JavaScript is required for our website accessibility to work properly. טיול לחג: שווה לגלות את המקומות המונגשים בעיר העתיקה | זמן ישראל
  • הגישה של כיסא גלגלים לכיפת הסלע מספקת מראות שרוב המטיילים עשויים לפספס (צילום: שמואל בר-עם)
    שמואל בר-עם
  • עגלות אספקה מביאות סחורה לרובע הנוצרי של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)
    שמואל בר-עם
  • עגלות עם סחורות ואנשים יכולות להשתמש גם הן ברמפות של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)
    שמואל בר-עם
  • יורדים מהכותל המערבי לשער דוד בירושלים (צילום: שמואל בר-עם)
    שמואל בר-עם

טיול לחג שווה לגלות את המקומות המונגשים בעיר העתיקה

מתגלגלים בעיר הקודש: אתרים בעיר העתיקה נגישים כעת למטיילים בכיסא גלגלים ● לאחר פרויקט שיפוץ בן 9 שנים, מטיילים עם מוגבלות יכולים להגיע לרוב האטרקציות המפורסמות של הבירה, ועשויים למצוא הפתעות נוספות בדרך ● טיול לחג בירושלים - חלק רביעי

ג'ורג' (שם בדוי) חי בין שתי סמטאות צרות ברובע הנוצרי של העיר העתיקה בירושלים. במשך 20 השנים האחרונות הוא מוגבל לכיסא גלגלים – והכי רחוק שהגיע מביתו היה חצר מרוצפת קטנה מחוץ לדלתו. הוא נהג לשבת שם, יום אחרי יום, על ספה ישנה שמישהו הוציא החוצה מביתו.

ולא רק ברובע הנוצרי הרחובות והסמטאות היו בלתי עבירים לכיסאות גלגלים. כמעט כל מקום בעיר העתיקה היה כך, מלבד הרובע היהודי.

למרבה השמחה, ב-2010 החליטו ברשות לפיתוח ירושלים לשנות את המצב. 20 מיליון שקלים ו-9 שנים לאחר מכן, 60% מהרחובות ברבעים הנוצרי, המוסלמי והארמני בעיר העתיקה נגישים לכיסא גלגלים. והם מהווים 90% מהמקומות שניתן ליצור בהם נגישות. העבודות ממשיכות כדי להשלים את 10% שנותרו.

עגלות אספקה מביאות סחורה לרובע הנוצרי של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)
עגלות אספקה מביאות סחורה לרובע הנוצרי של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)

אתרים הקדושים לשלוש הדתות הגדולות בירושלים נגישים כעת, לפחות באופן חלקי. וג'ורג' יכול להסתובב בכל רובע של העיר העתיקה, לבחירתו.

כמובן, זה לא אומר שהכל מושלם. התנועה בכיסא הגלגלים יכולה להיות מאתגרת ודורשת ריפוד ומלווה שיעזור בחלק מהירידות והעליות המאתגרות. אבל זה שינה את החיים בעיר העתיקה עבור האנשים שגרים שם – וגם עבור התיירים.

בואי דינה

יחד עם חברתנו דינה, יצאנו לשטח כדי לבדוק את מצב העניינים. בחרנו את יום ראשון בבוקר, לפני שהקהל משתלט על השווקים, האתרים הקדושים והמסלולים.

ומה שלמדנו מתנועה עם כיסא גלגלים בעיר העתיקה היה שלפעמים צריך לעשות עיקוף מסביב לדרך הרגילה כדי להגיע לאן שאתה רוצה להגיע. אבל כשאתה מגיע, אתה מוצא את עצמך לרוב במקומות ורואה מראות שאחרת היית מפספס.

התחלנו את היום בשער דוד, וירדנו במדרכה אל הר הבית. כאן הוכנסנו במהירות דרך הכניסה אל רמפה המובילה לחלק העליון.

הר המוריה, או הר הבית, הוא המיקום שעל פי המסורת אברהם קיבל פקודה להקריב את בנו. מאות שנים לאחר מכן, כאשר המלך דוד החליט לבנות מקדש לאל, הוא רכש את פסגת הר מוריה מחקלאי יבוסי בשם ארוונה. אבל היה זה בנו של דוד, שלמה, שמיקם את המשימה של אברהם באותה נקודה.

במהלך אלפי שנים, בית המקדש הראשון והשני הוקמו והוחרבו. הר המוריה הפך להיות אתר פסולת, ונותר כך עד שהערבים המוסלמים כבשו את ירושלים ב-638.

בזמן נפילת העיר, הח'ליף עומאר שלט בעולם המוסלמי. כמו מאמינים רבים אחרים באיסלאם, עומאר העריץ רבות מהדמויות החשובות ביותר בתורה. הוא גם כיבד את האתרים הקדושים – ביניהם הפסגה עליה הקים המלך שלמה את בית המקדש המרהיב שלו.

לאחר שעלה על הר המוריה, עומאר זעם כשגילה את הפסולת המכסה על השטח. הוא הורה על הסרת האשפה (חלק מהמקורות אומרים שהוא ניקה אותה במו ידיו), והקים מסגד עץ פשוט בקצה הדרומי של רחבת הר הבית.

