע התקבל, ולא סביר שנעצר בדרגי פיקוד הנמוכים, אך לא הדליק את הנורות האדומות הנדרשות.

4. מחדל המשטר (דרג מדיני)

חמאס תכנן את השבעה באוקטובר במשך זמן רב, אך הממשלה הקיצונית ביותר בתולדות ישראל סיפקה לו הזדמנות פז. המהלכים להחלשת הדמוקרטיה קרעו את העם בישראל ויצרו תמונה של חולשה מערכתית ושל הזדמנות למתקפה רב-זירתית (כולל חזבאללה ואיראן) שתמוטט את ישראל, או, לפחות, תנחית עליה מכה נחרצת.

חמאס תכנן ארוכות את ה-7 באוקטובר, אך הממשלה הקיצונית בתולדות ישראל סיפקה לו הזדמנות פז. המהלכים להחלשת הדמוקרטיה קרעו את העם בישראל ויצרו תמונת חולשה מערכתית והזדמנות למתקפה רב-זירתית

ממשלת נתניהו, כמובן, תנסה (וכבר מנסה) לטפול את האשמה על המחאה נגד ההפיכה המשטרית, אך ברור שמי שיזם את מהלכי השינוי המשטרי והתעלם מכל התראות מערכת הביטחון הוא הגורם האשם, חד משמעית.

קצינים בכירים ואף שר הביטחון יואב גלנט ניסו להתריע בפני נתניהו על הסיכון הביטחוני הטמון בערעור הדמוקרטיה הישראלית, אך ראש הממשלה סרב לדון בכך ואף ניסה לפטר את שר הביטחון כשהאחרון העז להעלות את הנושא בפומבי. המחדל הזה הוא כולו של נתניהו ושותפיו הקואליציוניים.

5. מחדל הזנחת ההגנה (דרג צבאי ומדיני)

באתוס של צה"ל אין דבר כזה הגנה. ה"ה" בראשי התיבות נשכחה מזמן. ההגנה הטובה ביותר היא התקפה. אמנם ישראל השקיעה רבות בעשורים האחרונים באמצעי מיגון נייחים כמו כיפת ברזל, ממ"דים ומיגון מבנים, שהצילו חיים רבים. אך אמצעים אלו לא היו המטרה בפני עצמה אלא אמצעי לאפשר חופש תמרון וזמן להתקפה, ודרך להימנע מיוזמה מדינית.

כל מי ששירת ביחידה קרבית בצה"ל יודע כי הזמן והאנרגיה המוקדשים לאימוני הגנה בטלים בשישים מול אלה של התקפה וכיבוש. אמנם תמרוני התקפה באמת מסובכים יותר, אבל זה מעבר לכך. לא פלא שבשבעה באוקטובר תקף חיל האוויר באינטנסיביות מטרות ברצועה בזמן שקיבוצי ועיירות העוטף עדיין חיכו במשך שעות ארוכות לצבא שבושש להגיע.

באתוס של צה"ל ההגנה הטובה ביותר היא התקפה. לא פלא שבשבעה באוקטובר תקף חיל האוויר באינטנסיביות מטרות ברצועה בזמן שקיבוצי ועיירות העוטף עדיין חיכו במשך שעות ארוכות לצבא שבושש להגיע

6. מחדל ההיערכות (דרג מדיני ודרג צבאי)

הדרג המדיני, בכל שנות כהונתו של נתניהו, וביתר שאת מאז הקמת הממשלה הנוכחית, נתן קדימות רבה ליהודה ושומרון על פני גבול הרצועה. קדימות זאת התבטאה בהקצבת משאבים ובהקצאת כוחות.

לאט לאט הוזנחה ההשקעה באוגדת עזה, בגדר ובאמצעים האלקטרונים והאנושיים המגינים נגד חדירות, ואפילו בהשקעה במוכנות כיתות הכוננות ביישובי הספר של העוטף. אלו נתפסו במטרד ולא כנכס הגנתי. המכשול התת-קרקעי גם הוא העניק אשליית ביטחון בצה"ל ובממשלה.

בשבעה באוקטובר ניצבה אוגדה מוחלשת ומוזנחת מול כוח גדול, מחומש היטב, ומול תכנון מרשים וגמיש של החמאס, בעוד שהתנחלויות הגדה היו מוגנות ומאובטחות היטב. הסוכה של ח"כ צבי סוכות בחווארה, למשל, לא סבלה מהיעדר משאבים או משאבי אנוש.

