JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בלי סיוע אמריקאי כלכלת ישראל תשתעבד לתעשיות הביטחוניות | זמן ישראל
מטוס אמריקאי עם ציוד עבור צה"ל, 19 באוקטובר 2023 (צילום: משרד הביטחון)
משרד הביטחון
לדלק אין אבל לנשק יש?

בלי סיוע אמריקאי כלכלת ישראל תשתעבד לתעשיות הביטחוניות

לאוצר נגמר הכסף הרבה לפני שהמלחמה פרצה ● השנה כבר לא נשאר מאיפה לגרד את עלות סבסוד מחירי הדלק, שהתחיל באפריל 2022 ● וכשאין לממשלה אפילו את הסכום הזה להוציא, אז הצהרות נתניהו – וחלק משריו – כאילו נוכל להסתדר בלי הסיוע הצבאי האמריקאי, נשמעות חסרות אחריות מתמיד ● פרשנות

לאוצר נגמר הכסף הרבה לפני שהמלחמה פרצה. עד הקיץ בקופת המדינה עדיין היו מעט רזרבות שאפשרו לסבסד את המס על הדלק. הסבסוד הזה קיים מאז אפריל 2022 – והוא חיוני כמו חמצן למשק כדי למנוע את השתוללות מחירי הדלק ובכך לתדלק גל עליות מחירים נוסף.

בסוף 2023, אחרי פרוץ המלחמה, הצליחו באוצר עוד לגרד מפה ולגרד משם ולמשוך את הסובסידיה עוד קצת. בתחילת 2024 לא נשאר כבר מאיפה לגרד. הגירעון הרים ראש. הבור התקציבי העמיק בגלל המלחמה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נאלץ לבטל את הסבסוד – והוביל לסחרור במחירי הדלק.

עלות הסבסוד עומדת על כשני מיליארד שקל בשנה. כשאין לממשלה אפילו את הסכומים האלה, הצהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו וחלק משריו, כאילו נוכל להסתדר עכשיו בלי הסיוע האמריקאי, נשמעות חסרות אחריות מתמיד.

אין מידע מדויק לכמה פגזים צה"ל זקוק כיום, אבל פורסם כי רק בחודשיים הראשונים למלחמה הוסכם כי ישראל תקבל לפחות 60 אלף פגזים בעלות של כרבע מיליארד דולר

"אם ניאלץ להילחם לבד, נעשה זאת", הצהיר נתניהו בערב יום השואה. הוא פרסם שוב את ההצהרה הזו ביום חמישי בחשבון ה־X (טוויטר לשעבר) שלו, כתגובה לאיום הישיר של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להפסיק את משלוחי הנשק לישראל אם זו תצא למערכה נרחבת ברפיח.

כרגע ביידן מדבר על אמברגו באספקת נשק התקפי – פגזים ופצצות. אין מידע מדויק לכמה פגזים צה"ל זקוק כיום, אבל פורסם כי רק בחודשיים הראשונים למלחמה הוסכם כי ישראל תקבל לפחות 60 אלף פגזים בעלות של כרבע מיליארד דולר.

לפי דוח האוצר, האמריקאים סיפקו לישראל במשך כל ימי הלחימה עד כה סיוע צבאי בעלות של כשמונה מיליארד שקלים. רובו לתחמושת. מדובר בפי ארבעה מהכסף שאין לישראל כדי לסבסד את המס על הדלק שלה.

בסך הכול הסיוע הצבאי האמריקאי אמור להגיע ליותר מ־45 מיליארד שקל השנה. כסף שכמובן לא קיים בקופה הציבורית, וזה למקרה שמישהו פינטז לנצל את המשבר הנוכחי כדי להתנתק מהסיוע האמריקאי

בסך הכול הסיוע הצבאי האמריקאי אמור להגיע ליותר מ־45 מיליארד שקל השנה. כסף שכמובן לא קיים בקופה הציבורית, וזה למקרה שמישהו פינטז לנצל את המשבר הנוכחי כדי להתנתק מהסיוע האמריקאי.

אבל גם אם נניח שאיומי ראש הממשלה ייושמו וישראל תתבסס רק על נשק כחול לבן, גם פה תהיה בעיה. חלק מהנשק שכביכול כן נחשב ישראלי, לא יכול להיות מיוצר מלכתחילה לולא אותו סיוע כספי או שיתוף פעולה בין התעשיות הביטחוניות בישראל לתעשיית הנשק האמריקאית.