עגלות עם סחורות ואנשים יכולות להשתמש גם הן ברמפות של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)
עגלות עם סחורות ואנשים יכולות להשתמש גם הן ברמפות של העיר העתיקה (צילום: שמואל בר-עם)

המוסלמים סוגדים להר, אותו הם מכנים אל-חרם א-שריף (המתחם המקודש), כאתר השלישי בקדושתו אחרי מכה ומדינה. הוא כולל את מסגד אל-אקצה, שנבנה ב-710, ואת כיפת הסלע, המוזהבת והמתומנת, שהוקמה ב-691.

כיסא הגלגלים שלנו עשה עיקוף ארוך סביב כל הר הבית, מה שהביא אותנו לראות מראות אותם היינו מפספסים אם היינו יוצאים באחד מהשערים הלא-נגישים.

כך יצא לנו לראות את החלק האחורי של שער הזהב החסום, שנפתח לאחרונה בצד הזה למתפללים המוסלמים. ולפני העלייה ברמפה אל כיפת הסלע, זכינו להביט במבנה המרשים מזווית שמעטים ראו אי פעם.

מאוחר יותר, התגלגלנו בקלות לכותל המערבי, החלק הקרוב ביותר לבית המקדש, אשר מהווה סמל לאבדן ולתקווה אצל היהודים. גם בכיסא גלגלים הצלחנו להתקרב מספיק אל הכותל כדי להכניס פתק משלנו.

מהכותל המשכנו בקלות דרך רחוב אל וואד (הגיא) אל הרובע המוסלמי. כאן זכינו לנקודת מבט על אחד מהפרויקטים המעניינים בעיר העתיקה: כיסוי מתכת לצינורות וכבלים מכוערים שפגעו בעבר במראה של העיר. גילינו גם קלנועיות ואופניים שחצו בקלות את הרחובות, עם תיירים וסחורה לכל פינה.

ברחוב הגיא, חלפנו על פני התחנה השלישית, הרביעית והחמישית של הויה דולורוזה, הדרך של ישו מהמקום בו נגזר דינו לצליבה, ועד המקום בו בוצע גזר הדין. מאוחר יותר, הגענו גם לתחנה השביעית.

על ידי עיקוף ליד רחוב בית חב"ד ברובע הנוצרי, הגענו לכנסיית הקבר, שנבנתה על ידי צלבנים על גבי הריסות ביזנטיות. שם גילינו את אחד ההפתעות הגדולות ביותר במסע שלנו עם כיסא הגלגלים. על אף שהרמפה לקחה אותנו לצד המדרגות ליד הכניסה, נתקלנו במדרגה גדולה בסופה.

בשלב זה המדריך שלנו הכניס ידו מאחורי אחת מהדלתות הגדולות והוציא רמפת מתכת ניידת, אשר בעזרתה נכנסנו ללא בעיה כלל.

משם המשכנו למוריסטן, המתחם שנוצר בתקופת הצלבנים. במהלך המאות ה-13 וה-13, המוריסטן שימש בתור המפקדה של בית החולים של מסדר ההוספיטלרים, מסדר יוצא דופן של נזירים לוחמים.

משם טיילנו דרך השווקים של העיר העתיקה אל הקארדו, שדרה טיפוסית לערים רומאיות במאות הראשונות לספיקה. הקארדו של ירושלים היה ברוחב 22 מטרים עם עמודים בשני הצדדים.

יורדים מהכותל המערבי לשער דוד בירושלים (צילום: שמואל בר-עם)
יורדים מהכותל המערבי לשער דוד בירושלים (צילום: שמואל בר-עם)

על הקיר תלויה מפת פסיפס מפורטת של ירושלים כפי שנראתה בתקופה הביזנטית. הפסיפס, שהתגלה ב-1884, עיטר במקור את רצפת הכניסה בעיר הירדנית מדבה ומסיבה זו הוא ידוע בתור מפת מדבה.

לאחרונה נוספו לקירות הקארדו תמונות פסיפס. הן מציגות באופן מלא חיים למבקרים את הפריטים שהוצגו בעבר למכירה ברחוב שוקק החיים.

אין יציאה נגישה לכיסא גלגלית, אז אלא אם מטפסים במדרגות, על המבקרים לחזור על עקבותיהם. הם יכולים לעזוב את העיר העתיקה דרך הרובע היהודי או לחזור דרך שער דוד, שער יפו או שער שכם.

ניתן לשכור קלנועית בשער יפו. היא מגיעה לכל מקום אליו יכול להגיע כיסא גלגלים והיא עולה 350 שקלים לשעה. מידע נוסף בטלפון 054-9536331. מפות של דרכים נגישות זמינות ללא תשלום במרכז המידע לתיירים בשער יפו. ניתן גם להשתמש באפליקציה הנקראת Accessible JLM (ב-9 שפות), ו\או לצאת לסיור מודרך במקומות נגישים בשם Vocal Tours in Jerusalem. שניהם ללא תשלום.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 824 מילים
כל הזמן // יום ראשון, 7 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.