7. מחדל התפיסה הנקודתית (כל הדרגים)

אחת השאלות הנוקבות והקריטיות ביותר לגבי השבעה באוקטובר היא: איפה היה צה"ל? לאורך כל אותו יום, במשך שעות ארוכות, כיתות הכוננות בקיבוצים, המשטרה בעיירות, המאבטחים במסיבה ברעים וסתם אזרחים, נלחמו בגבורה בפלישה המסיבית מעזה, וצה"ל נעדר מהמערכה.

בשבעה באוקטובר ניצבה אוגדה מוחלשת ומוזנחת מול כוח גדול, מחומש היטב, ומול תכנון מרשים וגמיש של החמאס, בעוד שהתנחלויות הגדה היו מוגנות ומאובטחות היטב

גם בהינתן מחדל ההיערכות שהוזכר למעלה, ישראל מדינה קטנה, וחטיבות שלמות יכולות להגיע בתוך שעות ספורות מהצפון ומן הגדה לעוטף. חלק מההסבר למה שקרה יכול להיות הצלחת חמאס בנטרול אוגדת עזה, שהייתה אמורה לתאם מהלכים אלו והוכתה קשות במהלך הראשון של הפלישה.

אך מעבר לזה, חלק גדול מן התשובה נעוץ בכך שצה"ל וכן גם הדרגים המדיניים התכוננו וציפו להתקפת טרור נקודתית ולא לאורך כל הגזרה, ולא הבינו עד שלב מאוחר מאד את היקף האסון. למרות שמידע זרם למעלה כל הזמן, צה"ל נלחם את המלחמה לה התכונן ולא את זו שקרתה בפועל.

במקרה התקפת טרור, הדוקטרינה קראה למשימה של יחידות מיוחדות וייעדה לצבא רק תפקיד סביבתי (לחסום צירים וכדומה). יחידות מיוחדות אכן הגיעו לשטח בכמה מוקדים מהר יחסית. למשל הימ"מ (משטרה, לא צה"ל) הדף מתקפת חמאס נרחבת על קיבוץ יד מרדכי ומנע חדירה לשטח הקיבוץ. לוחמי שלדג נלחמו בגבורה בקיבוץ בארי. אבל אלו יחידות קטנות עם נשק קל שלא בנויות ללוחמה בקנה מידה שנצרך בשבעה באוקטובר.

גם כשכוחות הצבא הסדיר הגיעו לשטח, כמו למשל, על פי דיווחים, בכפר עזה, הם המתינו שעות ליד השער ולא נכנסו לקיבוץ בו התחולל טבח המוני. למה? הניחוש שלי (וזה רק ניחוש בשלב זה) הוא שלא היתה זו המשימה שלהם, ואיש בפיקוד לא הבין שצריך להחליף את הדיסקט מפעולת טרור מקומית (שבה הגדודים הרגילים מחכים לסיירות) למלחמה הגנתית.

צה"ל והדרגים המדיניים ציפו להתקפת טרור נקודתית ולא לאורך כל הגזרה, ולא הבינו עד שלב מאוחר את היקף האסון. למרות שמידע זרם למעלה כל הזמן, צה"ל נלחם את המלחמה לה התכונן ולא את זו שקרתה בפועל

*  *  *

ישראל הפסידה במלחמה בשבעה באוקטובר. תבוסה צורבת שעלתה בדם רב, בחטופים שרבים מהם עדיין נמקים בשבי, ובאבדן עמוק של אמון במדינה שיהדהד הרבה מעבר ליישובי העוטף.

המחדלים לא נגמרו ביום הזה (למשל, חוסר תפקוד מערכתי בימים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר, יציאה למלחמה מסיבית ללא יעדים ברורים ובני השגה, והזנחת החטופים).

אך ניתוח ראשוני של המחדל הרב-מערכתי ורב-שכבתי של השבעה באוקטובר מראה שאי אפשר לחכות לסוף המלחמה כדי להסיק מסקנות, כיוון שרבים מההיבטים המרכזיים במחדל ממשיכים לפעול כל הזמן כנגד האינטרסים הבסיסיים של מדינת ישראל: הממשלה צריכה ללכת, ועכשיו. ועל מערכת הביטחון לבדוק את הנחות היסוד שלה בהקדם האפשרי.