המטוס ה־200 ברכבת האווירית של ציוד צבאי וחימושים עבור צה"ל, 6 בדצמבר 2023 (צילום: משרד הביטחון)
המטוס ה־200 ברכבת האווירית של ציוד צבאי וחימושים עבור צה"ל, 6 בדצמבר 2023 (צילום: משרד הביטחון)

אחד מחברי הממשלה שחושב שאפשר להתנתק מהסיוע האמריקאי הוא לא אחר מאשר שר האנרגיה אלי כהן. "עצמאות בייצור הנשק והתחמושת היא קריטית לביטחון ישראל. לא צריך לחכות לתום המלחמה, חייבים לפעול מיידית להקמת מערכי ייצור בחברות הקיימות", הצהיר השר ביום חמישי. אם כהן חושב שזה רעיון טוב, למה הוא רק מצהיר ולא מקדם את הפתרון בממשלה שהוא חבר בה?

התשובה היא שגם כהן, רואה חשבון במקצועו, יודע שהתוכנית שלו תביא עלינו קטסטרופה כלכלית. כלומר, זה מהלך אפשרי אבל הקמת תעשיית נשק עצמאית ללא שיתוף וסיוע אמריקאי, תכניס את הממשלה להוצאות גדולות במיוחד, ותדרדר את רמת החיים כאן לזו הקיימת במדינות מבודדות ומאוימות אחרות.

מי שקורא לייצר את כל הנשק שלנו בצורה עצמאית – כולל מטוסים וכלים יבשתיים – בעצם קורא לשעבד את כל הכלכלה ומרקם החיים במדינה לתעשיות הביטחוניות

מי שקורא לייצר את כל הנשק שלנו בצורה עצמאית – כולל מטוסים וכלים יבשתיים – בעצם קורא לשעבד את כל הכלכלה ומרקם החיים במדינה לתעשיות הביטחוניות. כל זה יבוא על חשבון החינוך, הבריאות, הרווחה, התשתיות והתחבורה.

ללא הגב הביטחוני האמריקאי, יהיו השלכות נוספות למצב המשק. למשל, ישראל תוכל לגייס חובות רק עם ריבית גבוהה יותר; משקיעי ההייטק יברחו למקום יציב ובטוח יותר. יוקר המחיה של היום עלול להיות רק הפרומו למה שצפוי לנו במצב כזה בעתיד.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, 25 בינואר 2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, 25 בינואר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

ממשלת ישראל אכן צריכה לקבוע את עתיד המדינה באופן עצמאי, אבל הדרך שבו היא עושה את זה – תוך התעלמות, התעמרות וציוצים מתגרים בארה"ב והנשיא ביידן – עלולה לגרום לנזק כבד לביטחון ולכלכלה. בתקווה שהנזק הזה לא יהיה בלתי הפיך.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
13

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אל הכותב של הכתבה . אתה ממש בעל היגיון ונרטיב מעוות . הרבה דברים כאן פשוט לא נכונים . ואתה מנסה לזרוע בהלה בציבור . אני מקווה . אם אתה אדם לוזר . תשמור את הדעות המיותרות שלך לעצמך . אנש... המשך קריאה

אל הכותב של הכתבה . אתה ממש בעל היגיון ונרטיב מעוות . הרבה דברים כאן פשוט לא נכונים . ואתה מנסה לזרוע בהלה בציבור . אני מקווה . אם אתה אדם לוזר . תשמור את הדעות המיותרות שלך לעצמך . אנשים פה נגעלים מלקרוא את אמת הפחדנות והדאגה המטמטמת הזו . בהצלחה .

אז מה אתה מציע? שלא נוריד את החמאס?? שהעוטף שוב יחיה תחת הטרור שלהם? שאולי תיהיה שוב מתקפה רגלית על העוטף? שהרקטות עליהם ימשיכו?? או שאולי נראה שאנחנו נקניקים לכל העולם הערבי שמסביבנו ו... המשך קריאה

אז מה אתה מציע?
שלא נוריד את החמאס??
שהעוטף שוב יחיה תחת הטרור שלהם?
שאולי תיהיה שוב מתקפה רגלית על העוטף? שהרקטות עליהם ימשיכו??
או שאולי נראה שאנחנו נקניקים לכל העולם הערבי שמסביבנו ושגם אם משפילים וטובחים בנו אנו לא נוקמים?
אף אחד לא מזלזל בסיוע האמריקאי,
אבל עלינו לשמור על עצמינו ולעמוד בעקרונותינו גם אם יש קונפליקט עם צפון אמריקה.