בועז אצילי הוא פרופסור למדע המדינה ויחסים בינלאומיים באמריקן יוניברסיטי בוושינגטון, מתמחה בלימודי ביטחון וסכסוכי גבולות. בין הספרים שפרסם: Triadic Coercion: Israel’s Targeting of States that Host Non-State Actors (עם ונדי פרלמן) ו-Good Fences, Bad Neighbors: Border Fixity and International Conflict.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
7
בועז מסכים לגמרי שנכשלנו כל הדרכים בשמרה זו האמת האיומה . זה לא הכל אבל זה עשה את כל ההבדל . אם היו עוד 4 גדודים פרוסים לאורך העוטף אם היוה מתיחסים קצת יותר ברצינות להתרעות הכל היה נגמ... המשך קריאה

בועז מסכים לגמרי שנכשלנו כל הדרכים בשמרה זו האמת האיומה . זה לא הכל אבל זה עשה את כל ההבדל . אם היו עוד 4 גדודים פרוסים לאורך העוטף אם היוה מתיחסים קצת יותר ברצינות להתרעות הכל היה נגמא אחרת ואולי בכלל לא מתחיל . אולי כל צבא וכל עם גם במצב של סכסוך מתמשך צריך מדי כמה שנים סטירה מאוד מצלצלת בפנים בשביל לזכור איפה אנו חיים. אני לא מסכים שצה"ל לא יכול או לא יודע איך לשמור על הגבולות זה כל מה שצה"ל עושה כבר 75 שנה בין המלחמות . זה קובעי המדיניו שצריכים להחליט על מה מוצאים עכשו את הכסף על עוד F35 שלא תורם כלום בהגנה אפקטיבית על ישובים מותקפים או עוד מסק"רים, וגדודי חי"ר שמפטרלים ושומרים ובכוננות במקום, וכן גם וכיתות כוננות מוכנות ….

על ה’הרתעה’ אפשר לבחור בין הרתעה לבין חטיבת טנקים פרוסה על הגבול. *מוכנות* בשפת הצבא. *מוכנות* הרתעה לא תלויה בנו. זה פרוייקט של לשחק בראש של אוייבנו. האם בכלל אפשרי להרתיע שהיד? הרתעה ... המשך קריאה

על ה'הרתעה'
אפשר לבחור בין הרתעה
לבין חטיבת טנקים פרוסה על הגבול. *מוכנות* בשפת הצבא. *מוכנות*
הרתעה לא תלויה בנו. זה פרוייקט של לשחק בראש של אוייבנו. האם בכלל אפשרי להרתיע שהיד? הרתעה מאתמול תופסת למחר? ואיך ומי מחליט שה'הרתעה' הושגה? תשובה: דמגוגים, מצ'ואיסטים, ספינולוגים ושקרן אחד

'הרתעה' היא בלב הקונספציה שכבר נזרקה לפח האשפה, ועדיין הקשקוש הזה ממלא כותרות.

לעומת זאת חטיבת שריון על גבול עזה תלוי רק בנו. וכנראה גם יותר אפקטיבי. בטוח שיותר אפקטיבי

בראיון האחרון אייזנקוט אמר שבתקופתו היו 8 גדודים על גבול הרצועה. משהו שממשיכים ל'שכוח' באולפנים. בשבת השחורה – שני גדודים, וחציים לא לוחמים.

ואף אחד באולפן לא מזכיר את זה. את ה*מוכנות*. מברברים על הרתעה, ועל מודיעין ושאר מרכיבים שהם לא אמפיריים, מעורפלים, קונספציות… מוכנות חייבת להיות בכל מצב, מוכנות זה טנקים, וכלי טייס, ויחידות עילית עם ניידות גבוהה מיידית. דברים שאפשר לראות. להחזיק. מוכנות שמה את המודיעין וההרתעה בספסל האחורי, איפה שהמקום שלהן

הטיעון הישראלי המסורתי שהערבים מבינים רק כח התהפך עלינו! מסתבר, שהערבים חושבים שהיהודים מבינים רק כח וכך פעלו בערמה כאשר ״מנהיגינו״ נפלו למלכודת הדבש שלהם, כפי שקרה לנו לפני יובל, כאשר ... המשך קריאה