הרבה דמגוגיה ומעט ניתוח. ברור שלא צריך להתנתק בבת אחת, ברור שלא נכון לייצר הכל בייצור עצמי. מצד שני, הסיוע של ארה"ב בשגרה הוא פחות מ 3%, כך שברור שבשגרה אפשר להסתדר מעולה ללא הסיוע אם ... המשך קריאה

הרבה דמגוגיה ומעט ניתוח.
ברור שלא צריך להתנתק בבת אחת, ברור שלא נכון לייצר הכל בייצור עצמי.
מצד שני, הסיוע של ארה"ב בשגרה הוא פחות מ 3%, כך שברור שבשגרה אפשר להסתדר מעולה ללא הסיוע
אם לוקחים בחשבון שזהו כסף שחייב כמעט כולו לצאת בארה"ב, מבינים שבפועל האמריקאים מסייעים לכלכלה של עצמם ופוגעים בפועל בכלכלת ישראל (הן ע"י קבלת החלטות מוטות מוצרים אמריקאים, והן ע"י תחושת המחוייבות והתודה לארה"ב).
בנוסף, האמריקאים הופכים למען ספק יחיד לצבא, כל שלא מתאפשר לתחר אותם ול יצרנים אחרים (כגון אירופאים) ובכך גם למקסם את כח הקניה וגם לפתח קשרים עם מדינות נוספות.
תקצר היריעה כאן לביצוע ניתוח מלא, אבל בשורה התחתונה, ברור שהדבר הנכון למדינת חשראל זה להתנתק מהסיוע. התהליך כמובן צריך להתבצע באופן הדרגתי ונכון.

עדיף בהרבה מאשר להשתעבד לאמריקה ההפכפכה בעלת המשטר המעורער.. שני המועמדים לנשיאות בעלי עצבים רופפים נוטים לגחמות ומושפעים מהקיצוניים במחנות... אגב ה''סיוע'' האמריקאי לא מגרד אפילו אחוז ... המשך קריאה

עדיף בהרבה מאשר להשתעבד לאמריקה ההפכפכה בעלת המשטר המעורער.. שני המועמדים לנשיאות בעלי עצבים רופפים נוטים לגחמות ומושפעים מהקיצוניים במחנות…
אגב ה"סיוע" האמריקאי לא מגרד אפילו אחוז אחד מתקציב המדינה. "סיוע" שכובל את ישראל לתכתיבים זרים שמשרתים אינטרסים זרים.

אני לא אומר להתחיל לייצר מטוסים אבל חימוש למטוסים כן לייצר בארץ כי אי אפשר להפקיר את בטחון ישראל. אסור להיות תלויים בנשיאי ארה"ב בעתיד. לייצר חימושים בארץ זה לא פוגע בכלכלת ישראל ואני מ... המשך קריאה

אני לא אומר להתחיל לייצר מטוסים אבל חימוש למטוסים כן לייצר בארץ כי אי אפשר להפקיר את בטחון ישראל. אסור להיות תלויים בנשיאי ארה"ב בעתיד. לייצר חימושים בארץ זה לא פוגע בכלכלת ישראל ואני מתכוון למאגר חימושים מדוייקים למטוסים שמספיקה לנהל כתישה אווירית 24/7 במשך שנה שלמה ב 3 חזיתות במקביל.
מדינה שפיתחה את כיפת ברזל, שרביט קסמים,חץ3
צריכה לייצר בעצמה את החימושים למערכות אלו.
הפקרות הייתה בעוטף ובכל גבולות הארץ ומסתבר גם בניהול מאגר החימוש. חובה סדר חדש בצבא.
את הקצונה שכשלה ב7.10.23 לשחרר מהצבא ולהביא במקומם קצינים במי"ל לתקופה זמנית רק בשביל לבנות את הצבא מהיסוד.

כתבה מגמתית מעדיפים לנצח עם תבור ועם עוזי ושלא יתנו לחמאס לנצח ולא צריך אף מעצמה יש אנשים כמו הכותב שהרווחה וההון הכספי חשובים יותר מערכים בסיסיים של האור מול החושך אם ביידן לא מבין את... המשך קריאה

כתבה מגמתית מעדיפים לנצח עם תבור ועם עוזי ושלא יתנו לחמאס לנצח ולא צריך אף מעצמה
יש אנשים כמו הכותב שהרווחה וההון הכספי חשובים יותר מערכים בסיסיים של האור מול החושך אם ביידן לא מבין את זה ומקדם אנטישמיות והעדפת בוחרים שלא ינטשו לעומת ניצחון צבאי מוחץ על אירן חיזבאלה וחאמס

אנחנו חייבים עצמאות לקבל את ההחלטות לאינטרסים שלנו ולא של האמרקאים. כמו מה שוות הערבויות האמרקאיות של אסכמי אוסלו והסכמי השלום עם מצרים, במה זה בא לידי ביטוי? זה כמו שנתנו ערבויות לאו... המשך קריאה

אנחנו חייבים עצמאות לקבל את ההחלטות לאינטרסים שלנו ולא של האמרקאים.
כמו מה שוות הערבויות האמרקאיות של אסכמי אוסלו והסכמי השלום עם מצרים, במה זה בא לידי ביטוי?
זה כמו שנתנו ערבויות לאוקראינים ולקחו להם את הכור האטומי , היום נלחמים לבד מול רוסיה .
בקיצור אנחנו צריכים לנצל את האמרקאים שאם לא עך הם מנצלים אותנו.

עוד 600 מילים ו-13 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.