הטיעון הישראלי המסורתי שהערבים מבינים רק כח התהפך עלינו!
מסתבר, שהערבים חושבים שהיהודים מבינים רק כח וכך פעלו בערמה כאשר "מנהיגינו" נפלו למלכודת הדבש שלהם, כפי שקרה לנו לפני יובל, כאשר היו שאמרו "סרק, סרק סרק" (תרגיל, תרגיל, תרגיל) ולמעשה מאז הרצחו של יצחק רבין איבדנו את היכולת לבקרה עצמית.
גם ההופעה הדרמטית של ראש הממשלה על ההכנות ל"מערכה רב זירתית" שבועות לפני אוקטובר הנורא הוכיחו לנו בדיעבד שאין לנו אפילו תחתונים לחיילים שלא לדבר על אפודים קרמיים וחימוש מספיק למלחמה חד זירתית שלא לדבר רב זירתית.
השקרים והקיצונים שולטים בנו והמתונים יושבים על הגדר, רוטנים ומקטרים…. לשוא!!!

עצמת הפעולות, תדירותן והיקפן באיו"ש , בסוריה ובלבנון רק מוכיחים שאין להן תכלית, ויש כאן תפיסה איומה ונוראה שאין מה לעשות במישור המדיני אלא בצבאי.
מצד שני, "הסכמת ממשלת ישראל" להתעצמות החיזבאללה בדרום לבנון למרות 1701 , כמו גם התעצמות חמאס ברצועה בעצימת שתי העיניים של ישראל ואי מלחמת חרמה בבסיס הכלכלי של ארגוני הטרור גרמו לכך שיצרנו במו ידינו שתי מפלצות שאיננו יכולים להתמודד איתן פנים אל פנים אלא במחיר נוראי של אלפי הרוגים.
לכן, הפוסט הזה מתאר תמונה נכונה אבל המסקנה שאפילו אם הערבים מבינים רק כח, אזי לנו אין מספיק כח כדי להכניע אותם ואין לנו אפילו מספיק כח כדי לממש רבע ממטרות המלחמה!
במקרא למדנו על נביאי אמת ונביאי שקר. והיום אנו רואים שה"כהנים" המושחתים שהלכו שבי אחרי נביאי השר המשיחיים הובילו אותנו לתהום!
אנו נחלץ מהמצב רק אם "המתונים" יצאו מאזורי הנוחות שלהם ויפנימו שאם לא יגרמו לשינוי מן היסוד, ישראל תמשיך להתדרדר ויהיה הרבה יותר קשה לעצור את הסחף הזה בדרך למטה….

מעניין שבכל המחדלים אתה מוצא כאשם את הדרג המדיני, ולמרות שאפילו אתה מודה שגם הדרג הצבאי אשם, רק את הממשלה אתה רוצה לשלוח הביתה ועוד באמצע מלחמה. באשר למחדל הראשון, הרי שדווקא ערביי עזה ... המשך קריאה

מעניין שבכל המחדלים אתה מוצא כאשם את הדרג המדיני, ולמרות שאפילו אתה מודה שגם הדרג הצבאי אשם, רק את הממשלה אתה רוצה לשלוח הביתה ועוד באמצע מלחמה.
באשר למחדל הראשון, הרי שדווקא ערביי עזה קיבלו הכל: שלטון עצמי ללא חייל ישראלי אחד, בעוד חשמל ומים מסופקים להם בחינם. במקום להפוך את האזור למקום משגשג הם בחרו בשלטון חמאס והשקיעו את סכומי הכסף האדירים שהוזרמו אליהם ביצירת רקטות על מנת לפגוע באזרחים ישראלים. הם הוכיחו שכל התקדמות מדינית לקראתם רק נותנת בידיהם כלים אפקטיביים יותר להילחם בנו. אגב, לא הבנתי לאיזה אופק מדיני מצפה חיזבאללה, שבגלל חסרונו הוא שולח טילים, בינתיים אל הצפון, איזה אופק מדיני יספק את החות'ים בתימן שיורים על כל אוניה שהיא בגלל שאי פעם חלפה שם ספינה שלדעתם קשורה לישראל, ומהו האופק המדיני שימנע מאיראן את פיתוח פצצת הגרעין ויהפוך אותה למדינה שוחרת שלום, שדואגת גם שכל הפרוקסי שלה, חות'ים, חיזבאללה וגם חמאס בעזה, יהפכו להיות שוחרי שלום. בקיצור, קשקוש מקושקש שאתם מסרבים להודות שהתפוצץ לכם בפנים מיד אחרי אוסלו ועוד לפני רצח רבין.
באשר לסעיף השני, צה"ל ואמ"ן הם שהעריכו שהחמאס מורתע, והביאו את מסקנותיהם אל הדרג המדיני, ולכן הכשל הוא צבאי ומודיעיני בלבד.
סעיף שלישי, המחדל המודיעיני, לא רק ששייך לצבא ולמודיעין בלבד, אלא מוסיף על אשמתם בכך שלא עדכנו את הדרג המדיני. כך שהכשל הוא מודיעיני וצבאי, ומעבר לכשל יש פה התנהגות פושעת שיש לטפל בה בהתאם.
הסעיף הרביעי בפירוש מוטל על ראשי המחאה, כאשר כמה אלפי אנשים פגעו הן בשלטון הרוב שהוא בסיס הדמוקרטיה, והן בכל הפרות הקדושות כולל הצבא, ואילו הצבא לא טיפל בסרבנות ביד הנוקשה המתבקשת, כך שאנשי המחאה, שממשיכים אותה במלחמה למרות שאין רפורמה על הפרק הם בוגדים וצריכים להיות מטופלים בהתאם, והמחדל הוא צבאי.
סעיף שישי מדבר על מחדל אי ההגנה. ואני טוענת שלא היה פה מקום להגנה, אלא להתקפה מקדימה כאשר במשך כשנתיים התאמנו אנשי החמאס על הפלישה, תוך דימוי כיבוש קיבוצים, פריצת גדר, ועוד. את ההכנות הללו היה צריך לאתר ולתת מכה מקדימה לאתרים המסויימים, וכמובן ליצור פרימטר ריק של 300 מטר כפי שנקבע. אבל פה התמקדו רק בהגנה ורק ממה שראו, שזה רקטות. המחדל צבאי, מודיעיני, ומעל הכל אשמה של בג"ץ ששחק את הפרימטר ואיפשר את ההכנות ליד הגדר. לכן צריך להעיף את הבג"ץ עכשיו, לפי קו המחשבה העובר פה.
סעיף 7 שייך כולו לדרג הצבאי והמודיעיני.
המסקנה המתבקשת לפי רוח מאמר זה: להעיף את הדרג הצבאי והמודיעיני לאלתר!
כולל, אגב, אלו שמינו אותם, ונמצאים עכשיו בקבינט המלחמה, אבל צריכים לקחת אחריות הן על מינויים והן על אותו חלק בתקופת כהונתם שלהם בצבא וטעויותיהם שהובילו למחדלים הללו.

אבל בשמאל, כמו בשמאל, אם אפשר איכשהו להגיע למשפט שדורש להעיף את ביבי, לא משנה איך ולמה, וכמה הדרך מעוותת, אפשר לסמוך עליהם שהם יעשו אותה.

כתבת נכון אך כללי מידי. היה נכון להוסף בדבריך כמה שורות באשר למחדלים שהביאו בעצם לאסון השבת בבוקר. חטא היוהרה שהיה ראוי להזכיר אותו כסעיף בפני עצמו והבנות בחמ"ל נחל עוז שזעקו את נשמתן ע... המשך קריאה

כתבת נכון אך כללי מידי.
היה נכון להוסף בדבריך כמה שורות באשר למחדלים שהביאו בעצם לאסון השבת בבוקר.
חטא היוהרה שהיה ראוי להזכיר אותו כסעיף בפני עצמו והבנות בחמ"ל נחל עוז שזעקו את נשמתן עד לשנייה האחרונה שבה נשמו …
מהשעה 06:23 ועד דקות לפני 12:00 היה ניתן להציל את הבנות בחמ"ל כי הן עבדו ודיווחו אך איש לא שמע ואיש לא הקשיב. הזוועה הגדולה היא שנאמר להן להסתדר לבד כי אין כוחות …וכי יש מסיבה ויש תיעדוף של אזרחים על חיילים.

עוד 1,404 מילים ו-7 תגובות
סגירה